ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Μέτρα για άμεση κλιμάκωση του αγώνα

Χαρακτηριστικό στοιχείο της χτεσινής σύσκεψης, η μαζικότητα και η συμμετοχή νέων δυνάμεων

Νέες δυνάμεις εμπλούτισαν την κουβέντα στη χτεσινή μαζική σύσκεψη του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
Νέες δυνάμεις εμπλούτισαν την κουβέντα στη χτεσινή μαζική σύσκεψη του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
Μέτρα για την καλύτερη προετοιμασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, ανόδου της αγωνιστικής διάθεσης και ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, αποφασίστηκαν στη χθεσινή συγκέντρωση - συζήτηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα για τις εξελίξεις σχετικά με τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις.

Η χτεσινή συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε τόσο από τη μαζικότητά της, όσο και από το γεγονός ότι σ' αυτή συμμετείχαν εργαζόμενοι - στην πλειοψηφία τους νέοι - που για πρώτη φόρα έρχονταν σε επαφή με το ΠΑΜΕ, ή συναντήθηκαν με τις ταξικές δυνάμεις μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, στη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Γεγονός, που επιβεβαιώνει το αυξανόμενο κύρος του ΠΑΜΕ, αλλά και την ανάγκη όλο και περισσότερων εργαζομένων να βρουν διέξοδο και αγωνιστικές απαντήσεις στα διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην εισήγησή του, ο Γ. Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, αναφερόμενος στην επίθεση των τραπεζιτών στην κλαδική σύμβαση και στο ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, τόνισε: «Ηρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις για την κλιμάκωση του αγώνα και τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες».

Πρόγραμμα άμεσης δράσης

Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκαν συγκεκριμένοι στόχοι και πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα:

  • Ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις αρχαιρεσίες που γίνονται σε μια σειρά σωματεία μεγάλων τραπεζών.
  • Ενταση της δράσης για μαζική συμμετοχή στην απεργία του κλάδου στις 17 του Φλεβάρη (ενημέρωση των εργαζομένων, απόκρουση εργοδοτικής τρομοκρατίας και άλλα).
  • Πρόγραμμα περιοδειών στον κλάδο για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη.
  • Ανάπτυξη πολύμορφων δράσεων για το σπάσιμο της μοιρολατρίας, ιδιαίτερα στους νέους και τις γυναίκες.
  • Πρωτοβουλίες για άμεσο συντονισμό της κοινής δράσης στους κλάδους εργαζομένων που πλήττονται από την αντεργατική επίθεση.
  • Ενημέρωση και παρεμβάσεις για την οδηγία Μπολκεστάιν.
  • Συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στους χώρους δουλιάς.
  • Πραγματοποίηση νέας συγκέντρωσης προς το τέλος του μήνα για τον παραπέρα προγραμματισμό της δράσης.
Να σπάσει η μοιρολατρία

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, έγιναν αναφορές στο κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας, με στόχο το χτύπημα της τελευταίας απεργίας. Τονίστηκε το γεγονός ότι, παρόλο που οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στα σωματεία και την ΟΤΟΕ ήταν κυριολεκτικά άφαντοι ακόμα και τις παραμονές της απεργίας, πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που χωρίς καμιά ενημέρωση απέργησαν, κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί από τις ταξικές δυνάμεις.

Τέλος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Δ. Κουμπούρης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη αντιπαράθεσης με τα κόμματα εξουσίας, του ευρωμονόδρομου και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, σημειώνοντας ότι το ΠΑΜΕ στόχο έχει την οργάνωση της εργατικής τάξης στην κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με την αντεργατική πολιτική.

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Την αναγκαιότητα να πάρουν οι εργαζόμενοι στα δικά τους χέρια την οργάνωση του αγώνα, επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, κατά την οποία αναλώθηκε κυρίως σε επιχειρήματα νομικίστικου χαρακτήρα για το ...παράνομο της ενέργειας των τραπεζιτών. Μετά την επί της ουσίας αναστολή των κινητοποιήσεων, η συμβιβασμένη πλειοψηφία κατέβαλε μιαν ακόμα προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων σε μια λογική νομικίστικων διαδικασιών, που σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με την αντίσταση και ρήξη με τις πραγματικές αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τα προβλήματά τους.

Στο ΠΑΜΕ η θέση κάθε τραπεζοϋπαλλήλου

Ανακοίνωση - κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ προς τους συναδέλφους του κλάδου

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να οργανώσουν τον αγώνα τους και να συντονίσουν τη δράση τους με τους εργαζομένους όλων των κλάδων που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοτών, για τη διασφάλιση της κλαδικής τους σύμβασης, και με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ να παλέψουν για τη βελτίωση των όρων εργασίας.

Το μήνυμα αυτό στέλνει με ανακοίνωσή του στους τραπεζοϋπαλλήλους το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και στο πλαίσιο αυτό τους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία του κλάδου στις 17 του Φλεβάρη και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 του Φλεβάρη στην Αθήνα.

Οι ταξικές δυνάμεις επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, ύστερα και από την απόφασή της να κηρύξει νέα 24ωρη απεργία έντεκα μέρες μετά την προηγούμενη επιτυχημένη απεργία, απόφαση που οδηγεί στην εκτόνωση των κινητοποιήσεων, «την ώρα που οι τραπεζίτες, με σύμμαχο την κυβέρνηση, εντείνουν την επιθετικότητά τους».

Η αναστολή των κινητοποιήσεων, τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις, «αντικειμενικά δίνει χρόνο στους τραπεζίτες να ελιχθούν. Φρενάρει τις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου, απογοητεύει τους εργαζόμενους. Με δοσμένη την αδιαλλαξία των εργοδοτών στο θέμα της Σύμβασης και την πρόθεση της κυβέρνησης να τους στηρίζει, η απεργία θα έπρεπε να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια πολύμορφη κλιμάκωση», όπως πρότειναν οι ταξικές δυνάμεις, καταθέτοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, το οποίο και απορρίφθηκε.

Σ' έναν κλάδο, συνεχίζει η ανακοίνωση, με καθαρά ημερήσια κέρδη της τάξης των 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για τους έξι μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους, προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς η κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης. «Οι τραπεζίτες δεν περνάνε κανενός είδους "κρίση". Σπεύδουν όμως να καταργήσουν την Κλαδική Σύμβαση», με στόχο τελικά να εξασφαλίσουν «την παροχή ακόμα πιο "φθηνής" εργασίας, συνεχίζοντας την επίθεση που ξεκίνησε με την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και του σταθερού εργάσιμου χρόνου».

Καταλήγοντας, το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα υπογραμμίζει ότι οι συλλογικές συμβάσεις «είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης, αποτέλεσμα σκληρών αγώνων (...) Εξίσου σημαντική με τη μάχη για τη διασφάλισή τους είναι και η μάχη για την απόσπαση κατακτήσεων μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η οποία δεν πρέπει ποτέ να φεύγει από τον προσανατολισμό της εργατικής τάξης».

Στη μάχη αυτή η ηγεσία της ΟΤΟΕ «ούτε θέλει, ούτε μπορεί να μπει μπροστά γιατί συμφωνεί με τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας που η άλλη όψη της είναι "εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα"». Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στην ΟΤΟΕ, να μπουν οι ίδιοι μπροστά και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να οργανώσουν τον αγώνα τους.

Προσπάθεια γενίκευσης των ανατροπών

Υποκριτική χαρακτηρίζει τη συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία στην ουσία γίνεται προσπάθεια νομιμοποίησης της άρσης της μονιμότητας και στο «στενό» δημόσιο τομέα, σαν συνέχεια της αντεργατικής λαίλαπας με την κατάργηση του 8ωρου στον ιδιωτικό τομέα, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας κλπ.

Το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕΘ τονίζει ότι η μη μονιμότητα στο Δημόσιο, τουλάχιστον για το χώρο των εκπαιδευτικών, δεν είναι κάτι το καινούριο, αφού εδώ και πολλά χρόνια εργάζονται ωρομίσθιοι - αναπληρωτές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η Α' ΕΛΜΕΘ, έχοντας επίγνωση των προβλημάτων που γεννά η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και στο χώρο της εκπαίδευσης, καλεί όλους τους εργαζόμενους σε μέτωπο ανατροπής αυτής της πολιτικής. Και απαιτεί: «Κατάργηση του θεσμού των αναπληρωτών - ωρομισθίων και άμεσο διορισμό μονίμων συναδέλφων σε όλα τα κενά. ΟΧΙ στις ελαστικές μορφές εργασίας - μερικής απασχόλησης. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ