ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Διαπραγματεύσεις και εκεχειρία υπό όρους

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Μια πρώτη «γεύση» της στάσης που προτίθεται να τηρήσει η «Χαμάς» έδωσε, χθες, ο πολιτικός της ηγέτης Κχάλεντ Μασχάαλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. Υποστήριξε ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και για μια μακρόχρονη εκεχειρία με το Ισραήλ, εφόσον και αυτό σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και αποτραβήξει τις δυνάμεις του στα σύνορα του 1967. Ο Μασχάαλ, πάντως, κατέστησε σαφές ότι η «Χαμάς» δε θα προσπαθήσει να σταματήσει αντι-ισραηλινές επιθέσεις, όσο συνεχίζεται η κατοχή.

Προειδοποίησε, επίσης, τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να μην προχωρήσει σε αλλαγές νομοθεσίας ή σε διορισμούς, πριν τη σύσταση της νέας κυβέρνησης, δημιουργώντας τετελεσμένα. Αφορμή για το δηκτικότατο σχόλιο του Μασχάαλ είναι οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπάς σκέφτεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα θέτει υπό τον έλεγχό του και όλα τα σώματα εσωτερικής ασφαλείας, καθώς σήμερα είναι υπεύθυνος μόνο για τις δυνάμεις που ελέγχουν τα σύνορα και για τις μυστικές υπηρεσίες. Επίσης, η Παλαιστινιακή Αρχή διόρισε γνωστό μέλος της «Φατάχ» ως γενικό γραμματέα του Κοινοβουλίου, το οποίο δεν έχει ακόμη συγκληθεί με τη νέα του σύσταση.

Τέλος, ο Μασχάαλ δε διέψευσε τις διαρροές που φέρουν τη «Χαμάς» αποφασισμένη να προτείνει για πρωθυπουργό τον ανεξάρτητο βουλευτή, επιχειρηματία και πρόεδρο του Ισλαμικού Πανεπιστημίου, Τζαμάλ αλ Κχουντάιρι, συμπαθούντα της οργάνωσης. Ως εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία του Αμπάς, η οργάνωση θα προτείνει τον, επίσης, ανεξάρτητο βουλευτή και νυν υπουργό Εμπορίου, Μάζεν Σοκρονέτ.

Την ίδια ώρα, πάντως, η έτερη ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ» ξεκαθάριζε ότι δε θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα και ότι δε θα σταματήσει τις αντι-ισραηλινές επιθέσεις. Χθες, τέλος, ένταση επικράτησε και πάλι στη Λωρίδα της Γάζας, όταν τα ξημερώματα 1 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών, που σημειώθηκε στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι. Μέσα στις τελευταίες μέρες, ο ισραηλινός στρατός έχει δολοφονήσει σε επιδρομές περισσότερους από 11 Παλαιστινίους μαχητές.

ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ
Και διπλωματική κλιμάκωση

ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε ολοένα και περισσότερο επικίνδυνα διπλωματικά μονοπάτια εισέρχεται η διένεξη με αφορμή τα σκίτσα που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ. Οι οργισμένες διαδηλώσεις από χιλιάδες ανθρώπους, που με αυτό τον τρόπο ξεσπούν ενάντια στην καταπίεση που νιώθουν, συνεχίστηκαν και χτες σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες. Ταυτόχρονα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντ. Ράις, έριξε και «άλλο λάδι στη φωτιά», κατηγορώντας στις ηγεσίες του Ιράν και της Συρίας ότι «υποδαυλίζουν και προσπαθούν να αξιοποιήσουν για δικούς τους λόγους το ξέσπασμα βιαιοτήτων κατά των Δυτικών».

Ο Πρόεδρος Μπους, νωρίτερα, αρκέστηκε να καλέσει «όλες τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν για να τερματιστούν οι βιαιότητες», συμπληρώνοντας ότι «η ελευθερία του Τύπου συνεπάγεται και αίσθηση ευθύνης». Ο Γάλλος Πρόεδρος παρενέβη, υποστήριξε ότι «πρέπει να αποφεύγονται οι προφανείς προκλήσεις γιατί υποδαυλίζουν επικίνδυνα πάθη».

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα, θα περιοδεύσει σε πολλές μουσουλμανικές χώρες σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Ηδη, χτες, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση του ΟΗΕ, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της ΕΕ, που καλεί σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές. Ο Ρώσος Πρόεδρος καταδίκασε τη δημοσίευση των σκίτσων, επειδή «προκαλούν σχίσμα μεταξύ θρησκειών» και κάλεσε τη δανική κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη.

Χτες, νέες διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν και αλλού. Στο Αφγανιστάν βάφτηκαν με αίμα, καθώς από συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς σκοτώθηκαν 4 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 15 καθώς και 5 αστυνομικοί. Στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις διαδηλωτών αποχώρησαν, προσωρινά, οι διεθνείς παρατηρητές που βρίσκονται εκεί από το 1994, αν και οι 11 Δανοί είχαν φύγει από την περασμένη βδομάδα. Τέλος, η πολιτεία Κάνο στη Νιγηρία ακύρωσε δύο μεγάλες εμπορικές συμφωνίες με δανικές εταιρίες, ενώ συνεχίζεται το μποϊκοτάζ, κυρίως, δανικών και νορβηγικών προϊόντων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Διαταγή έναρξης εσωτερικής έρευνας για τη διαρροή απορρήτων πληροφοριών σχετικά με μυστικές επιχειρήσεις της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης έδωσε ο διευθυντής της CIA Πόρτερ Γκος. Ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει μια πιθανή διαρροή απορρήτων πληροφοριών στην εφημερίδα «The Washington Post» για το παγκόσμιο σύστημα μυστικών φυλακών της CIA.

ΜΟΣΧΑ.- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν από την έκρηξη σε στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων στην Τσετσενία, που επισήμως αποδίδεται σε βλάβη στην παροχή φυσικού αερίου. Οι ρωσικές αρχές πάντως ανέφεραν ότι «δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο».

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-«Πρόοδο» σημείωσαν οι συνομιλίες των διαπραγματευτών της κυβέρνησης των Φιλιππίνων και της ισλαμιστικής αυτονομιστικής οργάνωσης MILF στη Μαλαισία. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ελπίδα να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία έως το τέλος του έτους.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Τουλάχιστον 1.600 υποθέσεις που σχετίζονται με τις ταραχές στο Γκουτζάρατ το 2002 άνοιξαν ξανά, ανακοίνωσε χτες η ινδική αστυνομία. Πρόσθεσε ότι θα ερευνηθεί η ευθύνη 40 αστυνομικών για την «ανεπαρκή» έρευνα των υποθέσεων αυτών. Στη σφαγή - που πολλοί χαρακτηρίζουν αντιμουσουλμανικό πογκρόμ που σχεδίασαν και εκτέλεσαν στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος BJP - σκοτώθηκαν πάνω από 2.000 άνθρωποι.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέο ξέσπασμα οργής

ΛΑΧΩΡΗ.--

Η είδηση ότι βρέθηκαν αντίτυπα του Κορανίου σε υπονόμους προκάλεσε έκρηξη οργής στη Λαχώρη, όπου χιλιάδες πολίτες πυρπόλησαν δύο σινεμά, πολλά αυτοκίνητα, και συγκρούστηκαν με σφοδρότητα με την αστυνομία. Η κατάσταση - που ήρθε να προστεθεί στις βίαιες αντιδράσεις για την «προσβολή» του προφήτη Μωάμεθ - παρέμενε χτες τεταμένη.

Στο μεταξύ, χτες, μια έκρηξη στο Εργαστήριο Ερευνών Χαν, που ασχολείται με την πυρηνική έρευνα και το ίδρυσε ο επιλεγόμενος «πατέρας του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν», Αμπντουλκαντίρ Χαν, προκάλεσε το θάνατο ενός εργαζόμενου σε αυτό. Οι αρχές υποστήριξαν ότι η έκρηξη «δεν είχε καμία σχέση με πυρηνικά», και πρόσθεσαν ότι ο εργαζόμενος «χειριζόταν συμβατικά εκρηκτικά». Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι η έκρηξη στο Εργαστήριο, κοντά στο Ισλαμαμπάντ, αποτελεί το αντικείμενο αστυνομικής «έρευνας».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παραγραφή χρεών ως «κατευναστικό» μέτρο

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι - 11 αστυνομικοί, ένας πολίτης κι ένας βομβιστής αυτοκτονίας στην Κανταχάρ, ένας Τούρκος μηχανικός, ένας Ινδός μηχανικός, ένας Νεπαλέζος φρουρός και ένας Αφγανός οδηγός στη Φάραχ - σκοτώθηκαν το τελευταίο διήμερο στο Αφγανιστάν. Η νέα έκρηξη βίας οδήγησε, σύμφωνα με την «Daily Times Πακιστάν», την Ινδία να ανακοινώσει ότι αποστέλλει 300 κομάντος της παραστρατιωτικής Ινδο-Θιβετιανής Συνοριακής Αστυνομίας (ITBP) στο Αφγανιστάν για την προστασία των πολιτών της που εργάζονται στη χώρα.

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό από την Ουάσιγκτον ότι η κυβέρνηση Μπους, σε μια κίνηση κατευνασμού των διαδηλώσεων στο Αφγανιστάν, αλλά και της λαϊκής οργής εναντίον των κατοχικών δυνάμεων, θα παραγράψει εντελώς το χρέος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, που ανέρχεται σε 108 εκατ. δολάρια, ενώ - σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - την πλήρη παραγραφή του αφγανικού χρέους προωθούν, επίσης, Ρωσία και Γερμανία μέσω του Κλαμπ των Παρισίων. Τα ανδρείκελα της Δύσης στην Καμπούλ φυσικά έσπευσαν να εκφράσουν τις «ευχαριστίες» τους προς τους πιστωτές της χώρας: «Μετά από 30 χρόνια καταστροφής, αρχίζουμε από το τίποτα και κάθε κίνηση όπως αυτή βοηθά την ανοικοδόμηση», είπε εκπρόσωπος του «προέδρου» Χάμιντ Καρζάι.

  • Κατολισθήσεις στο βόρειο Αφγανιστάν σάρωσαν 10 σπίτια στα βουνά Χίντου Κους, κοστίζοντας τις ζωές 19 ανθρώπων, μετέδωσε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες».
ΝΕΠΑΛ

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Στο 20% περιορίστηκε (επισήμως!) η συμμετοχή στην παρωδία τοπικών εκλογών, που διοργάνωσε η κυβέρνηση που έχει διορίσει ο βασιλιάς Γκιανέντρα, και τα διεθνή ΜΜΕ χαιρέτιζαν ως τις «πρώτες εκλογές στη χώρα εδώ και 7 χρόνια». Οι πολίτες κατά συντριπτική πλειοψηφία απείχαν από τη διαδικασία, ενώ σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις μαοϊκών ανταρτών και αστυνομικών, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο έξι άνθρωποι.

Τα επτά κόμματα της Βουλής δε μετείχαν - χαρακτηρίζοντας «φάρσα» τη διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ