ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιατί «αφαιρούν» τη σύνταξη πολιτικού πρόσφυγα;

Μέχρι πότε ακόμα η μισαλλοδοξία θα ταλαιπωρεί τους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες; Πώς είναι δυνατόν αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ - θύματα του εμφυλίου που εξαναγκάστηκαν στην πολιτική προσφυγιά - δεκαετίες μετά τον επαναπατρισμό τους να εμπαίζονται και να ταλαιπωρούνται από υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, να μην τους αναγνωρίζονται δικαιώματα συνταξιοδοτικά, κατοχυρωμένα με διακρατικές συμφωνίες και αποφάσεις των αρμόδιων ελληνικών αρχών; Ο λόγος γίνεται για τον, 81 χρόνων ήδη, πολιτικό πρόσφυγα ΖΕΛΚΑ ΣΩΤΗΡΗ, από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, που του αρνούνται, παρά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις μάλιστα, να του αποδώσουν τη σύνταξη που δικαιούται. Με επιστολή του στο «Ρ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Ζέλκας:

Είμαι πολιτικός πρόσφυγας που επαναπατρίστηκα το 1981 από τη Ρουμανία και μένω στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Στη Ρουμανία ήμουν συνταξιούχος λόγω καρδιακού εμφράγματος. Μόλις επέστρεψα στην Ελλάδα, λόγω ανάγκης, έπιασα δουλιά στο Δήμο Σταυρούπολης. Τέλη '86 και το '87 ξαναέπαθα έμφραγμα. Για ένα χρόνο πληρωνόμουν από το ΙΚΑ. Πέρασα επιτροπή και με έβγαλε αναπηρία 67% χωρίς να μπορώ να πάρω σύνταξη λόγω του ότι δεν είχα φέρει τα ένσημα από την Πολωνία και τη Ρουμανία όπου δούλευα. Στη Ρουμανία όπου είχα τα περισσότερα χρόνια δεν μπορούσα να ζητήσω τη σχετική βεβαίωση, γιατί δεν είχε υπογραφεί διακρατική συμφωνία ακόμη. Προσκόμισα, όμως, βεβαίωση για τα 8 χρόνια που δούλευα στην Πολωνία. Αυτά μαζί με όσα μεροκάματα είχα κάνει εδώ μετά τον επαναπατρισμό μου συμπλήρωναν 2.048 ένσημα και με απόφαση του ΙΚΑ πήρα τη βασική σύνταξη. Ομως το 1990 μου τη μειώσανε στα 3/4 του βασικού μισθού...

Το 1998 υπογράφτηκε διακρατική συμφωνία με τη Ρουμανία και πήρα πιστοποιητικό για τα μεροκάματα που δούλεψα εκεί και το κατέθεσα στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού Θεσσαλονίκης. Με διαβεβαίωσαν πως θα ξανάδιναν το 1/4 του μισθού που μου είχαν κόψει παράνομα. Ομως, όταν μετά από 6 μήνες πέρασα να δω τι γίνεται, μου απάντησαν πως δεν το δικαιούμαι γιατί έπαιρνα σύνταξη αναπηρική από τη Ρουμανία. Φυσικά και υπέβαλα ένσταση στη διεύθυνση του ΙΚΑ που την απέρριψε και μετά προσέφυγα στα δικαστήρια.

Το δικαστήριο, παρόλο που είπαν ψέματα πως δε φτάνουν τα μεροκάματα και δεν το δικαιούμαι, αποφάσισε να μου δώσουν τα πέντε χρόνια αναδρομικά καθώς εκείνοι είπαν πως είχα μόνον 1.500 μεροκάματα. Αλλά εγώ είχα μαζί μου τα χαρτιά που βεβαιώνανε για τα 8 χρόνια εργασίας στην Πολωνία και τα 17 χρόνια στη Ρουμανία. Σουμάρουνε και, βέβαια, βγαίνουν πιο πολλά απ' αυτά που, προβλέπει ο νόμος, δηλαδή τα 14 χρόνια. Μετά την απόφαση στο ΙΚΑ μου έκαναν το λογαριασμό και μου είπαν να πάω στην Τράπεζα που παίρνω τη σύνταξή μου για να πάρω και αυτά που μου παρακρατούσαν. Ομως, όταν πήγα, η Τράπεζα με πλήρωσε μόνον τα 3/4 του βασικού που έπαιρνα!

Επανέρχομαι στο ΙΚΑ όπου μου λένε ξανά πως δε φθάνουν τα ένσημα και δε δικαιούμαι, τάχα, το βασικό. Μου πρότειναν ωστόσο να μετατρέψω την αναπηρική σε σύνταξη γήρατος ή να περάσω επιτροπή και να μου δώσουν 80% αναπηρία. Ομως με «συμβούλεψαν», τα αναδρομικά να τα ξεχάσεις! Δε δέχτηκα αυτό τον όρο. Αλλά και το ΙΚΑ έκανε ένσταση στην απόφαση του δικαστηρίου και ζητούσε να... διορθωθεί η δικαστική απόφαση του 2002. Η δίκη ξανάγινε το Μάη του 2004 και δικαιώθηκα πάλι. Ξανά, όμως, δε μου αποδίδουν τη διαφορά που μου κόψανε, ούτε τα αναδρομικά! Είμαι πλέον 81 χρόνων και αναρωτιέμαι με τόσα που πέρασε η γενιά μου γιατί μας ταλαιπωρούν ακόμη; Ποιος αρμόδιος θα απαντήσει;

Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
Αντιστασιακά αιτήματα

Απαράδεκτη θεωρούν την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και την καταγγέλλουν οι αντιστασιακοί, μέλη του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ν. Ροδόπης. Στη γενική τους συνέλευση, που έγινε πρόσφατα και όπου καταδικάστηκε το «αντικομμουνιστικό μνημόνιο» του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι αντιστασιακοί Νομού Ροδόπης ζήτησαν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους με βάση το σχέδιο της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα που είχαν υπερψηφίσει όλα τα κόμματα της Βουλής τότε. Για να σταματήσει ο διαχωρισμός σε δύο κατηγορίες όπως γίνεται με τους αναγνωρισμένους από την πολιτεία αντιστασιακούς συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους ανάπηρους του ΔΣΕ κλπ. Για να διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία και το στρατό, χωρίς διαστρεβλώσεις και παραχαράξεις, ιδιαίτερα, τώρα, με την εμφάνιση του κατάπτυστου «αντικομμουνιστικού μνημονίου», όπως τονίζεται.

Απαίτηση των αντιστασιακών, επίσης, είναι να ανεγερθεί Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και Μουσείο στην Αθήνα και να στηθούν ανδριάντες των αρχηγών του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη και Αρη Βελουχιώτη. Να διεκδικήσει η κυβέρνηση από τη Γερμανία να επιστρέψει το κατοχικό δάνειο και να καταβάλει στη χώρα μας τις πολεμικές αποζημιώσεις. Τέλος, οι αντιστασιακοί της Ροδόπης καλούν την κυβέρνηση να καθιερώσει την 14η Σεπτεμβρίου 1944 μέρα γιορτασμού της απελευθέρωσης του νομού από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

«Ζωντανή» η προσφορά του σοσιαλισμού

Τη φωνή οργής και αγανάκτησης για το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθήθηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ένωσαν με τη φωνή της προοδευτικής ανθρωπότητας, καταδικάζοντας το αντικομμουνιστικό έκτρωμα που επινόησαν οι φασιστικές δυνάμεις της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, στη χρονιάτικη συνεστίαση της ΠΕΕΠΠ που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και οι οικογένειές τους (στη φωτογραφία άποψη από τη συνεστίαση).

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρήστος Τσιντζιλώνης εκ μέρους της ΠΟΑΟ και του ΚΜΙΕΑ, ενώ εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ κάλεσε τους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες να συσπειρωθούν στην ΠΕΕΠΠ, που μπορεί και πρέπει να εκλαϊκεύσει την προσφορά του σοσιαλισμού στην ανοικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, την προσφορά του στους λαούς όλου του κόσμου και τη στήριξη στους Ελληνες πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες μετά τη λήξη του Εμφύλιου Πολέμου.

Στα άλυτα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρ. Φώτου, ενώ συγκινητικές ήταν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων της γενιάς των παιδιών του Εμφυλίου και της πολιτικής προσφυγιάς, που κατάγγειλαν την παραχάραξη της πραγματικής αλήθειας για την Αντιφασιστική Νίκη και την προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

Αντικομμουνιστικό μνημόνιο

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποκαλύπτει το νέο πρόσωπο της άρχουσας τάξης της Ευρώπης και τη δημοκρατία της. Με την επισήμανση αυτή εργαζόμενοι, παράγοντες και φορείς της Πτολεμαΐδας, απευθύνθηκαν προς το Συμβούλιο και κατήγγειλαν το μνημόνιο. Η Επιτροπή του Συμβουλίου, τονίζεται σε άλλο σημείο, βλέπει το φάντασμα του κομμουνισμού να πλανάται πάνω από την Ευρώπη τους και τρομοκρατημένη κηρύττει τον πόλεμο ενάντια στα κομμουνιστικά κόμματα. Φοβούνται τους κομμουνιστές και θωρακίζονται με πολέμους και τρομονόμους. Οι ιμπεριαλιστές φοβούνται τους λαούς και μισούν τους κομμουνιστές, γιατί γνωρίζουν πως είναι ανυποχώρητοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων όλων των λαών... Απαιτούμε την καταδίκη του επαίσχυντου αντικομμουνιστικού μνημονίου, καταλήγει η επιστολή.

(Ακολουθούν περισσότερες των 80 υπογραφές παραγόντων και εκπροσώπων των μαζικών και κοινωνικών φορέων της Πτολεμαΐδας).

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο καταγγέλλει, επίσης ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, παράρτημα Ελευσίνας και πέριξ. Το σχετικό κείμενο - καταγγελία υπογράφεται από αρκετούς εργαζόμενους και συνταξιούχους της περιοχής. Το καταδικάζουν ακόμα το παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ κλπ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Ο Σύνδεσμος Βαρέως Αναπήρων Πολέμου 1940 - '41 (και) εντεύθεν πραγματοποιεί, την Κυριακή 12.2.2006, και ώρα 9.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, όροφος 2ος), την ετήσια συνέλευσή του.

  • Στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων με τίτλο: «Μαθαίνουμε την ιστορική αλήθεια κόντρα στο ψέμα και τη συκοφαντία των ιμπεριαλιστών ΕΕ - ΗΠΑ», ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, παράρτημα 7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας (Αμπελόκηποι), την Κυριακή 12.2.2006 και ώρα 6 μ.μ., στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η Συμφωνία της Βάρκιζας στις 12 Φλεβάρη 1945 - κριτική από την πλευρά της εργατικής τάξης και του λαού. Πώς και γιατί η άρχουσα τάξη και οι ιμπεριαλιστές ΕΕ - ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη λαθολογία και τη διαστρέβλωση για να χτυπήσουν το κομμουνιστικό - εργατικό κίνημα». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Χρ. Τσιντζιλώνης, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Οι Αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ (κεντρική διοίκηση), την Κυριακή 19.2.2006 και ώρα 12.30 το μεσημέρι, στο κέντρο «Κιβωτός» (πρώην «Καστέλο» - Καυτατζόγλου και Δημ. Ράλλη 26, στα Πατήσια), θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη χρονιάτικη συνεστίασή τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία - χαιρετισμό του προέδρου της ΠΕΑΕΑ, μουσικό πρόγραμμα, γλέντι και χορό και λαχειοφόρο με πλούσια δώρα. Προσκλήσεις στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ και στα Παραρτήματα (τηλ.: 210-8831368 και 210-8225407).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ