ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ

«Το θεωρώ ύποπτο και υποκριτικό με την πολιτική σημασία των εννοιών αυτών.

Κάθε δημοκράτης ανεξάρτητα ποιες ιδέες, πολιτικές, όπως αυτές εκφράζονται με τα συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα της χώρας μας, ασπάζεται, δεν μπορεί να δεχτεί αυτή την κίνηση της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία προωθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ένα τέτοιο μνημόνιο.

Ενα μνημόνιο που ισοπεδώνει ιστορίες, δυναμικές κινημάτων φιλολαϊκών που στήριξαν τη δημοκρατική ιδέα, που στήριξαν την πρόοδο, κοινωνικές ιδεολογικά επαναστάσεις και δημιούργησαν συστήματα, τα οποία είχαν στο επίκεντρό τους τον ίδιο τον άνθρωπο με τη μοίρα που έχει αυτός σε αυτή τη ζωή.

Αρα, θεωρώ ότι υπάρχει υποκρισία, είναι ύποπτο.

Είναι κίνηση, η οποία στοχεύει στο να αποδυναμώσει τα προοδευτικά κινήματα. Μπορεί τώρα να είναι μια περίοδος που υπάρχουν αδυναμίες, υπάρχουν προβλήματα σ' αυτά τα κινήματα, υπάρχει μονοπωλιακή ιδεολογική πλατφόρμα, η οποία παρουσιάζεται και φιγουράρει ως η μόνη λύση στα κοινωνικά αδιέξοδα, αλλά είναι βέβαιο ότι όπως πάει η παγκοσμιοποίηση και όπως πάει το συντηρητικό σύστημα στην πολιτική, θα βρεθούμε σε αδιέξοδα κοινωνικά και τότε θα είναι πολύ επίκαιρο το γεγονός ότι ο άνθρωπος επαναστατεί και διεκδικεί τα δίκαιά του, και τότε θα είναι επίκαιρο και ένα τέτοιο μνημόνιο το οποίο τώρα ακριβώς είναι ύποπτο.

Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή όπου κάθε δημοκράτης με βασικές αρχές δημοκρατικής ευαισθησίας πρέπει να αντιδράσει και να καταθέσει την αντίθεσή του απέναντι σε αυτό το μνημόνιο.

Επίσης δεν μπορούμε να δεχτούμε την ταύτιση του ναζισμού με τον κομμουνισμό. Δεν μπορεί αγωνιστές που πιστεύοντας στις αρχές του κομμουνισμού ως θεωρία και ως πολιτικό σύστημα, δώσανε το αίμα τους, τη ζωή τους, φυλακίστηκαν διώχτηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για τις ιδέες της δημοκρατίας και της ελευθερίας - ανεξάρτητα η κορυφή του συστήματος ποια λάθη μπορεί να έχει κάνει κατά καιρούς - να τους ταυτίζεις με ανθρώπους που κυριάρχησαν ως ναζιστές οι οποίοι όντως έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του ίδιου του ανθρώπου κατά της ίδιας της ανθρωπότητας».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΜΑΡΟΥΔΗΣ

Δήμαρχος Καλινδοίων Θεσσαλονίκης

«Στην επικείμενη συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, του σχεδίου για την "καταδίκη των εγκλημάτων του κομμουνισμού", θέτει όλους ενώπιον σοβαρών ζητημάτων συνείδησης, αλλά και υπεράσπισης των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές, πολιτικές πεποιθήσεις και εκτιμήσεις του καθενός.

Η προσπάθεια εξομοίωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική μνήμη.

Η προώθηση αντικομμουνιστικών μέτρων δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και άλλους αριστερούς πολίτες. Δεν πρέπει να λησμονήσουμε τα ιστορικά διδάγματα του παρελθόντος. Οι προβοκάτσιες των ναζί (τύπου Ράιχσταγκ), οι "αντικομμουνιστικοί" νόμοι και οι διώξεις στράφηκαν κατά των λαών και περιέλαβαν σταδιακά κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε πατριώτη. Προετοίμασαν το έδαφος σκληρών, απάνθρωπων, αντιλαϊκών πολιτικών.

Ανάλογες επιδιώξεις φαίνεται πως υπάρχουν και σήμερα. Στόχος του "αντικομμουνιστικού" κειμένου είναι να σημάνει την έναρξη μιας νέας περιόδου (μακαρθισμός) για να τεθεί εκτός νόμου κάθε λαϊκή αγωνιστική φωνή. Απώτερη επιδίωξη είναι το ολοκληρωτικό σάρωμα κάθε κοινωνικού και δημοκρατικού δικαιώματα των λαών.

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν πλούσια, μα και οδυνηρή, εμπειρία. Εδωσαν εκατομμύρια νεκρούς για την απόκρουση του ναζισμού και φασισμού. Δε θα επιτρέψουν τη νεκρανάσταση τέτοιων ή παρόμοιων αντιδραστικών πρακτικών.

Αποτελεί ιστορικό χρέος κάθε δημοκράτη και πατριώτη να αντισταθεί. Τώρα.

Καλούμε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, να απορρίψει το απαράδεκτο αυτό κείμενο, να μην προχωρήσει στην κακοποίηση της ιστορίας των λαών.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, να μην ξεχάσουν το αίμα που χύθηκε ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Εχουν υποχρέωση να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να καταγγείλουν έμπρακτα το "λάθος" Μνημόνιο και να επιβάλουν την απόσυρσή του».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΟΪΤΣΑΣ

Δήμαρχος Ρεντίνας νομού Θεσσαλονίκης

«Στις μέρες μας η ολοκληρωτική επικράτηση του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης, σε συνάρτηση με την προώθηση αντικομμουνιστικών μέτρων, εμπεριέχουν τον κίνδυνο σκληρών και απάνθρωπων μέσων και μιας αντιλαϊκής πολιτικής. Εκτιμούμε ότι η "καταδίκη των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων" από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκυμονεί περαιτέρω την απαξίωση της ιστορίας των λαών και κατά συνέπεια την καλλιέργεια κλίματος αντιδραστικών πρακτικών. Συμφωνώ απόλυτα με την απόσυρση του σχετικού μνημονίου και καλώ κάθε δημοκρατικό, ενεργό πολίτη να εναντιωθεί για τη διασφάλιση των δημοκρατικών ελευθεριών τόσο στη χώρα μας όσο σε ολόκληρη την Ευρώπη».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

Δήμαρχος Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης

«Οπως εκατομμύρια Ελληνες δημοκράτες πολίτες καταδικάζω την προσπάθεια ψήφισης στο Συμβούλιο της Ευρώπης του αντικομμουνιστικού μνημονίου. Οι Ελληνες πολίτες σε καμία περίπτωση δεν ξεχνάμε τη συμβολή των κομμουνιστών στη μάχη για τη δημοκρατία στον τόπο μας. Μας βρίσκει αντίθετους κάθε προσπάθεια εξομοίωσης του ναζισμού με τις κομμουνιστικές ιδέες».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ

Δήμαρχος Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης

«Εχουμε παρακολουθήσει όλο αυτό το διάστημα και έχουμε διαβάσει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο στις εφημερίδες και τα ΜΜΕ και μάλιστα η θέση μας, η οποία είναι φυσικά αντίθετη σ' αυτό το κατάπτυστο θα έλεγα μνημόνιο, θα περάσει και από το δημοτικό συμβούλιο και πιστεύω ομόφωνα.

Θεωρώ ότι είναι εναντίον κάθε προοδευτικής ιδέας και κίνησης και εκδηλώνεται με έναν τέτοιο τρόπο που πιστεύω ότι υπονομεύει τη δημοκρατία την ίδια.

Ο κομμουνισμός έχει αποδείξει στο παρελθόν σε όλα τα μέρη όπου υπήρχε, ότι μπόρεσε και σταμάτησε καθεστώτα όπως ναζιστικά, τα οποία πήγαν να εξοντώσουν και να καταπιέσουνε δισεκατομμύρια ανθρώπους και φαντάζομαι ότι η προσπάθεια που γίνεται με το μνημόνιο έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό και την ισοπέδωση της ιστορίας.

Νομίζω ότι κάθε δημοκρατικός άνθρωπος καταδικάζει αυτό το αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

Και επιστημονικά θα έλεγα ότι είναι επίτευγμα των κομμουνιστικών καθεστώτων ότι μπόρεσαν καθοριστικά να επηρεάσουν την εξέλιξη της ανθρώπινης πορείας προς ένα καλύτερο κόσμο.

Αυτή είναι η δική μας θέση και αυτό θα είναι και το ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Δήμαρχος Εχεδώρου Θεσσαλονίκης

«Ως πολίτης, αλλά και ως δήμαρχος Εχεδώρου διατυπώνω την ανησυχία μου και εκφράζω την αντίθεσή μου στη μεθόδευση που γίνεται στους κόλπους της Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την καταδίκη των "εγκλημάτων" της εποχής της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής διακυβέρνησης.

Αυτή η προσπάθεια δεν έχει στόχο μόνο την κομμουνιστική ιδεολογία και πολιτική, αλλά θα έλεγα ότι κυρίως πλήττει τη δημοκρατία, τον ιδεολογικό και πολιτικό πλουραλισμό και εν γένει την ελευθερία.

Κάθε προσπάθεια επαναδιατύπωσης της Ιστορίας από γνωστούς παραχαράκτες πρέπει να εμποδιστεί. Σ' αυτό το κρίσιμο ζήτημα, η συμπόρευση και η έκφραση αλληλεγγύης προς τους ευθέως πληττόμενους δεν αποτελεί πολιτική πριμοδότηση προς την κομμουνιστική ιδεολογία, αλλά συνιστά ελάχιστο δημοκρατικό χρέος απέναντι στην αλήθεια και στο ιστορικό κοσμογονικό γίγνεσθαι εκείνης της εποχής, όπου φυσικά το δάσος δεν ήταν "τα εγκλήματα", αλλά ο ηρωισμός, η αυτοθυσία, η προσφορά και η δημιουργία. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σημαίνει ταύτιση της κομμουνιστικής ιδεολογίας με το ναζισμό.

Σε ελληνικό επίπεδο μια τέτοια στάση, ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, είναι ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής προς τους εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές της αριστερής παράταξης και του κομμουνιστικού κόμματος, που εκείνη την εποχή έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο ενάντια στο χιτλερισμό με τίμημα τη ζωή και την ελευθερία τους.

Ως δήμαρχος Εχεδώρου, ενώνω τη φωνή μου με κάθε άλλη δημοκρατική φωνή και στηρίζω κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα που προωθείται για υλοποίηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης».

ΣΤΑΘΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΙΔΗΣ

«Φυσικά είμαστε κατά αυτού του μνημονίου, έτσι όπως έχει γραφτεί και έτσι όπως έχει διατυπωθεί. Μάλιστα, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει ομόφωνα το μνημόνιο της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το μνημόνιο αυτό προσπαθεί να εξομοιώσει τον κομμουνισμό με το ναζισμό και η προσπάθεια αυτή αποτελεί πρόκληση για την ιστορική μνήμη και προσβολή των νεκρών κομμουνιστών που θυσίασαν τη ζωή τους κατά του ναζισμού και του φασισμού στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Το μνημόνιο αυτό θέτει όλους μας ενώπιον σοβαρών ζητημάτων ιστορικής συνείδησης, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές πεποιθήσεις του καθενός μας.

Η μελλοντική επιστημονική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων ανήκει στους ιστορικούς, στους οποίους δεν πρέπει να δημιουργηθούν τετελεσμένα και ενδεχομένως λανθασμένα συμπεράσματα και μάλιστα από έναν τόσο μεγάλο και σοβαρό οργανισμό, όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το δημοτικό συμβούλιο του Ελευθερίου Κορδελιού κι εγώ προσωπικά, καλούμε όλους τους φορείς, τα ελληνικά κόμματα, όλους τους βουλευτές να καταγγείλουν το μνημόνιο και να απαιτήσουν την απόσυρσή του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ