ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πρωτομάστορες οι εργατοπατέρες

Σε Γιούρομπανκ και Εθνική έχουν ήδη προτείνει ή και συμφωνήσει τη λειτουργία καταστημάτων τα απογεύματα και το Σάββατο

Η κατάπτυστη συμφωνία στη Γιούρομπανκ
Η κατάπτυστη συμφωνία στη Γιούρομπανκ
Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην ΟΤΟΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου ξεπουλάνε το ένα μετά το άλλο τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Χτες, ο «Ρ» έγραφε για την παράταξη της ΑΣΚΕ που προχώρησε σε συμφωνία με τη διοίκηση της Γιούρομπανκ (Eurobank), η οποία προβλέπει τη λειτουργία δύο υποκαταστημάτων πρωί - απόγευμα, με δύο βάρδιες εργαζομένων τις καθημερινές, αλλά και την κατάργηση της αργίας του Σαββάτου.

Χτες αποκαλύφθηκε ότι οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη διοίκηση του Σωματείου Εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα έχουν πάρει ανάλογη απόφαση, σχεδόν ένα μήνα πριν! Συγκεκριμένα, στις 7 Δεκέμβρη του 2005 αποφασίστηκε να προωθηθεί η εξής συμφωνία με τη διοίκηση της Εθνικής (αναμένεται να υπογραφεί άμεσα) και η οποία αφορά σε ομάδες εργαζομένων της τράπεζας, που εργάζονται στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων «Κωτσόβολος ΑΕ» και «Media Market» με αρμοδιότητα να εγκρίνουν ή να προωθούν και να χορηγούν δάνεια: Να δουλεύουν σε δύο βάρδιες από Δευτέρα έως Παρασκευή, αλλά και το Σάββατο, καταργώντας και εδώ την αργία.

Μάλιστα, όπως και στην περίπτωση της Γιούρομπανκ, προβλέπεται ότι όσοι θα δουλεύουν Σάββατο θα τους χορηγείται ρεπό κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας. Τόσο η κατάπτυστη συμφωνία που υπογράφτηκε στη Γιούρομπανκ, όσο και αυτή που προωθείται στην Εθνική ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, αλλά και προωθούν την εφαρμογή αντεργατικών ρυθμίσεων όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

...και η αντίστοιχη πρόταση στην Εθνική
...και η αντίστοιχη πρόταση στην Εθνική
Βγαίνοντας μπροστά ακόμα και από τους εργοδότες, οι εργατοπατέρες της συναίνεσης πρωτοστατούν στο χτύπημα του σταθερού και ημερήσιου χρόνου εργασίας, προωθώντας αποφάσεις που οδηγούν στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας και τη ζωή των εργαζομένων.

Υστερα από όλα αυτά, οι δήθεν αντιδράσεις της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ για τη συμφωνία της Γιούρομπανκ αποτελούν τουλάχιστον πρόκληση για τους εργαζόμενους. Αφού είναι οι ίδιες παρατάξεις που στηρίζουν τέτοιου είδους συμφωνίες. Αλλωστε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, δεν υπάρχει καμία αντίδραση για την απελευθέρωση του ωραρίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Τσουκαλάς, σε δηλώσεις του δεν απέρριψε σε καμία περίπτωση ένα «διάλογο» για το ωράριο με τους τραπεζίτες. Το μόνο, ουσιαστικά, που ζητάνε είναι τέτοιου είδους συμφωνίες να συζητιούνται σε κλαδικό και όχι σε επίπεδο επιχείρησης γιατί μεταξύ άλλων «δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών»!!!

Τα εύσημα από κυβέρνηση και Γκαργκάνα

«Μπράβο» στην τράπεζα του Ομίλου Λάτση και στους μεγαλοτραπεζίτες έδωσαν και επίσημα χτες η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας για το «κατόρθωμά» τους να διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, δηλώνοντας πως «είναι πολύ ευχάριστο όταν προχωρούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσα από συναινετικές διαδικασίες». Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, αν και όπως είπε το θέμα δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας, βρήκε την ευκαιρία να βάλει για μια ακόμη φορά πλάτη στις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, τονίζοντας πως «οι θέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος για τη μεγαλύτερη ευκαμψία στην αγορά εργασίας είναι γνωστές»...

Πληθωρισμός... κερδών από τους βιομηχάνους

Το 20% των περισσότερο εύπορων Ελλήνων έχει έξι φορές υψηλότερο εισόδημα από το 20% των φτωχότερων κατοίκων της χώρας

Κέρδη με ουρά κάνουν τα τελευταία χρόνια οι βιομήχανοι παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς τους. Ισχυρισμοί που επιστρατεύονται μπροστά στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ως προπαγανδιστικό χαρτί, αλλά και για να στηρίξουν τις προκλητικές αξιώσεις τους για υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, το πάγωμα των μισθών και την εξασφάλιση νέων προνομίων.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι με τα ίδια στοιχεία του ΣΕΒ, τα καθαρά κέρδη των κερδοφόρων μεταποιητικών επιχειρήσεων το 2004 αυξήθηκαν κατά 11,4% σε σχέση με το 2003 και έφτασαν τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Και αυτό, όταν - πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ - η αύξηση των κατώτατων μισθών το 2004 σε σχέση με το 2003 ήταν μόλις 2,4%.

Αλλά η χρυσοφόρα κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν περιορίζεται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα κατέχει την τρίτη καλύτερη θέση στην ΕΕ των «15» το 2005 όσον αφορά στην απόδοση του κεφαλαίου και μάλιστα με διπλάσιο βαθμό απόδοσης από το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά και των χωρών της Ζώνης του ευρώ.

Ετσι με βάση το 1995 (όπου 1995 = 100), η απόδοση του κεφαλαίου - ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αυξάνεται σταθερά και το 2005 έφτασε το 123,3 που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 27 ετών και είναι συγκρίσιμο με το μέσο όρο της περιόδου 1960 - 1973. Αντίστοιχα, το 2004 ήταν στο 123,1, το 2003 στο 122,3 το 2002 στο 115,5. Και βέβαια μια τέτοια απόδοση του κεφαλαίου γίνεται στη βάση συμπίεσης των μισθών και στα πλαίσια ανατροπής βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Πλούτος και φτώχεια

Οπως σημειώνει ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Η αυξημένη κερδοφορία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε τόσο υψηλά επίπεδα έχει συμβάλει -εκτός των άλλων- και στην ένταση των πληθωριστικών πιέσεων. Με αποτέλεσμα, το επίπεδο πληθωρισμού στη χώρα μας να συντηρείται ως πληθωρισμός κερδών και όχι ως πληθωρισμός μισθών από την αύξηση αυτών.

Η αυξανόμενη κερδοφορία στην Ελλάδα - συμπληρώνει ο καθηγητής - συνδυάζεται και με την ένταση της ανισοκατανομής του εισοδήματος μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Κατά συνέπεια η ανάσχεση αυτής της πορείας, της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. Παράλληλα η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών προϋποθέτει την αύξηση των μισθών, όχι μόνο σε αντίστοιχα επίπεδα μ' αυτά του πληθωρισμού, αλλά και μεταφοράς εισοδήματος από το κεφάλαιο στην εργασία εξαιτίας της αύξησης της παραγωγικότητας».

Σημειώνεται ότι αυτό που ονομάζεται ανισοκατανομή ή δείκτης ανισότητας έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ», το 20% των περισσότερο εύπορων Ελλήνων έχει έξι φορές υψηλότερο εισόδημα απ' αυτό που έχει το 20% των φτωχότερων κατοίκων της χώρας.

Ιδιαίτερα χαμηλά είναι στη χώρα μας ο κατώτερος μισθός και το κατώτερο μεροκάματο, αυτά δηλαδή που κατοχυρώνονται μέσα από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την οποία ο ΣΕΒ ζήτησε επί της ουσίας να μην ισχύει, αρχικά σε τέσσερις νομούς της χώρας. Ετσι ο καθαρός κατώτερος μισθός ενώ το 1994 ήταν το 55% του καθαρού μέσου μισθού, το 2002, αποτελούσε το 47% του καθαρού μέσου μισθού. Και όμως οι βιομήχανοι απαιτούν οι κατώτεροι μισθοί να πέσουν ακόμα περισσότερο, να κάνουν ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη, αφού η μείωση αυτή, θα επιδράσει συνολικά σε όλους τους μισθούς και στις υπόλοιπες συμβάσεις (κλαδικές, επιχειρησιακές).

ΠΑΜΕ
Πλατιά σύσκεψη για τις Συμβάσεις

Πλατιά σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών για την οργάνωση του αγώνα των ταξικών δυνάμεων μπροστά στην πάλη για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, διοργανώνει στην Αθήνα, την Πέμπτη 26 Γενάρη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ