ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέα επίθεση στους ηγέτες του Οχτώβρη

Μια σειρά από βουλευτές της Ανω Ρωσικής Βουλής, του λεγόμενου Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, επαναφέρουν την ιδέα απομάκρυνσης των σορών των εκατοντάδων επαναστατών και κρατικών ηγετών της ΕΣΣΔ από τη «νεκρούπολη» της Κόκκινης Πλατείας.

Ο Γιούρι Σαράντιν, επικεφαλής της επιτροπής συνταγματικής νομοθεσίας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, διευκρίνισε πως «πρώτα απ' όλα λόγος γίνεται για τους Λένιν και Στάλιν», αλλά προσθέτει πως «στη συνέχεια θα πρέπει να ασχοληθούμε και με τη μεταφορά των υπόλοιπων, που είναι θαμμένοι στην Κόκκινη πλατεία».

Την αντίθεσή του στα σχέδια αυτά εξέφρασε πρώην πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ και σήμερα βουλευτής της Ανω βουλής, Νικολάι Ριζκόφ, σημειώνοντας πως η υλοποίηση αυτών των προτάσεων θα οδηγήσει στη διάσπαση της κοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι το σύνθημα της νέας αντικομμουνιστικής επίθεσης δόθηκε την περασμένη βδομάδα από τον πρώην Πρόεδρο της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιζβέστια», εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι, 15 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, οι Λένιν και Στάλιν εξακολουθούν να διατηρούν υψηλά ποσοστά δημοτικότητας στη Ρωσία και οι σοροί τους εξακολουθούν να βρίσκονται στην Κόκκινη Πλατεία.


Ι.Π.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργία στο δημόσιο μετά από 14 χρόνια!

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Πρώτη απεργία στο δημόσιο τομέα εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Την απεργιακή σκυτάλη πήραν πρώτα οι δημόσιοι υπάλληλοι στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, διαμαρτυρόμενοι για την επέκταση του ωραρίου. Η απεργία αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω.

Στο επίκεντρο της διαμάχης, που θεωρείται η σημαντικότερη των τελευταίων χρόνων, βρίσκεται η προσπάθεια αύξησης των εργάσιμων ωρών από τις 38,5 ώρες εβδομαδιαίως στις 40, χωρίς απολύτως καμία αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, αυτή η κίνηση ισοδυναμεί με περικοπή των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων που φθάνει το 4%!

Η απεργία οδήγησε στην υπολειτουργία των νοσοκομείων, των νηπιαγωγείων και διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών, ενώ δεν έγινε η αποκομιδή των απορριμμάτων, σύμφωνα με το συνδικάτο Ver.di. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, στις διαδηλώσεις που συνόδευσαν την απεργιακή κινητοποίηση αναμενόταν να λάβουν μέρος 10.000 εργαζόμενοι, ενώ κατά τους ίδιους, οι δημόσιοι λειτουργοί είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για τέσσερις, έως ακόμη και έξι βδομάδες.

Το θέμα της συμμετοχής τους - ή μη - στην απεργία αναμένεται να εξετάσουν οι εργαζόμενοι και σε Βαυαρία, Κάτω Σαξονία, Σαξονία, Σλέσβιγκ-Χολστάιν και Σάαρλαντ. Η απεργιακή κινητοποίηση αναμένεται να επεκταθεί, έτσι, σε μεγάλα τμήματα της Γερμανίας.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός, Εντμουντ Στόιμπερ, σε μια προσπάθεια ...προληπτικής απόρριψης των αιτημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, δήλωσε στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ότι η δημόσια διοίκηση «δεν αντέχει πλέον» τη διατήρηση της εργασιακής βδομάδας των 38,5 ωρών. «Τα ταμεία είναι άδεια... Δεν υπάρχει χώρος για ελιγμούς».

Ο δημόσιος τομέας στη Γερμανία απασχολεί 4,7 εκατ. ανθρώπους, εκ των οποίων 1,7 εκατ. θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.- Ψήφο την ψήφο, δίνουν τη μάχη ο Πρόεδρος Οσκαρ Αρίας και ο Οτον Σόλις που συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό στις προεδρικές εκλογές στην Κόστα Ρίκα, σύμφωνα με τα μερικά πρώτα αποτελέσματα. Με καταμετρημένο το 61,3% των ψήφων, ο Αρίας συγκεντρώνει το 40,7% και ο Σόλις 40,3%.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.- Εκρηκτική η ατμόσφαιρα στην πρώτη δίκη επί αμερικανικού εδάφους για την 11η Σεπτεμβρίου που άρχισε χθες: ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη συνωμοσία για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, Ζαχαρίας Μουσάουι, εκδιώχτηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου δύο μόλις λεπτά μετά την έναρξη της δίκης, αφού πρώτα κατέκρινε τους δικηγόρους του και στη συνέχεια χαρακτήρισε την ακροαματική διαδικασία «τσίρκο».

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα του ιού της γρίπης των πουλερικών που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στο βόρειο Ιράκ και τη νοσηλεία άλλων επτά λόγω της νόσου στην ίδια περιοχή επιβεβαίωσε χτες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Στη Λιθουανία ερευνάται η περίπτωση ο θάνατος ενός Ινδού ναυτικού χτες στο λιθουανικό λιμάνι της Κλαϊπέντα να οφείλεται στη νόσο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Την κατ' επείγουσα έγκριση της αποστολής ενισχύσεων στη δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού ζήτησε προχτές ο γγ του Οργανισμού Κόφι Ανάν, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων αιματηρών ταραχών καθώς συζητιέται η επιβολή κυρώσεων σε βάρος αξιωματούχων της κυβέρνησης του Προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο...

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Δίχως τρόφιμα, πόσιμο νερό παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ερημιές της Βόρειας Επαρχίας Κίβου της ΛΔ Κονγκό πάνω από 37.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω ανάφλεξης των συγκρούσεων μεταξύ στασιαστών του κογκολέζικου στρατού.

ΗΠΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Προσωρινή απόσυρση» των Αμερικανών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Την «προσωρινή» μείωση ή και αποχώρηση των περίπου 1.700 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο σκέφτεται να «προτείνει» η Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, επικαλούμενος το μεγάλο αριθμό Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σταλεί ως δυνάμεις κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο Ράμσφελντ δέχτηκε πως εγείρει το αίτημα σε μία «κρίσιμη» για το Κοσσυφοπέδιο περίοδο (λόγω των αναμενόμενων συνομιλιών του ΟΗΕ στη Βιέννη), ωστόσο πρόσθεσε πως το «Πεντάγωνο θα ήθελε οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για την επιτυχία» της αποστολής στο προτεκτοράτο...

Στο Βελιγράδι, πάντως, όπου βρέθηκε χτες η Κάρλα Ντελ Πόντε (γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία) επανέφερε την απαίτηση προς τις σερβικές αρχές για άμεση σύλληψη των πρώην ηγετών των Σερβοβόσνιων, Κάρατζιτς και Μλάντιτς. Στην αντίθετη περίπτωση, είπε πως είναι έτοιμη να ζητήσει από την ΕΕ τη διακοπή των συνομιλιών «Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» με την Ενωση Σερβίας -Μαυροβουνίου. Σέρβος αξιωματούχος επιχείρησε να καθησυχάσει την Ντελ Πόντε, λέγοντας πως σε μία βδομάδα το υπουργικό συμβούλιο της Ενωσης θα εγκρίνει σχέδιο προκειμένου να επιτρέπεται στο ΔΠΔ της Χάγης η «άνευ περιορισμών πρόσβασή τους» σε όλα τα κρατικά αρχεία (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του στρατού!)...

ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα πρόκληση της κυβέρνησης Κοϊζούμι...

ΠΕΚΙΝΟ-ΤΟΚΙΟ.- Νέα εμπρηστική δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών Τάρο Ασο εντείνει τις (από καιρό) ταραγμένες σινο-ιαπωνικές σχέσεις.

Ο Ασο απέδωσε (το περασμένο Σάββατο) το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στην Ταϊβάν στην... πενηντάχρονη ιαπωνική κατοχή της κινεζικής νήσου (1895-1945) προκαλώντας την έντονη αντίδραση εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε «σοκ και αποτροπιασμό» για την προσπάθεια του Ιάπωνα υπουργού να προσδώσει «δόξα» στο ιμπεριαλιστικό παρελθόν του Τόκιο.

Η δήλωση του Ιάπωνα υπουργού προκάλεσε και την αντίδραση της κυβέρνησης της Ταϊβάν που «διόρθωσε» τον Ασο λέγοντας πως οι επιτυχίες στον τομέα της εκπαίδευσης δεν οφείλονται στην ιαπωνική κατοχή αλλά στις γενναίες δαπάνες για την παιδεία.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Εκατοντάδες οι νεκροί από το κρύο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ-ΚΙΕΒΟ.--

Εκατοντάδες είναι οι νεκροί στην Ουκρανία και στην Πολωνία, καθώς συνεχίζεται η κακοκαιρία και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν στο δρόμο λόγω της απότομης επιδείνωσης της κοινωνικής κατάστασης, της φτώχειας, της ανεργίας - αποτελέσματα της «καπιταλιστικής δημοκρατίας» και του «παραδείσου» που τους είχαν υποσχεθεί. Πρόκειται για άστεγους, άνεργους, φτωχούς και ασθενείς που κυριολεκτικά παγώνουν στους δρόμους.

Στην Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή τους 738 άνθρωποι από τις 16 του Γενάρη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ πάνω από 7.500 άνθρωποι κατέφυγαν σε γιατρούς και 4.464 νοσηλεύτηκαν.

Στην Πολωνία, οι νεκροί έφτασαν τους 230 από την αρχή του χειμώνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Σημειώνεται ότι πέρσι οι νεκροί από το κρύο στην Πολωνία είχαν φτάσει συνολικά τους 190 ανθρώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ