ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πρόσκληση» - παρέμβαση Πούτιν
  • Σε χέρια άγνωστων απαγωγέων Αιγύπτιος διπλωμάτης, καταδικάζουν Παλαιστινιακή Αρχή και «Χαμάς»
  • Δύο νεκροί Παλαιστίνιοι μετά από επίθεση στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών στα Παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών στα Παλαιστινιακά εδάφη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δυσφορία προκάλεσε στο Λευκό Οίκο η αιφνιδιαστική «πρόσκληση» του Ρώσου Προέδρου στη «Χαμάς» για διαβουλεύσεις «προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις». Αμερικανοί διπλωμάτες τόνιζαν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση συναντηθεί με τη «Χαμάς» θα πρέπει να της αποσαφηνίσει ότι οφείλει να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και να αφοπλιστεί. Τη «δυσάρεστη έκπληξή» της εξέφρασε και η ισραηλινή ηγεσία.

Η Μόσχα, πάντως, επιμένει ότι θα θέσει τα αιτήματα των διεθνών διαμεσολαβητών στη «Χαμάς» και ότι θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση της παροχής οικονομικής βοήθειας. Από την πλευρά της, η «Χαμάς» δήλωσε «έτοιμη» για μια συνάντηση στη Μόσχα εφόσον προσκληθεί επισήμως.

Συναινετικό τόνο υιοθέτησε και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να αμφισβητούνται τα αποτελέσματα δημοκρατικών εκλογών και υπεραμύνθηκε της άποψης ότι η εκλογή της «Χαμάς», όπως και η εκλογική άνοδος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο, σημαίνει μάλλον ανάγκη των λαών της περιοχής για σταθερές κυβερνήσεις που δεν είναι διεφθαρμένες και θα ασχοληθούν με τα προβλήματα των απλών πολιτών παρά με απόρριψη της κοσμικότητας στην πολιτική. Απηύθυνε έκκληση στη «Χαμάς» να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα και να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, συμπληρώνοντας ότι η συνέχιση της παροχής χρηματικής βοήθειας στους Παλαιστινίους είναι υψίστης σημασίας.

Στο μεταξύ, εντός των Παλαιστινιακών εδαφών, διαιωνίζεται η κατάσταση χάους. Χτες απήχθη από αγνώστους στην πόλη της Γάζας Αιγύπτιος διπλωμάτης. Πρόκειται για τον πρώτο διπλωμάτη που απάγεται στη Λωρίδα και ουδείς είχε αναλάβει την ευθύνη για την πράξη αυτή μέχρι το βράδυ. Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ερευνούσαν στα τυφλά ενώ την απαγωγή καταδίκασαν τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και η «Χαμάς» που επισήμανε ότι «τέτοιες πράξεις βλάπτουν τις στενές σχέσεις με τους αδελφούς Αιγύπτιους».

Νωρίτερα, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειωνόταν στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ, όπου δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες κατά Ισραηλινών στρατιωτών. Σκοτώθηκαν και οι δύο. Ωρες μετά, στην ίδια περιοχή, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωναν άλλον έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτιζαν έναν δεύτερο, υποστηρίζοντας ότι τοποθετούσαν βόμβα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι οργανώσεις «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» και «Μάρτυρες του αλ Ακσα».

Μέλη της δεύτερης εισέβαλαν και στο υπουργείο Οικονομικών, στην πόλη της Γάζας, ζητώντας να πληρωθούν όσοι εξ αυτών εργάζονται ως αστυνομικοί. Το απόγευμα, γνωστοποιήθηκε ότι καταβλήθηκαν οι μισθοί στο σύνολο των 140.000 δημόσιων υπαλλήλων μετά από νέο δάνειο που πήρε η Παλαιστινιακή Αρχή από τράπεζες, αφού τα χρήματα που υποσχέθηκαν αραβικές χώρες δεν έχουν, ακόμη, δοθεί.

ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ
Σχετική μείωση των διαδηλώσεων

Στο Λίβανο χτες η μεγαλύτερη διαμαρτυρία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Πέραν πάσης λογικής, επιθετική και προβοκατόρικη», χαρακτήρισε ο Κόφι Ανάν την επίμονη αναδημοσίευση από διάφορα ΜΜΕ ανά τον κόσμο των σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ, που έχουν προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων. Ο ΓΓ του ΟΗΕ υποστήριξε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι «σεβαστή αλλά θα πρέπει να διακρίνεται από υπευθυνότητα και δικαιοσύνη». Επίσης, υπερασπίστηκε την πρόταση που προωθούν 57 ισλαμικές χώρες για την υιοθέτηση άρθρου, στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης της Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει να υιοθετηθεί άρθρο περί «συκοφαντίας θρησκειών και ιερών συμβόλων» ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ανάν, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τις κατηγορίες της Κοντολίζα Ράις, κατά Συρίας και Ιράν, ότι υποδαυλίζουν τη μουσουλμανική οργή, δηλώνοντας «άγνοια». Ιρανοί αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, διέψευσαν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της Ράις. Στο ζήτημα που έχει προκύψει αναφέρθηκε, χτες, και ο Φράνκο Φρατίνι, επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ισλαμικής Κοινότητας. Ο Φρατίνι απηύθυνε επείγουσα «έκκληση για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών».

Εντούτοις, χτες, παρατηρήθηκε σχετική μείωση των μουσουλμανικών διαμαρτυριών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων μελών και οπαδών της σιιτικής «Χεζμπολάχ», που μετέτρεψαν την τελετή για τη γιορτή «Ασούρα» σε διαμαρτυρία για τα σκίτσα. Διαμαρτυρίες έγιναν στη Νότια Αφρική και το Μπαγκλαντές.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπό ασφυκτικά μέτρα ο εορτασμός της «Ασούρα»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΡΜΠΑΛΑ.--

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν, χτες, οι εορτασμοί της «Ασούρα» σε όλες τις σιιτικές πόλεις και συνοικίες της χώρας. Επίκεντρο η πόλη της Καρμπάλα, όπου, άλλωστε, σύμφωνα με την παράδοση, βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χέρια των εχθρών του ο εγγονός του Προφήτη Μωάμεθ, ο Ιμάμης Χουσεΐν, το 680 μ.Χ. Οι σιίτες τιμούν τη συγκεκριμένη μέρα, την 10η μέρα του Μουχάραμ, του πρώτου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου, θρηνώντας για το θάνατο του Ιμάμη και αναπαριστώντας αυτοτραυματιζόμενοι πολλές φορές το μαρτύριό του.

Χτες, στην Καρμπάλα συνέρρευσαν πλήθη σιιτών. Περισσότεροι από 8.000 Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες όπως και 2.000 μυστικοί αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί, από τις προηγούμενες μέρες, στην πόλη ενώ όλοι οι πιστοί καθώς και τα ξενοδοχεία της πόλης ελέγχονταν αδιάκοπα. Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί και σε άλλες σιιτικές πόλεις αλλά και στις σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν τελετουργίες μνήμης.

Στην Καρμπάλα βρέθηκε και ο επικεφαλής του ισχυρότατου σιιτικού «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», το οποίο αποτελεί τον κορμό της «Ενωτικής Ιρακινής Συμμαχίας», της σιιτικής, κατά κύριο λόγο, θρησκευτικής παράταξης που συγκέντρωσε και την πλειοψηφία των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Δεκέμβρη. Ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, που πλέον στελεχώνονται κυρίως από πρώην μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Συμβουλίου, να «φυλάσσουν τη χώρα αλλά να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», μετά από τις κλιμακούμενες καταγγελίες για βασανιστήρια, εξαφανίσεις και δολοφονίες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Χάος» στη Χεράτ

ΧΕΡΑΤ.--

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στις βίαιες συγκρούσεις στη δυτική πόλη Χεράτ του Αφγανιστάν ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνους στις οποίες επενέβη η αστυνομία, ανοίγοντας πυρ (!) για να ελέγξει την κατάσταση. Ο πρώην πανίσχυρος κυβερνήτης της Χεράτ, Ισμαήλ Χαν σήμερα υπουργός, μετέβη χτες αεροπορικώς στην πόλη, για να εκτιμήσει την κατάσταση, απεσταλμένος του «προέδρου» Χάμιντ Καρζάι.

Αντίθετα με το γειτονικό Πακιστάν, στο Αφγανιστάν δεν είναι συχνές οι εντάσεις ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες, που αποτελούν τη θρησκευτική πλειοψηφία. Φαίνεται πως αυτό αλλάζει...

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Αμύνης των χωρών -μελών του ΝΑΤΟ εξέτασαν το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ταραχές λόγω των σκίτσων που προσβάλλουν τον προφήτη Μωάμεθ (!), ενώ συζήτησαν παράλληλα την πρόταση του Αμερικανού Ντόναλντ Ράμσφελντ να αναλάβει, σταδιακά την ανάληψη της πλήρους ευθύνης για την κατοχή του Αφγανιστάν, αφήνοντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη χώρα (που φθάνουν τις 18.500 άνδρες) ελεύθερες να εκτελέσουν όποια άλλη αποστολή απεργαστεί η αμερικανική κυβέρνηση...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μακελειό στη Χανγκού

ΧΑΝΓΚΟΥ.- Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 22 τραυματίστηκαν χτες από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε, ενώ χιλιάδες πιστοί εξέρχονταν από τελετή για τη σιιτική εορτή της Ασούρα, στην πόλη Χανγκού της επαρχίας του Βορειοδυτικού Συνόρου, και στις ταραχές που την ακολούθησαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων της αστυνομίας. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Ριφάτ Πασά, 23 άνθρωποι πέθαναν από την επίθεση και άλλοι 4 στις ταραχές, ενώ άλλοι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε αυτοκινητοπομπή κοντά στην πόλη.

Κατά άγρια ειρωνεία, ο υποστράτηγος Σαουκάτ Σουλτάν είχε δηλώσει, λίγο πριν ξεσπάσουν οι ταραχές στην πόλη, ότι «η εκστρατεία εναντίον του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας παραμένει, συνολικά, επιτυχής»... Οπως ανέφερε, περίπου 175 φερόμενοι ως ξένοι μαχητές και στελέχη της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν και 700 ξένοι εξτρεμιστές συνελήφθησαν από την ανάπτυξη περίπου 75.000 στρατιωτών στις περιοχές των φυλών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ