ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Σηκώνουν» το θέμα της απογραφής

Μεταφέροντας την ανούσια αντιπαράθεσή τους εκ νέου στο θέμα της «απογραφής», οι «μονομάχοι» του δικομματισμού επιχειρούν να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα και να κρύψουν την πλήρη ταύτισή τους στις στρατηγικές πολιτικές επιλογές τους, πίσω από προσωπικές επιθέσεις.

Την προηγούμενη Κυριακή, ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την απόφαση της «Eurostat» που αφορά στον υπολογισμό των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό, έκανε λόγο για «απογραφή» που ισοδυναμεί με «πολιτική απάτη», που υποβαθμίζει το κύρος της χώρας. «Αυτό που κατάφερε ο πρωθυπουργός με την απογραφή είναι να αποκαλεί η ΕΕ τους Ελληνες απατεώνες. Αυτή η κατηγορία είναι για τον κ. Καραμανλή και όχι για τους Ελληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση κυβερνητικών παραγόντων με μπαράζ δηλώσεων, πυροδότησε την άμεση αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και έριξε νερό στο μύλο του δικομματικού καυγά. «Η κυβέρνηση θέλει να υβρίζει, αλλά δεν ανέχεται την πολιτική κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου, ο Ν. Αθανασάκης ανέφερε ότι η απογραφή που έκανε η ΝΔ, «ήταν μια απογραφή - απάτη, απογραφή - μαϊμού, που έπληξε την οικονομία της χώρας και τους πολίτες». Μάλιστα, ο ίδιος ...αθωώνοντας ουσιαστικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και αποφεύγοντας να εναντιωθεί με την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, υποστήριξε ότι η «απογραφή» ήταν η αιτία που «έφερε βάρη στους εργαζόμενους, την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει δώρα στους λίγους εκλεκτούς της»...

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου, οξύνοντας τις προσωπικές επιθέσεις δήλωσε ότι «ο κ. Αλογοσκούφης, ως αρχιτέκτονας του εθνικού διασυρμού της χώρας και των δεινών που υφίσταται ο Ελληνας εργαζόμενος, θα έπρεπε σεμνά και ταπεινά να ζητήσει συγνώμη, αντί και πάλι να επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ και στην Ευρώπη».

Συγχρόνως, η Β. Παπανδρέου κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με τον οποίο τον ρωτά, γιατί η κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών, και εάν «αναζήτησε το πρόσχημα της απογραφής που διέσυρε τη χώρα μας διεθνώς για να επιβάλλει την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, και ενώ η ...κόντρα φούντωνε, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος καλούσε τα κυβερνητικά στελέχη να αφήσουν τις «συνεχιζόμενες αόριστες, ασαφείς, υπαινικτικές και συχνά συγκρουόμενες δηλώσεις γύρω από το ασφαλιστικό» και να διατυπώσουν «υπεύθυνα και καθαρά τη θέση της κυβέρνησης και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας»...

Ο ίδιος ουσιαστικά κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει το Ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι «εκείνο που επείγει είναι να εφαρμόζει με συνέπεια η κυβέρνηση την ισχύουσα νομοθεσία», δηλαδή τους αντιασφαλιστικούς νόμους «Ρέππα».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Κόντρα για Μπερλουσκόνι

Αντικείμενο δικομματικής κοκορομαχίας με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων αποτέλεσε η πιθανολογούμενη συμμετοχή του Κ. Καραμανλή σε φιέστα υποστήριξης του Σ. Μπερλουσκόνι, την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Αφορμή για την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε επιστολή που έστειλε προς τον Κ. Καραμανλή (όπως και στους άλλους ηγέτες του ΕΛΚ) ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καλώντας τους να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους στην προεκλογική εκστρατεία του Ιταλού πρωθυπουργού. Επικαλείται προς τούτο ότι ο Μπερλουσκόνι προχώρησε σε εκλογική συμμαχία με το νεοφασιστικό κόμμα της Αλ. Μουσολίνι και προγραμματίζει να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη φασιστική «Φιάμα Τρικολόρε» του Ρομανόλι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ανοίκεια» την επιστολή και κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου, ως πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, να πάρει θέση.

«Ο κ. Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρέπει να μας πει αν συμφωνεί με τέτοιες αντιδημοκρατικές μεθόδους, που δημιουργούν αντιπαράθεση και παραπέμπουν σε άλλες εποχές», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Κ. Καραμανλή στη φιέστα υποστήριξης Μπερλουσκόνι, ως «ανταπόδοση» σε ανάλογη επίσκεψη που είχε κάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, σχολίασε ότι η επιστολή του προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου «δεν περιέχει καμία απειλή», και ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την κυβέρνηση, «αντί να κάνουν λόγο για απειλές, να πουν σε ποιο βαθμό στηρίζουν τον κ. Μπερλουσκόνι και τους ακροδεξιούς συνεργάτες του και τα φασιστικά κατάλοιπα με τα οποία συναγελάζεται ο Ιταλός πρωθυπουργός».


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ενταση μεταξύ προέδρου και «αριστερού ρεύματος»

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται να βαδίζουν οι σχέσεις του Αλέκου Αλαβάνου με το «αριστερό ρεύμα», μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη βδομάδα όπου καταψηφίστηκε η πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του Ν. Κωνσταντόπουλου, παρά την προσπάθεια του Αλ. Αλαβάνου να αποφευχθεί να τεθεί η πρόταση σε ψηφοφορία. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ - σύμφωνα με πληροφορίες - θεωρεί πως το «ρεύμα» τον «άδειασε» και στην Κουμουνδούρου κυκλοφορούν φήμες πως σκέφτεται σοβαρά να ζητήσει από την ΚΠΕ, η οποία συνεδριάζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Στις γραμμές του ρεύματος συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου για την επαναβεβαίωση των αποφάσεων του προηγούμενου τακτικού.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι πληροφορίες που φέρουν τον Αλ. Αλαβάνο να επιθυμεί την απομάκρυνση του Ν. Βούτση από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος. Οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα ισοδυναμεί με αιτία πολέμου, διαμηνύει το «ρεύμα» διά των στελεχών του. Πάντως, πληροφορίες λένε πως στη συνεδρίαση της ΠΓ όπου συζητήθηκε η πρόταση Κωνσταντόπουλου, ο ίδιος σε συνεννόηση και με τη σύμφωνη γνώμη του Αλ. Αλαβάνου, έθεσε θέμα για τον Ν. Βούτση τον οποίο θεωρεί υπαίτιο διαρροών σε βάρος του.


ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Να απαντήσουμε στα χτυπήματα του ιμπεριαλισμού

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η 16η Ειρηνοδρομία που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς

Με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων, εκατοντάδων παιδιών σχολείων της πόλης αλλά και ανθρώπων κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η 16η Ειρηνοδρομία Λαϊκός αγώνας δρόμου «Μίμης Σεϊτανίδης» που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και μαζικοί φορείς.

Η Ειρηνοδρομία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί από τη Μάνδρα του Μπλόκου και - αφού ακολούθησε διαδρομή μέσα από δρόμους της πόλης - τερμάτισε στον ίδιο χώρο που, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς, Γιώργος Θεοχάρης, τον Αύγουστο του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους δολοφόνησαν πατριώτες αγωνιστές. «Φέτος, πρόσθεσε, με αυτή την Ειρηνοδρομία διαδηλώνουμε ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας και υπέρ του αγώνα, ενάντια ενάντια στην επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων».

Στο χαιρετισμό της, η Βέρα Νικολαΐδου αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ τόνισε πως «αυτή την περίοδο που ο ιμπεριαλισμός χτυπάει πολύπλευρα και με πολέμους και ενάντια στα δικαιώματα πρέπει όλοι να απαντήσουμε και να συνεχίσουμε και μετά» και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να πάρουν μαζικά μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο που συνδιοργανώνει η ΕΕΔΥΕ με το ΠΑΜΕ στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Μπενετάτος δήμαρχος της Νίκαιας, τόνισε πως αυτός ο αγώνας δρόμου είναι αφιερωμένος στην ειρήνη, στον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα, για να μπορούν οι λαοί να γευτούν όλα τα αγαθά.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια στους νικητές κάθε κατηγορίας, ενώ παραβρέθηκαν ο Γρηγόρης Πετρόπουλος Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο Στάθης Παπακωνσταντίνου πρόεδρος της Παμπειραϊκής Επιτροπής για την Ειρήνη, η Ελένη Παπαδοπούλου νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά και ο Μιχάλης Νουφαρίτσης Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Κοκκινιάς του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ