ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα εγκλήματα των καπιταλιστών

Απ' όταν άρχισε και κάθε Κυριακή αγοράζω τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» για την «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα». Από την άλλη, διαβάζω για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, για το πώς φέρθηκαν, όπως λένε, με φόνους και βαρβαρότητες οι κομμουνιστές όταν κυβερνούσαν στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Επειδή έχω χρήματα για να ταξιδεύω και έχω πάει σε όλες αυτές τις χώρες, αυτό που είδα είναι ότι οι κομμουνιστές ενδιαφέρθηκαν για τον γενικό πολιτισμό - όλες οι πόλεις είχαν ανοικοδομηθεί από την τέλεια καταστροφή όπως ήταν πριν. Πέτρα πέτρα οι παλιοί πύργοι, τα Μουσεία, οι παλιές πόλεις. Είδα ότι οι κομμουνιστές ήταν οι φορείς του πολιτισμού και δεν εμπορεύονταν τη γη. Και επειδή και οι πέτρες γνωρίζουν στο Βιετνάμ, την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική τις καταστροφές, τους φόνους και την εξόντωση λαών από τους αποικιοκράτες -καπιταλιστές Αγγλους, Γάλλους Βέλγους, Ολλανδούς Γερμανούς, Αμερικανούς κλπ. Θα πρότεινα, εγώ, στο ΚΚΕ να παρουσιάσει τα εγκλήματα των αποικιοκρατών - καπιταλιστών σε όλες τις ηπείρους σε φυλλάδια που να μοιραστούν και στα σχολεία.

Με εκτίμηση

Νικόλαος Κ., Αθήνα.

Σημείωση. Δε βάζω επώνυμο και διεύθυνση για ευνόητους λόγους. Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ενωση!!!!!

ΥΓ: Σας πληροφορώ πως, τώρα, αγοράζω το «Ριζοσπάστη» κάθε μέρα. Θα παρακαλούσα, αν το κρίνετε, να δημοσιευτεί η επιστολή μου.

Να σταματήσει η κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων

Δεν αντέχει η οικονομία να σας δώσουμε αυξήσεις είναι μόνιμα η απάντηση των κυβερνητικών παραγόντων και του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτή ήταν και η απάντηση που έδωσε ο Κ. Καραμανλής στην επιτροπή των συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών που τον επισκέφτηκαν τέλος Νοέμβρη, ύστερα από μεγάλη πορεία που κάναμε στο Μαξίμου, κάτω από καταρρακτώδη βροχή και πολύ κρύο. Εισπράξαμε συμπάθεια και κατανόηση, αλλά φύγαμε με άδεια χέρια και άδειες τσέπες. Θέλει αλλά δεν μπορεί γιατί τα Ταμεία είναι άδεια, μας είπε. Αν είναι άδεια τα Ταμεία, όμως, δεν τα άδειασαν οι συνταξιούχοι, μα ούτε οι εργαζόμενοι με τους μισθούς πείνας που παίρνουμε ολόκληρη ζωή από όλες τις αστικές kυβερνήσεις, όποιο χρώμα και όνομα κι αν είχαν και έχουν, της σημερινής μη εξαιρουμένης. Για μας, έχει καθιερωθεί ο όρος λιτότητα σε όλους τους τόνους και σε όλες τις κλήσεις. Κάποιοι άλλοι από προηγούμενες κυβερνήσεις έλεγαν χωρίς ντροπή πως η οικονομία δεν πάει καλά, γιατί ζουν πολλά χρόνια οι συνταξιούχοι και πως οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να αγοράζουν ακριβά πράγματα!!!

Για τους νταβατζήδες και τους διάφορους αεριτζήδες και κομπιναδόρους που λυμαίνονται τη δημόσια περιουσία, ιδρώτα και αίμα της εργατικής τάξης, κουβέντα δε γίνεται. Η σημερινή κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ, μείωσε τη φορολογία κατά 10% στο μεγάλο κεφάλαιο, από 35% έγινε 25% και από παντού παίρνουν και επιδοτήσεις - ακόμα και όταν κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και τις πάνε σε άλλες χώρες για πιο πολλά κέρδη αφήνοντας άνεργους χιλιάδες εργαζόμενους.

Το χειρότερο είναι ότι: Ενώ είναι γνωστό σε όλους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πως συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους ζουν για χρόνια κάτω από το όριο της φτώχειας, συνεχίζουν τους ξέφρενους εξοπλισμούς χωρίς σταματημό, εξυπηρετώντας τις πολυεθνικές του πολέμου και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Η χώρα μας (με δικά τους στοιχεία), μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, στις κατά κεφαλήν στρατιωτικές δαπάνες και σταθερά τα τελευταία χρόνια είναι μεταξύ των τριών πρώτων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου στις εισαγωγές όπλων. Πρόσφατα αναγγέλθηκαν καινούριοι εξοπλισμοί, αεροπλάνα F-16 πολλών δισ. δραχμών. Ούτε τα ζεϊμπέκικα ούτε οι κουμπαριές είναι αρκετά για να σταματήσουν την κούρσα των ξέφρενων και παράλογων εξοπλισμών.

Καιρός πια να σταματήσει η κοροϊδία σε βάρος μας και να μας δώσουν αυξήσεις να ζήσουμε με αξιοπρέπεια για να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Για τα δίκαια αιτήματά μας θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας μέχρι να δικαιωθούμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΜΙΑΖΗΣ

συνταξιούχος

Τα ψέματα του ιμπεριαλισμού δεν πουλάνε άλλο

Σύντροφοι και συντρόφισσες του «Ρ». Είναι η πρώτη φορά που σας γράφω. Είμαι ένας νέος σύντροφος, ένας νέος κομμουνιστής. Η καταγωγή μου είναι από την Κομοτηνή, αλλά από το Σεπτέμβρη 1997 διαμένω συνέχεια στη Σκοτία(Ηνωμένο Βασίλειο). Είχα έρθει εδώ για σπουδές και τώρα είμαι αρραβωνιασμένος με Σκοτσέζα και μένω μόνιμα στη Γλασκόβη.

Ονομάζομαι Δημήτριος Ζουμπούλης και είμαι 28 χρόνων. Συγχαρητήρια για τον όμορφο αγώνα σας. Παρακολουθώ από το σάιτ του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη» όλες τις πολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα και πολλές φορές θα ήθελα να ήμουν μαζί σας εκεί κάτω στην Ελλάδα. Οπως για παράδειγμα, θα ήθελα να ήμουν στην Αθήνα, την Πέμπτη 19 Γενάρη, κρατώντας την τιμημένη κόκκινη σημαία με το Σφυροδρέπανο και να βροντοφωνάξω: «Πάρτε πίσω το αντικομμουνιστικό μνημόνιο», «Κάτω τα χέρια από τα Κομμουνιστικά Κόμματα όλου του κόσμου και κάτω τα χέρια από το τιμημένο και ιστορικό ΚΚΕ».

Από το Μάη του 2005 αποφάσισα να γίνω κομμουνιστής. Σκέφτηκα για πολλά χρόνια όλα τα πράγματα. Η πολιτική είναι το πάθος μου και ασχολούμαι από 10 χρονών. Στην αρχή σαν έφηβος είχα εξαπατηθεί από τον Αντρέα Παπανδρέου και υποστήριζα το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1993. Στις πρώτες εκλογές το Σεπτέμβρη του 1996 είχα ψηφίσει το ΔΗΚΚΙ. Το ίδιο είχα κάνει και στις ευρωεκλογές του 1999. Μετά δεν ξανασχολήθηκα και πολύ, γιατί δεν εμπιστευόμουν το ΔΗΚΚΙ μήπως και γυρίσει πίσω στο ΠΑΣΟΚ.

Exω διαβάσει το κομμουνιστικό μανιφέστο του Μαρξ στα Αγγλικά, τη βιογραφία των Λένιν, Στάλιν, Τρότσκι. Το ΚΚΕ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Τα ψέματα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού δεν πουλάνε άλλο. Εύχομαι και πιστεύω ότι ο 21ος αιώνας θα είναι κομμουνιστικός, σοσιαλιστικός.

ΥΓ: Θα τα λέμε καθημερινά τώρα που έχω κάνει την αρχή. Καληνύχτα από την παγωμένη Γλασκόβη.

Τακτική αντιλαϊκή - εκβιαστική;

Αγαπητέ «Ριζοσπάστη»

Στις 10 και 11 Γενάρη σχολιάζατε για τη ΔΕΗ, πως προσπαθεί δηλαδή θα απογειώσει τα κέρδη της, τα κεφάλαιά της, με πρώτη και ευκολότερη ενέργεια την αύξηση στις τιμές των τιμολογίων. Διαπίστωσα εγώ, όμως, από το παρακάτω γεγονός που περιγράφω πως ο πιο ανώδυνος και επικερδής τρόπος είναι άλλος:

Με ιδιόκτητο διαμέρισμα από το 1979, πολλές φορές καθυστέρησα την εξόφληση του λογαριασμού της ΔΕΗ, χωρίς όμως να πληρώσω τόκους υπερημερίας και χωρίς διακοπή του ρεύματος, όπως φαίνεται στην απόδειξη ένα (1) που σας στέλνω. Στην απόδειξη δύο (2) που εξοφλήθηκε μέσα στον ίδιο μήνα Νοέμβρη (με λήξη 4.11 η εξόφληση έγινε 23 ή 27.11 2005), την ημέρα, ακριβώς, της εξόφλησης έγινε η προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος! Η επανασύνδεση έγινε αυθημερόν. Επρεπε, όμως, πρώτα, να πληρώσω και επανασύνδεση 20,54 ευρώ και εκτός αυτού και αναπροσαρμογή της προκαταβολής, της εγγύησης δηλαδή. Μην έχοντας όμως να τα πληρώσω τα χρέωσε η ΔΕΗ στην επόμενη απόδειξη (αρ. 3).

Ετσι, όπως έγινε αντιληπτό από τα μέσα του 2005 άρχισε η εφαρμογή αυτού του σχεδίου είσπραξης ευρώ... Πήγα στον προϊστάμενο και του είπα γιατί αυτή η τακτική; Και μου απάντησε: Δεν έχουμε δικαίωμα είσπραξης υπερημεριών; Δεν έχουμε δικαίωμα διακοπής, δεν έχουμε δικαίωμα αύξησης της προκαταβολής, επειδή κάνεις μεγάλη κατανάλωση; Ναι έχετε, αλλά πώς το σκεφτήκατε ύστερα από 25 χρόνια;! Μήπως για να καλύψετε τις απώλειες στην κερδοφορία σας; Σημειώνω πως στη σχετική απόδειξη η προκαταβολή είναι 8,80 και στην τελευταία απόδειξη 48,80 ευρώ.

Ο ίδιος ο προϊστάμενος μου απάντησε πως οι προκαταβολές δεν τοκίζονταν οπότε εδώ και 25 χρόνια θα έπρεπε να είχε καλυφθεί η αύξηση και να μην ξαναβάζουν τώρα πρόσθετη αύξηση. Δεν ξέρω τι προβλέπει το συμβόλαιο. Ομως, αν δεν προβλέπεται, έχουμε να κάνουμε με πράξη εκβιασμού μονοπωλιακής επιχείρησης, άρα και παράνομη και αντισυνταγματική. Αγαπητέ "Ρ" νομίζω ότι το ζήτημα χρειάζεται έρευνα παραπέρα.

ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

Δράμα

Μισό και ατελές έργο

Στο εγγειοβελτιωτικό έργο και τον υποχρεωτικό αναδασμό στο Γαλατά Μεσολογγίου, νυν Χάλκειας, αναφέρεται με επιστολή του στο «Ρ» ο αναγνώστης μας Β. Τσολακίδης, εκφράζοντας τους φόβους του πως το έργο θα μείνει ατελές. Γράφει:

Το έργο αφορά 15.500 στρέμματα και 850 ιδιοκτήτες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν εφαρμόστηκε η σχετική νομοθεσία και έγιναν παραβάσεις. Οι τεράστιοι όγκοι αποχωμάτωσης για τη διάνοιξη καναλιών αποστράγγισης μήκους 42 χιλιομέτρων, αντί να χρησιμοποιηθούν για την αποβάλτωση και τη βελτίωση των κτημάτων, μεταφέρθηκαν εκτός του έργου ακόμα και για τη διαμόρφωση βουνών, ενώ μεγάλες ποσότητες αποθηκεύτηκαν στον ποταμό Εύηνο. Ετσι, χιλιάδες στρέμματα μένουν ακαλλιέργητα και οι κίνδυνοι λόγω του βαλτώδους είναι πολλοί. Αρκετά κτήματα μένουν ξερικά και χωρίς δρόμο. Ακόμα, μέρος των κτημάτων δεν έχουν παραληφθεί λόγω έλλειψης οριοσήμανσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιπαραθέσεις μεταξύ των ακτημόνων.

Επίσης, οι κακοτεχνίες στο υπόγειο αρδευτικό δίκτυο επιβαρύνουν αγρότες και ΤΟΕΒ, αφού υπάρχουν διαρροές, με αποτέλεσμα να κόβεται στη μέση ο κάμπος και οι ακτήμονες και οι κτηνοτρόφοι να ταλαιπωρούνται. Αραγε, είναι αυτά σε γνώση των αρμοδίων του υπουργείου Γεωργίας που παρέλαβαν το έργο. Ή θα μας απαντήσουν όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ