ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάλι προβλήματα στο Μουσείο Ηρακλείου

«Σταγόνες» ήταν, κατά το υπουργείο Πολιτισμού, τα νερά της βροχής που «πέρασαν» από τη στέγη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου στα γραφεία της γραμματείας, όπως σημειώνεται σε απάντησή του σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Το ΥΠΠΟ λέει ότι επρόκειτο για «μια μικρή σταγονορροή από τη σχάρα του κλιματισμού, που διακόπηκε σύντομα παρά την εντονότατη ολονύχτια βροχόπτωση. Ως προς τη διείσδυση ομβρίων (έντονη επί διήμερο σταγονορροή) που σημειώθηκε την Κυριακή 15/1/2006 από την οροφή στο χώρο της Γραμματείας της συστεγαζόμενης ΚΓ΄ ΕΠΚΑ στην πτέρυγα γραφείων του κτιρίου του ΑΜΗ, οφείλεται πιθανόν σε (μη ορατή) τοπική επίπτωση εξαιτίας του πρόσφατου ισχυρότατου σεισμού σε συνδυασμό με μικρή αποκόλληση της μεμβράνης μόνωσης της στέγης και μερικής θραύσης σωληνώσεων της κλιματιστικής εγκατάστασης στη στέγη λόγω επίσης της έντασης της δόνησης».

Το κτίριο του Μουσείου Ηρακλείου έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το ΥΠΠΟ, λόγω ζημιάς στην ψευδοοροφή της στέγης του. Το υπουργείο λέει ότι είναι επιβαρυμένο επί χρόνια και παραπέμπει τη λύση του προβλήματος στην ολοκλήρωση της επέκτασής του που την προσδιορίζει τον ερχόμενο Μάη. Πάντως, «για προληπτικούς λόγους», τα γραφεία της γραμματείας εκκενώθηκαν «και το προσωπικό στεγάστηκε προσωρινά σε άλλους χώρους». Χτες πραγματοποιήθηκε και αυτοψία από μηχανικούς του υπουργείου.

Δε χρειάζεται, πάντως, να είναι κανείς μηχανικός για να διαπιστώσει πως το κτίριο «βγάζει» συνεχώς προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης και σήμερα απουσίας συνολικής αντιμετώπισής τους.

Παρατείνονται και ξεκινούν

«Κλάξον, τρομπέτες και πλάκες» του Ντάριο Φο
«Κλάξον, τρομπέτες και πλάκες» του Ντάριο Φο
Παρατείνονται μέχρι τις 14/1 οι παραστάσεις του έργου «Κλάξον, τρομπέτες και πλάκες» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία της Βασιλικής Τσίρου - Αμίτση, που παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη με μεγάλη επιτυχία ο θίασος «Μεταξύ Σοβαρού και Αστείου» στο θέατρο «Βαφείο» (Αγ. Ορους 16, Βοτανικός, 210.3425.637). Το έργο, 25 χρόνια μετά τη γραφή του, παραμένει επίκαιρο και προφητικό για την τωρινή παγκόσμια εξέλιξη των πολιτικών και κοινωνικών πραγμάτων, τους φόβους και τη λειτουργία των σημερινών κοινωνιών, την παρουσία και την απουσία του πολίτη από τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μια δυνατή πολιτική φάρσα που φωτίζει με καυστικό και ανατρεπτικό χιούμορ την πολιτική εξουσία, την οικονομική παντοκρατορία και την τρομοκρατία.

  • «Βρώμικες ιστορίες σε Γα μείζονα» (όπου το «Γα» είναι νότα βυζαντινή, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το έργο). Ολα τα άλλα έχουν, ή σχεδόν όλα... «Τουλάχιστον όλα όσα μας θυμώνουν πολύ», σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης, που ανεβαίνει στο θέατρο «Κάτω από τη γέφυρα». Επιθετικός και βωμολόχος ο Keeffe, υβριστικός και ακραίος, απαξιώνει την εξουσία και ξεφτιλίζει την ηθική. Η παράσταση παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9 μ.μ.) στον ΠΙΣΩ ΧΩΡΟ του θεάτρου. Μετάφραση Ερρίκος Μπελιέ, σκηνοθεσία - προσαρμογή Νίκος Δαφνής, σκηνικά - κοστούμια Βάσω Τσόνογλου, επιμέλεια μουσικής Γιώργος Γιαννακόπουλος. Παίζουν: Νίκος Δαφνής, Μαρία Δρακοπούλου, Φώτης Πετρίδης, Κώστας Κλάδης, Ολγα Λιατήρη, Τάσος Ιορδανίδης κ.ά.
  • Μέχρι τις 29/1 θα παίζεται το ελληνικό παραδοσιακό παραμύθι της Μαρίας Κυριάκη «Το θαλασσοκόριτσο», από την Παιδαγωγική Σκηνή του θεάτρου «Ευζέ», κάθε Κυριακή (11 π.μ. και 3 μ.μ.). Υπενθυμίζεται ότι «Το Θαλασσοκόριτσο» είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό παραμύθι με διαχρονική αξία που μιλά για την οικογένεια και διδάσκει στα παιδιά την αγάπη, την αφοσίωση, τη στοργή. Η σκηνοθεσία είναι της Τζένης Φωτίου, η μουσική του Βασίλη Ρώτα, οι χορογραφίες της Αντας Αραβοσιτά και τα σκηνικά - κοστούμια του Νίκου Πεξομάτη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Πέτρος Αποστολόπουλος, Τζένη Φωτίου, Μιχάλης Κατσούλης, Δώρα Βουκελάτου.

Την πρόσφατη εικαστική δημιουργία της Μάτως Ιωαννίδου φιλοξενεί (έως 31/1) η γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5). Πρόκειται για λάδια και μεικτές τεχνικές, έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων εμπνευσμένα από τη μουσική. Τα μουσικά όργανα στους πίνακες της Μάτως Ιωαννίδου γεννιούνται σε σκοτεινούς βυθούς και φωτίζονται από την επιτακτική κίνηση μιας χορευτικής δίνης. Είναι όργανα μαγικά, ποιητικά, όπου η σιωπή της απεικόνισης μετατρέπεται σε εσωτερικό πανδαιμόνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ