ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκλήσεις για ενότητα μετά το λουτρό αίματος

Τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις και την «αλ Κάιντα» κατηγορεί ο Μουκτάντα Σαντρ για το μακελειό στο Σαντρ Σίτι ζητώντας ενότητα σιιτών - σουνιτών

Από τη χτεσινή επίθεση σε κομβόι των κατοχικών
Από τη χτεσινή επίθεση σε κομβόι των κατοχικών
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Στις αμερικανικές δυνάμεις αλλά και στην «αλ Κάιντα» επέρριψε τις ευθύνες για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη σιιτική φτωχοσυνοικία Σαντρ, την Κυριακή, ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ. Ο Σαντρ, χτες, κάλεσε όλους τους οπαδούς και μαχητές της οργάνωσής του να μην «προχωρήσουν σε πράξεις αντεκδίκησης». Απέφυγε τις κατηγορίες κατά σουνιτών, και ζήτησε ενότητα μεταξύ των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων. Εκκληση ενότητας απηύθυναν και οι εκπρόσωποι των σουνιτών, χαρακτηρίζοντας «απεχθές έγκλημα και όχι αντίσταση» τις επιθέσεις κατά αμάχων.

Από τις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στις 2 υπαίθριες αγορές του Σαντρ Σίτι, την Κυριακή, σκοτώθηκαν 58 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 204. Συνολικά την ίδια μέρα, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε όλη τη χώρα, 70 άνθρωποι, άμαχοι και αστυνομικοί, και τραυματίστηκαν 385. Χτες, επιθέσεις σημειώθηκαν σε Τικρίτ, Κιρκούκ, Βαγδάτη, Τάτζι, Ισκαντιρίγια, με κύριο στόχο Ιρακινούς αστυνομικούς. Συνολικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 αστυνομικοί και 3 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 30 αστυνομικοί και 20 πολίτες.

Ο Πρόεδρος Ταλαμπανί υποστήριξε ότι οι δράστες «αυτών των εγκλημάτων» εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας ελλείψει κυβέρνησης. Χτες, συνεχίστηκαν οι σχετικές διαβουλεύσεις ενώ ο Πρόεδρος Μπους κάλεσε τους Ιρακινούς «να κάνουν συμβιβασμούς για κυβέρνηση ενότητας» εκτιμώντας ότι «απομακρύνεται ο κίνδυνος εμφυλίου». Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας ανακοινώνοντας την αποχώρηση, μέχρι το Μάη, 800 στρατιωτών, δηλαδή του 10% της κατοχικής βρετανικής δύναμης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες συνομιλίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Νέο κύκλο επαφών είχε, χτες, η «Χαμάς» με τις άλλες παρατάξεις εντείνοντας τις πιέσεις της για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά την παράταση 2 εβδομάδων που έλαβε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια από τον Πρόεδρο Αμπάς. Η συνάντηση στο σπίτι του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Χαμάς», Μαχμούντ Ζαχάρ, στην πόλη της Γάζας, ήταν πολύωρη και συμμετείχαν εκπρόσωποι της «Φατάχ», του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και του «Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού».

Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» μετέδιδε ότι η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τη «Φατάχ» ότι θα διακόψει κάθε σχέση μαζί της σε περίπτωση που η τελευταία συνεργαστεί με τη «Χαμάς». Ο Πρόεδρος Αμπάς δε σχολίασε τις πληροφορίες, ούτε και το περιεχόμενο της μυστικής συνάντησης, που είχε την Κυριακή στο Αμμάν, με το νούμερο δύο του κόμματος «Καντίμα», Σιμόν Πέρες, και φέρεται να ασχολήθηκε με οικονομικά θέματα.

Ο Αμπάς έφθασε, χτες, στη Βιέννη, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, με στόχο, όπως λέγεται, να μη διακοπεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε τηλεοπτική εκπομπή, 6 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ (Ελλάδας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Λετονίας, Λουξεμβούργου, Αυστρίας) κατέστησαν σαφές ότι δε θα διακοπεί η χρηματική βοήθεια, «αλλά θα χορηγείται με εναλλακτικούς τρόπους και όχι διά μέσου της Παλαιστινιακής Αρχής, εφόσον η «Χαμάς» αναλαμβάνοντας την εξουσία δεν αποκηρύξει τη βία και δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ».

Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεία της «Χαμάς», που ολοκλήρωσε ολιγοήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, θριαμβολογούσε ότι «έλαβε διαβεβαιώσεις σημαντικότατης χρηματικής υποστήριξης από το Ριάντ, ικανής να καλύψει σε μεγάλο βαθμό την απουσία της ΕΕ».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η «κόλαση»

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Μπαράζ επιθέσεων στο Αφγανιστάν κόστισε το τριήμερο σχεδόν 20 ζωές, περιλαμβανομένων και 5 στρατιωτών των ΗΠΑ.

«Ανθρωποκυνηγητό» πραγματοποιούσαν χθες οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στην επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν, όπου την Κυριακή, βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου διαπέρασε τη θωράκιση ενός οχήματος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τέσσερις πεζοναύτες. Ο απολογισμός των θυμάτων των ΗΠΑ αυξήθηκε χθες σε πέντε μέσα σε δύο μέρες, καθώς τζιπ τύπου Χάμβι ανατράπηκε στη διάρκεια «επιχειρήσεων» στο ανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα ο οδηγός του να βρει το θάνατο. Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο αριθμός των στρατιωτών των ΗΠΑ που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία» (διάβαζε κατοχή) στο Αφγανιστάν έφθασαν, έτσι, τους 221. Οι Αμερικανοί και αξιωματούχοι της υποτελούς σ' αυτούς κυβέρνησης ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το BBC, ότι συνέλαβαν χθες 11 «υπόπτους» για την επίθεση. Οι επιχειρήσεις «συνεχίζονται», σύμφωνα με ανακοινωθέν του στρατού των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το Ρόιτερς μετέδιδε χθες ότι μαχητές Ταλιμπάν αποκεφάλισαν δύο πρώην στελέχη της κυβέρνησης και σκότωσαν άλλους τέσσερις αστυνομικούς στη νότια επαρχία Χελμάντ το Σάββατο. Οι σοροί βρέθηκαν από Βρετανούς στρατιώτες της κατοχικής δύναμης του ΝΑΤΟ.

Χθες, στο μεταξύ, εξελισσόταν ένα «θρίλερ» όσον αφορά την τύχη 8 ομήρων, τριών Αλβανών από την ΠΓΔΜ, ενός Γερμανού και τεσσάρων Αφγανών σωματοφυλάκων τους, που «απήχθησαν από Ταλιμπάν», οι οποίοι υποστήριξαν ότι τους εκτέλεσαν - κάτι που δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως από τις κυβερνήσεις σε Καμπούλ, Σκόπια και Βερολίνο.

Ολα αυτά, μετά την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του πρώην Προέδρου του Αφγανιστάν, προέδρου της Γερουσίας και επικεφαλής του προγράμματος «συμφιλίωσης» της κυβέρνησης Καρζάι με τους Ταλιμπάν, που κόστισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων στην Καμπούλ και τον τραυματισμό του ιδίου στο μάτι. Ο Σιμπγκατουλάχ Μουτζαντέντι, περί ου ο λόγος, κατηγόρησε για την επίθεση «στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν», σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent. Εκπρόσωπος του ΥπΕξ του Πακιστάν διέψευσε την κατηγορία περί «συνωμοσίας της ISI».

ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διπλωματικές τριβές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Αδιανόητο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, εκτιμώντας, όμως, ότι «μετά την εκλογή του Προέδρου Αχμαντινεντζάντ, η χώρα δυστυχώς ακολουθεί κακή πορεία». Ο Τζακ Στρο φρόντισε να διαχωρίσει πολλάκις τον ιρανικό λαό από την ηγεσία και να επαναλάβει ότι «οι Ιρανοί αξίζουν κάτι καλύτερο».

Επίσης, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την Ουάσιγκτον για «ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας», μετά την ανακοίνωση ότι ο Λευκός Οίκος θα «χρηματοδοτήσει με 75 εκατομμύρια την προώθηση της δημοκρατίας στο Ιράν». Επίσης, η Τεχεράνη χαρακτήρισε «μάλλον άνευ ουσίας πλέον» τις επαφές με τη ρωσική ηγεσία για τη μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος, αν και η Μόσχα ανακοίνωνε, χτες, επανάληψη των συνομιλιών εκφράζοντας «απογοήτευση για τη στάση της Τεχεράνης».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέο μακελειό των φυλών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ--.

Εν μέσω των πληροφοριών που δημοσιοποίησε το Σάββατο ο στρατός του Πακιστάν, κατά τις οποίες οι δυνάμεις του «σκότωσαν περίπου 30 ξένους εξτρεμιστές και ντόπιους υποστηρικτές τους» στο Ουαζιριστάν, που συνορεύει με το Αφγανιστάν, ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας, Αφτάμπ Αχμεντ Σερπάο, είπε στην εθνοσυνέλευση του Πακιστάν ότι «πάνω από 120 φιλοκυβερνητικοί δημογέροντες δολοφονήθηκαν» από τις αρχές Μάρτη.

Η ισλαμιστική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σφαγιάζει Πακιστανούς, και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας, Μολάνα Φαζλούρ Ραχμάν, προκάλεσε τον υπουργό «να δώσει έστω και ένα όνομα ξένου που σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις», στις οποίες, όπως είπε, μετείχαν ελικόπτερα των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ