ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να απεργάζονται σχέδια ανατροπής

Μαζική απάντηση από το λαό της χώρας το Σάββατο

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Καράκας

Associated Press

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Καράκας
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η αυλαία για τις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβρη άνοιξε πολύ νωρίς και μάλιστα μέσα σε κλίμα έντασης και απειλών που καλλιεργούν εντέχνως οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς έχουν βγάλει από τα συρτάρια τους τα πιο αιματηρά και βρώμικα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

«Ακόμη και ο Χίτλερ μπροστά στον Μπους φαντάζει πταίσμα», θα ανταπαντήσει ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες στους άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο Τσάβες απάντησε στον Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διαδήλωση που έγινε το Σάββατο στο Καράκας, εξ αφορμής σημαντικών επετείων: της συμπλήρωσης των 7 χρόνων από την ανάληψη της προεδρίας που σημαίνει και την έναρξης της «μπολιβαριανής διαδικασίας». Την εξέγερση των παραγκουπόλεων του Καράκας το Φλεβάρη του 1989 που πνίγηκε στο αίμα και έμεινε γνωστή και ως Ελ Καρακάσο. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Καράκας συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και άκουσαν τον Ούγκο Τσάβες να δηλώνει ότι τα 100 χιλιάδες «Καλάσνικοφ» που η χώρα αγόρασε από τη Ρωσία δεν είναι αρκετά. «Ζητώ από εσάς την άδεια να αγοράσουμε επιπλέον όπλα, γιατί οι γκρίνγκος μας θέλουν άοπλους. Εχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη γη των πατεράδων μας. Η Βενεζουέλα πρέπει να διαθέτει ένα εκατομμύριο καλά εξοπλισμένους άνδρες και γυναίκες», τόνισε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας προειδοποίησε το λαό της Βενεζουέλας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιχειρήσει να εμποδίσει με κάθε τρόπο την επανεκλογή του στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβρη. Μία εκλογή που θεωρείται από αναλυτές και δημοσκόπους κάτι παραπάνω από βέβαιη.

Μάλιστα, ο Τσάβες διευκρίνισε ότι θεωρεί «την αυτοκρατορία» των ΗΠΑ ως τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο και όχι φυσικά κάποιον από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης που θα διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα: «Θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την εκλογή κυβέρνησης, να μας ωθήσουν σε μια κατάσταση ακυβερνησίας και χάους. Αυτό είναι το σχέδιο της αυτοκρατορίας... θα δοκιμάσουν οτιδήποτε, γι' αυτό πρέπει να επαγρυπνούμε», πρόσθεσε ο Τσάβες. Η ομιλία του, όπως είναι φανερό, ήταν ουσιαστικά εστιασμένη στην πρόσφατη διπλωματική κρίση. Κρίση που προέκυψε μετά την απέλαση του ναυτικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, Τζον Κορία, που κατηγορήθηκαν από τις αρχές της Βενεζουέλας για κατασκοπία καθώς προσπάθησε να στήσει δίκτυο, «αγοράζοντας» κατώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς, ώστε να προδώσουν στρατιωτικά μυστικά στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε αντίποινα, απέλασε την προσωπάρχη της πρεσβείας της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ.

Αρχισε το τελικό στάδιο του σχεδίου ανατροπής;

Και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας καταλήγοντας τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να θέσουν σε εφαρμογή δύο στρατηγικές, ώστε να επιτύχουν την ανατροπή του: «Ανηλείς επιθέσεις» και πόλεμος της προπαγάνδας που με κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις θα δείχνουν ότι ο αντίπαλός του στις εκλογές θα συγκεντρώνει τα ίδια ποσοστά είτε θα προηγείται με 5%.

Πάντως, η Εύα Γκόλιγκερ, δικηγόρος που αποκάλυψε στο βιβλίο της «Κώδικας Τσάβες» τις βρώμικες χρηματοδοτήσεις της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Εν Κονφιάνσα» στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας, αποκάλυψε βάσει στοιχείων ότι ήδη αμερικανικές δυνάμεις, ειδικές στον ψυχολογικό πόλεμο, έχουν διεισδύσει από την Κολομβία στη Βενεζουέλα και έχουν θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικού τύπου στρατηγικές για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Η Γκόλιγκερ προειδοποίησε ακόμη για την πιθανότητα η Ουάσιγκτον να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις στο πλαίσιο των επιθετικών σχεδίων. Κατά την Γκόλιγκερ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταλήξει ότι ο μοναδικός τρόπος για να ανατρέψει την κυβέρνηση είναι είτε με τη βία είτε με τη διείσδυση στις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Τσάβες, ώστε να οδηγηθεί στην αυτοκαταστροφή.

Τέλος, δημοσίευμα του βρετανικού Ομπσέρβερ, που στηρίζεται σε δηλώσεις αξιωματούχων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους, όπως ο Ελιοτ Εϊμπραμς -- γνωστός από το σκάνδαλο Ιράν - Κόντρα -- και ο Οτο Ράιχ, είχαν άμεση σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Απρίλη του 2002.

  • Ενώπιον χιλιάδων Κουβανών στην Πλατεία της Επανάστασης, ο Ούγκο Τσάβες παρέλαβε από τα χέρια του Φιντέλ Κάστρο, την Πέμπτη, το βραβείο της ΟΥΝΕΣΚΟ «Χοσέ Μαρτί».
ΗΠΑ
Δίκη για παράνομες παρακολουθήσεις

Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για φάρσα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αρχισε χτες η ακροαματική διαδικασία όσον αφορά στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων ενώπιον της Νομικής Επιτροπής της Γερουσίας, αλλά το πλαίσιο είχε τεθεί εκ των προτέρων. Ουσιαστικά θα πρόκειται για φάρσα και τυπική διαδικασία...

Σε αυτή τη φάρσα οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης απλώς θα επαναλάβουν τη σωρεία ψευδών περί απόλυτης νομιμότητας των παρακολουθήσεων που απαγορεύει το Σύνταγμα... Το πρώτο δείγμα το έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονσάλες, σύμφωνα με το NBC, που φυσικά υποστήριξε ότι ουδεμία παρανομία υπήρξε και ότι το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά «κρίσιμο για την ασφάλεια της χώρας και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»...

Από την άλλη πλευρά οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να ενσκήψουν στο ζήτημα και θα αναλωθούν ως συνήθως σε μία «υψηλή κριτική» προς χάριν του εντυπωσιασμού, ενόψει προεκλογικής περιόδου. Οπότε τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να αναμένεται αν και επιστήμονες και αναλυτές έχουν πολλές φορές διευρύνει τα επιχειρήματα ενάντια στην πολιτική του Λευκού Οίκου, π.χ., ότι επέτρεψε στις μυστικές υπηρεσίες να παραβιάσουν τις εγγυήσεις για τα δικαιώματα του ατόμου, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας και από την Πράξη Παρακολούθησης Διεθνούς Αντικατασκοπίας, του 1978, που είναι γνωστή ως FISA.

Στο μεταξύ, την παράταση του αμφιλεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου Patriot Act κύρωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ου. Μπους, λίγες ώρες πριν λήξει η ισχύς του. Η ισχύς του, έτσι, ανανεώθηκε έως τις 10 του Μάρτη. Η πρόταση ανανέωσης είχε προηγουμένως εγκριθεί, αργά την Πέμπτη, από τη Γερουσία (95 ψήφοι υπέρ, μία κατά).

Ανάμεσα στις διατάξεις που προκαλούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι και η λεγόμενη διάταξη για τις βιβλιοθήκες, η οποία δίνει στις υπηρεσίες ασφαλείας τη διακριτική ευχέρεια να ερευνούν το ιστορικό πολιτών χωρίς δικαστική έγκριση.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
Ληστεύοντας ψήφους

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-

Η εκλογική διαδικασία στην Αϊτή, ίσως σημάνει και την ανατροπή των σχεδίων των κατοχικών δυνάμεων και την επιστροφή του βίαια ανατραπέντος Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.

Ο λόγος είναι ότι ο υποψήφιος του Κόμματος Λαβαλάς, του Προέδρου Αριστίντ πρώην πρωθυπουργός Ρενέ Γκαρσία Πρεβάλ εμφανίζεται όχι μόνο ως επικρατέστερος ανάμεσα στους 33 υποψήφιους, αλλά και σαν να μην έχει αντίπαλο. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Γκάλοπ πριν την αυριανή αναμέτρηση, ο Πρεβάλ συγκεντρώνει το 40% της προτίμησης των φτωχοδιάβολων της Αϊτής έναντι των δύο που ακολουθούν. Του εκλεκτού της Ουάσινγκτον και μέλους της εγχώριας ολιγαρχίας, Τσάρλι Χένρι Μπέικερ και του πρώην προέδρου Λέσλι Μανιγκά που και οι δύο φαίνεται να αποσπούν περίπου 10%.

Εντούτοις το κύριο στοιχείο αυτών των εκλογών είναι η «δημοκρατία» που έχουν επιβάλει οι κατοχικοί. Μόνο 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα προσέλθουν - εάν προσέλθουν - στις κάλπες. Πολύ λιγότεροι από το ένα ήμισυ του πληθυσμού, μετά την απόφαση του εκλογικού συμβουλίου που αποφάσισε να μην εγκαταστήσει εκλογικά κέντρα στη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας Πορτ-ω-Πρενς, το Σιτ Σολέιγ. Το Σιτ Σολέιγ, όπου κατοικούν από 300.000 έως 600.000 άνθρωποι, όσο και άλλες φτωχογειτονιές στην πρωτεύουσα της Αϊτής θεωρούνται προπύργια του Κόμματος Λαβάλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ