ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
«Παιχνίδια» εντυπώσεων από την υπεράσπιση

Με τη νοημοσύνη του κόσμου και ειδικά των συγγενών των θυμάτων και των ίδιων των ναυαγών εξακολουθούν να «παίζουν» οι δικηγόροι της υπεράσπισης στη συνέχεια της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, που στοίχισε τη ζωή σε 80 ανθρώπους.

Σειρά χτες είχε ο δικηγόρος Στ. Βουδούρης, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των δικηγόρων που έχουν αναλάβει «εργολαβικά» την υπεράσπιση των εφοπλιστών. Ο ίδιος είχε υπερασπιστεί τον εφοπλιστή Ηλιόπουλο, που με το σαπιοκάραβό του ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ είχε πνίξει 24 ναυτικούς, αλλά και την ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ όταν το πλωτό της φέρετρο ΔΥΣΤΟΣ έστειλε στον πάτο της θάλασσας άλλους 20 ανθρώπους.

Συγκεκριμένα ο Στ. Βουδούρης τα βρήκε «όλα καλά» όσον αφορά στην κατάσταση του πλοίου, των σωστικών μέσων και της ηλεκτρογεννήτριας ανάγκης, ενώ απέδωσε το ναυάγιο σε «τραγικό σφάλμα του αξιωματικού φυλακής», ρίχνοντας με τον τρόπο αυτό όλες τις ευθύνες στον υποπλοίαρχο Αν. Ψυχογιό.

Στην προσπάθειά του, να βγάλει αθώο τον εφοπλιστή Ν. Βικάτο επιβεβαίωσε αυτό που από την αρχή έχει ειπωθεί ότι δηλαδή από το εδώλιο λείπουν και άλλοι κατηγορούμενοι και ένας από αυτούς είναι ο Κ. Αγαπητός, στέλεχος της εταιρίας. «Ολες οι επιστολές που αφορούν το ΣΑΜΙΝΑ τις έχει υπογράψει ο Κ. Αγαπητός», σημείωσε ο Στ. Βουδούρης και συμπλήρωσε πως ο Κ. Αγαπητός είχε εισφέρει στην εταιρία 11 πλοία, ενώ στο συγκεκριμένο πλοίο επέβλεψε και τη μετασκευή του.

Ο δικηγόρος Στ. Βουδούρης, εκτός από τον εκπρόσωπο της εταιρίας Ν. Βικάτο, στη δίκη εκπροσωπεί και τον α΄ μηχανικό Γερ. Σκιαδαρέση, ο οποίος σύμφωνα με τον συνήγορό του δε συνδέεται αιτιωδώς με καμία από τις αποδιδόμενες πράξεις, αντίθετα το βράδυ του ναυαγίου έκανε τα καθήκοντά του όπως έπρεπε. Οι αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης θα συνεχιστούν και σήμερα.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Τέσσερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Αρνητικές οι εξετάσεις στους δύο νοσηλευόμενους στη Θεσσαλονίκη

Αναμένεται να υπάρξουν και άλλα κρούσματα που θα εντοπιστούν στην Ελλάδα σε αποδημητικά πτηνά

Associated Press

Αναμένεται να υπάρξουν και άλλα κρούσματα που θα εντοπιστούν στην Ελλάδα σε αποδημητικά πτηνά
Τέσσερα έγιναν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση ότι και η αγριόχηνα που είχε εντοπιστεί στη Σκύρο έφερε τον ιό Η5Ν1. Είχε προηγηθεί το περασμένο Σάββατο η ανακοίνωση ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών έφεραν και οι τρεις κύκνοι που είχαν βρεθεί στις περιοχές Σταυρού και Επανωμής Θεσσαλονίκης και την Παραλία Κατερίνης στην Πιερία.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού πρώτα έλαβε τα αποτελέσματα από το Αγγλικό Εργαστήριο Αναφοράς της ΕΕ για τη γρίπη των πτηνών. Σημειώνεται ότι η άγρια χήνα, όπως και ο κύκνος ανήκουν στην κατηγορία των άγριων μεταναστευτικών υδρόβιων πτηνών. Παράλληλα, όπως εκτιμάται από παράγοντες που γνωρίζουν το αντικείμενο, δε θα είναι και τα μόνα κρούσματα που θα εντοπιστούν στην Ελλάδα σε αποδημητικά, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες να περάσει ο ιός και στα ντόπια πουλιά.

Οπως έγινε σε Θεσσαλονίκη και Πιερία, έτσι και στη Σκύρο ελήφθησαν τα υποχρεωτικά κτηνιατρικά - υγειονομικά προληπτικά μέτρα, τα οποία εφαρμόζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, σύμφωνα με τη γνωστή ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Εχει απαγορευτεί δε στην περιοχή, σύμφωνα με τις προχτεσινές κοινοτικές αποφάσεις, και το κυνήγι σε όλα τα υπόλοιπα θηρεύσιμα είδη, δεδομένου ότι η περίοδος κυνηγιού των υδρόβιων έχει λήξει ήδη σε όλη τη χώρα από τις 10.2.2006.

Αρνητικές οι εξετάσεις

Αρνητικά στον ιό της γρίπης των πουλερικών εμφανίζονται τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στα δύο άτομα, τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν έρθει σε επαφή με νεκρά και τραυματισμένα πουλιά. Πρόκειται για έναν 19χρονο κυνηγό, που νοσηλεύεται σε συνθήκες απομόνωσης στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και έναν 29χρονο, που έχει εισαχθεί στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων. Τα αποτελέσματα των δεύτερων εξετάσεων αναμένονταν χτες το βράδυ από το Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ιατρικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για προληπτικούς λόγους, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ο νεοσύλλεκτος, του οποίου επίσης τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι αρνητικά.

Στο μεταξύ, δεκαπέντε δείγματα αποδημητικών πουλιών, που βρέθηκαν νεκρά στην παραλία της Αλεξανδρούπολης, απέστειλαν χτες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Νομού Εβρου στο αρμόδιο κτηνιατρικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης για εξέταση. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί από τον Εβρο στο κτηνιατρικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης πάνω από 550 δείγματα πτηνών που όλα ήταν αρνητικά.

Επίσης νεκρά αποδημητικά πουλιά βρέθηκαν και στάλθηκαν στο παραπάνω εργαστήριο από τη Χαλκιδική (πέντε νεκροί κύκνοι) και από την Καστοριά (ένας κύκνος και ένας πελεκάνος). Στο Δήμο Θερμαϊκού την περασμένη Πέμπτη εντοπίστηκε και δεύτερος νεκρός κύκνος στην ίδια περιοχή όπου είχε βρεθεί και το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης.

Κι ενώ συνεχίζεται η ενημέρωση των πολιτών στους Νέους Επιβάτες, στο Σταυρό Θεσσαλονίκης και την Παραλία Κατερίνης, ομολογείται πλέον ανοιχτά ότι το προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών δεν επαρκεί για έναν πληρέστερο έλεγχο στους τρεις νομούς όπου παρουσιάστηκαν τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών. Ηδη η Νομαρχία Πιερίας ενδιαφέρεται για την πλήρωση πέντε θέσεων κτηνιάτρων, αλλά δεν υπήρξε σχετικό ενδιαφέρον καθώς οι προσλήψεις γίνονται μόνο για ένα διάστημα οχτώ μηνών. Από τους ελέγχους που έγιναν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε το ύποπτο κρούσμα στην Πιερία, διαπιστώθηκε ότι από τις 265 κατοικίες που ελέγχθηκαν στις 22 δεν είχαν σκεπαστεί οι χώροι στέγασης των πτηνών. Επίσης οι κτηνίατροι του Νομού Εβρου σημειώνουν ότι ένας νομός όπως ο δικός τους με πάρα πολλά διάσπαρτα χωριά είναι αδύνατον να ελεγχθεί με απόλυτη ακρίβεια. Για το λόγο αυτό ζητείται (ακόμη και με τηλεοπτικά σποτ σε τοπικά τηλεοπτικά κανάλια) από τους πολίτες που διατηρούν οικόσιτα πουλερικά να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Επισημάνσεις καθηγητών

Ο αναπληρωτής καθηγητής τομέα Παθολογίας Πτηνών της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Πρόδρομος Ιορδανίδης, αναφερόμενος χτες στον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης των πτηνών από άγρια πουλιά σε οικόσιτα, υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να γίνει εφόσον ένα πεινασμένο άρρωστο άγριο πτηνό αναζητήσει τροφή σε κάποια αυλή όπου βόσκουν ελεύθερα κοτόπουλα. Πρόσθεσε ότι ο ιός Η5Ν1 μπορεί να ζήσει ακόμη και ένα μήνα ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος, ενώ μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και από τη σκόνη την οποία μεταφέρει ο αέρας και η οποία περιέχει ίχνη από αποξηραμένα σάλια ή κόπρανα άρρωστων πτηνών. Τόνισε ότι τα κοτόπουλα και τα αυγά που προέρχονται από οργανωμένες πτηνοτροφικές μονάδες είναι ασφαλή.

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ με ειδίκευση στην Αγρια Πανίδα, δήλωσε ότι οι θάνατοι περιορισμένου αριθμού κύκνων οφείλονται κυρίως στην εξασθένισή τους από τις κακές καιρικές συνθήκες, ενδεχομένως την ηλικία τους και γενικότερα στο καταβεβλημένο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Πρόσθεσε ότι πολλά μπορεί να φέρουν τον ιό, αλλά να μη νοσούν. Επίσης, τόνισε, ότι ο εν λόγω ιός μεταδίδεται από τους κύκνους μόνο στις γαλοπούλες και τις κότες.

  • Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, θα πρέπει σε κάθε Νομαρχία να παραμένει ένας υπάλληλος έως και τις 10 το βράδυ καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων και των μη εργάσιμων ημερών, ώστε να ανταποκρίνεται σε τηλεφωνήματα πολιτών που θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά ύποπτα για τον ιό της γρίπης των πτηνών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Η κυβέρνηση επιχειρεί τον έλεγχο των δικαστηρίων

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στη συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών

«Εμφραγμα» κινδυνεύουν να υποστούν τα διοικητικά δικαστήρια, αφού οι υποθέσεις, σε σύγκριση με το 1999, έχουν τριπλασιαστεί και οι εκκρεμείς υποθέσεις φτάνουν τις 260.000, όπως επισημάνθηκε στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την τακτική του Δημοσίου να εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα ακόμη και σε υποθέσεις που έχουν λυθεί αμετάκλητα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τα δικαστήρια. Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρ. Γιανναδάκη, 2.500 αγωγές εκκρεμούν μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας για το οικογενειακό επίδομα, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και με το ΛΑΦΚΑ.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία επικρατεί στο δικαστικό σώμα από τις εκατοντάδες διώξεις για μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες». Η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών καταδίκασε τη διαπόμπευση δικαστικών λειτουργών, επειδή αμέλησαν να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες».

Τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη θεσμοθέτηση Συνταγματικού Δικαστηρίου αποκάλυψε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Ο βουλευτής του Κόμματος κατηγόρησε την κυβέρνηση για την προσπάθειά της να ενισχύσει την εκτελεστική εξουσία σε βάρος της Δικαιοσύνης και να καταργήσει το διάχυτο έλεγχο από τα δικαστήρια των αντισυνταγματικών νόμων, γιατί δε θέλει αντιστάσεις σε αντισυνταγματικά νομοθετήματα, όπως είναι το οικογενειακό επίδομα, το ΛΑΦΚΑ, ούτε να καταβάλλει αναδρομικά. Εμείς στηρίζουμε, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, την πρόταση των δικαστικών ενώσεων να εκλέγουν οι ίδιοι οι δικαστές την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά είμαστε και σύμφωνοι και με την καθιέρωση ευρύτερου εκλεκτορικού σώματος.

Για το πρόβλημα που παρουσιάζεται στη Δικαιοσύνη από τη μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» από δικαστικούς λειτουργούς, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως μόνον όποιος είναι ανόητος, θα επένδυε σε ακίνητα τα χρήματα που απόκτησε από παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά θα τα πήγαινε στο εξωτερικό, προσθέτοντας πως είναι υποκριτικός ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Τέλος, ο Αντ. Σκυλλάκος ανέφερε πως όταν είναι περιορισμένα τα κονδύλια για τη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξουν και οι απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές.

Δέκα προληπτικά μέτρα...

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε 10 προληπτικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών. Τώρα το πόσο αποδοτικά θα είναι θα φανεί... Στη σχετική ανακοίνωση πάντως αναφέρονται τα εξής:

1. Οσα πουλερικά διατηρούνται σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια - αυλές - αγροί - ακάλυπτοι χώροι) μαντρώνονται και στεγάζονται. Σταματούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Αποκλείεται έτσι η επαφή τους με τα άγρια πτηνά.

2. Πάπιες και χήνες πρέπει να διατηρούνται χωριστά από κότες, κοτόπουλα και άλλα είδη πουλερικών.

3. Αυξημένοι, πέραν του φυσιολογικού, θάνατοι των οικόσιτων πουλερικών ή άγριων πτηνών επιβάλλουν την άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών.

4. Διασφαλίζεται η προστασία των εγκαταστάσεων παρασκευής ζωοτροφών, των συστημάτων παροχής τροφής και νερού στις συστηματικές πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από τη δυνατότητα προσέγγισής τους από άγρια πτηνά και άλλα ζώα.

5. Είναι απαραίτητες οι σήτες στα παράθυρα των θαλάμων των πτηνοτροφείων για την παρεμπόδιση εισόδου άγριων πτηνών.

6. Στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις υπάρχουν απαραιτήτως λεκάνες απολύμανσης στις εισόδους και εξόδους για τα οχήματα και για τα υποδήματα των ατόμων που κυκλοφορούν στη μονάδα.

7. Τα κοπάδια των πουλερικών στα συστηματικά πτηνοτροφεία παρακολουθούνται καθημερινά από έμπειρο προσωπικό για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών συμπτωμάτων, για πρόληψη και εξασφάλιση του περιορισμού της νόσου.

8. Εφαρμόζονται πιστά τα μέτρα επιτήρησης και επαγρύπνησης καθώς και απολυμάνσεων όπου χρειαστεί.

9. Τα δείγματα διακινούνται αποκλειστικά από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στα κτηνιατρικά εργαστήρια.

10. Πολύτιμοι συντελεστές προφύλαξης από την ασθένεια είναι οι τοπικές δασικές αρχές, τα μέλη κυνηγετικών και ορνιθολογικών συλλόγων, που παρακολουθούν και αναφέρουν αμέσως στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές κάθε περίπτωση αφύσικου θανάτου άγριων πτηνών. Τα άτομα που έρχονται ενδεχομένως σε επαφή με πτηνά λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας τους.

ΕΕ
Προς το παρόν δε χρειάζονται πρόσθετα μέτρα

Εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στη Νιγηρία

Associated Press

Εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στη Νιγηρία
Διεθνή έκκληση για τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας των πληθυσμών έναντι της γρίπης των πουλερικών και προετοιμασίας για την πιθανότητα πανδημίας γρίπης, απηύθυνε ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Γιονγκ Γουκ.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», σημείωσε ο γγ της ΠΟΥ, υποστηρίζοντας πως ο οργανισμός «είναι έτοιμος να βοηθήσει όλες τις αφρικανικές χώρες προκειμένου να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τους κινδύνους». Παρατήρησε πως τα κρούσματα στη Νιγηρία προκαλούν «μεγάλη ανησυχία» και πως απαιτείται άμεση δράση με βασική προτεραιότητα την ενημέρωση των λαών για τους κινδύνους που ελλοχεύει η επαφή με νεκρά και άρρωστα πτηνά.

Μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων γρίπης σε αγριόκυκνους στην Ιταλία (νότιες επαρχίες Λέτσε, Πούλια, Καλαβρία, Σικελία, όπου ελήφθησαν προληπτικά μέτρα καραντίνας), σε βόρεια Σλοβενία (κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, όπου σχηματίστηκε ζώνη επιτήρησης) και Ρουμανία (χωριά πέριξ της Κονστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα), εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε πως προς το παρόν δε γίνεται λόγος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων πέρα από τα ισχύοντα. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως μεμονωμένα οι χώρες - μέλη της ΕΕ μπορούν να λάβουν περαιτέρω μέτρα προφύλαξης και πως η εφαρμογή των μέτρων, που έχουν ήδη ληφθεί σε Ιταλία, Σλοβενία και Ελλάδα, θα εξεταστεί αύριο (Τετάρτη) στη συνάντηση αξιωματούχων της ΕΕ, κτηνιάτρων και άλλων ειδικών... Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε πως αναμένονται τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων σε δείγμα από νεκρό κύκνο που βρέθηκε στο Βέλγιο κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία και ότι προς το παρόν η εκεί κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία. Στη Γερμανία, ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές έδωσαν ήδη - προληπτικά - εντολή για τον υποχρεωτικό εγκλεισμό των πτηνών σε φάρμες και πτηνοτροφικές μονάδες.

Αντίθετα, ανησυχητικές ήταν το τελευταίο 48ωρο οι εξελίξεις στην Ινδονησία, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο γυναικών (μία 22χρονη και μία 27χρονη) από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών. Συνολικά, από το 2003 τα θύματα της νόσου ανέρχονται σε 18...

Στο βόρειο Ιράκ, ανακοινώθηκε πως νοσηλεύονται ακόμη εννιά άτομα με συμπτώματα της γρίπης των πουλερικών. Ειδική ομάδα της ΠΟΥ που βρίσκεται στην περιοχή συνέστησε χτες στις τοπικές αρχές να λάβουν αυστηρότερα μέτρα επιτήρησης και ελέγχων σε πτηνοτροφεία και οικόσιτες πτηνοτροφικές μονάδες. Τέλος, στη Νιγηρία, υποβάλλονται σε εξετάσεις δεκάδες εργαζόμενοι πτηνοτροφείου στην πολιτεία Κάνο, όπου προ βδομάδων πέθαναν δεκάδες χιλιάδες πουλερικά εξαιτίας του ιού Η5Ν1.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Την έζωσαν πάλι με τα ΜΑΤ

Με τις δυνάμεις καταστολής, που είχαν ζώσει όλη τη γύρω περιοχή της χωματερής των Ανω Λιοσίων, προσπάθησε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση να εμποδίσει τους κατοίκους και φορείς των Ανω Λιοσίων και των γύρω δήμων να διατρανώσουν το αίτημα αλλά και δικαίωμά τους για καλύτερο περιβάλλον, χωρίς σκουπίδια.

Οι κάτοικοι που συμμετείχαν χτες το απόγευμα στη συγκέντρωση που διοργάνωσε στη Λεωφόρο Ασπροπύργου η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής, με σκοπό να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της χωματερής, βρέθηκαν περικυκλωμένοι από διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν κλείσει το δρόμο ώρες πριν και είχαν παραταχθεί στα γύρω χωράφια έτοιμοι να δράσουν για να προστατεύσουν τα... σκουπίδια.

Ο λαός της περιοχής όμως, αποφασισμένος να αντισταθεί στην τρομοκρατία, στάθηκε απέναντι από τις δυνάμεις καταστολής και υποχρέωσε την αστυνομία, παρά την αρχική άρνηση των αξιωματικών, να αποχωρήσει. Με πανό και συνθήματα όπως «ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή έξω από το Θριάσιο η χωματερή», προχώρησαν με πορεία και έφτασαν στην είσοδο της χωματερής την οποία και απέκλεισαν συμβολικά για περίπου μία ώρα. Ταυτόχρονα δήλωσαν ότι όσες δυνάμεις καταστολής και να στείλει η κυβέρνηση θα συνεχίσουν με ενότητα και μαζικότητα τον αγώνα για την απομάκρυνση της χωματερής από τη Δυτική Αττική και κάθε άλλης ρυπογόνου δραστηριότητας.

Κονδύλια για την αντιμετώπιση της νόσου

Την άμεση απόδοση κονδυλίων ύψους 9.191.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την κάλυψη δαπανών για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, αποφάσισε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Στο ποσό αυτό προστίθεται επιπλέον πίστωση ύψους 1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών προμήθειας μασκών και στολών, ενώ από τις 20 Γενάρη, έχουν εγκριθεί δαπάνες ύψους 3.926.500 ευρώ, για την κάλυψη δαπανών σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της νόσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ