ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μπλακ-άουτ στις ειδήσεις

... λόγω - τι άλλου; - «τρομοκρατίας»

Πύκνωση των σεμιναρίων, όπου αλληλοενημερώνονται και συντονίζονται για να ελέγχουν τη «ροή πληροφοριών» προς τα ΜΜΕ, σχεδιάζουν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές της ΕΕ. Παράλληλα μελετούν το βρετανικό παράδειγμα «συνεργασίας» - ουσιαστικά εναγκαλισμού - με τον Τύπο, ώστε να επιτυγχάνουν ακόμα και «μπλακ-άουτ» στην ειδησεογραφία όποτε κρίνουν ότι τους συμφέρει.

Αρχές Φλεβάρη στο αρχηγείο της Γιουροπόλ (της ευρωενωσιακής υπεραστυνομίας), στην Ολλανδία, δόθηκε ένα διήμερο σεμινάριο, όπου «ειδικοί των Δημοσίων Σχέσεων» - όπως τους χαρακτηρίζει η σχετική ανακοίνωση - «συζήτησαν για το πώς θα αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ αναφορικά με τρομοκρατικές πράξεις».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το κύριο θέμα στο διήμερο σεμινάριο που φιλοξενήθηκε από την Γιουροπόλ, ήταν ένας σε βάθος απολογισμός του πώς οι βρετανικές αρχές αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ αναφορικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλη 2005. Περαιτέρω συζητήσεις έγιναν γενικά σε θέματα επικοινωνίας σε καταστάσεις κρίσης».

Παρακάτω τονίζεται ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις καλύτερες πρακτικές, από τους εκπροσώπους 22 κρατών - μελών, από τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Νορβηγία και Κολομβία, από το «SECI Center» («Κέντρο Πρωτοβουλίας Νοτιανατολικής Ευρωπαϊκής Συνεργασίας»), από τον Eurojust (η ευρωενωσιακή υπερεισαγγελία) και από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Στο σεμινάριο ο υποδιευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Υποθέσεων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Κρις Γουέμπ, έδωσε παραδείγματα των «προκλήσεων» που αντιμετώπισε ο ίδιος και το προσωπικό της υπηρεσίας σε σχέση με τα χτυπήματα.

Ο διευθυντής της Γιουροπόλ, Μαξ - Πέτερ Ράτζελ εξέφρασε την ικανοποίησή του βλέποντας τον αριθμό των ειδικών επί των Δημοσίων Σχέσεων που συγκεντρώθηκαν στη Χάγη για το Σεμινάριο. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι ευχαριστημένος που βλέπω ότι η Europol μπορεί να ενεργήσει ως ενδιάμεσος για την ανταλλαγή ιδεών και καλύτερων πρακτικών και στο πεδίο της επικοινωνίας.

» Ειδικά στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, τα ΜΜΕ παίζουν ένα σημαντικό ρόλο όταν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου κυνηγούν καταζητούμενα πρόσωπα και όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενημερώσουν το κοινό. Πρέπει να κάνουμε τα μέγιστα να μοιραστούμε τις καλύτερες πρακτικές, και είναι σημαντικό να έχουμε μια σχέση μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των ΜΜΕ βασισμένη στην εμπιστοσύνη».

Ο Βρετανός Κρις Γουέμπ έδωσε ένα παράδειγμα μιας «τέτοιας ισχυρής συνεργασίας. Διηγήθηκε ένα περιστατικό καλής θέλησης που επέδειξαν τα τηλεοπτικά κανάλια πριν τη σύλληψη δυο υπόπτων για τρομοκρατία. Συμφωνήθηκε (σ.σ: με τις αρχές) ένα 90λεπτο μπλακ-άουτ στις ειδήσεις προκειμένου να αποτρέψουν προειδοποίηση των δραστών πριν οι αστυνομικοί μπουν στο διαμέρισμά τους».

Σημειωτέον ότι το Σεμινάριο αυτό για τις «Δημόσιες Σχέσεις» ήταν το τρίτο του είδους που διοργάνωσε η Γιουροπόλ. Το πρώτο έγινε το 2001 και το δεύτερο το 2005. «Δεδομένης της υποδοχής που έτυχε από τους συμμετέχοντες, σίγουρα θα προσπαθήσουμε να κανονίσουμε άλλο ένα σεμινάριο τον επόμενο χρόνο ή ακόμα και νωρίτερα, φέτος το φθινόπωρο, καθώς όλοι δείχνουν να επιδοκιμάζουν ένα φόρουμ όπως αυτό όπου θέματα Δημοσίων Σχέσεων και ΜΜΕ μπορούν και συζητιούνται μεταξύ συναδέλφων από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου» δήλωσε ο Σρεν Κραγκ Πέντερσεν, στέλεχος της Γιουροπόλ, ο οποίος προήδρευσε της εν λόγω συνάντησης.

«Μακεδονία» η ΠΓΔΜ για την Κομισιόν

Εξαντλούνται τα όρια της ελληνικής πολιτικής σχετικά με την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τις θέσεις της Αθήνας δείχνουν να μην κατανοούν και να ανέχονται ακόμη και οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθώς η Κομισιόν με εσωτερικό της έγγραφο αποδεσμεύει τους υπαλλήλους της από την υποχρέωση να χρησιμοποιούν τον όρο ΠΓΔΜ.

Στο εσωτερικό έγγραφό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τους υπαλλήλους της να μη χρησιμοποιούν τον όρο Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας όταν απευθύνονται σε αξιωματούχους της χώρας αυτής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Επιτροπής έστειλε προς άλλες τρεις Διευθύνσεις οδηγίες με αφορμή σεμινάριο που πραγματοποιεί η Κομισιόν στα Σκόπια, στο πλαίσιο της προενταξιακής πορείας της χώρας.

Το επίμαχο εσωτερικό έγγραφο, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Απογευματινή», «παρακαλεί τους κοινοτικούς συμμετέχοντες να μην αποκαλούν τη χώρα FYROM, όταν απευθύνονται στον Τύπο και σε Μακεδόνες κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, στο οποίο θα είναι παρόντες πολλοί υπουργοί». Στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζεται ότι είναι πολύ σημαντικό για τους Μακεδόνες να τους αποκαλούν με το όνομά τους και όχι FYROM ή ΠΓΔΜ, που αποτελεί ύβρη». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, αναφέρεται, «μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον όρο Μακεδονία, εφ' όσον δεν παρευρίσκονται Ελληνες».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική με το θέμα ερώτηση, υπενθύμισε πως «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθιστώντας σαφές με την απόφασή της ότι «η περαιτέρω ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τα συγκεκριμένα βήματα που η πορεία αυτή θα ακολουθήσει θα γίνονται με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εκτός εάν εν τω μεταξύ επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ανοιχτό ζήτημα του ονόματος».

«Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση αυτή δεσμεύει απολύτως όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλες τις ενέργειές τους» επισήμανε ο εκπρόσωπος και προσέθεσε πως «στη βάση αυτή η Ελλάδα προβαίνει ήδη στις απαραίτητες ενέργειες».

Αυθαιρεσίες αστυνομικών στην Πάτρα

Ερώτηση για τη διερεύνηση αστυνομικών αυθαιρεσιών στην Πάτρα, σύμφωνα με καταγγελίες της ΕΣΗΕΠΗΙ, κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Την υπόθεση βίαιης προσαγωγής δημάρχου και την υποβολή δεκάδων μηνύσεων από αστυνομικό κατά δημοσιογράφων στην περιοχή της Πάτρας, έφερε το ΚΚΕ στο Βουλή. Οι βουλευτές Π. Κοσιώνης και Αντ. Σκυλλάκος απευθύνουν σχετική Ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δημόσιας Τάξης και Επικρατείας.

Στην Ερώτηση σημειώνεται πως «σύμφωνα με καταγγελίες της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Ι. Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΙ, μέλος της ΠΟΕΣΥ), στις 18 Δεκέμβρη του 2004 στην περιοχή της Πάτρας, ο δήμαρχος Ωλενίας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αχαΐας προσήχθη δέσμιος με χειροπέδες πισθάγκωνα στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, μετά από τυπικό έλεγχο και με το πρόσχημα ότι δεν είχε μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα!»

Το περιστατικό «έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος δήλωσε από την πρώτη στιγμή την ιδιότητά του, η οποία επιβεβαιώθηκε και από ορισμένους κατώτερους αστυνομικούς. Η συμπεριφορά αυτή στιγματίστηκε και καταδικάστηκε από το σύνολο σχεδόν των τοπικών ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων».

«Σύμφωνα πάντα - συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - με τις καταγγελίες της Ενωσης Συντακτών και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, συγκεκριμένος υπαστυνόμος, που φέρεται να είναι ο υπεύθυνος για τη βίαιη προσαγωγή του δημάρχου στα κρατητήρια της Ασφάλειας, θεωρεί ότι θίχτηκε από τα δημοσιεύματα και υπέβαλε συνολικά 21 μηνύσεις κατά Πατρινών δημοσιογράφων και 20 αγωγές αποζημίωσης, απαιτώντας συνολικά το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ!».

Με βάση όλα αυτά, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, «ποια μέτρα πήρε η κυβέρνηση μετά το περιστατικό της αυθαίρετης αστυνομικής συμπεριφοράς κατά του δημάρχου Ωλενίας, για τον πειθαρχικό ή άλλο έλεγχο των υπευθύνων». Ρωτούν, επίσης, «ποια η στάση και τα μέτρα της κυβέρνησης έναντι της βιομηχανίας μηνύσεων και αγωγών που στοχεύουν στη φίμωση και δίωξη των δημοσιογράφων και ποια μέτρα θα παρθούν, ώστε να αρθούν οι μηνύσεις, οι αγωγές και οι οικονομικές απαιτήσεις κατά δημοσιογράφων, που άσκησαν κριτική στην πρακτική αυτή της αστυνομίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ