ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Προσπάθειες μπλοκαρίσματος της ξένης παρέμβασης

Στις 7 του Φλεβάρη η Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας (ΕΚΑ) της Λευκορωσίας κατηγόρησε ανοιχτά την Πολωνία για οργάνωση κατασκοπευτικών δικτύων στη Λευκορωσία. Στέλεχος της ΕΚΑ, που κράτησε την ανωνυμία του, δήλωσε σε κρατικό κανάλι της τηλεόρασης: «Τα γραφεία της πρεσβείας της Πολωνίας λειτουργούν ως έδρα των ξένων μυστικών υπηρεσιών». Σύμφωνα με τα λόγια του, εκεί πραγματοποιούνται «ενέργειες στην κατεύθυνση της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας». Ακριβώς γι' αυτό το λόγο οι Πολωνοί διπλωμάτες Μπουτσάκ, Ολμπόρσκι, Μπούτκο απομακρύνθηκαν από το Μινσκ πριν λήξει η προθεσμία των καθηκόντων τους.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης οι αρχές στη Λευκορωσία προσπαθούν να λάβουν μέτρα που θα φρενάρουν την ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και πρώτα απ' όλα στην εκλογική μάχη. Ετσι, πρόσφατα η πρεσβεία της Λευκορωσίας στην Μπρατισλάβα αρνήθηκε να θεωρήσει βίζα σε δημοσιογράφο της μεγαλύτερης σλοβακικής εφημερίδας, «Σμε», ο οποίος έχει σκοπό να προβάλει στον Τύπο τις προεδρικές εκλογές. Δεν πήραν λευκορωσικές βίζες τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ζητήματα Ευρώπης, Ντανιέλ Φριντ, όσο και ο γενικός διευθυντής του Τμήματος των εξωτερικών και στρατιωτικο-πολιτικών σχέσεων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ρόμπερτ Κούπερ, οι οποίοι τελικά αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την επίσκεψή τους στη Λευκορωσία.

Στις αρχές του Φλεβάρη η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ενέκρινε τον κανονισμό που αφορά σε ζητήματα απέλασης ξένων πολιτών. Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι αρχές μπορούν να προχωρήσουν στην απέλαση οποιουδήποτε ξένου πολίτη «για λόγους εθνικής ασφάλειας, κοινωνικής τάξης, υπεράσπισης της ηθικής, της υγείας του πληθυσμού, των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών».

Οπως σημειώνει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν την έγκριση του παραπάνω κανονισμού με την επιδίωξη ξένων εταιριών δημοσκόπησης να πραγματοποιήσουν exit-poll, με αποτελέσματα που θα έχουν ουσιαστική διαφορά από τα στοιχεία της ντόπιας Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Οπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο Βαλέρι Ιαντοτσάεφ, διευθυντής του Κέντρου ενημέρωσης και κοινωνικών σχέσεων της ΕΚΑ της Λευκορωσίας, «οι εκλογές στα τοπικά Σοβιέτ, στο εθνικό Κοινοβούλιο και πολύ περισσότερο οι εκλογές του Προέδρου τραβάνε σαν μαγνήτης την προσοχή των ξένων μυστικών υπηρεσιών, των υπαλλήλων των διπλωματικών αντιπροσωπειών, καθώς και των συνεργατών των διάφορων ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδρυμάτων. Ολους τους ενώνει ένας ενιαίος σκοπός: Να δημιουργήσουν σκάνδαλο».

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΟΣΣΟΒΟΥ
Αντιδράσεις πριν την έναρξη των συνομιλιών

Από τη διαμαρτυρία Σερβοβόσνιων χτες έξω από τη βρετανική πρεσβεία

Associated Press

Από τη διαμαρτυρία Σερβοβόσνιων χτες έξω από τη βρετανική πρεσβεία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

«Το κλειδί για τις συνομιλίες είναι το ζήτημα των μειονοτήτων. Σε κάθε άλλη περίπτωση η συζήτηση για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου είναι άχρηστη» δήλωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, ανακοινώνοντας και επίσημα την 20ή του μήνα ως μέρα έναρξης των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στη Βιέννη. Ωστόσο, ο Αχτισαάρι με την παραπάνω δήλωση δεν πήρε σαφείς αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού διπλωμάτη Τζον Σόγερς περί «ειλημμένης» απόφασης για, «υπό όρους», ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. Απλώς, επιχείρησε να υποβαθμίσει στην παρούσα φάση το ζήτημα του καθεστώτος μιας που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να επιβάλουν στο προτεκτοράτο τους γνωστούς αποσταθεροποιητικούς σχεδιασμούς, αφού προηγουμένως «αποσπάσουν» από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς ένα «πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων» για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων και των ζητημάτων προστασίας της θρησκευτικής, ιστορικής και άλλης κληρονομιάς...

Πάντως, στη συνάντηση που είχε χτες στο Βελιγράδι ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Στέφαν Λέχνε, επισήμανε την όχληση της Σερβίας για τις δηλώσεις Σόγερς μάλλον ήπια, καθώς παρατήρησε πως τέτοιες εξελίξεις «δε βοηθούν στην εξεύρεση κοινά αποδεκτών, εποικοδομητικών λύσεων»...

Το ίδιο 24ωρο, οι αρχηγοί αντιπολιτευόμενων κομμάτων καλούσαν τον Πρόεδρο Τάντιτς και τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα να απευθύνουν από κοινού δημόσιο διάγγελμα στο σερβικό λαό ώστε να τον ενημερώσουν επ' ακριβώς για τις προτάσεις που έχουν για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου κατά την έναρξη των συνομιλιών στη Βιέννη.

Διαδήλωση στην Πρίστινα

Εντούτοις, στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, οι Σέρβοι δε φάνηκαν να «ξεχνούν» τις δηλώσεις Σόγερς περί «ανεξάρτητου» προτεκτοράτου. Πολλές εκατοντάδες Σέρβοι, κρατώντας στα χέρια πλακάτ με φωτογραφίες αδικοχαμένων συγγενών και φίλων είτε από τις σφαίρες αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ είτε από τις βόμβες του ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς του 1999, διαδήλωσαν έξω από τη βρετανική πρεσβεία, επιδίδοντας αργότερα σε διπλωματικό υπάλληλο ανακοίνωση διαμαρτυρίας και ένα χάρτη του Κοσσυφοπεδίου.

Οσο για σήμερα συνεδριάζει εσπευσμένα η «βουλή» του προτεκτοράτου για να εγκρίνει (κατά πάσα πιθανότητα) την υποψηφιότητα του Φατμίρ Σεϊτζίου (γενικός γραμματέας της παράταξης του αποβιώσαντος Ιμπραήμ Ρουγκόβα, «Δημοκρατική Λίγκα Κοσσόβου») για τη θέση του «προέδρου». Σύμφωνα με τον κανονισμό, για να βγει πρόεδρος, στις δύο πρώτες μυστικές ψηφοφορίες απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων σε σύνολο 120 εδρών. Σε αντίθετη περίπτωση, ακολουθεί τρίτος γύρος και εκλέγεται πρόεδρος με 61 ψήφους.

Ανεπίσημος αμερικανο - ρωσικός διάλογος

Για ολόκληρη «απόβαση» Αμερικανών συμβούλων στα τέλη της βδομάδας στη Μόσχα, κάνει λόγο στις 8/2 η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», με στόχο να πραγματοποιηθεί ένας ανεπίσημος διάλογος με τη ρωσική πλευρά, για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις. Στην «ατζέντα» των συζητήσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκονται τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας, της στάσης που διαμορφώνουν Μόσχα και Ουάσιγκτον απέναντι στο Ιράν, τα προβλήματα της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και ζητήματα που αφορούν στο λεγόμενο «μετασοβιετικό χώρο», δηλαδή τις εξελίξεις στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και κυρίως οι πολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία και Λευκορωσία, όπου τη φετινή Ανοιξη θα διεξαχθούν εκλογές, βουλευτικές στην πρώτη περίπτωση και προεδρικές στη δεύτερη. Αν και, όπως τονίζεται, αυτός ο ανεπίσημος διάλογος δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει τις επίσημες διμερείς σχέσεις, την ίδια ώρα είναι σημαντικός, γιατί σ' αυτόν συμμετέχουν άνθρωποι με κύρος στις χώρες τους, που έχουν πρόσβαση στα όργανα εξουσίας.

«Η σημασία αυτού του διαλόγου είναι ότι μπορούμε να μιλάμε στο επίπεδο της πληροφοριακής και υπεύθυνης ανευθυνότητας. Δηλαδή, μιλάνε άνθρωποι, που μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους να σκεφτούν φωναχτά, κάτι που δεν επιτρέπεται στους διπλωμάτες», δήλωσε στην εφημερίδα ένας ανώνυμος παράγοντας του προσεχούς διαλόγου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα επίθεση «Κούρδων αυτονομιστών»

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.- Εκρηξη, που σημειώθηκε σε Ιντερνετ Καφέ στη συνοικία Μπαϊράμπασα της Ιστανμπούλ (Κωνσταντινούπολης), τραυμάτισε 16 ανθρώπους, περιλαμβανομένων έξι αστυνομικών, ανέφεραν χθες οι τουρκικές αρχές. Αν και, αρχικά, υποτέθηκε ότι επρόκειτο για ατύχημα που οφειλόταν σε ελαττωματική παροχή φυσικού αερίου, λίγο αργότερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο για βόμβα, σύμφωνα με τα Ρόιτερς και BBC. Τουλάχιστον ένας από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η κουρδική οργάνωση Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (ΤΑΚ) με τηλεφώνημα αγνώστου στο φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ. Η οργάνωση ΤΑΚ θεωρείται, από τις τουρκικές αρχές, συσχετιζόμενη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Παραμένει άγνωστο αν η ενέργεια αυτή σχετίζεται με την είδηση ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος στο Ιμραλι ηγέτης του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος στην Τουρκία, πάσχει από την καρδιά του. Το βέβαιο είναι ότι η Οργάνωση απαιτεί να βγει ο Οτσαλάν από τη μόνιμη απομόνωση, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Η οργάνωση ΤΑΚ κατηγορήθηκε από τις τουρκικές αρχές για μια σειρά - κυρίως μικρής ισχύος - βομβιστικών επιθέσεων στην Τουρκία το 2005. Η αιματηρότερη εξ αυτών σημειώθηκε τον Ιούλη στο τουριστικό θέρετρο του Κουσάντασι, όταν σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο ξένων τουριστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ