ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δουλιές» του αερίου

Με όπλο το φτηνό φυσικό αέριο, η Μόσχα ζητά από την Αθήνα το «μερίδιό» της στην περιοχή

Οφέλη από το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα, αναζητά η Μόσχα, η οποία ελπίζει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωγραφική και πολιτική θέση, ώστε να πολλαπλασιάσει τις προσβάσεις της στις ευρωπαϊκές αγορές. Ηδη την περασμένη βδομάδα επισκέφτηκε την Αθήνα και μίλησε με τον πρωθυπουργό για δουλιές ο πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα «Γκάζπρομ». Χτες, προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες των σχεδιασμών, έφτασε στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, που ακολούθησαν τις συναντήσεις τις οποίες είχε ο Σεργκέι Λαβρόφ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό αλλά και τον ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη, το ενδιαφέρον των συζητήσεων επικεντρώθηκε στην οικονομική και ιδιαίτερα στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας.

Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία διαθέτει τεράστιες πηγές φυσικού αερίου και η «Γκάζπρομ» είναι ο βασικός προμηθευτής της ΕΕ σε φυσικό αέριο. Στόχος της Μόσχας, αλλά και της «Γκάζπρομ» είναι η δημιουργία εναλλακτικών δικτύων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως η ροή του φυσικού αερίου δε θα επηρεάζεται από πολιτικές ή άλλου είδους παρενέργειες και σκοπιμότητες. Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα, από την εποχή της πρώτης επίσκεψης του Β. Πούτιν στην Αθήνα επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, ζητά από την Ελλάδα, να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα έρχεται είτε από τη Βουλγαρία, είτε από την Τουρκία και θα κατευθύνεται με υποθαλάσσιο αγωγό στην Ιταλία και την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ρωσία, επιθυμεί επίσης να εκμεταλλευτεί το νέο σκηνικό που δημιουργείται στην αγορά ενέργειας, καθώς είναι σε θέση να προσφέρει πάμφθηνη πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως είπε ο Σ. Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Πέτρο Μολυβιάτη, «εξετάσαμε τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο θέμα της παροχής αερίου, της μεταφοράς αερίου μέσω της Ελλάδας και της συμμετοχής σε περιφερειακά ενεργειακά δίκτυα». Ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Πέραν των εμπορικών οι Μολυβιάτης και Λαβρόφ συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό. Πιθανότατα λόγω των εμπορικών βλέψεων ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε απόψεις της Μόσχας, οι οποίες ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία κάθε φορά που ακούγονται. Ο Σ. Λαβρόφ τόνισε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του ΟΗΕ και να δοθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με έξωθεν επιβολή, ενώ στις σχετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διαφορετικά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, όταν τα μέλη του Συμβουλίου αρχίζουν να ενεργούν μεμονωμένα δε βγαίνει τίποτα.

Στηρίζει τις «μεταρρυθμίσεις» το ΠΑΣΟΚ

Υπερασπιζόμενος πλήρως την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και καλλιεργώντας τη λογική της «συναίνεσης» για τα λαϊκά στρώματα, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε και χτες με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην κυβερνητική επίθεση που εξελίσσεται με την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων».

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου την απροκάλυπτη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση επιχείρησε να την καλύψει πίσω από δημαγωγικές κορόνες, στήνοντας έναν ψευδεπίγραφο διαχωρισμό μεταξύ της «προόδου» και της «συντήρησης». Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άσκησαν μια σκληρή μονόπλευρη πολιτική λιτότητας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Γ. Παπανδρέου εντελώς δημαγωγικά να ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η οποία βαδίζει στον ίδιο αντεργατικό μονόδρομο, «εγγυάται», «προστατεύει» και «αυξάνει» την «οικονομική σιγουριά της οικογένειας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «στο μονόδρομο του φόβου και της ανασφάλειας, στο μονόδρομο της πολιτικής για τους λίγους», που ακολουθεί η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ απαντά πως «υπάρχει ο δρόμος της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ασφάλειας του πολίτη, της ασφάλειας της οικογένειας, της γειτονιάς, της ασφάλειας της ελληνικής κοινωνίας, με κοινωνική συνοχή και συμμετοχή, με δημιουργία, γνώση και εξωστρέφεια». Ενας δρόμος, δηλαδή, που εξασφαλίζει στο κεφάλαιο «εργασιακή ειρήνη», αφού καλεί τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν τη λογική του «διαλόγου», της «διαβούλευσης» και της «συνεννόησης», αντιπαραθέτοντας στους λαϊκούς αγώνες τη φιλανθρωπία, που βαφτίζεται «κοινωνική αλληλεγγύη», για την κάλυψη των πιο υποβαθμισμένων λαϊκών αναγκών.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μόνη προτεραιότητα «τον πολυτραγουδισμένο πια ανασχηματισμό, που αναδεικνύει την εσωστρέφειά της». Μάλιστα, ο ίδιος επιχειρώντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα κάλεσε τους «Ελληνες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ», στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για δημιουργική, αγωνιστική χρονιά

Κατεβάσαμε για λίγο τις πένες μας, κλείσαμε τους υπολογιστές μας και συγκεντρωθήκαμε χτες το απόγευμα, όλοι οι εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη» για να κόψουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας. Λιτά, ζεστά, συντροφικά ήπιαμε ένα ποτηράκι στην υγειά όλων μας, ευχόμενοι ο χρόνος μπροστά μας να είναι δημιουργικός, αγωνιστικός, αποτελεσματικός ως προς τους στόχους μας. Το πρώτο κομμάτι για το Κόμμα μας, το δεύτερο για την ΚΝΕ, για τα τμήματα της εφημερίδας και με πολλή αγάπη δύο κομμάτια για δύο εκλεκτούς συντρόφους μας που μοιράστηκαν μαζί μας τη γιορτή, τον Ν. Καραντηνό και τον Γ. Μωραΐτη.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης και της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας, ο Στ. Ξενικουδάκης ευχήθηκε σε όλους μια δημιουργική, αγωνιστική χρονιά, που θα συμβάλει στην αγωνιστική ανάταση του λαού μας, στη ριζοσπαστικοποίηση περισσότερων συνειδήσεων, στη συσπείρωση δυνάμεων στην προοπτική οικοδόμησης του Μετώπου, για μια Ελλάδα με λαϊκή εξουσία, για έναν κόσμο με ενισχυμένες τις δυνάμεις του σοσιαλισμού.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα, Τρίτη, στην τηλεόραση του «902», στις 18.45, στα πλαίσια της εκπομπής «Εις υγείαν» μια συζήτηση για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Φιλοξενούμενος της Πόπης Καπετανοπούλου ο Γεράσιμος Κολαΐτης, επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον ετήσιο καθιερωμένο του χορό το Σάββατο 18 του Φλεβάρη στην κοσμική ταβέρνα «Μάνθος» (έναντι πύλης Στρατοπέδου Καρατάσου).

Στην εκδήλωση αυτής της χρονιάς τιμώνται τα 50 χρόνια από την απόβαση της Γκράνμα με τους 82 Κουβανούς επαναστάτες. Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο νέος πρέσβης της Κούβας.

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» κόβει την πίτα της

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» πραγματοποιεί εκδήλωση για την κοπή της πίτας της την Τετάρτη 15 του Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ