ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αθλια επίθεση από Τζακ Στρο

Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα χτες το βράδυ σε μια χωρίς προηγούμενο επίθεση την οποία εξαπέλυσε επίσης χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Λιλλήκας, σε δηλώσεις που έκαμε στο ΡΙΚ, χαρακτήρισε την επίθεση απαράδεκτη, προκλητική και εκβιαστική και τον κάλεσε να επανορθώσει ορισμένες δηλώσεις του.

Ο κ. Στρο, με αφορμή ερώτηση συντηρητικού βουλευτή, κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι με το δρόμο που ακολουθεί θα οδηγήσει σε «αυτό που θέλουν να αποφύγουν», δηλαδή στην αναγνώριση του ψευδοκράτους «γιατί θα καταστήσουν αδύνατο για την Τουρκία να αρχίσει πλήρεις διαπραγματεύσεις».

Ο Γ. Λιλλήκας παρατήρησε ότι οι δηλώσεις του Στρο παραποιούν την αλήθεια και τα γεγονότα και εμπεριέχουν απαράδεκτους υπαινιγμούς και χαρακτηρισμούς, αλλά και έμμεσους εκβιασμούς.

«Αυτοί που εργάζονται για τη διχοτόμηση δεν είναι οποιαδήποτε πολιτική δύναμη στην Κύπρο και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση, αλλά όσοι υποστηρίζουν θέσεις όπως του Αμπντουλάχ Γκιουλ και όσοι προβαίνουν σε πράξεις όπως του Τζακ Στρο», είπε ο εκπρόσωπος.

Εξάλλου, απαντώντας σε δήλωση του Στρο ότι η κυπριακή κυβέρνηση «επιχειρεί να αποξενωθεί από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, να τερματίσει κάθε επαφή μαζί της και να την περιθωριοποιήσει, χωρίς καμιά βοήθεια για την οικονομική της ανάπτυξη», ο Λιλλήκας είπε «η κυβέρνηση έμπρακτα απέδειξε την οικονομική της στήριξη προς τους Τουρκοκυπρίους, κάτι που ο κ. Στρο γνωρίζει πολύ καλά». Είπε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε παραστάσεις για δήλωση του κ. Στρο ότι η Ισπανία, η Ιταλία και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν χαιρέτισαν τις πρόσφατες τουρκικές προτάσεις για νέο τρόπο προσέγγισης του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι στην πραγματικότητα μόνο η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων, λέγοντας ότι η Ισπανία, η Ιταλία και ο Ο. Ρεν χαιρέτισαν απλώς οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα οδηγούσε σε επίλυση του Κυπριακού.

ΠΑΣΟΚ
Η κυβέρνηση δεν έχει ... «διαχειριστικές» ικανότητες

Αποδίδοντας τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα στην ...έλλειψη διαχειριστικών ικανοτήτων της κυβέρνησης και ισχυριζόμενος ότι ο πρωθυπουργός δεν προχωρά σε «μεταρρυθμίσεις», αφού ασχολείται μόνο με τον «ανασχηματισμό», ο Γ. Παπανδρέου συνέχισε και χτες την «ψευτοαντιπολίτευσή» του προς την κυβέρνηση, προσφέροντας απλόχερα τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Η κυβέρνηση Καραμανλή επιτείνει με τις πράξεις της, με τον τρόπο που κυβερνά, την ανασφάλεια του πολίτη», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, αφού, όπως ανέφερε, «δεν προστατεύει το εισόδημά του, δεν προστατεύει δημοκρατικά δικαιώματα».

Ο Γ. Παπανδρέου, αποφεύγοντας επί της ουσίας να σχολιάσει τη συνέχιση από τη ΝΔ της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, μίλησε γενικά και αόριστα για προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού, αποδίδοντας «τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, την ανεργία, την ακρίβεια, τη μείωση του εισοδήματος του εργαζόμενου» στο ότι «βασική ενασχόληση» του πρωθυπουργού είναι «ο ανασχηματισμός μιας κυβέρνησης, που επί μήνες βρίσκεται σε ανασχηματισμό». Οταν η κυβέρνηση, με την πολιτική της, ισοπεδώνει τις λαϊκές και εργασιακές κατακτήσεις, ο Γ. Παπανδρέου, αποπροσανατολίζοντας το λαό, υποστήριξε ότι - συμμετέχοντας στο επικοινωνιακό παιχνίδι - βασικό μέλημα του πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός.

Στη χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών όπου συζητήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησαν σε καταγραφή των προβλημάτων και ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να μοιράσει υποσχέσεις, θέτοντας σαν «πρώτη προτεραιότητα» του ΠΑΣΟΚ «τα προβλήματα του πολίτη». Μάλιστα, κάλεσε το λαό, να γίνει συνυπεύθυνος και συμμέτοχος στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στην πορεία που υπόσχεται για τον «άλλο δρόμο»...

Τρίτη αναβολή για την Μπουρμπούλια

Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Φλεβάρη, θα συνεδριάσει εκ νέου το Εφετείο στο Παρίσι, μετά τη χθεσινή, τρίτη κατά σειρά, αναβολή της εκδίκασης της απόφασης για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης σε βάρος της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, που ζητά το ελληνικό κράτος από τις γαλλικές αρχές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε ανάγνωση των συμπληρωματικών στοιχείων που ο Γάλλος εισαγγελέας είχε ζητήσει από το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται στα γαλλικά δικαστήρια, των στοιχείων αυτών μπορούν να έχουν γνώση τόσο ο εισαγγελέας, όσο και η υπεράσπιση μετά την ανάγνωσή τους. Ετσι, η αναβολή έγινε για να μελετηθούν από τον δικηγόρο υπεράσπισης και τον εισαγγελέα.

Η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια είπε στο δικαστήριο ότι η καταδικαστική σε βάρος της απόφαση έχει εφεσιβληθεί, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την αθώωσή της για την κατηγορία της δωροδοκίας.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω διοργανώνει εκδήλωση με θέμα το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το Σάββατο 11 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ανδριανουπόλεως και Ελλης). Θα μιλήσει ο Α. Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ειρήνη, Δημοκρατικά Δικαιώματα και Ελευθερίες», τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Ιπποκράτους και Αρχιμήδους). Θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, νομικός και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ