ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης

Απέκλεισαν για πάνω από μια ώρα κατάστημα της Εμπορικής

Από τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων στα Λιπάσματα Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων στα Λιπάσματα Θεσσαλονίκης
Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποκλεισμό του κεντρικού καταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας, πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου. Στο πλευρό τους, βρέθηκαν αντιπροσωπεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και στελέχη του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 9.30 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στο κεντρικό κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, στην οδό Ιωνος Δραγούμη. Μόλις έφτασαν στην είσοδο της Τράπεζας, αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζήτησε να μπει στο κτίριο, αλλά η αστυνομική δύναμη που είχε παραταχθεί τους εμπόδισε.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, φωνάζοντας «φύγετε από μπροστά να περάσει η εργατιά». Κόντρα στην αδιάλλακτη στάση της αστυνομίας, επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό και να μπουν μέσα. Τελικά, επιτράπηκε η είσοδος στην αντιπροσωπεία, η οποία μετέφερε το αίτημα των εργαζομένων να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι, όσο παρέμεναν έξω από την τράπεζα, την οποία απέκλεισαν για περισσότερο από μία ώρα, φώναζαν συνθήματα, μέσα από τα οποία κατήγγελλαν το ρόλο του τραπεζικού κεφαλαίου και της κυβέρνησης, καθώς και τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής.

Αμέσως μετά, συνέχισαν με πορεία μέχρι τα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης της Εμπορικής. Εκεί, αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τη Διεύθυνση και ζήτησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Εμπορικής κ. Προβόπουλο, η οποία τελικά δεν έγινε. Θυμίζουμε ότι η Εμπορική Τράπεζα είναι ο κύριος μέτοχος στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων με ποσοστό 42%, ενώ μεγάλα ποσοστά κατέχουν, επίσης, οι τράπεζες Εθνική και Αλφα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Αντιμέτωποι με την ομηρία και τον εμπαιγμό

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και 23 συνάδελφοί τους στη Σύρο. Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους εκφράζει το ΚΚΕ

Τον εμπαιγμό που συνοδεύει την αντεργατική πολιτική, την οποία υπηρετούν οι «τοπικοί άρχοντες» του δικομματισμού, αντιμετωπίζουν 21 εργαζόμενοι στο δήμο Χαλκίδας, που διεκδικούν τη μόνιμη πρόσληψή τους, μετά και από σχετική δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει.

Συγκεκριμένα, σε προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο οι εκπρόσωποι της διοίκησης του δήμου, που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, όσο και της αντιπολίτευσης, που στηρίζει η ΝΔ, επιδόθηκαν σε ένα τετράωρο ρεσιτάλ υποκρισίας χωρίς κανείς τους να εγγυηθεί ή να εισηγηθεί την εξασφάλιση σταθερής δουλιάς για τους εργαζόμενους, με πλήρη δικαιώματα. Σημειώνεται μάλιστα ότι, από τον περασμένο Νοέμβρη που οι εργαζόμενοι επαναπροσλήφθηκαν - αν και η δικαστική απόφαση έχει εκδοθεί απ' τον Ιούλη - είναι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Αντιμέτωποι με τον ίδιο εμπαιγμό είναι και 100 ακόμα εργαζόμενοι του δήμου που απασχολούνται σε υπηρεσίες καθαριότητας και άλλες.

Στον αντίποδα, η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Χαλκίδας» επιμένει ότι οι εργαζόμενοι στο δήμο έχουν δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλιά. Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη επισημαίνει πως οι συνδυασμοί του νυν δημάρχου και του πρώην, στο δήμο της Χαλκίδας, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, αφού έχουν αποδεχτεί το αντεργατικό πλαίσιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γι' αυτό και «οι εργαζόμενοι (μόνιμοι και συμβασιούχοι) πρέπει, συσπειρωμένοι, να περιφρουρήσουν την ενότητά τους, να κάνουν δική τους υπόθεση, την αναγκαία, έτσι κι αλλιώς, αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο και να τιμωρήσουν με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές, εκείνες τις δυνάμεις, που μεθοδευμένα και συνειδητά τους εξαπατούν».

Ιδια κατάσταση και στη Σύρο

Τη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των 23 εργαζομένων στις επιχειρήσεις και τα προγράμματα του Δήμου Ανω Σύρου, οι οποίοι έχουν προχωρήσει από την περασμένη Δευτέρα σε επίσχεση εργασίας και κατάληψη στο κεντρικό κτίριο των υπηρεσιών, καθώς βρίσκονται απλήρωτοι έως και 19 μήνες, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Σύρας του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει στο λαό και τους εργαζόμενους του νησιού τη σημερινή αλλά και την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Ανω Σύρου, ως συνυπεύθυνες, μαζί με την κυβερνητική πολιτική, για την άθλια αντιμετώπιση των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Αποτελεί ωμή πρόκληση, σημειώνει ειδικότερα η ΚΟ Σύρας, η απάθεια της δημοτικής αρχής στο «φαινόμενο» των απλήρωτων εργαζομένων σε μια περίοδο που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στη σκληρή, χρόνια, λιτότητα που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες.

Τέλος, η ΚΟ Σύρας απαιτεί: Να δοθεί άμεσα έκτακτη επιχορήγηση στο Δ. Ανω Σύρου αποκλειστικά για την πληρωμή των εργαζομένων των επιχειρήσεων και προγραμμάτων. Να δοθούν από την κυβέρνηση και τον κρατικό προϋπολογισμό, τα αναγκαία κονδύλια για να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες (παιδικοί σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά.). Να επιστραφούν οι πόροι που παρακρατά το κράτος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες της νυν και πρώην δημοτικής αρχής στην Α. Σύρο.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΛΗΤΩ»
Αλλοι τέσσερις στην ανεργία

Σε τέσσερις νέες απολύσεις στο υποκατάστημα του Πειραιά και της Καλλιθέας προχώρησε πρόσφατα η επιχείρηση βρεφικών ειδών «ΛΗΤΩ ΑΕ» συνεχίζοντας την πολιτική της τρομοκρατίας εργαζομένων ώστε να μπορεί να εφαρμόζει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο κατάστημα.

«Η εργοδοσία, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, αποθρασυμένη και από την κυβερνητική πολιτική, απειλεί ότι θα προχωρήσει και σε άλλες απολύσεις στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για να αυξήσει τα κέρδη της. Παράλληλα, προχωρεί σε εκβιασμούς των εργαζομένων για οικειοθελή παραίτηση, δίνοντας τους σαν κίνητρο την "αποζημίωση" που δικαιούνται».

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ήδη στους εργαζόμενους, σχεδιάζει μέχρι το ερχόμενο Μάιο να προχωρήσει στο κλείσιμο και των δύο καταστημάτων.

Ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων καλεί τον πειραιώτικο λαό να σταθεί συμπαραστάτης στον αγώνα του σωματείου και των εργαζομένων στο «Λητώ» για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν αγωνιστικά στις νέες αυτές προκλήσεις, συσπειρωμένοι στο σωματείο, επισημαίνοντας πως «μαζί με τους άλλους εργαζόμενους του Πειραιά παλεύουμε ενάντια στις προκλήσεις των βιομηχάνων για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, για την αύξηση του ορίου των απολύσεων».

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕ»
Επαναλαμβανόμενες απεργίες

Για δεύτερη μέρα συνέχισαν χτες τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο πλαστικών «Ελληνική ΑΕ», που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οι 25 εργαζόμενοι του εργοστασίου καταγγέλλουν την ασύδοτη δράση της εργοδοσίας, που αυθαίρετα απέλυσε δύο συναδέλφους τους και απαιτούν την ανάκληση των απολύσεων, τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλιάς, καθώς δουλεύουν με θερμοκρασίες από -5 έως 5 βαθμούς Κελσίου και να εξοφληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Νοέμβρη, Δεκέμβρη και Γενάρη.

Επίσης, ζητούν να γίνει πλήρη ενημέρωση για το μέλλον της επιχείρησης, δεδομένου ότι η «Ελληνική ΑΕ», βρίσκεται, συνεχώς, σε διαδικασία πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια, τα εμπορεύματα και οι αγοραπωλησίες είναι ευθύνη άλλη εταιρίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι ν' ανησυχούν για το εργασιακό μέλλον τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ