ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Τι δεν είπε η κυρία Μπακογιάννη»

Δήλωση του δημοτικού συμβούλου με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» με αφορμή την παρουσίαση του αντιλαϊκού απολογισμού δράσης στο δήμο

Πίσω από την ωραιοποιημένη εικόνα της Αθήνας και το δήθεν «έργο» που επιχείρησε να προβάλλει προχτές, κατά τη διάρκεια του απολογισμού, η δήμαρχος της πόλης, Ντ. Μπακογιάννη, βρίσκεται η πραγματικότητα για τα πεπραγμένα της δημοτικής Αρχής.

Αυτήν ακριβώς την εικόνα περιγράφει με ανάγλυφο τρόπο ο Σπύρος Χαλβατζής, δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αποκαλύπτοντας και τις πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών που έλαβε η σημερινή διοίκηση, συνεχίζοντας το «έργο» των προηγουμένων.

Ολόκληρη η δήλωση του Σπ. Χαλβατζή έχει ως εξής:

«Τι δεν είπε η κυρία Μπακογιάννη στον απολογισμό της.

  • Δεν είπε ότι διορίστηκαν - προσλήφθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μισή εργασία, μισή αμοιβή, μισή ζωή. Και πολλοί από αυτούς χωρίς άδειες, δώρα και ορισμένοι χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Δεν είπε ότι λείπουν δεκάδες παιδικοί σταθμοί στο δήμο της Αθήνας και ότι τον περασμένο χρόνο απορρίφτηκαν πάνω από 2.000 αιτήσεις για φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.
  • Δεν είπε λέξη για την αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς που προσεγγίζουν περίπου στο 200% στην τριετία.
  • Δεν είπε τι έκανε ώστε να μην έχουμε το 26% των σχολείων να λειτουργούν σε διπλοβάρδιες.
  • Δεν είπε κουβέντα για το ότι δε διεκδίκησε ούτε καν τα παρακρατηθέντα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος, που για την Αθήνα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
  • Δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ότι με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής έχουν χαθεί ελεύθεροι χώροι στα όρια του δήμου της Αθήνας.
  • Δεν είπε τίποτα για δεκάδες οικόπεδα που με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν δεσμευτεί για σχολεία και αποδεσμεύονται επειδή δεν αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες τους.
  • Δεν είπε λέξη για την αύξηση των δημοτικών τελών στα σπίτια και στα καταστήματα και για τη μετατροπή των πεζοδρόμων σε απέραντες εκτάσεις τραπεζοκαθισμάτων.

Γι' αυτά και πάρα πολλά ενημερώνουμε, συζητάμε και συμβάλλουμε στην κινητοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας της Αθήνας».

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στους ΟΤΑ. Κινητοποίηση της Διαδημοτικής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα

Σε κινητοποίηση προχωρούν κάτοικοι και φορείς την ερχόμενη Δευτέρα (φωτ. από συγκέντρωση και πορεία της Διαδημοτικής τον Οκτώβρη του 2005)
Σε κινητοποίηση προχωρούν κάτοικοι και φορείς την ερχόμενη Δευτέρα (φωτ. από συγκέντρωση και πορεία της Διαδημοτικής τον Οκτώβρη του 2005)
Τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων, των δημάρχων της περιοχής και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για τη μετατροπή της Δυτικής Αττικής και του Θριάσιου σε απέραντο σκουπιδότοπο, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που επιτείνει και ο μόλις ένας μήνας ζωής της υπάρχουσας χωματερής των Ανω Λιοσίων, η ΔΑΣ ΟΤΑ δηλώνει την αντίθεσή της στη «λύση» που σχεδιάζεται να «επεκτείνουν με προσχηματοποιημένες ανάγκες τη χωματερή προς τη Φυλή επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον στην περιοχή».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της: «Εχουν τεράστια ευθύνη οι διοικήσεις του ΕΣΔΚΝΑ για την κωλυσιεργία στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων. Καταγγέλλουμε την πολιτική των κυβερνήσεων για τη νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι δήμαρχοι της περιοχής». Καταλήγοντας, η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής σε αγωνιστική συσπείρωση και δυνάμωμα της πάλης, «για να προστατεύσουμε την υγεία μας, την ποιότητα ζωής μας, το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας».

Στο μεταξύ, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι και οι φορείς των Ανω Λιοσίων και των γύρω δήμων ενάντια στη χωματερή με αποκλεισμό της τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη και συγκέντρωση στις 4.30 μ.μ. στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ μπροστά στο στρατόπεδο ΜΑΚ. Την κινητοποίηση διοργανώνει η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι μόνο ο λαϊκός ξεσηκωμός με ενότητα και μαζικότητα μπορεί να εμποδίσει τη διατήρηση της χωματερής στην περιοχή.

Σύλληψη αστυνομικών

Επτά αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Κιλκίς συνελήφθησαν από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Βορείου Ελλάδας. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αστυνομίας, οι αστυνομικοί κατηγορούνται για παράνομη κατοχή ναρκωτικών και παράβαση καθήκοντος, ενώ ένας από αυτούς κατηγορείται και για παράνομη δωρεάν διάθεση ναρκωτικών σε τρίτο άτομο.

Οπως κατήγγειλε χρήστης ουσιών, συνελήφθη στις 3 Φλεβάρη για κατοχή ναρκωτικών χαπιών και σύμφωνα με την καταγγελία του, κατηγορήθηκε ψευδώς για κατοχή ηρωίνης. Με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος και τότε αστυνομικός της Δίωξης, του χάρισε μικροποσότητα ηρωίνης προκειμένου να του παρέχει πληροφορίες για διακίνηση ουσιών στην περιοχή. Σε έρευνα που διεξήχθη στο Τμήμα Ασφαλείας, εντοπίστηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών που δεν είχαν καταχωρηθεί ως πειστήρια. Αφού κανείς από τους επτά αστυνομικούς δεν είπε σε ποιον ανήκουν οι ουσίες, με εντολή της εισαγγελικής λειτουργού, συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Συνεχίζονται οι αγορεύσεις

Τη μετατροπή του κακουργήματος σε πλημμέλημα, ζήτησαν χθες οι δικηγόροι του υποπλοιάρχου Αν. Ψυχογιού στη συνέχεια της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Να σημειωθεί ότι τόσο ο πλοίαρχος Βασ. Γιαννακής όσο και ο υποπλοίαρχος έχουν παραπεμφθεί και δικάζονται για κακούργημα, ενώ οι εφοπλιστές εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας HSW (τότε MFD) Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος δικάζονται για απλό πλημμέλημα, σαν να ήταν τροχαίο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο εισαγγελέας της έδρας Π. Μπρακουμάτσος πρότεινε την πλήρη αθώωση του Κ. Κληρονόμου με τη δικαιολογία ότι δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή του!

Σχολιάζοντας την πραγματογνωμοσύνη, ο συνήγορος του υποπλοιάρχου Σωτ. Ντινόπουλος ανέφερε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δε σημειώνεται πουθενά η απώλεια του πτερυγίου της δεξιάς προπέλας, ούτε και το ενδεχόμενο να σταμάτησε η δεξιά μηχανή, πριν την πρόσκρουση. Και συμπλήρωσε ότι «η ασφαλιστική εταιρία δε θα πλήρωνε αν το πλοίο ήταν αναξιόπλοο». Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι όπως έχει αναφερθεί στο δικαστήριο σε περίπτωση που οι πλοιοκτήτες παραπέμπονταν για κακούργημα, δε θα κατέβαλε τα ασφάλιστρα η ασφαλιστική εταιρία.

ΔΙΚΗ «17 Ν»
Καταθέσεις για τη δολοφονία του αστυνομικού

Με την εξέταση μαρτύρων της δολοφονίας του αστυνομικού Χ. Μάτη κατά τη διάρκεια ληστείας τράπεζας που έγινε το 1984 στα Πετράλωνα, συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση της «17 Ν».

Ο αυτόπτης μάρτυρας Π. Νικολαΐδης κατέθεσε ότι είδε τρία άτομα να μπαίνουν στο υποκατάστημα. Ο ένας που φορούσε στολή αστυνομικού ακινητοποίησε τον αστυφύλακα, λέγοντάς του «Χρήστο μην κινείσαι». Ο τελευταίος αντέδρασε κι ένα δεύτερο άτομο έσπευσε κοντά και πυροβόλησε στο κεφάλι τον Χ. Μάτη. Ο μάρτυρας αναγνώρισε τον Δ. Κουφοντίνα ως τον ψεύτικο αστυνομικό από τα φρύδια, τη μύτη και το μέτωπό του. Η εισαγγελέας της έδρας Ευτέρπη Κουτζαμάνη προσπάθησε να βρει αντιφάσεις στις καταθέσεις του μάρτυρα ως προς το ποιος πυροβόλησε τον Χ. Μάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Σ. Γεωργίου έχει εκφράσει την άποψη πως τον αστυνομικό πυροβόλησε ο Π. Τσελέντης, ο οποίος πρωτόδικα είχε υποστηρίξει ότι κατά τη διάρκεια της ληστείας βρισκόταν έξω από την τράπεζα.

Η μάρτυρας Α. Γκιλιπάθη αναγνώρισε τον Δ. Κουφοντίνα ως τον ψεύτικο αστυνομικό, είπε ότι δεν ήταν αυτός που πυροβόλησε τον αστυφύλακα, αλλά ένα άλλο άτομο με πολιτικά.

ΛΑΡΙΣΑ
«Προκαλεί η Δημοτική Αρχή»!

Ανακοίνωση - καταγγελία της Επιτροπής Φορέων κατά του πετ - κοκ.

Κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης ενάντια στη χρήση του πετ - κοκ από βιομηχανίες της περιοχής απευθύνει στο λαό της Λάρισας με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Φορέων κατά της καύσης του επικίνδυνου τοξικού υλικού, ενόψει και της σύσκεψης που διοργανώνει για το θέμα, στις 14 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Φορέων επισημαίνει οι Λαρισαίοι πρέπει να απαιτήσουν δυναμικά την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης των Γ. Σουφλιά και Δ. Σιούφα, που επιτρέπει την καύση του πετ - κοκ με οδυνηρές συνέπειες σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει ότι προκαλεί η Δημοτική Αρχή Λάρισας που έδωσε εντολή για την αποκαθήλωση πανό κατά της καύσης του πετ - κοκ που είχαν αναρτηθεί στο κέντρο της πόλης, όπου αναγραφόταν: «Το πετ-κοκ σκοτώνει... με την έγκριση Γ. Σουφλιά - Δ. Σιούφα».

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που παίρνει η Επιτροπή Φορέων κατά της καύσης του πετ - κοκ, συναντήθηκε με τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ζητώντας από τους γιατρούς του να συνδράμουν με τη γνώση τους στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Περίπου 450 άτομα πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς την αμερικάνικη πρεσβεία για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν: ο ΣΥΝ, το «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα», η ΚΟΕ, το ΜΛ-ΚΚΕ, η «Συμμαχία - Σταματήστε τον Πόλεμο», «ΟΔΚΕ - Σπάρτακος», «Κοινωνικές και Πολιτικές Οργανώσεις», «Εργατική Αλληλεγγύη».

Στο μεταξύ, σε ανάλογη συγκέντρωση που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του «Κοινωνικού Φόρουμ», του «Δικτύου» και άλλων Κινήσεων, σημειώθηκαν περιορισμένα επεισόδια με αστυνομικούς, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να κατεβάσει την κάμερα παρακολούθησης που λειτουργεί στην Αριστοτέλους. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 200 άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ