ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
... «οι νικητές του αύριο»

Εκατόν οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Η ίδια του η ζωή, τα κείμενά του, ο λόγος του, που δε βολεύτηκε ποτέ, που υπήρξε πάντα μαχητικός και γοητευτικός, παραμένει τραγικά επίκαιρος και αναγκαία πρότυπο. Μέσα από τις δεκατρείς χιλιάδες σελίδες - και πάνω - στις οποίες περιλαμβάνονται θεατρικά έργα, ποιήματα, πεζά, θεωρητικά κείμενα για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τέχνη, τη λογοτεχνία, μελέτες, σχόλια, σημειώσεις, ημερολόγια, ο μεγάλος Γερμανός διανοητής, Μπ. Μπρεχτ έδωσε έναν έντιμο και ασυμβίβαστο αγώνα, για να ερμηνεύσει τον κόσμο από τη σκοπιά της πάλης των τάξεων. Με τη διαρκή κριτική ματιά του, τη σεμνή αγωνιστική και μάχιμη αντίληψή του, «στρατευμένος» στο μαρξισμό και το σοσιαλισμό, έφερε την πολιτιστική «επανάσταση» στη Δυτική Ευρώπη του 20ού αιώνα.

Εκατόν οκτώ χρόνια, συμπληρώνονται, σήμερα, από τη γέννησή του (10/2/1898) και ο λόγος του εξακολουθεί να είναι η φωνή τού σήμερα και του αύριο, καθώς πάντα θα συνομιλεί με την εργατική τάξη, με όλους τους εκμεταλλευόμενους ανθρώπους και λαούς. Γιατί μπόρεσε να συνδέσει πλούτο σκέψης και λαϊκή απλότητα έκφρασης. Μίλησε με τρυφερότητα για την τραχύτητα αυτού του κόσμου. Το έργο του θα είναι πάντα ο καλύτερος «σύντροφός» μας και για τους νεότερους ένας πιστός φίλος, που θα λέει πάντα την αλήθεια και θα ενισχύει την ελπίδα τους «στους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν».

Ο ωκεανός του έργου του Μπρεχτ «πυροδοτεί» πάντα τη δίψα για μάθηση, για την οποία τόσο πάλεψε ο μεγάλος δημιουργός, ταυτόχρονα δάσκαλος και μαθητής. «Το άδικο προχωράει σήμερα με βήμα όλο σιγουριά./ Οι καταπιεστές προετοιμάζονται για δεκάδες χιλιάδες χρόνια./ (...) Οποιος ακόμα ζει, δε λέει: Ποτέ!/ Οταν πουν ό,τι είχανε οι κυρίαρχοι να πούνε/ Θα μιλήσουνε οι κυριαρχούμενοι./ Ποιος φταίει σαν η καταπίεση παραμένει; Εμείς./ Ποιος φταίει σαν η καταπίεση συντριβεί; Εμείς πάλι./ Οποιος γονατισμένος είναι, όρθιος να σηκωθεί!/ Οποιος χαμένος είναι, να παλέψει!/ Γιατί οι νικημένοι του σήμερα είναι οι νικητές του αύριο (...)».

Νέα έργα «Νέας Σκηνής»

«Το γάλα» στη Νέα Σκηνή του Εθνικού
«Το γάλα» στη Νέα Σκηνή του Εθνικού
Την Κυριακή (12/2, 9μ.μ.) ξεκινούν οι παραστάσεις του έργου «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη στη «Νέα Σκηνή», του Εθνικού Θεάτρου, που στεγάζεται στο θέατρο «Χώρα», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Το έργο εστιάζει πάνω σε ανθρώπους που έχασαν την πατρίδα τους και παλεύουν να αποκτήσουν καινούρια. «Το Γάλα» δεν είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο στο κοινωνικό σχόλιο για τους μετανάστες. Με βάση μια οικογενειακή ιστορία, ο συγγραφέας φωτίζει το συναισθηματικό κόσμο των προσώπων και τις ανησυχίες τους, όπως αυτές πηγάζουν μέσα στο αδιέξοδο κοινωνικό περιβάλλον. Η μουσική επιμέλεια της παράστασης είναι του σκηνοθέτη, τα σκηνικά - κοστούμια της Εύας Μανιδάκη, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη. Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Γιάννος Περλέγκας, Μαρία Παπαστεφανάκη. Διάρκεια παραστάσεων έως 16 Απρίλη.

Στις 14/2, η «Νέα Σκηνή» θα ανεβάσει στο «Χώρα», σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, και τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ, σε μετάφραση Μίνω Βολανάκη και σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Το έργο (1599) κατατάσσεται στα ιστορικά δράματα του Σαίξπηρ. Ουσιαστικός πρωταγωνιστής του έργου είναι το δίδυμο Μάρκος Αντώνιος - Μάρκος Βρούτος, που συνωμοτούν κατά του αυτοκράτορα, στο όνομα της δημοκρατίας, για να οδηγηθούν σε νέα αδιέξοδα και πιο βάρβαρες πρακτικές. Σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, μουσική Δημοσθένη Γρίβα, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Γιώργος Οικονόμου, Νικόλας Παπαγιάννης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Στάνκογλου, Μάριος Ιωάννου, Δημήτρης Λιόλιος, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Γιάννης Κότσιφας, Νίκος Καραθάνος, κ.ά. Διάρκεια παραστάσεων έως 14 Απρίλη.

Πρώτη ατομική

Την πρώτη ατομική έκθεση έργων της παρουσιάζει η Τιτίκα Κουφοβασίλη στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Από 13 έως 25/2 θα εκτεθεί η πρόσφατη εικαστική της δημιουργία, με γενικό τίτλο «Ροή». Πρόκειται για 27 έργα (πίσσα) μικρών και μεσαίων διαστάσεων. Οπως σημειώνει η Ιφιγένεια Γεωργαλά, «η όλη ατμόσφαιρα των έργων αναδεικνύει απηχήσεις της σύγχρονης κοινωνικής μας πραγματικότητας... Η "Ροή" έχει σαν ενιαίο γνώρισμα την τονική, κατά κανόνα μονοχρωματική, εκτέλεση, που προσδίδει στη σειρά των έργων αδρότητα και βάρος. Παρά τη συχνά γεωμετρική οριοθέτηση των μορφών, η φόρμα διατηρεί ρευστότητα και πλαστικότητα και η διάχυτη ατμόσφαιρα αξιοποιώντας το τυχαίο και διάφορα παιχνιδίσματα και ποικίλματα της ματιέρας, μετατρέπει το απλό σε ευφάνταστο».

Πρώτη παρουσίαση

Δύο νέα έργα τους παρουσιάζουν οι συνθέτες Νίκος Χαριζάνος και Σοφία Καμαγιάννη, στο θέατρο «Σημείο» (Χ. Τρικούπη 10, Καλλιθέα, 210.9229.579), από σήμερα μέχρι την Κυριακή (9 μ.μ.). Το έργο του Νίκου Χαριζάνου «Διά-Λόγοι» (για ομάδα χορού, φλάουτο, βίντεο και ηχογραφημένο υλικό) παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του συνθέτη και χορογραφία Φωτεινής Σαντοριναίου. Χορεύουν: Αγγελική Δαλαγγέλη, Μαρία Ζαχαρία, Νατάσα Ζαχαρία, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Φωτεινή Σαντοριναίου, Μυρτώ Φερεντίνου. Φλάουτο: Κατερίνα Τσεντς. Βίντεο - φωτισμοί: Παναγιώτης Τσάγκας. Στο έργο της Σοφίας Καμαγιάννη «Μέσα στο μέσα» (για ηθοποιό, 2 μουσικούς, βίντεο και ηχογραφημένο υλικό) συμμετέχουν: Ράνια Κελαϊδίτη (ηθοποιός), Κατερίνα Τσεντς (φλάουτο), Κωστής Θέος (βιολοντσέλο), Παναγιώτης Τσάγκας (βίντεο, φωτισμοί).

«Βαν Γκογκ» επί σκηνής

Το «Αντιθέατρο-Μετά» της Μαρίας Ξενουδάκη, ύστερα από δύο χρόνια που δε λειτούργησε, λόγω πένθους, θα ανεβάσει το Μάρτη την παράσταση «Βικέντιος Βαν Γκογκ». Βασισμένη, κυρίως, στην ομώνυμη βιογραφία του Ιρβινγκ Στόουν για τον μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο, η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου θεατροποίησε κομμάτια που αφορούν στη φιλοσοφία του, στο μοναδικό και διαφορετικό τρόπο που έβλεπε και ζωγράφιζε και στο τραγικό τέλος του, σε ηλικία 37 χρονών!

«Δε συμφώνησε/ η βαρβαρότητα του σακάτεψε τη μορφή,/ οι διακρίσεις είναι για τα ποντίκια,/ εσύ περήφανα φωλιάζεις στα βουνά/ με το κίτρινο ταραγμένο χρώμα,/ η Αρλ δεν ταιριάζει σε κανένα/ προτίμησες τη ζωή/ το χέρι σου, χρωστάει η ανθρωπότητα,/ δεν πρόλαβες να ζήσεις το μερτικό σου της δόξας,/ αλλά άφησες να σε κλείσουν/ εσένα τον αίτιο της ζωής./ Αδελφέ θά 'ρθω κοντά σου/ να λησμονήσεις τη μοναξιά σου», γράφει για τον ζωγράφο η Μαρία Ξενουδάκη.

Η σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια είναι της Μ. Ξενουδάκη, η οποία θα υποδυθεί τον ζωγράφο. Κίνηση Σίμων Πάτροκλος, σκηνικά - κοστούμια Σεμίραμις Μοσχοβάκη. Παίζουν επίσης: Ελισσαίος Βλάχος, Μαρίνα Σωκράτη, Γιώργος Καπετανάκος, Ειρήνη Τζαβάρα.

«Μινιμαλισμός, τζαζ και άλλα» τιτλοφορείται η συναυλία, που θα δώσουν τα Μουσικά Σύνολα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στις 17/2 (8.30 μ.μ.), στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16, 210. 3661.043), με είσοδο ελεύθερη. Στη συναυλία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς «Μουσική του Κόσμου» και διοργανώνεται από την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, θ' ακουστούν έργα των: Arvo Part, Περικλή Κούκου, Paul Hindemith, Steve Reich, Δημήτρη Συκιά και Θόδωρου Αντωνίου. Διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Αφηγητής: Γιάννης Ζαβραδινός.

Μουσική και τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαυρουδή κ.ά. παρουσιάζουν οι «Τροβαδούροι», σήμερα (8.30 μ.μ.), στο «Bailar» (Γκύζη και Ραγκαβή 61) και στις 15/2 στη «Σκιά του Φεγγαριού» (Ασκληπιού 91).

Μέχρι τις 16 του Απρίλη θα συνεχιστούν οι παραστάσεις της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας «Εκτός Σκηνής» με το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», που παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή (8.30 μ.μ.), στο Σύλλογο Οικιστών Γεροβουνού, στις εργατικές κατοικίες Γεροβουνού, στο Καματερό (οδός Θεοτόκου, στο ύψος της Κ. Παλαμά). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες και κρατήσεις στο 6944.935.221.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ