ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάρτη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενας ατέλειωτος αναστεναγμός...

Η έρευνα του «Ρ» ανέδειξε μια σειρά γνωστών και άγνωστων προβλημάτων, που βυθίζουν την πόλη και το νομό Θεσσαλονίκης σε αθλητική απαξίωση

«Βουνό» τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Eurokinissi

«Βουνό» τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη
Τα φαινόμενα δεν είναι καινούρια. Χρονολογούνται από βάθος χρόνων. Διαρκώς όμως μεγεθύνονται και διογκώνονται, με συνέπεια να αυξάνουν πολλαπλασιαστικά και τα προβλήματα άθλησης της νεολαίας στην πόλη και το νομό της Θεσσαλονίκης. Τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας.

Τα προβλήματα είναι καταγεγραμμένα και γνωστά. Τα μνημονεύουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ακόμα και αν έχουν επισκεφθεί έστω μία περιοχή, ένα δήμο, μία κοινότητα, ένα χωριό. Εχουν επισημανθεί και καταχωρηθεί στον Τύπο, κι έχουν αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης έρευνας του «Ριζοσπάστη», πολύ πρόσφατα μάλιστα. Ομως, φαίνεται πως τίποτα δεν ευαισθητοποιεί τους αρμόδιους, που ναι μεν έβαλαν σε σειρά προτεραιότητας τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα της πόλης, όπως το συγκοινωνιακό με την υποθαλάσσια αρτηρία, τον υπόγειο σιδηρόδρομο, αλλά ενόψει και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών δεν «ιδρώνει» το αυτί τους για την αθλητική στέγη και την έλλειψη εγκαταστάσεων, αφήνοντας τα πάντα να δρομολογούνται στην τύχη ή το πολύ με την πρωτοβουλία κατοίκων, παραγόντων του ερασιτεχνικού αθλητισμού και άλλων μικρών φορέων.

Αγ. Σαχίνης: «Νυχτωμένη η δημοτική αρχή»

Ρωτήσαμε την άποψη του υποψήφιου δημάρχου της πόλης, του ανθρώπου που έχει «ζυμωθεί» με τα προβλήματά της και βρίσκεται καθημερινά δίπλα σ' αυτά. Ο Αγάπιος Σαχίνης έχει άποψη και φυσικά την εκφράζει: «Η δημοτική αρχή έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, πως σε σχέση με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις γηπεδικές εγκαταστάσεις είναι βαθιά νυχτωμένη. Δε χρησιμοποιώ άλλον όρο, για να αποδώσω σωστά αυτό που συμβαίνει. Δείχνει μια πλήρη αδιαφορία, ίσως γιατί το κομμάτι αυτό δεν "πουλάει" και δεν έχει την γκλαμουριά που προσφέρουν άλλοι τομείς δραστηριότητας, στη λογική της αντιπαροχής. Ακόμα και η λύση των Λουτρών Θέρμης, που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν με μικρή δαπάνη, δεν προχωρά. Ατυχώς, η αντιδημαρχία Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα περιοριστεί σε ημίμετρα της λογικής 5Χ5 στην παραλία, για να φαίνεται κιόλας, ή στη διαμόρφωση με τόνους άμμου σε ευκαιριακά τουρνουά μπιτς βόλεϊ, για να περάσει ένα τριήμερο με χαρούμενους θεατές κι ευτυχισμένους πολίτες. Αυτή είναι δυστυχώς η πολιτική για τον αθλητισμό στα "δημοτόπουλα". Το αρνητικό είναι πως δεν υπάρχει καμιά συνεργασία με την ΕΠΣΜ, που είναι η κατ' εξοχήν αρμόδια στο θέμα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και γνωρίζει τις ανάγκες, έχοντας και τις προτάσεις.

Ακόμη σε «ξερά» γήπεδα αγωνίζονται πολλές ερασιτεχνικές ομάδες του νομού

Eurokinissi

Ακόμη σε «ξερά» γήπεδα αγωνίζονται πολλές ερασιτεχνικές ομάδες του νομού
Το δεύτερο και επίσης σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει καμιά μέριμνα ή προοπτική για τη στοιχειώδη αξιοποίηση του πρώην Δάσους Σέιχ - Σου, όπου θα μπορούσαν να είχαν γίνει από αρκετά έως πολλά, αν όχι σε γήπεδα, τουλάχιστον σε προπονητήρια, γιατί κι αυτά λείπουν. Ολα αυτά θα μπορούσε να τα δρομολογήσει ο Δήμος είτε από μόνος του, είτε σε συνεργασίες, αλλά όταν δεν υπάρχει πρόγραμμα, θέληση και διάθεση, η αποτελμάτωση είναι το μόνο αποτέλεσμα».

«Αναδείχτηκε ένα ζήτημα»

Ο Κώστας Λεβέντης είναι από τους μακροβιότερους παράγοντες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη, με πολύχρονη και γόνιμη παρουσία στα διοικητικά της ΕΠΣΜ, την οποία υπηρετεί από τη θέση του γενικού γραμματέα εδώ και αρκετά χρόνια. Για το ζήτημα των χώρων άθλησης λέει: «Η έρευνα του "Ριζοσπάστη" ανέδειξε ένα θέμα που ήταν γνωστό φυσικά σε όλους όσοι ασχολούνται με το καυτό θέμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά που χρειάζεται διαρκή κινητοποίηση για να ξεφύγει από τη σημερινή του κατάσταση. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και φυσικά στην πόλη μας κινείται με δεκανίκια. Δεν έχει καμιά υποστήριξη από το κράτος. Η ίδια η ΕΠΟ που οφείλει να είναι ο φορέας που θα στηρίξει το ποδόσφαιρο, αδιαφορεί. Δεν προσφέρει καμιά στήριξη στο άθλημα, τουλάχιστον στο πρωτογενές κύτταρό του, γιατί από κει θα ξεπηδήσουν οι μελλοντικοί επαγγελματίες και τέλος πάντων το δυναμικό ομάδων και Εθνικής. Με το ισχύον σύστημα δεν μπορεί να πάει ψηλά το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα αποτελεί πόλο έλξης μόνο σε επαγγελματίες που δε θα μπορούν να βρουν ιδανικά συμβόλαια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη δική μας Ενωση, κάνουμε μια προσπάθεια που όμως δεν μπορεί από μόνη της να σταθεί, αν δεν υπάρξει στήριξη από την Ομοσπονδία και την πολιτεία. Στις ομάδες του Νομού Θεσσαλονίκης ενεργοποιούνται περίπου 500 τμήματα υποδομής με σύνολο αθλουμένων περίπου 10 χιλιάδες. Ο δήμαρχος της πόλης, ως οφείλει εκ της θέσεώς του, πρέπει να ενδιαφερθεί για το κομμάτι αυτό του αθλητισμού, αλλά αυτό δε συμβαίνει. Οι περιφερειακοί δήμοι κάτι προσπαθούν να κάνουν με τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σε συνεργασία με τη νομαρχία, αλλά αυτό δε φτάνει. Τομέας που πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα είναι αυτός της υγειονομικής περίθαλψης των αθλητών με προγράμματα πρόληψης, αποκατάστασης, θεραπείας και πρώτων βοηθειών. Τα νεαρά παιδιά που μετέχουν προσφέρουν την ίδια την υγεία τους στον αθλητισμό και πρέπει να περιφρουρηθεί αυτή με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο. Η ΕΠΟ έχει αναλώσει όλη τη δραστηριότητά της στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και όχι στους ερασιτέχνες. Η ΕΠΟ οφείλει να παραδώσει στα ερασιτεχνικά σωματεία και τις Ενώσεις κονδύλια που παίρνει από την ΓΓΑ για το λόγο αυτό. Φτάσαμε στο σημείο, οι Ενώσεις όπως η δική μας στη Θεσσαλονίκη να μην έχουν πόρους ακόμα και για τις αμοιβές των υπαλλήλων. Με τέτοιους ρυθμούς δε θα είμαστε μακριά από την αναστολή των δραστηριοτήτων. Είμαστε σε ομηρία τόσο από την ΕΠΟ όσο και από την ΓΓΑ που οφείλει επιτέλους να χρηματοδοτήσει ονομαστικά κάθε Ενωση, με βάση το δυναμικό της, παρακάμπτοντας αν είναι αναγκαίο και αυτή την Ομοσπονδία. Αν αυτό μπορεί να γίνει για το όφελος του αθλήματος».

Η Θεσσαλονίκη φυσικά δεν έχει αδυναμίες και προβλήματα μόνο με το ποδόσφαιρο που διέρχεται μια περίοδο αδιαφορίας και κάμψης. Εχει κι άλλα ανοιχτά προβλήματα που αφορούν στο πλήθος όλων αυτών των χρόνιων και άλυτων προβλημάτων σε όλα τα αθλήματα, που απαιτούν εγκαταστάσεις και χώρους άθλησης.


Ντ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ


ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ: Το δεύτερο μέρος που αφορά στα προβλήματα στο νομό Θεσσαλονίκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ