ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΑΛΟΥΡΓΙΑΣ «ΚΡΟΝΟΣ»
Οργανώνουν την πάλη τους

Ενάντια στο «λουκέτο» που ανακοίνωσε η εργοδοσία, για να μεταφέρει την παραγωγή στη Βουλγαρία

Μετά από 20 και 30 χρόνια μέσα σε άθλιες συνθήκες δουλιάς, τώρα βλέπουν την πόρτα προς την ανεργία
Μετά από 20 και 30 χρόνια μέσα σε άθλιες συνθήκες δουλιάς, τώρα βλέπουν την πόρτα προς την ανεργία
Οργισμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να αγωνιστούν, ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο υαλουργίας ΚΡΟΝΟΣ στην Ελευσίνα δήλωσαν οι περίπου 200 εργαζόμενοι στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση. Πρώτο ομόφωνο βήμα είναι οι τρεις βάρδιες του εργοστασίου να βρίσκονται κανονικά στο πόστο τους, ενώ την Παρασκευή θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση στα γραφεία του Ομίλου στο Αιγάλεω. Την ερχόμενη Δευτέρα, με νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης θα πάρουν αγωνιστικά μέρος στην καθορισμένη τριμερή συνάντηση.

Στη ΓΣ, η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων ξεχείλισε για την «προκλητική», όπως χαρακτήριζαν, ανακοίνωση του Ομίλου ΓΙΟΥΛΑ του Α. Βουλγαράκη να κλείσει ξαφνικά την παραγωγική μονάδα. Με πάνω από 20 και 30 χρόνια εκμετάλλευσης, οι περισσότεροι μέσα στο εργοστάσιο, βλέπουν τώρα την εργοδοσία να πετάει αυτούς και τις οικογένειές τους στο δρόμο. Η εργοδοσία χρησιμοποίησε, όπως κατήγγειλαν, το συγκεκριμένο εργοστάσιο με την εξαγορά του το 1990 για πάρει επιδοτήσεις και δάνεια και να εξαπλωθεί στα βαλκάνια με έξι εργοστάσια (τρία στη Βουλγαρία, δύο Ουκρανία και ένα στη Ρουμανία). Τώρα μετά από χρόνια ξεζούμισμα, μέσα σε άθλιες συνθήκες, με εργασία στους 75 - 80 βαθμούς Κελσίου, τις πνευμονίες και άλλες επαγγελματικές ασθένειες να θερίζουν, πετιούνται στην ανεργία.

Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση, πάντως, βρήκαν βήμα και παρέλασαν μια σειρά μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της περιοχής, που αναλώθηκαν σε αγωνιστικές κορόνες. Οπως ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Α. Αρκουδάρης, ο αντιδήμαρχος Ελευσίνας Μ. Φαρμάκης, ο Γ. Κολάς από τη ΓΣΕΕ και ο Γ. Τζιγιαννάκης από το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΝ Θ. Λεβέντης.

Ολοι αυτοί οι φορείς, όπως κατήγγειλε στον «Ρ», ο Παντελής Παπαβασιλείου, στέλεχος της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, «μετέτρεψαν τη ΓΣ σε πασαρέλα, όταν έχουν μεγάλη ευθύνη για το κλείσιμο του εργοστασίου με την πολιτική του Μάαστριχτ, των προγραμμάτων απασχόλησης, των Τοπικών Συμφώνων και τις λογικές της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας που στηρίζουν. Είναι ανάγκη, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να κλιμακώσουν τον αγώνα, να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και να περιφρουρήσουν το χώρο».

Κλιμακώνουν στα Λιπάσματα

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, απαιτώντας οριστική και τελεσίδικη ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο της μονάδας. Από χτες στις 4 το απόγευμα ξαναμπήκαν σε κατάληψη του εργοστασίου, ενώ σήμερα στις 9.30 το πρωί πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγαλμα του Βενιζέλου και αύριο Παρασκευή σε συντονισμό με εργαζόμενους άλλων εργοστασίων προχωρούν σε κινητοποίηση στη βιομηχανική περιοχή.

Η ΒΦΛ, στην προσπάθειά της να κλειδώσει το «λουκέτο», αποτρέπει τους πελάτες να προμηθεύονται προϊόντα από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και απειλεί με εξώδικα όσους εναντιώνονται στο σχέδιό της. Το κυριότερο όλων όμως, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, είναι ότι η ΒΦΛ παραβιάζει την οδηγία «ΣΕΒΕΖΟ II» και τα όσα προβλέπει για την αποτροπή πρόκλησης Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης.

Το θέμα της Βιομηχανίας Λιπασμάτων εκτός ημερησίας διάταξης έθεσε προχτές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Αγάπιος Σαχίνης, επικεφαλής της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ». Ο δήμαρχος αρκέστηκε να πει ότι ευελπιστεί στην επανεξέταση του θέματος από τους τραπεζίτες και πως ο ίδιος διαφωνεί με τον τρόπο που οι εργαζόμενοι επιλέγουν να αγωνιστούν για να λύσουν το πρόβλημα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ
Κάλπικος καυγάς στη συνέλευση

Σε έναν ανούσιο παραταξιακό καυγά, μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων, επιχείρησαν να μετατρέψουν τη χτεσινή εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΠΑΣΚ και «Αγωνιστική Συσπείρωση», με τη ΔΑΚΕ να αναλαμβάνει το δικό της ρόλο στο ίδιο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού. Πρόκειται για συνδικαλιστές που άλλοτε από κοινού και άλλοτε ως «αυτονομημένοι» από την επίσημη παράταξη του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ), στήριξαν όλες τις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές που εφαρμόστηκαν στις αστικές συγκοινωνίες (διακεκομμένες βάρδιες, αυξημένα ωράρια, αντεργατικό κανονισμό εργασίας κλπ.).

Για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και το επιβατικό κοινό, μίλησαν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων της ΔΑΣ. Επισήμαναν ότι οι εκλογές του Συνδικάτου (στο τέλος του μήνα) διενεργούνται σε κρίσιμη περίοδο, καθώς βάλλονται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, 8ωρο κλπ.). Κατήγγειλαν τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τις ΔΕΚΟ, υπογραμμίζοντας ότι τα ελλείμματα στις αστικές συγκοινωνίες, εν ονόματι των οποίων επιχειρούνται οι περαιτέρω εργασιακές ανατροπές, οφείλονται στους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Και κάλεσαν τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις και όλοι μαζί να παλέψουν για δημόσιο ενιαίο φορέα αστικών συγκοινωνιών, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Την ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης Μαρίας Μιχαλακέλη από το σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» στη Ν. Σμύρνη απαίτησαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι, συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στελέχη του ΠΑΜΕ, που συγκεντρώθηκαν έξω από δυο καταστήματα της επιχείρησης στη Ν. Σμύρνη. Η εργαζόμενη απολύθηκε μετά από 10 χρόνια δουλιάς με το σαθρό επιχείρημα της «μειωμένης απόδοσης». Ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι ότι η Μαρία Μιχαλακέλη συμμετείχε πάντα και ενεργά στους αγώνες του κλάδου. Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε συγκέντρωση που οργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή στις 11 το πρωί στα γραφεία του, με τη συμμετοχή εργαζόμενων και από άλλα καταστήματα του Ομίλου, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ: Με 4ωρη στάση εργασίας αύριο Παρασκευή από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ. σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και με απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα καταγγέλλουν για άλλη μια φορά τη βιομηχανία δικαστικών διώξεων σε βάρος των συνδικαλιστών του κλάδου. Την Παρασκευή θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 17 συνδικαλιστές, επειδή αγωνιστικά υπερασπίστηκαν μαζί με όλους τους εργαζόμενους το δικαίωμα στην εργασία.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕ» - ΛΑΡΙΣΑ: Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο πλαστικών «Ελληνική ΑΕ», που εδρεύει στη Λάρισα, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων (Νοέμβρη, Δεκέμβρη και Γενάρη) που τους οφείλει η εργοδοσία, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την επαναπρόσληψη δύο συναδέλφων τους που απολύθηκαν πρόσφατα. Οι 25 εργαζόμενοι του εργοστασίου διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, που πεισματικά αρνείται η εργοδοσία.

«ΚΑΖΗΣ»: Τη στάση τους απέναντι στην εργοδοσία, που εδώ και περίπου 3,5 μήνες τους έχει απλήρωτους, θα καθορίσουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΚΑΖΗΣ», που σήμερα προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και Γενική Συνέλευση. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται μετά από πρόταση που κατέθεσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» και επικύρωσαν οι εργαζόμενοι. Σε ανακοίνωσή της η παράταξη επισημαίνει ότι «μόνο η ενότητα και ο αγώνας θα αναγκάσει τον εργοδότη μας να καταβάλει τα δεδουλευμένα μας». Η επιχείρηση «ΚΑΖΗΣ» απασχολεί περίπου 170 εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Κρυονερίου. Αντίστοιχα προβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζουν και οι 70 περίπου εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΚΑΖΗΣ» στα Οινόφυτα.

ΚΕΠ: Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν από αύριο οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ. Οι συμβασιούχοι θα απεργήσουν από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και το πρωί της Κυριακής 12 Φλεβάρη, ενώ την πρώτη ημέρα της κινητοποίησης θα κάνουν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το γεγονός ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση αποκλείει χίλιους και πλέον συμβασιούχους από τη διαδικασία πλήρωσης των μόνιμων θέσεων εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ