ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στη φοροληστεία των μικρών ΕΒΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών χτες στο υπουργείο Οικονομικών, τους οποίους απέφυγε να δεχτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επικαλούμενη διάφορα προσχήματα

Φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων σύμφωνα με τα έσοδα και έξοδά τους, απαίτησαν χτες το πρωί συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και των σωματείων μελών της, σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης. Η αγανάκτηση των ΕΒΕ δεν έχει να κάνει μόνο με την επιδείνωση των προβλημάτων τους, όπως μείωση τζίρου, μείωση κερδών, αύξηση της φορολόγησης, εξοντωτική πίεση από πολυεθνικές και πολυκαταστήματα, αλλά και από το γεγονός ότι την ίδια περίοδο μειώνεται η φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό ήταν το πανό της ΟΒΣΑ: «Να σταματήσει η φοροληστεία στους μικρούς ΕΒΕ, φόρους να πληρώνει το μεγάλο κεφάλαιο».

Η κυβέρνηση όμως δεν περιορίζεται να παίρνει μέτρα αφανισμού των ΕΒΕ. Χτες απέφυγε ακόμη και να δεχτεί τους εκπροσώπους τους, επιβεβαιώνοντας ότι τα όσα λέει περί «διαλόγου» ισχύουν στο βαθμό που υπάρχει επαρκής κάλυψη από τα ΜΜΕ και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι στο τέλος θα κάνει αυτό που εξαρχής έχει αποφασίσει. Ετσι, χτες το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας απουσίαζε από το υπουργείο και ο γενικός γραμματέας Κ. Μίχαλος είχε «σύσκεψη» και δεν μπορούσε να δεχτεί αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, ενώ ειπώθηκε ακόμη και ότι δεν είχε ενημερωθεί το υπουργείο για την παράσταση διαμαρτυρίας, κάτι που είχε γίνει από την ΟΒΣΑ 15 μέρες πριν! Κάποια στιγμή οι συγκεντρωμένοι συνδικαλιστές ειδοποιήθηκαν ότι ο γενικός γραμματέας θα τους δεχτεί σε «5 λεπτά», τα οποία ύστερα από περίπου 3 τέταρτα ακόμη δεν είχαν... περάσει, οπότε η αντιπροσωπεία αποχώρησε.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τη στάση του υπουργείου και υποσχέθηκαν ότι την επόμενη φορά θα βρεθεί έξω από αυτό όχι μόνο μια αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, αλλά ένα πλήθος ΕΒΕ. Στο πλευρό των ΕΒΕ βρέθηκε χτες και ο Δ. Κουμπούρης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Οι θέσεις της ΟΒΣΑ για το φορολογικό συνοψίζονται στα εξής:

  • Φορολόγηση σύμφωνα με τα έσοδα και έξοδα, όπως προκύπτουν από τα βιβλία και τα παραστατικά, με έλεγχο όταν κατατίθεται η δήλωση στην Εφορία. Κατάργηση όλων των ανέλεγκτων υποθέσεων, της συνάφειας κλπ.
  • Κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης 25% για τις ΟΕ και ΕΕ, φορολόγηση των κερδών στο προσωπικό εισόδημα των μετόχων.
  • Να μη φορολογούνται τα κέρδη των συνεταιρισμών, αλλά μόνο το μέρισμα που προστίθεται στο προσωπικό εισόδημα κάθε συνεταίρου.
  • Αφορολόγητο 30.000 ευρώ, κλιμακούμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
  • Κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι 200.000 ευρώ.
  • Αναπροσαρμογή και τιμαριθμοποίηση των σημερινών κλιμακίων φορολογίας, αλλαγή της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής ανάγκης, καύσιμα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τρόφιμα, κλπ.
  • Κατάργηση του δημοτικού φόρου 2%.
ΕΒΕ- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κοινή συγκέντρωση σε Γιάννενα - Θεσπρωτία

Στις συγκεντρώσεις και τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας, υπογραμμίστηκε η συγκρότηση κοινού μετώπου και πάλης για την ανατροπή των αντιλαϊκών σχεδίων που προωθούν οι κυβερνώντες με τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου

Η ανάγκη για ενιαία δράση και συντονισμό της πάλης των εργαζομένων, των μικρεμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου που επιδιώκουν νέες ανατροπές (με την απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας) αναδείχτηκε στην προχτεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα μετά από απόφαση της ΓΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του νομού και τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στα Λιθαρίτσια, συμμετείχαν το ΠΑΜΕ, τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μετάλλου, το παράρτημα της ΟΓΕ και τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ και εμπόρων (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ), ενώ επιστολή συμπαράστασης έστειλε και το Εργατικό Κέντρο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδας και Εμπόρων Νομού Ιωαννίνων Δ.Τασούλας, στιγμάτισε τις γαλαζοπράσινες κυβερνητικές πολιτικές, που οδηγούν στον οικονομικό αφανισμό χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες (μέσα από τις πολιτικές συγκέντρωσης του λιανικού εμπορίου στα χέρια λίγων επιχειρηματικών ομίλων) και παράλληλα εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων (με ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις κλπ.). «Πολύτιμη συμμαχία προσφέρουν οι πλειοψηφίες των συμβιβασμένων ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που στηρίζουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΜΕ» σημείωσε και επισήμανε την ανάγκη συντονισμού με τους εργαζόμενους και αλλαγών στο συσχετισμό δύναμης στα σωματεία, στο Επιμελητήριο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Κοινοβούλιο.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των εμποροϋπαλλήλων η πρόεδρος του σωματείου Κίτσιου Τ. Αφού παρατήρησε πως το πακέτο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων οδηγούν στην αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων και στον αφανισμό των μικρεμπόρων, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και επισήμανε την αναγκαιότητα, υπογράμμισε την ανάγκη για κοινή πάλη των θιγόμενων από τις συγκεκριμένες πολιτικές, λέγοντας. «Να συγκροτήσουμε μέτωπο εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι, ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην κερδοφορία του κεφαλαίου και τις εντολές της ΕΕ. Μόνο έτσι θα βάλουμε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και όλων αυτών που την υπηρετούν».

Στις αρνητικές συνέπειες που έχει για τους εμπόρους στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε αυτό της διαβίωσης και του ελεύθερου χρόνου, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η απελευθέρωση του ωραρίου, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ε. Κωνσταντίνου.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε μαχητική πορεία όπου οι διαδηλωτές διατράνωσαν τα αιτήματά τους για ενιαίο συνεχές υποχρεωτικό ωράριο έως και 48 ώρες με 3 απογεύματα κλειστά για όλα τα καταστήματα, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, πλήρη σταθερή εργασία με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο κ.ά.

Και στη Θεσπρωτία

Παράλληλα, με τη συγκέντρωση στα Γιάννενα, εκπρόσωποι των μαζικών φορέων του νομού Θεσπρωτίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, εξέδωσαν ψήφισμα όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τους στημένους κοινωνικούς διαλόγους από τη ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, ενώ καλούν τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρεμπόρους και τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε όσους βοηθούν άμεσα ή έμμεσα και στηρίζουν τέτοια αντιλαϊκά μέτρα.

Το ψήφισμα στηρίζουν οι Εμποροβιοτεχνικοί Σύλλογοι Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς, ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατών, το Επιμελητήριο ΕΒΕ Θεσπρωτίας, το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το παράρτημα ΟΤΟΕ Θεσπρωτίας.

ΛΑΡΙΣΑ
Δράση για ωράριο και Συλλογικές Συμβάσεις

O κοινός συντονισμός της αγωνιστικής δράσης των μικρεμπόρων, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εργαζόμενων, αγροτών και φορέων συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε, χτες, στη Λάρισα για την επιχειρούμενη αντιδραστική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, την απελευθέρωση του ωραρίου και τα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων του νομού, μεταξύ των οποίων, οι: Εμπορικός Σύλλογος, Ομοσπονδία ΕΒΕ, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Σύλλογος Εργαζομένων ΔΟΥ κ.ά.

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, το εξοντωτικό ωράριο των καταστημάτων, η προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας γίνονται προς όφελος των πολυκαταστημάτων και κατά συνέπεια για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, όπως στοχεύει και η επιχείρηση κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, επισήμανε ότι εργαζόμενοι, μικρέμποροι, αυτοαπασχολούμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα επιβάλλεται να συσπειρωθούν σ' ένα κοινό μέτωπο για ν' αντιπαλέψουν μαζί την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους, καθώς κοινός είναι ο εχθρός, κοινός και ο στόχος.

Την πρόταση των εμποροϋπαλλήλων για την οργάνωση κινητοποιήσεων στο επόμενο διάστημα και το διεκδικητικό πλαίσιο, που είναι του ΠΑΜΕ, παρουσίασε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Συλλόγου τους Β. Σταμουλάκης. Ανάμεσα στ' άλλα, η πρόταση περιλαμβάνει συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη 22 Φλεβάρη, συμβολικό αποκλεισμό πολυκαταστημάτων και τη διοργάνωση πανθεσσαλικής συγκέντρωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν, την περασμένη βδομάδα, τα προεδρεία των Εμπορικών Συλλόγων και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Θεσσαλίας, στα τέλη Φλεβάρη ή στις αρχές Μάρτη θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καρδίτσα, απ' όπου κατάγεται ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ