ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
«Σαν ξεσκέπαστο μαντρί»!
  • Μονίμως εκτεθειμένοι είναι οι αγρότες της περιοχής, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από την κακοκαιρία. Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και ΕΛΓΑ με υποσχέσεις και αποζημιώσεις - «ψίχουλα» στην κυριολεξία, τους εμπαίζουν

Τα προβλήματά τους είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν οι αγρότες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ.
Τα προβλήματά τους είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν οι αγρότες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ.
Ανυπεράσπιστοι από βροχή, χιονιά και καύσωνα ή, πιο απλά όπως οι ίδιοι λένε, «σαν ξεσκέπαστο μαντρί», βρίσκονται οι αγρότες του Μαραθώνα και προσπαθούν να επιβιώσουν από τα καιρικά φαινόμενα που καταστρέφει τις καλλιέργειές τους και συρρικνώνει τα εισοδήματά τους.

Είδαν τα οπωρολαχανικά τους να καταστρέφονται δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, μία με τις πλημμύρες του Νοέμβρη και μία από τον τελευταίο χιονιά. Παρ' όλα αυτά, αντί για βοήθεια εισπράττουν την κοροϊδία της κυβέρνησης που μοιράζει μόνο υποσχέσεις και λόγια και τα ψίχουλα του ΕΛΓΑ, που ούτε στο ελάχιστο καλύπτουν το πραγματικό μέγεθος των ζημιών.

Αυτή την απόγνωση, αλλά και την αγανάκτηση εξέφρασαν και οι ίδιοι την περασμένη Κυριακή το πρωί στο κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφτηκε την περιοχή, με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρήκε τους αγρότες να ξεριζώνουν όλη την καμένη από τον προηγούμενο χιονιά παραγωγή. Μαρούλια, κουκιά, σπανάκι, κουνουπίδια ακόμα και τα ανθεκτικά στο κρύο λάχανα, κάηκαν και ξεριζώθηκαν με τη ζημιά να είναι ανυπολόγιστη. Το κλιμάκιο του Κόμματος και η βουλευτής είδαν τους αγρότες να σπέρνουν τώρα καινούρια παραγωγή με αγωνία και τρόμο, καθώς πάνω από το κεφάλι τους έρχεται νέα κακοκαιρία και αν κάψει το σπόρο θα μιλάμε για ολική καταστροφή.


Με την πρώτη φυσιολογική ερώτηση, αν πήραν τις αποζημιώσεις, εξοργίζονται. Οπως κατήγγειλαν, παρά το γεγονός ότι προπληρώνουν τον ΕΛΓΑ ως ασφάλεια των προϊόντων από καταστροφές, οι γεωπόνοι έρχονται δύο μήνες μετά να κάνουν εκτίμηση των ζημιών. Φυσικά, οι αγρότες δεν μπορούν να αφήσουν δύο μήνες τα χωράφια, σπέρνουν και πάλι και όταν έρθουν οι γεωπόνοι δε βρίσκουν καμία ζημιά και δε βγάζουν καμία αποζημίωση.

«Και πάλι δε θα πάρουμε καμία αποζημίωση, άλλωστε δεν έχουμε πάρει ούτε αυτή του Νοεμβρίου από τις πλημμύρες. Ολη την καταστροφή θα την πληρώσουμε από την τσέπη μας», λέει ο Αχιλλέας Ζέρβας υπολογίζοντας τη ζημιά του στα 3.000 ευρώ, ο οποίος βιάζεται να προλάβει να σπείρει πριν πιάσει βροχή.

Λίγο πιο πέρα, σε άλλο χωράφι ο Χρήστος Βάρσος λέει: «Εχουν κάνει τους αγρότες της περιοχής να πιστέψουν ότι πρέπει να ζουν και να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τις φυσικές καταστροφές». Αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση των μεγάλων καταστροφών από τα χιόνια το 2004, όταν ο ΕΛΓΑ τους έβαλε και άνοιξαν λογαριασμό στην Αγροτική Τράπεζα και τους κατέθεσε χρήματα ως προκαταβολή αποζημίωσης. Λίγο καιρό μετά όμως, δε βρήκαν στους λογαριασμούς ούτε τα μισά λεφτά, καθώς ο ΕΛΓΑ έκρινε ότι οι ζημιές δεν ανταποκρίνονταν σε όσα δήλωσαν. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που η τράπεζα πήρε όλο το ποσό και χρέωσε και επιπλέον σαν τόκο. Δηλαδή πλήρωσαν και από πάνω.

Οπως δήλωσε μετά την περιοδεία, η Βέρα Νικολαΐδου: «Μετά τις ζημιές στα οπωροκηπευτικά από τον τελευταίο χιονιά, οι αγρότες είναι απογοητευμένοι καθώς δεν πιστεύουν στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για αποζημίωση, αφού δεν έχουν πάρει ούτε αυτές από τις προηγούμενες καταστροφές. Είναι φανερή η έλλειψη ενός κεντρικού κρατικού σχεδιασμού που θα προστατεύει τον κόπο των αγροτών και την επιβίωσή τους. Είναι ανάγκη λοιπόν και οι ίδιοι οι αγρότες μέσα από την εμπειρία τους αυτή να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιος είναι δίπλα τους και ποιος τους κοροϊδεύει».


Ο αγρότης ξεριζώνει την καμένη παραγωγή του. Βιάζεται να σπείρει πριν πιάσει βροχή...
Ο αγρότης ξεριζώνει την καμένη παραγωγή του. Βιάζεται να σπείρει πριν πιάσει βροχή...

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο

Σε συλλαλητήριο, για να μην ξαναζήσει το νησί εικόνες όπως η παραπάνω, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων

Eurokinissi

Σε συλλαλητήριο, για να μην ξαναζήσει το νησί εικόνες όπως η παραπάνω, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων
Δε μένουν άπραγοι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και συνεχίζουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας αυτά που θα έπρεπε να τους παρέχει η κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και τα πλήγματα που άφησε στο νησί. Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων με εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς καλεί όλους τους Κεφαλονίτες στο αυριανό συλλαλητήριο, στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου, στις 5 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, χτες, η Συντονιστική παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου και ανέλυσε τα αιτήματά της. Μέσα στην εβδομάδα αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Βουλή και θα ζητηθούν οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων για το θέμα. Θυμίζουμε πως η Επιτροπή συσπειρώνει την πλειοψηφία των φορέων του νησιού: Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, τους Εμπορικούς Συλλόγους Παλλικής, Σάμης και Αργοστολίου, την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς, το Σύλλογο Λογιστών Κεφαλονιάς, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς - Ιθάκης και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κεφαλονιάς.

Τα αιτήματα των κατοίκων αφορούν οικονομικά μέτρα, την ενεργειακή θωράκιση του νησιού και μέτρα πολιτικής προστασίας. Η Συντονιστική αποδίδει ευθύνες για την κρίση «σε όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, στους τοπικούς και νομαρχιακούς παράγοντες που άφησαν αθωράκιστο το νησί, στηρίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική (που ιδιωτικοποιεί ενέργεια - υγεία - πρόνοια) και τις προτεραιότητές της. Ευθύνες αποδίδει και στη ΔΕΗ για τη λειτουργία της ως Ανώνυμης Εταιρίας, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων». Τα αιτήματα συγκεκριμένα είναι:

Οικονομικά αιτήματα

  • Εφαρμογή όλων των οικονομικών μέτρων που προβλέπονται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Αμεση και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.
  • Κεντρική καταγραφή ζημιών για το σύνολο των κατοίκων με ευθύνη αρμόδιων υπουργείων και Νομαρχιακής Αρχής.
  • Αμεσα οικονομικές ελαφρύνσεις σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, στους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και κτηνοτρόφους του νομού.
  • Παροχή δωρεάν ρεύματος στα σχολεία, δραστική αύξηση λειτουργικών δαπανών. Διατήρηση του περσινού καθεστώτος σχετικά με τις βαθμολογικές βάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Λειτουργία σε μόνιμη βάση φοιτητικής εστίας και λέσχης για τους φοιτητές ΤΕΙ, με εξοπλισμό και ηλεκτρογεννήτριες για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε σίτιση και στέγαση. Πρώτο μέτρο η παράταση της δωρεάν σίτισης για όλο το χρόνο.

Ενεργειακή θωράκιση

  • Παραμονή των γεννητριών μέχρι να σταθεροποιηθεί το σύστημα και ώσπου να υπάρξει άλλη αξιόπιστη ολοκληρωμένη εναλλακτική ενεργειακή κάλυψη για περίπτωση νέας έκτακτης ανάγκης.
  • Αντιμετώπιση των ζημιών που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο.
  • Δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να υπάρξει αυτοτελής κάλυψη του νησιού σε πηγές ενέργειας, με αποκλειστικό δημόσιο χαρακτήρα.
  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την επιχειρηματοποίηση της ενέργειας.

Μέτρα πολιτικής προστασίας

  • Μέτρα κοινωνικής υποδομής για να θωρακιστούν τα νησιά από φυσικές καταστροφές.
  • Εφαρμογή από το ΥΠΕΠΘ όλων των αντισταθμιστικών μέτρων που λαμβάνονται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για τους μαθητές του νομού.
  • Για το ζήτημα του νοσοκομείου εναλλακτική λύση, με αξιοποίηση του παλιού σε περίπτωση σεισμού. Εξασφάλιση γεννητριών σε όλα τα αντλιοστάσια και ευαίσθητους νευραλγικούς χώρους.
  • Ανάπτυξη σχεδιασμού πολιτικής προστασίας με τις αναγκαίες υποδομές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ