ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΚ ΑμΕΑ
Κάλεσμα ενίσχυσης του αγωνιστικού πόλου

Ξεκινάει σήμερα στην Αθήνα το νόθο συνέδριο της ΕΣΑΕΑ

Οι πραγματικές ανάγκες των αναπήρων και οι αγώνες για την ικανοποίησή τους δε «νοθεύονται»!
Οι πραγματικές ανάγκες των αναπήρων και οι αγώνες για την ικανοποίησή τους δε «νοθεύονται»!
Να ενισχύσουν τον αγωνιστικό πόλο στο αναπηρικό κίνημα και την Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΚ ΑμΕΑ) στο συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) που ξεκινάει σήμερα στην Αθήνα, να γυρίσουν την πλάτη τους στη συμβιβασμένη ηγεσία ΕΣΑΕΑ, να πουν «όχι» στο νόθο συνέδριο και στο καταστατικό πραξικόπημα που ετοιμάζει, καλεί τους ανάπηρους η ΕΣΚ ΑμΕΑ στη διακήρυξή της.

Η παράταξη επισημαίνει ότι η πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, επιδεινώνει δραματικά τις συνθήκες ζωής των αναπήρων και των οικογενειών τους. Πολιτική που στ' όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού, της εξασφάλισης της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών ιδιωτικοποιεί ευαίσθητους, κοινωνικούς τομείς όπως είναι ο χώρος της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Ειδικής Αγωγής.

Παράλληλα, καλεί τους ανάπηρους να γυρίσουν την πλάτη τους στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΕΣΑΕΑ που είναι «ένας καλά οργανωμένος και καλοταϊσμένος μηχανισμός από το σύστημα μέσα στο αναπηρικό κίνημα για να το χειραγωγεί, να το ελέγχει και να το σπρώχνει σε ανώδυνους δρόμους για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές».

Ναστρατευτούν σε ένα συλλογικό ριζοσπαστικό πόλο και στην ΕΣΚ ΑμΕΑ και να παλέψουν για τον εκδημοκρατισμό του αναπηρικού κινήματος, για πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, με μέτρα Υυιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους στους τόπους δουλιάς, δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή, με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς. Για δουλιά σε όλους τους ανάπηρους ικανούς προς εργασία κ.ά.

Πρόγευση της νοθείας απ' την ΕΟΚΑ

Στην πεπατημένη προηγούμενων συνεδρίων της, αλλά και στα χνάρια της ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ που προετοίμασε ένα νόθο συνέδριο, πραγματοποιήθηκε χτες το συνέδριο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ). Παρά τις καταγγελίες αγωνιστών αναπήρων για την ύπαρξη νόθων αντιπροσώπων το συνέδριο έγινε χωρίς να γίνει νομιμοποίηση των συνέδρων. Το προεδρείο αγνόησε το Πανελλήνιο Αναπηρικό Κίνημα Κινητικών Πολιτών Αναπήρων, που αποτελεί ιστορικό σύλλογο, πραγματικά αναπήρων που προσέφυγε στη συνέλευση, ζητώντας νομιμοποίηση των συνέδρων. Και έτσι σε σύνολο 110 αντιπροσώπων οι 45 προέρχονταν από ανύπαρκτο σύλλογο, τον ΠΑΣΑΠ Κρήτης.

Επιπλέον, το προεδρείο είχε πληρώσει με λεφτά των αναπήρων σεκιούριτι που έλεγχαν ποιοι θα μπουν και δε θα μπουν στην αίθουσα του συνεδρίου! Κάτι που ξεσήκωσε την έντονη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης - Συνεργαζόμενοι (ΕΣΚ - Συνεργαζόμενοι), που εκδίωξαν τους σεκιούριτι.

Μετά από αυτά, οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ - Συνεργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι θα παλέψουν, ώστε να μη γίνει η διαφαινόμενη διάσπαση που προωθείται στο χώρο των κινητικά αναπήρων, προκειμένου να χειραγωγούνται πιο εύκολα οι ανάπηροι. Κάλεσαν τους ανάπηρους σε επαγρύπνηση, να συσπειρωθούν γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και να διεκδικήσουν εκπροσώπηση πραγματικά αναπηρική που θα παλεύει και θα διεκδικεί σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους.

  • Σημαντική επιτυχία στις χτεσινές εκλογές της νεοϊδρυθείσας Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ) σημείωσε η ΕΣΚ Συνεργαζόμενοι παίρνοντας έξι στις 24 έδρες για το Διοικητικό Συμβούλιο.
11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Οι μεθοδεύσεις δεν έκαμψαν τις ταξικές δυνάμεις

Η παράταξη της ΑΣΥ επανεξέλεξε πέντε συμβούλους στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας

Παρά το κλίμα πόλωσης, τη δράση πολυποίκιλων μηχανισμών για τον επηρεασμό των συνέδρων και την επιχείρηση αποκλεισμού νόμιμα εκλεγμένων αντιπροσώπων από το 11ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) διατήρησε τις δυνάμεις και επανεξέλεξε πέντε συμβούλους στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Η επιχείρηση αποκλεισμού των συνέδρων του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ - με πρώτο βιολί την ΠΑΣΚΕ - είχε σαν αποτέλεσμα να μη γίνει συζήτηση για τα καυτά προβλήματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και τα ιδρύματα πρόνοιας, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα όταν αναζητούν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Η ΠΑΣΚΕ, αγνοώντας απόφαση του συνεδρίου, εμπόδιζε τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του ΕΚΑΒ. Το σωματείο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ αναγκάστηκε να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν χτες και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Τμήμα Ασφαλιστικών) διέταξε τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του στο συνέδριο - οι οποίοι ουσιαστικά πρόλαβαν μόνο να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) πήρε 128 ψήφους και πέντε έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές (1993) η ΑΣΥ είχε συγκροτήσει κοινό ψηφοδέλτιο με την τη «Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση» (ΔΗΣΕΚ) και είχαν πάρει 129 ψήφους και - επίσης πέντε έδρες στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ.

Στο συνέδριο ψήφισαν 935 σύνεδροι (έναντι 901 το 2003) και βρέθηκαν 930 ψηφοδέλτια έγκυρα.

Οι άλλες παρατάξεις πήραν:

  • ΠΑΣΚΕ 464 ψήφους και 17 έδρες, έναντι 505 ψήφων και 19 εδρών.
  • ΔΑΚΕ 267 ψήφους και 9 έδρες, έναντι 175 ψήφων και 7 εδρών.
  • Πρωτοβουλία Υγειονομικών 55 ψήφους και 2 έδρες, έναντι 57 ψήφων και 2 εδρών.
  • Αριστερή Συνδικαλιστική Παρέμβαση 16 ψήφους και καμία έδρα, έναντι 18 ψήφων και επίσης καμιάς έδρας.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν εκδοθεί τα αποτελέσματα για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, ενώ είχαν γίνει ενστάσεις απ' τις οποίες μπορεί να κριθεί μια έδρα μεταξύ της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αμεση στελέχωση των ΤΕΠ

Την άμεση στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και το σταμάτημα της οικονομικής επιβάρυνσης των αρρώστων, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Ελπίδα Παντελάκη, με Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη.

«Τα ΤΕΠ στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας έπρεπε να λειτουργούν εδώ και δύο χρόνια, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Αντί γι' αυτό, λειτούργησαν προσωρινά και με τεράστιες δυσκολίες με το ήδη υπάρχον προσωπικό - το οποίο, ούτως ή άλλως, είναι πολύ λίγο, γιατί στο νοσοκομείο έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν νέα τμήματα, εργαστήρια, κλινικές - κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και από τότε δεν έχουν λειτουργήσει ουσιαστικά, παρά τις μεγάλες και πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν. Μάλιστα, οι υπηρεσίες που παρέχονται στα ΤΕΠ δεν είναι δωρεάν, αφού ο κόσμος που προσέρχεται καλείται να πληρώσει για τις όποιες εξετάσεις χρειαστεί να κάνει. Οι εργαζόμενοι, το σωματείο και η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχουν θέσει το πρόβλημα επανειλημμένα, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κάποιο ουσιαστικό μέτρο».

Είναι επιβεβλημένο για να λειτουργήσουν τα ΤΕΠ να στελεχωθούν άμεσα με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν: «Επιπλέον επιβάλλεται να σταματήσει το ισχύον απαράδεκτο καθεστώς της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών που καλούνται να πληρώσουν για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των ΤΕΠ και εάν θα χορηγήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα κονδύλια.

Εκλογές στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Γενική Συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Η Γενική Συνέλευση θα συνέλθει σήμερα στις 5 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Holiday Inn», με θέματα τον απολογισμό του οικονομικού έτους 2005 και τον προϋπολογισμό του 2006. Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου ΔΣ και νέου Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου θα γίνουν την Κυριακή στον ίδιο χώρο από τις 10 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ.

Απεργία της ΕΙΝΑΠ

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ