ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πληρωμένη απάντηση στον Μπλερ

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Πιόνι του ιμπεριαλισμού», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, που, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, ουσιαστικά, επιτέθηκε στη Βενεζουέλα για τις «στενές της σχέσεις που διατηρεί με την Κούβα».

Ερωτώμενος ο Μπλερ από βουλευτή του δικού του Εργατικού Κόμματος, εάν η Βρετανία θα πρέπει να ακολουθήσει «την πραγματικά δεξιά ρεπουμπλικανική ατζέντα» όσον αφορά στη Βενεζουέλα, ο Μπλερ απάντησε: «Είναι σημαντικό η κυβέρνηση της Βενεζουέλας να συνειδητοποιήσει ότι εάν επιθυμεί να συγκαταλέγεται στα μέλη της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες». Και ο Μπλερ συνέχισε δυσοίωνα και μάλλον απειλητικά απευθυνόμενος στον Τσάβες ότι προτιμά να συμμαχεί με την Κούβα... αλλά εκείνος προσδοκά «στον εκδημοκρατισμό της Κούβας»!

Απαντώντας, ο Τσάβες ήταν σαφής: «Εσείς, κ. Μπλερ, δεν έχετε το ηθικό κύρος να εγκαλείτε οποιονδήποτε περί σεβασμού και τήρησης των νόμων της διεθνούς κοινότητας» και συνέχισε: «Ειδικά εσείς, περιφρονήσατε επιδεικτικά το διεθνές δίκαιο συμμαχώντας με τον κ. Κίνδυνο (εννοώντας τον Μπους), ώστε να τσαλαπατήσετε το λαό του Ιράκ». Αποκάλεσε, τέλος, τον Μπλερ «πιόνι του ιμπεριαλισμού, που προσπαθεί τώρα να μας επιτεθεί από την Ευρώπη» και «κύριο σύμμαχο του Χίτλερ», εννοώντας πάλι τον Μπους. Στο μεταξύ, ψήφισμα του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας καταδικάζει την πρόσφατη απέλαση της Βενεζουελανής διπλωμάτη Φιγκερέδο ως αντίποινα στην απέλαση του στρατιωτικού ακολούθου Τζ. Κορία, αλλά και την «κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών εκ μέρους των ΗΠΑ». Παράλληλα, προειδοποιεί ότι οποιοσδήποτε Αμερικανός συλληφθεί να κατασκοπεύει θα έχει παρόμοια μοίρα με τον Κορία.

Τέλος, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, Μπερνάρντο Αλβάρες, βεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε μία αξιόπιστη πηγή προμήθειας πετρελαίου για όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το Σάββατο ο Ούγο Τσάβες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, απηύθυνε την προειδοποίηση ότι αν η Ουάσιγκτον διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Καράκας, τότε «το Καράκας θα αρχίσει να πουλά το πετρέλαιό του από τα δικά του διυλιστήρια στο αμερικανικό έδαφος στον υπόλοιπο, πλην ΗΠΑ, κόσμο».

ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Βασανίζουν τους απεργούς πείνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κρατούμενοι, απεργοί πείνας στο κολαστήριο της ναυτικής αμερικανικής βάσης στο Γκουαντάναμο, δεμένοι επί ώρες σε καρέκλες, εξαναγκάζονται με τη βία σε αναγκαστική σίτιση με σωληνάκι. Την αποκάλυψη αυτού του νέου τύπου βασανιστηρίων κάνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα βασανιστήρια δε σταμάτησαν εκεί. Μετά την αναγκαστική σίτιση, εξαναγκάστηκαν και πάλι διά της βίας να μην κάνουν εμετό και κατόπιν τους έκλεισαν σε κελιά απομόνωσης για να μην ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο. Τα βασανιστήρια κρίθηκαν αναγκαία μετά τον κίνδυνο κάποιοι εκ των απεργών πείνας να πεθάνουν... απεργοί πείνας που επισήμως η Ουάσιγκτον αρνείται ότι υπάρχουν, αν και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πολλάκις έχουν αποκαλύψει την αλήθεια για δεκάδες κρατούμενους που πραγματοποιούν απεργία πείνας μέχρι θανάτου.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, έκθεση δύο δικηγόρων που εκπροσωπούν εγκλείστους και βασίστηκε σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι οι μισοί και πλέον κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο δε συνδέονται με «εχθρικές πράξεις» κατά των ΗΠΑ ή συμμαχικών χωρών. Η έκθεση, που συνέταξαν οι δικηγόροι Μαρκ Ντενμπό και Τζόσουα Ντενμπό, αναφέρει ότι για το 55% των κρατουμένων δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Πεντάγωνο ότι έλαβαν μέρος σε βίαιες ενέργειες.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόλις το 8% των κρατουμένων θεωρούνται μαχητές της «αλ Κάιντα», ενώ το 30% ...πιστεύεται ότι ανήκει σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Το υπόλοιπο 60% είναι άνθρωποι που σχετίζονται, υποτίθεται, κατά κάποιον τρόπο με «τρομοκράτες». Εννοείται ότι το Πεντάγωνο αμφισβήτησε την ακρίβεια της έκθεσης, αναφέροντας ότι οι πληροφορίες που χρησιμοποίησαν οι δικηγόροι δεν αποτελούν το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει το Πεντάγωνο.

ΗΠΑ
Οι παρακολουθήσεις δημιουργούν προβλήματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δύσκολες ώρες περνά ο Λευκός Οίκος καθώς μετά την «ανταρσία» στις γραμμές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξαναγκάστηκε να αποκαλύψει στην επιτροπή αντικατασκοπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων νέα στοιχεία για το πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών στο εσωτερικό της χώρας και δεσμεύτηκε ότι θα πράξει το ίδιο και στη Γερουσία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονσάλες, και ο αναπληρωτής υπεύθυνος των υπηρεσιών αντικατασκοπίας, Μάικλ Χέιντεν, ενημέρωσαν την επιτροπή αντικατασκοπίας για πρώτη φορά σχετικά με επιχειρησιακές λεπτομέρειες του προγράμματος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο και από στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ίδιοι αξιωματούχοι θα δώσουν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα παρακολούθησης και στην αντίστοιχη επιτροπή της Γερουσίας.

Βουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα ότι η ενημέρωση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε τρεις ώρες, θα οδηγήσει σε πιο ουσιαστικό έλεγχο του προγράμματος από το Κογκρέσο.

Ωστόσο, στη Γερουσία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να εκφράζουν αντιρρήσεις για το δικαίωμα του Τζορτζ Μπους να δίνει εντολή για τις παρακολουθήσεις χωρίς προηγούμενη απόφαση των δικαστικών αρχών και ζητούν την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος έχει από το Σύνταγμα το δικαίωμα, ως επικεφαλής του στρατεύματος, να δίνει τέτοιες εντολές, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο Μπους σε ομιλία που έκανε χτες στην Εθνοφυλακή, άδραξε την ευκαιρία να εμπλουτίσει τα σενάρια της τρομο-υστερίας, δίνοντας ...λεπτομέρειες συνωμοσίας της «Αλ Κάιντα» για τρομοκρατική επίθεση στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η οποία εξουδετερώθηκε! Οπως είπε, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν βόμβες κρυμμένες σε παπούτσια προκειμένου να παραβιάσουν την πόρτα του πιλοτηρίου αεροπλάνου, το οποίο στη συνέχεια θα οδηγούσαν στο ψηλότερο κτίριο του Λος Αντζελες. Η επίθεση αποτράπηκε στις αρχές του 2002, όταν εκτελεστικό στέλεχος της «Αλ Κάιντα» συνελήφθη στη Νοτιοανατολική Ασία, πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.- Σε έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής προχώρησε, χθες, ο Γάλλος πρωθυπουργός, προκειμένου να υπερκεράσει τις διαφωνίες του συνόλου της αντιπολίτευσης, αλλά και κυβερνητικών βουλευτών για το προτεινόμενο «εργασιακό νομοσχέδιο», που, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας της νεολαίας, δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στους εργοδότες να απολύουν χωρίς δικαιολογία και αποζημίωση τους νέους κάτω των 26 χρόνων εντός 2χρονης δοκιμαστικής περιόδου. Ο ντε Βιλπέν αξιοποίησε άρθρο του Συντάγματος για να παρακάμψει τη Βουλή και να «περάσει» μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το νομοσχέδιο στην Κάτω Βουλή, την οποία ελέγχει, και μετά να το προωθήσει στη Γερουσία. Χθες, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις φοιτητών και μαθητών στη Ρεν, ενώ αναμένεται νέος γύρος πανεθνικών κινητοποιήσεων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.- Κατά μιας κλιμάκωσης της κρίσης που έχει προκύψει με το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, τάχθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας για «μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί». Παρ' όλα αυτά, Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν απογοήτευση για τους χειρισμούς της ιρανικής ηγεσίας στο συγκεκριμένο θέμα.

ΝΤΑΚΑ.- Τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι έχασαν χθες τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο υφαντουργίας 50 χλμ. από την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, ανακοίνωσε χθες η αστυνομία. Η φωτιά, που σύμφωνα με τις αρχές πιστεύεται ότι προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, φούντωσε σε μιαν αποθήκη και σε μεγάλα τμήματα του εργοστασίου στη Σαφιπούρ, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης - ενώ οι εργαζόμενοι ακόμη δούλευαν...

ΙΝΔΙΑ
Επανεξετάζει τη στάση της η αριστερά

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) πραγματοποιεί από χτες Πέμπτη συνάντηση για να εξεταστούν οι στρατηγικές επιλογές του, τόσο σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες εκλογές σε πέντε κρατίδια για τα τοπικά Κοινοβούλια, αλλά και όσον αφορά μια νέα πολιτική πορεία, σχετικά τη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης του Κογκρέσου υπό τον Μανμόχαν Σινγκχ, η οποία ακολουθεί διαμετρικά αντίθετες πολιτικές από αυτές της αριστεράς σε ζητήματα όπως η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και του Ιράν. Στις εργασίες θα συμμετάσχουν τα 17 από τα 18 μέλη του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΙ(Μ). Ωστόσο, διευκρινίζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ινδικού Τύπου που επικαλούνται δηλώσεις κομματικών στελεχών, ότι τόσο το ΚΚΙ(Μ) όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της ινδικής αριστεράς, (ΚΚΙ, Forward Bloc, Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) εκτιμούν πως δεν έχει έρθει η ώρα της οριστικής ρήξης με την κυβέρνηση και επιδιώκεται να αποτραπεί μια «ανοιχτή σύγκρουση».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Σιτάραμ Γιετσούρι, εκπροσώπου του ΚΚΙ(Μ), «θα συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και του Ιράν... ακόμη, θα πιέσουμε το Κέντρο (σ.σ. την ομοσπονδιακή κυβέρνηση) να διασφαλίσει ότι συγκεκριμένα τμήματα του Ελάχιστου Κοινού Προγράμματος θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό».

Εξάλλου, κοινή ανακοίνωση των 4 κομμάτων της Ινδικής αριστεράς εξέφραζε την «βαθιά ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινγκχ προωθεί τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ