ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους φοιτητές - μαθητές

Απόσυρση άνευ όρων του νομοσχεδίου για την απασχόληση των νέων ζητούν οι φοιτητικές ενώσεις απαντώντας στη βία και στην καταστολή

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις των φοιτητών

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις των φοιτητών
ΠΑΡΙΣΙ.--

Πολλά πανεπιστήμια παραμένουν υπό κατάληψη, στο χορό των κινητοποιήσεων εισέρχονται τα λύκεια και νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται για την Πέμπτη, μετά τη βίαιη απομάκρυνση των φοιτητών-καταληψιών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, το Σάββατο τα ξημερώματα. Το «Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης», που έχει περάσει ως νομοσχέδιο όχι από τη Βουλή αλλά κατ' εξαίρεση από τη Γερουσία, έχει προκαλέσει γενική κατακραυγή. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που διευρύνει την ασυδοσία των εργοδοτών να απολύουν χωρίς προειδοποίηση ή αποζημίωση νέους κάτω των 26 χρόνων. Ηδη, 4 πρυτάνεις ζητούν την άνευ όρων απόσυρση του νομοσχεδίου, προειδοποιώντας για «έκρηξη».

«Ο πρωθυπουργός κατάφερε να δημιουργήσει μεγαλύτερη υποστήριξη στο αίτημά μας. Επιμένει να μην ακούει τι γίνεται στη χώρα. Αν εμμείνει στη βία, τότε θα έχουμε σύρραξη», δήλωναν οι εκπρόσωποι των φοιτητών.

Στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού συνεδρίαζαν μέχρι αργά οι φοιτητές της Σορβόνης και της Ιατρικής, μαζί με εκπροσώπους των μαθητικών συμβουλίων της περιφέρειας της πρωτεύουσας για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες συνάδελφοί τους συγκρούονταν με τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει τη Σορβόνη.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του «Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης» επιμένοντας ότι η «διασφάλιση ευελιξίας στις επιχειρήσεις θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» και κάλεσε «σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους». Χαρακτήρισε όσους αντιδρούν «ακροαριστερούς ή κακώς πληροφορημένους» προσάπτοντάς τους ότι αδιαφορούν για την άμεση αναγκαιότητα αντιμετώπισης της ανεργίας που προέκυψε και από την κρίση στα γκέτο, τον περασμένο Νοέμβρη.

Τα συνδικάτα, των οποίων οι ηγεσίες αρχικώς είχαν αποδεχτεί το «διάλογο» για το νομοσχέδιο, βρίσκονται πλέον παρασυρμένα στη δίνη της οργής της νεολαίας και ζητούν, στην πλειοψηφία τους, απόσυρση του νομοσχεδίου πριν καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Επισημαίνουν, όπως πρώτες ανέφεραν οι φοιτητικές ενώσεις, ότι η εφαρμογή του «Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης» ανοίγει την πόρτα για απολύσεις χωρίς αποζημίωση και περαιτέρω χειροτέρευση των όρων εργασίας για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους.

ΚΝΕ
Σε εξέλιξη η επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις της νεολαίας στη Γαλλία

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στη Γαλλία (που διογκώθηκαν τις προηγούμενες μέρες και δέχτηκαν χτύπημα από τις δυνάμεις καταστολής) ενάντια στο νομοσχέδιο που ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις για τους νέους, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, εξέδωσε χτες την παρακάτω ανακοίνωση:

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τα μέτρα που παίρνει η γαλλική κυβέρνηση ενάντια στο δικαίωμα της νεολαίας στην εργασία, στη δουλιά με ικανοποιητικούς μισθούς, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτά τα μέτρα πηγάζουν από την πολιτική της ΕΕ όπως έχει καθοριστεί στη Σύνοδο της Λισαβόνας, από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα από την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η επίθεση στο δικαίωμα της ασφάλισης των νέων της Γαλλίας, που υποφέρουν από την ανεργία και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους, είναι σε εξέλιξη και εντείνεται και στη χώρα μας και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Αντίστοιχες προτάσεις που πριμοδοτούν το μεγάλο κεφάλαιο και την εργοδοσία και βλέπουν τον άνθρωπο ως εργατικό κόστος, που πρέπει να μειωθεί, έχουν κατατεθεί και από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρόσφατα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του ζητήματος της ανεργίας των νέων. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός μίλησε για νέα προνόμια στις επιχειρήσεις, κάτι που οδήγησε στην επιδότησή τους με πακτωλό χρημάτων. Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ανασφάλιστη εργασία για τα πρώτα 4 χρόνια για τους νέους! Και ο Συνασπισμός προσπαθεί να θολώσει τα νερά αποδίδοντας τις ευθύνες στο "μοντέλο ανάπτυξης" και όχι φυσικά στην ΕΕ και την πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Θέλουν την εργατική τάξη και τη νεολαία να δουλεύει σε καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης, χωρίς δικαιώματα, με υποταγμένη συνείδηση. Να μην αντιδρά η νεολαία, μαζί με την εργατική τάξη στις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθούν.

Οπως είδαμε και στη χώρα μας, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι και η νεολαία μαζικά εναντιώνονται στην κυρίαρχη πολιτική, κάθε φορά που αποφασίζουν να δυναμώσουν τον αγώνα, έχουν έτοιμα τα αντιδημοκρατικά μέτρα και τους μηχανισμούς για το χτύπημα των αγώνων της νεολαίας, στο όνομα της νομιμότητας που θέλει τη νεολαία άβουλη και συμβιβασμένη. Γι' αυτό χτύπησαν και στη Γαλλία, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπως και στη χώρας μας έσυραν και συνεχίζουν χιλιάδες μαθητές στα μαθητοδικεία, αποφάσισαν την επιστράτευση των ναυτεργατών. Αυτή είναι η δημοκρατία τους.

Η νεολαία δεν έχει άλλο δρόμο, παρά να βγάζει συμπεράσματα για τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που επιβουλεύονται τα δικαιώματά της, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ. Να φύγει από τα κόμματα αυτά και να βρεθεί στο δρόμο του αγώνα. Να μαζικοποιήσει τα συλλαλητήρια στις 15 Μάρτη, να συμμετάσχει μαζικά στην απεργία. Να παλέψει για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της, για να μπορέσει το κίνημα της νεολαίας να αναζωογονηθεί και να συμβάλει στην υπόθεση του Μετώπου, που προτείνει το ΚΚΕ. Τα προβλήματα της νεολαίας δεν μπορούν να λυθούν με αυτή την πολιτική, με την εξουσία του κεφαλαίου, αλλά μόνο όσο δυναμώνει ο αγώνας που αμφισβητεί αυτή την πολιτική και την εξουσία. Η νεολαία μπορεί να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ, να ισχυροποιήσει την ΚΝΕ μέσα στην καθημερινή πάλη, αλλά και μπροστά στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υποκλοπές από τον αρχηγό της αστυνομίας!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας σερ Ιαν Μπλερ υπέκλεπτε τις συνομιλίες τόσο με τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και με τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής της Αστυνομίας που ερευνούσε την εν ψυχρώ δολοφονία του 28χρονου Βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες από αστυνομικούς με πολιτικά στο μετρό του Λονδίνου τον περασμένο Ιούλη. Υποκλοπές, φυσικά με μοναδικό σκοπό να κατευθύνει την έρευνα και να αποκρύψει την αλήθεια για την εν ψυχρώ δολοφονία του Μενέσες, που ουσιαστικά αποτελούσε την εφαρμογή του δόγματος «Πυροβολήστε για να σκοτώσετε».

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε έκπληκτος από την αποκάλυψη και διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί. Εξαιρετικά ενοχλημένος δηλώνει και ο Γενικός Εισαγγελέας Λόρδος Γκόλντσμιθ. Χτες ο σερ Ιαν Μπλερ ζήτησε δημοσίως συγνώμη αλλά το βρετανικό BBC, επιμένει ότι η αποκάλυψη θα φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον αρχηγό της αστυνομίας, του οποίου η παραίτηση έχει ζητηθεί από πολλές πλευρές, έπειτα από την εν ψυχρώ δολοφονία του ντε Μενέσες. Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς τον αρχηγό της βρετανικής αστυνομίας σερ Ιαν Μπλερ. Στο πλευρό του προσέτρεξε και ο δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, δηλώνοντας ότι υπό την ηγεσία του Μπλερ το Λονδίνο έχει γίνει ασφαλέστερο!

ΗΠΑ
Οι πράκτορες της CIA στο διαδίκτυο!

ΣΙΚΑΓΟ.--

Τα ονόματα 2.653 εργαζομένων της CIA, από τους οποίους πολλοί είναι μυστικοί πράκτορες, συγκεντρώθηκαν από το Διαδίκτυο σε έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Σικάγο Τρίμπιουν» χρησιμοποιώντας ελεύθερες συνδρομητικές υπηρεσίες, αλλά καταβάλλοντας πακτωλό χρημάτων, αναγκαία προϋπόθεση για την απόκτηση των πολύτιμων στοιχείων.

Χρησιμοποιώντας συνδρομητικούς δικτυακούς τόπους που συγκεντρώνουν και πωλούν δεδομένα, η εφημερίδα κατάφερε να δημιουργήσει μια λίστα πρακτόρων αλλά και 24 «μυστικών» εγκαταστάσεων, στο Σικάγο, τη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια και αλλού.

Κατόπιν αιτήματος της CIA, τα ονόματα δε δημοσιοποιήθηκαν, ωστόσο η Υπηρεσία παραδέχτηκε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ως κάλυψη αποδεικνύονται ελλιπείς την εποχή του Διαδικτύου. Εκπρόσωπος της CIA δήλωσε ότι η διοίκηση έχει ξεκινήσει νέες προσπάθειες προστασίας των δεδομένων που αφορούν τους πράκτορές της, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τα συγκεκριμένα μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ