ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΣΥΡΜΟΣ»
Τρίχρονη δημιουργική πορεία

Από τα χτεσινά 3χρονα γενέθλια του «Συρμού»
Από τα χτεσινά 3χρονα γενέθλια του «Συρμού»
Ηχοι, φωνές, ελπίδες, περιπέτειες, μεράκι, κέφι, αγωνίες, επιτυχίες...«Ψηφίδες» του δημιουργικού «παζλ», που σμιλεύεται κομμάτι κομμάτι, μέρα τη μέρα, τραγούδι το τραγούδι, επί τρία χρόνια στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210-5203.661). Τα τρίχρονά της γιόρτασε προχτές το βράδυ η φιλόξενη μουσική σκηνή του Μεταξουργείου, συντροφιά με αγαπημένους φίλους και καλλιτέχνες - συνταξιδιώτες στο γοητευτικό, αλλά δύσκολο στις μέρες μας, «ταξίδι» της ουσιαστικής μουσικής παρέμβασης. Στη γιορτινή βραδιά στη σκηνή του ανέβηκαν οι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, «Τρίφωνο», Ανδριάνα Μπάμπαλη, Κώστας Λειβαδάς, Ρένος Χαραλαμπίδης, Ηρώ Σαΐα, Νίκος Ζιώγαλας, Χριστόφορος Κροκίδης και «Βωξ». Με τα τραγούδια τους ευχήθηκαν καλοτάξιδη, δημιουργική πορεία στο «Συρμό», σε μια εποχή που «ο πολιτισμός αρχίζει και τελειώνει στην Αριστερά», όπως είπε ο Λ. Μαχαιρίτσας.

Η αρχή έγινε με τους «Βωξ» και το υπέροχο ηλεκτρικό βιολί της Μικαέλας Ρώτα να «φτερουγίζει» μέχρι τη ρώσικη «Καλίνκα». Ακολούθησαν οι μελωδικές ευχές των Κ. Λειβαδά, Α. Μπάμπαλη, Ρ. Χαραλαμπίδη και Η. Σαΐα, με «γεύσεις» από την παράσταση «Μπλέντερ» που για ένα δίμηνο φιλοξενήθηκε στο «Συρμό». Ακολούθησε ο Ν. Ζιώγαλας με την κιθάρα του. Επειτα ο Λ. Μαχαιρίτσας ξεδίπλωσε το ξεχωριστό «ιπτάμενο χαλί» του Αλκη Αλκαίου και θύμισε τον «Γουίλι, τον μαύρο θερμαστή», που είχε «στο στήθος του μια αθώα καρδιά...». Ακολούθησαν μαγευτικές ερμηνείες του «Τρίφωνου», ενώ ο Β. Παπακωνσταντίνου τραγούδησε δύο αθάνατα τραγούδια του αξέχαστου Μάνου Λοΐζου («Πρώτη Μαΐου» και «Τσε»). Το φινάλε έγινε με τον Χρ. Κροκίδη, ο οποίος τραγουδώντας απάντησε ...στον Σουηδό εισηγητή του αντικομμουνιστικού μνημονίου.

Ηταν μια όμορφη βραδιά, που πρόσφερε την παρήγορη αίσθηση ότι ο «Συρμός» είναι ένας χώρος, που επιτρέπει σε καλλιτέχνες και τραγούδια ν' ανθίσουν, χωρίς να εμποδίζονται από τη φτηνιάρικη εμπορευματοποίηση. Ξεκινώντας με μεράκι και ελπίδες, το Γενάρη του 2003, κατέθεσε μιαν άλλη πρόταση για την ψυχαγωγία, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να διασκεδάσει, δημιουργώντας ...«αντιστάσεις». Σ' αυτό το τρίχρονο αγαπημένοι δημιουργοί και ερμηνευτές πρόσφεραν δυνατές μελωδικές συγκινήσεις, ενώ νέοι καλλιτέχνες ξεδίπλωσαν ταλέντο, ανησυχίες, ευαισθησίες. Η «διαδρομή» συνεχίζεται...

  • Σήμερα και αύριο στο «Συρμό», η Σωτηρία Λεονάρδου, οι Γιώργος Περαντάκος, Μαρία Ιακώβου και οι «Αργοναύτες» προσκαλούν στην παράσταση «Στάση Μεταξουργείο».
  • «Ο,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ...», τιτλοφορείται το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσουν οι Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Νίκος Τάγκας και Ανθούλα Μίχου στις 25/1 και 1/2, στο «Συρμό». Ενα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τα τραγούδια του, γραμμένα για έρωτες, την ξενιτιά, τις αδικίες, τη φτώχεια και τα πάθη των ανθρώπων. Μαζί τους οι μουσικοί: Χρήστος Παπανίκος, Θανάσης Μπέλας, Μανώλης Φράγκος.
Καυστική κοινωνική σάτιρα

Ενα έργο που γράφτηκε το 1836 και εντυπωσιάζει για την επικαιρότητα της σάτιράς του, ανεβάζει αύριο το Εθνικό Θέατρο, στο «Κάππα». Ο «Υπάλληλος», του Μ. Χουρμούζη, καυτηριάζει τους διεφθαρμένους μηχανισμούς της κρατικής εξουσίας, την αναλγησία και γελοιότητα του δημόσιου λειτουργού και την εξάρτηση της χώρας από τον ξένο παράγοντα.

Στο Εθνικό Θέατρο το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1977 (και σε επανάληψη το 1980) σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα. Φέτος παρουσιάζεται σε διασκευή - σκηνοθεσία - στίχους Κώστα Τσιάνου. Για τον «Υπάλληλο» ο Τάσος Λιγνάδης έγραψε: «Ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει στον πρόλογό του ότι η κορυφωθείσα κακοήθεια, η ακμάζουσα ματαιοφροσύνη και οι αξιοκατάκριτες καταχρήσεις κάποιων, τον έκαναν να συνθέσει την κωμωδία του. Η κωμωδία αυτή επενεργεί σαν ένα έργο Εθνικής αυτοκριτικής και αποτελεί κείμενο βασικής παιδείας».

Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ρένας Γεωργιάδου, η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού, οι φωτισμοί του Σπύρου Κάρδαρη, η μουσική του Γιούρι Στούπελ. Πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Πιατάς. Παίζουν επίσης: Θεμιστοκλής Πάνου, Σωτήρης Τζεβελέκος, Λευτέρης Λουκαδής, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Νίκος Μπουσδούκος, Χρήστος Νίνης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Γρήγορης Σταμούλης, Νικολέττα Βλαβιανού, Μελίνα Βαμβακά, Γιάννης Δεγαΐτης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης κ.ά.

ΥΠΠΟ
«Δεν ξέρω... δεν είδα»!

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο ΥΠΠΟ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο ΥΠΠΟ
«Αγνοια»(!) δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, για τα προβλήματα των συμβασιούχων του υπουργείου, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες επιτυχημένη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο ΥΠΠΟ.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός είπε στην αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, ότι το υπουργείο θα αποδέχεται τις δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή όσων απολύονται στις προηγούμενες θέσεις τους, ενώ επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη στις υπηρεσίες του υπουργείου λέγοντας πως «δεν καταλαβαίνει» πώς δημιουργήθηκε το «θέμα». Γενικά είπε πως δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της ηγεσίας του ΥΠΠΟ.

Ωστόσο, από τις καταγγελίες των συμβασιούχων για το θέμα προκύπτει ότι η άρνηση του ΥΠΠΟ να δέχεται τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή. Συγκεκριμένα οι συμβασιούχοι αναφέρουν, ότι από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου «άρχισαν να κυκλοφορούν» σχετικές «φήμες», ενώ το θέμα συζητήθηκε σε συσκέψεις γενικών διευθυντών με την πολιτική ηγεσία. Μάλιστα υπήρξε και «εμπιστευτικό έγγραφο» του νομικού συμβούλου, «το οποίο επιχειρούσε να πετάξει το μπαλάκι της αποδοχής ή μη των ασφαλιστικών μέτρων - προσωρινών εντολών στους προϊσταμένους των Υπηρεσιών».

Αντιστοίχως η αναπληρώτρια υπουργός «δεν καταλαβαίνει» και γιατί υπάρχει πρόβλημα μη καταβολής δεδουλευμένων σε πολλές Υπηρεσίες... αφού η ίδια δίνει τις σχετικές εντολές. Ζήτησε μάλιστα από τους εργαζομένους να της πουν ποιες Υπηρεσίες δεν πληρώνουν! Αυτή τη στιγμή πολλοί εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ δεν έχουν λάβει μισθούς του περασμένου Νοέμβρη και Δεκέμβρη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει καταβληθεί ούτε δώρο Χριστουγέννων.

Με έργα Μότσαρτ

Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ετος Μότσαρτ, πραγματοποιούν συναυλία στις 24/1 (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πρώτο μέρος η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει τη «Σερενάτα για έγχορδα Μικρή Νυκτερινή Μουσική» και το έργο «Επίσημοι Εσπερινοί» (για πρώτη φορά στην Αθήνα). Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η εισαγωγή από την όπερα «Ντον Τζιοβάνι», καθώς και η τελευταία συμφωνία του Μότσαρτ, αριθμός 41 «του Διός». Συμμετέχουν οι λυρικοί σολίστες: Σόνια Θεοδωρίδου, Γιάννης Γιαννίσης, Αννα Φιλανδριανού, Μιχάλης Δημητρακάκος και η Χορωδία της ΕΡΤ. Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χριστοδούλου.

«Οπλο» το καλό βιβλίο

Η επαφή των εργαζομένων με το διάβασμα, η πρόσβαση στο καλό λογοτεχνικό, πολιτικό, φιλοσοφικό και ιστορικό βιβλίο θέτει σε κίνηση την ανθρώπινη σκέψη, τη διευρύνει και την οξύνει. Το καλό βιβλίο, αποτελεί ένα ακόμα «όπλο» στο χέρι του εργάτη και της εργάτριας. Σ' αυτή την κατεύθυνση προσανατολίστηκε και η πρωτοβουλία της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» για τη λειτουργία έκθεσης βιβλίου όλο το Δεκέμβρη στις εγκαταστάσεις του «Ριζοσπάστη» και της «Τυποεκδοτικής», προκειμένου όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι να προμηθευτούν βιβλία σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές και να «μυηθούν» στη μαγεία του διαβάσματος. Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν πολύ ικανοποιητικά, καθώς διακινήθηκαν πάνω από 500 βιβλία, σε εργαζομένους του «Ρ» και της «Τυποεκδοτικής». Τα έσοδα από το «παζάρι» βιβλίου δόθηκαν για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ