ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Η σαπίλα δεν έχει τέλος...
  • Αίτημα έκδοσης της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια στην Ελλάδα
  • Κατέθετε επί πεντέμισι ώρες η Χριστίνα Βαληνάκη, αρνούμενη οποιαδήποτε συμμετοχή της σε παράνομες ενέργειες

Ο κύκλος της σαπίλας στους κόλπους της Δικαιοσύνης, που αποκαλύπτεται από τη μέρα που ξεκίνησαν οι έρευνες για το λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα, δεν έχει τέλος, όπως προκύπτει και απ' όσα γίνονται γνωστά σχετικά με την υπόθεση της Κ. Μπουρμπούλια, όπως επίσης και την εμπλοκή ενός ακόμη εισαγγελικού λειτουργού.

Στα χέρια των γαλλικών αρχών βρίσκεται από χτες το αίτημα έκδοσης της πρώην ανακρίτριας Κ. Μπουρμπούλια στην Ελλάδα, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ από δικαστικούς κύκλους εκτιμάται πως είναι θέμα χρόνου το άνοιγμα των λογαριασμών της στην Ελβετία. Οι λογαριασμοί που φέρεται να διατηρεί η πρώην ανακρίτρια στην Ελβετία είναι εκείνοι που πολλοί πιστεύουν ότι θα αποκαλύψουν το μέγεθος της εμπλοκής της στην υπόθεση. «Οφ σορ» εταιρίες αλλά και ονόματα επιχειρηματιών καταγράφονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις κινήσεις των λογαριασμών.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες 20 μέρες η Κ. Μπουρμπούλια θα φτάσει στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι η κατηγορούμενη δε θα ασκήσει κανένα ένδικο μέσο και θα συμφωνήσει να εκδοθεί στη χώρα μας. Αν η ίδια αρνηθεί να συναινέσει στην έκδοσή της, τότε θα αποφασίσει για το θέμα το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αργότερο μέσα σε 60 μέρες θα έχει φτάσει στην Ελλάδα. Αρχικά θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών, Κυριάκου Καρούτσου, και στη συνέχεια θα προσαχθεί στους εφέτες-ανακριτές προκειμένου να λάβει γνώση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί εις βάρος της και να προετοιμάσει την υπεράσπισή της. Μετά την απολογία της, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν αν θα προφυλακιστεί ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι η Κ. Μπουρμπούλια παραιτήθηκε από το Δικαστικό Σώμα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 ετών και 10 μηνών για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του χρηματιστηρίου. Στο μεταξύ, αναβλήθηκε επ' αόριστο, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση της Μπουρμπούλια, η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων του χρηματιστή Παναγιώτη Κονταλέξη και του δικηγόρου Σταύρου Κουμεντάκη, που είχε δεσμό με την πρώην δικαστικό, οι οποίοι κατηγορούνται ο πρώτος για χρηματισμό της Μπουρμπούλια μέσω του δεύτερου με 120 εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να μην κριθεί προφυλακιστέος.

Τέλος, η Κ. Μπουρμπούλια, σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορείται ότι συγκρότησε συμμορία από τον Οκτώβριο του 2000 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003 με τους δικηγόρους Σ. Κεχαγιόγλου και Αθ. Βαρλάνη, καθώς και τον υπόδικο πρώην δικαστή Ε. Καλούση.

Κατάθεση Βαληνάκη

Προχτές το βράδυ κατέθεσε ως μάρτυς για το παραδικαστικό κύκλωμα η δικηγόρος Χριστίνα Βαληνάκη, σύζυγος του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη. Σημειώνεται ότι η αποχώρησή της ουσιαστικά έγινε με ...κινηματογραφικό τρόπο, καθώς φυγαδεύτηκε με όχημα υπαλλήλου της γραμματείας του Αρείου Πάγου. Το αυτοκίνητο, για να αποφύγει τους δημοσιογράφους, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα της οδού Δεγλερή, που είναι ένας από τους δρόμους που περικλείουν το μέγαρο του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χ. Βαληνάκη είχε κληθεί τις προηγούμενες μέρες από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, αλλά δήλωνε κώλυμα και προχτές το απόγευμα τηλεφώνησε στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό και δήλωσε ότι μπορεί να καταθέσει. Πάντως, πρόσφατα, με γραπτή δήλωσή της ανέφερε ότι είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών. Η Χρ. Βαληνάκη κατέθετε επί πεντέμισι ώρες και αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή της σε παράνομες ενέργειες.

Εισαγγελικές πηγές δικαίωναν τον Γ. Σανιδά που της παρείχε την προστασία, την οποία είχε ζητήσει. Για το ίδιο θέμα, κύκλοι του Αρείου Πάγου σημείωναν ότι δεν παραβιάστηκε η αρχή της ισότητας των εξεταζόμενων και πρόσθεταν ότι ο σχετικός φάκελος είναι ανοιχτός από τον περασμένο Μάη. Υπενθυμίζεται ότι η Χρ. Βαληνάκη χειρίστηκε ως συνεργάτιδα του γραφείου του προφυλακισμένου στις φυλακές Κορυδαλλού Σ. Κεχαγιόγλου υπόθεση που είχε σχέση με την αντιδικία της Μ. Κεστέκογλου με τον Αντ. Μπιζάκη.

Ελέγχεται και αντεισαγγελέας Εφετών

Αλλος ένας δικαστικός λειτουργός ελέγχεται ως ύποπτος παράβασης καθήκοντος. Πρόκειται για τον αντεισαγγελέα Εφετών Χανίων Ν. Τζουλάκη, ο οποίος φέρεται να έθεσε στο αρχείο υπόθεση επιχειρηματία με τον οποίο διατηρούσε οικονομικές συναλλαγές, ενώ παράλληλα έκανε αδικαιολόγητα πολυτελή διαβίωση. Για την ίδια υπόθεση ελέγχεται ακόμα και μία αντεισαγγελέας Πρωτοδικών.

Τέλος, στις φυλακές Κορυδαλλού θα παραμείνουν οι Ιάκωβος Γιοσάκης και Κύριλλος Σταυρόπουλος, μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά στο οποίο έχουν προσφύγει προκειμένου να αποφυλακιστούν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δίκη για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα, που αυτή την εποχή διεξάγεται στο Εφετείο Πειραιά. Χτες, οι δύο πρώην ιερωμένοι παρουσιάστηκαν αυτοπροσώπως στο Συμβούλιο, προκειμένου να υποστηρίξουν το αίτημά τους. Εξερχόμενος ο Γιοσάκης επιτέθηκε φραστικά κατά του δημοσιογράφου Στέλιου Βορίνα.

Κυκλοφόρησαν οι «Δρόμοι της Ειρήνης»

Κυκλοφόρησε το περιοδικό της ΕΕΔΥΕ «Δρόμοι της Ειρήνης». Μαζί με τις ευχές για τη νέα χρονιά το περιοδικό περιέχει πλούσια ύλη:

- Γαλλία: Η εξέγερση των αθλίων

- Βαλκάνια: Στο κατώφλι των νέων εξελίξεων

- Το Ιράκ σε πορεία διαμελισμού

- Μυστικά κρατητήρια της CIA

- 60 χρόνια ΟΗΕ

- Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ

- Αβάνα: Διεθνής Διάσκεψη ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις

- Το νέο αμερικανικό πυρηνικό δόγμα.

Εκδήλωση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας» καλεί σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας του σωματείου, την Τετάρτη 25 του Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.

Η πίτα της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και την κλήρωση του ετήσιου λαχνού της, την Τετάρτη 25 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος)

Ζητά 8 εκατομμύρια ευρώ από τον «ΑΛΦΑ»

Ο Στάθης Τσοτσορός, πρώην βασικός μέτοχος του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «ΑΛΦΑ», προσέφυγε χθες στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας ως αποζημίωση για τη διακοπή λειτουργίας του «ΑΛΦΑ ΝΤΙΤΖΙΤΑΛ» το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, στρέφεται κατά του προέδρου του «ΑΛΦΑ», Δημήτρη Κοντομηνά, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του σταθμού, Γ. Ψαρρά, και κατά ακόμη δύο στελεχών, από τους οποίους ζητά να του καταβάλουν ο καθένας ξεχωριστά 2 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
Επιστολή για τον Παντελεήμονα

Δεν αποδέχεται ο πατριάρχης Βαρθολομαίος τη διοικητική πράξη της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία έπαυσε τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατριάρχης έστειλε σχετική επιστολή στην Εκκλησία της Ελλάδος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του εκκλησιαστικού πρακτορείου, το Φανάρι χαρακτηρίζει αυτήν την Πράξη αντικανονική και επικαλείται ότι περιέχει «κινδύνους για την ενότητα της Εκκλησίας».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστολή έφτασε στην Εκκλησία της Ελλάδος στις αρχές αυτής της βδομάδας, χωρίς όμως να υπάρξει επίσημη απάντηση για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι για τον μητροπολίτη Παντελεήμονα είχαν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εμπλέκεται σε οικονομικά σκάνδαλα (συμμετοχή σε υπεράκτιες εταιρίες). Ο μητροπολίτης προσέφυγε στο Φανάρι, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία του έκλυτου που ισχύει, σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά, μόνο από τη στιγμή που υπάρχει καταδικαστική απόφαση των εκκλησιαστικών δικαστηρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ