ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ ΑΕ
Σφραγίζει το εργοστάσιο της Αθήνας

Και τρεις ακόμα αποθήκες σε Ρόδο, Μεσολόγγι και Κέρκυρα, χωρίς κανείς να γνωρίζει μέχρι πού φτάνουν τα σχέδια της αντεργατικής «αναδιάρθρωσης» της εταιρίας

Τα κέρδη των 334 εκατομμυρίων ευρώ το 2004 δεν είναι αρκετά για την «Κόκα - Κόλα». Με την αντεργατική της αναδιάρθρωση φιλοδοξεί να βγάλει ακόμα περισσότερα
Τα κέρδη των 334 εκατομμυρίων ευρώ το 2004 δεν είναι αρκετά για την «Κόκα - Κόλα». Με την αντεργατική της αναδιάρθρωση φιλοδοξεί να βγάλει ακόμα περισσότερα
Την τελεσίδικη απόφασή της να βάλει «λουκέτο» στη μονάδα παραγωγής στην Αθήνα, αλλά και να λάβει ανάλογα μέτρα και σε τμήματα της εταιρίας που εδρεύουν σε άλλες πόλεις της χώρας, ανακοίνωσε χτες στους εργαζόμενους η διεύθυνση της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεων ΑΕ». Πέρα από εργοστάσιο της Αθήνας, η παραγωγή του οποίου, σύμφωνα με την εταιρία, θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Σχηματάρι, ανακοινώθηκε ότι θα κλείσουν και οι αποθήκες σε Ρόδο, Μεσολόγγι και Κέρκυρα.

Η εργοδοσία δηλώνει ότι από τις «αλλαγές στη λειτουργική δομή της επιχείρησης με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της» θα επηρεαστούν «άμεσα» 150 εργαζόμενοι. Ωστόσο, με δεδομένα τα λουκέτα και στις τρεις αποθήκες της εταιρίας, οι εργαζόμενοι που τελικά θα βρεθούν στο δρόμο είναι πολλοί περισσότεροι. Ενώ ανάμεσα στους περίπου 2.500 εργαζόμενους, που απασχολεί συνολικά η «ΚΟΚΑ- ΚΟΛΑ» στην Ελλάδα, υπάρχει έντονη ανησυχία για το ξερίζωμα και άλλων θέσεων εργασίας, αφού κανείς μέχρι στιγμής δε γνωρίζει μέχρι πού φτάνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής.

Το γεγονός ότι το 2004, η «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ» συγκέντρωσε κέρδη ύψους 334 εκατομμυρίων ευρώ (έναντι 273 εκ. το 2003) αποδεικνύει ότι το «λουκέτο» στο εργοστάσιο της Αθήνας μπαίνει για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα υπερκέρδη της η πολυεθνική. Επιβεβαιώνεται έτσι για μια ακόμη φορά ότι η περίφημη «ανταγωνιστικότητα», που επικαλείται το κεφάλαιο και τα κόμματά του, αλλά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, είναι κομμένη και ραμμένη στη δίψα των βιομηχάνων να επεκτείνουν την κερδοφορία τους.

Θα αντισταθούμε!

Την επόμενη Δευτέρα, η εργοδοτική πλευρά καλεί το εργοστασιακό σωματείο να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με αντικείμενο ουσιαστικά τη μεθόδευση των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν και να αποτρέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας.

Μιλώντας στο «Ρ», ο Σπύρος Ράλλης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, δήλωσε σχετικά: «Θα δώσουμε ενιαία απάντηση οι εργαζόμενοι του κλάδου και συντονισμένα με όλες τις ταξικές δυνάμεις της χώρας. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε απέναντι στις επιλογές του κεφαλαίου, που μπροστά στο κέρδος λιανίζει τους εργαζόμενους, δε σταματά πουθενά. Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχει και η κυβέρνηση. Κάνει τον Πόντιο Πιλάτο, ενώ στην πραγματικότητα στηρίζει τις επιλογές του κεφαλαίου με την πολιτική της. Βάζει πλάτη στον εκβιασμό των εργαζομένων για να παρθούν πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική θα αντισταθούμε. Θα πολεμήσουμε για να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας. Θα παλέψουμε για να σταματήσει η πολιτική που κλείνει τα εργοστάσια, η πολιτική εξαγωγής της εργασίας και εισαγωγής των προϊόντων για να κερδοφορούν οι πολυεθνικές».

«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗ ΒΦΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Τις τεράστιες ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, κατά τη χτεσινή συζήτηση σχετικής Ερώτησης

Το κλείσιμο της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» (ΒΦΛ) στη Θεσσαλονίκη και την απόλυση 600 εργαζομένων «ευλόγησε» χτες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς! Απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει, αφού πρόκειται για μη κρατική επιχείρηση, που έχει χρέη σε ιδιωτικές τράπεζες.

«Οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν και θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφασή της να κλείσει την επιχείρηση, όπως έγινε με το εργοστάσιο ζάχαρης» τόνισε στην παρέμβασή του ο Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για την εξέλιξη, αφού «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδεχτήκατε την απελευθέρωση των λιπασμάτων και την Κοινή Αγροτική Πολιτική» που είχε σαν αποτέλεσμα «τη συρρίκνωση της λιπασματοβιομηχανίας». Μιλώντας για «κυβερνήσεις των τραπεζιτών και των βιομηχάνων», ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε «να ανοίξει τώρα το εργοστάσιο υπό τον έλεγχο του Δημοσίου προς όφελος της αγροτιάς».

Οσον αφορά στο κυβερνητικό επιχείρημα περί ελλειμμάτων και οφειλών της επιχείρησης σε τράπεζες, ο Α. Τζέκης σημείωσε ότι είναι γνωστό στην κυβέρνηση «πόσα χρωστάνε οι πελάτες του εργοστασίου», σημειώνοντας παράλληλα ότι «εσείς διορίζετε τις διοικήσεις των τραπεζών». Επισήμανε επίσης ότι το κλείσιμο του εργοστασίου θα οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να καλυφθεί το κενό από εισαγωγές και υπενθύμισε ότι η εν λόγω επιχείρηση προμηθεύει θεϊκό αργίλιο στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΔΑΘ που απαιτείται για τον καθαρισμό του νερού, οπότε το κλείσιμό της επισείει «κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Στην... εξυγίανση του χώρου και στη... δημοκρατία απέδωσε τις επικείμενες απολύσεις των 600 εργαζομένων ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, λέγοντας ότι «ζημιογόνες, παρασιτικά επιδοτούμενες επιχειρήσεις» βάζουν λουκέτα γιατί «η νέα διακυβέρνηση δημιούργησε υγιές τραπεζικό σύστημα»! Παράλληλα υποστήριξε προκλητικά ότι «ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα», όπου το κράτος δεν μπορεί να πραγματοποιεί εξαναγκασμούς, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση έχει χρέη σε «ιδιωτικές τράπεζες» και «δεν είναι κρατική εταιρία». Τέλος, σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθούν επαφές με τα τραπεζικά ιδρύματα (Εθνική, Εμπορική και Αλφαμπανκ) «μήπως βρεθεί λύση».

Χτες, εξάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης έδωσαν συνέντευξη Τύπου, με την οποία ζήτησαν να αρθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης για κλείσιμο του εργοστασίου.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ «ΛΗΤΩ»
Παράνομη και στη Θεσσαλονίκη

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το δικαστήριο την απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε και πραγματοποίησε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης στο κατάστημα «ΛΗΤΩ» αντιδρώντας σε απόλυση εργαζόμενης. Η απόφαση του δικαστηρίου όμως δε στέκεται μόνο σ' αυτό. Ερχεται να υποδείξει στο συνδικαλιστικό κίνημα και τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων του, αφού, όπως αναφέρει, έπρεπε να επιλέξουν πιο ήπια μορφή πάλης από την απεργιακή κινητοποίηση! Μάλιστα, επέβαλε και πρόστιμο στην Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ύψους 300 ευρώ.

Σχολιάζοντας την απόφαση η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τόνισε στον «Ρ»: «Μπροστά στην ένταση της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας, και με δεδομένη τη διαρκώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια του εργαζόμενου λαού που μέρα με τη μέρα εκφράζεται ολοένα και πιο μαχητικά, κεφάλαιο και κυβέρνηση χρησιμοποιούν και τη Δικαιοσύνη για να μας εκφοβίσουν. Βλέπετε, δεν αρκεί ο εκβιασμός, η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, τα χαμηλά μεροκάματα. Τώρα χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη για να χτυπήσουν και τη συλλογική δράση ώστε να μη σηκώσουν κεφάλι οι εργαζόμενοι. Απέναντι σ' αυτή την τακτική εμείς θα σταθούμε αγωνιστικά, πάντα μαχητικοί. Δε διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας να επιλέγουμε εμείς, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τις μορφές πάλης μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με απεργίες και στάσεις εργασίας, με αποκλεισμούς, με κάθε μορφή, υπερασπιζόμενοι το δίκιο μας».

ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Αθλιες μεθοδεύσεις

Την υπονομευτική και διασπαστική παρέμβαση της καθοδηγούμενης από το ΥΕΝ «ομάδας» σπουδαστών και καθηγητών, που μετά την αποτυχία της να ρυμουλκήσει το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στα σχέδια του υπουργείου, τώρα προσπαθεί να συγκεντρώσει υπογραφές με σκοπό τη διάλυσή του, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως «την απάντηση στα τυχοδιωκτικά τους σχέδια θα την πάρουν από τους σπουδαστές που δε σκύβουν το κεφάλι, δε συναλλάσσονται, αντιστέκονται στις εντολές του ΥΕΝ και των μηχανισμών του» και καταλήγοντας τονίζει: «Καθήκον όλων των σπουδαστών είναι να απομονώσουμε τους υπηρέτες του ΥΕΝ, να περιφρουρήσουμε την ενότητα του Συλλόγου μας και την αγωνιστική δράση του με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες μας».

ΕΛΑΪΣ
Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας

Σε δίωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΕΛΑΪΣ απαιτώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί μια πρώτη απάντηση από την πλευρά των εργαζομένων απέναντι στις προσπάθειες της εργοδοσίας να επιβάλει καθεστώς ακόμη μεγαλύτερης εντατικοποίησης στους χώρους δουλιάς. Οι εργαζόμενοι - αν η εταιρία δεν αλλάξει στάση στο αμέσως επόμενο διάστημα - δηλώνουν πως θα κλιμακώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ