ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο δρόμο της ταξικής συσπείρωσης

Μαζί με τους απεργούς εργατοϋπάλληλους διαδήλωσαν χτες οι φτωχοί αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι

Motion Team

«Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με Μέτωπο απαντάμε στους ιμπεριαλιστές». Απόφαση και πράξη. Χιλιάδες απεργοί βιομηχανικοί εργάτες και υπάλληλοι, από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενοι κι αγρότες, φοιτητές και μαθητές περπάτησαν στο δρόμο της ταξικής συσπείρωσης και πάλης. Συγκρότησαν τη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Και διαμήνυσαν κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που με τον πόλεμο και τις επεμβάσεις, αλλά και με την επίθεση σε κάθε εργασιακό, κοινωνικό, δημοκρατικό δικαίωμα του εργαζόμενου λαού προσπαθεί να εξασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η μάχη δόθηκε από νωρίς με περιφρούρηση στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη και σε μεγάλα κατασκευαστικά εργοτάξια (ΑΒΑΚΣ στον Αγιο Παύλο και Πάρκινγκ Ιπποκρατείου). Η απόφαση των εργαζομένων εκφράστηκε και με τη συμμετοχή τους στην απεργία, που σε μια σειρά μεγάλα εργοστάσια ήταν καθολική, ενώ σε υψηλά επίπεδα πάνω από το 60% κυμάνθηκε και στους περισσότερους δημόσιους οργανισμούς, ΟΤΑ και Τράπεζες.

Από το βήμα της συγκέντρωσης στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ο Θ. Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, διατύπωσε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και κάλεσε σε ανυποχώρητο αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης η Λίζα Δαρδαβίλα εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ και ο Γιώργος Χατζηλαζάρου από τα εμφιαλωμένα ποτά.

Η πορεία βγαίνει στην Εγνατία

Motion Team

Η πορεία βγαίνει στην Εγνατία
Ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης. «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» βροντοφώναξαν έξω από το αμερικάνικο προξενείο και συνέχισαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί στην πρωτοπορία η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, οι μαθητές και οι φοιτητές κάτω από τα πανό των Συντονιστικών τους διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, φωνάζοντας «Ακούστε καλά τι λένε οι μαθητές, έξω από τα σχολεία οι πολυεθνικές», «Φοιτητές, μαθητές ενωμένοι νικητές».

Εκεί, μπροστά στο κυβερνείο, έδωσαν και το σύνθημα κλιμάκωσης του αγώνα στους χώρους δουλιάς και μόρφωσης, παντού και όρισαν την επόμενη αγωνιστική συνάντηση στο Κιλελέρ, πλάι στην αγωνιζόμενη αγροτιά.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κοινός αγώνας σε στεριά και θάλασσα

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία, μαζική και μαχητική η συγκέντρωση του πειραιώτικου λαού

Η κεφαλή της μεγάλης πορείας στον Πειραιά

ΛΕΠΙΔΗΣ

Η κεφαλή της μεγάλης πορείας στον Πειραιά
Χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου της πειραιώτικης περιφέρειας, κρατώντας ψηλά τα λάβαρα του ταξικού αγώνα, τις σημαίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και δίνοντας συνέχεια στη μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών, πολιόρκησαν χτες το πρώτο λιμάνι της χώρας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην αντεργατική πολιτική. Από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, ολόκληρος ο Πειραιάς ήταν στο πόδι, από τη μεγάλη διαδήλωση των απεργών εργατών στεριάς και θάλασσας, των υπαλλήλων, των συνταξιούχων, αλλά και τον ασυγκράτητο παλμό των μαθητών και της εργαζόμενης νεολαίας.

Η απεργιακή μάχη βρισκόταν σε εξέλιξη από τα χαράματα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μαζί με απεργούς είχαν «πιάσει» τα πόστα τους πριν ξημερώσει. Ποδοπάτησαν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να κλείσουν ακόμα και εργοστάσια γκέτο όπως η ΙΟΝ, η ΠΙΤΣΟΣ και η ΕΛΣΑ. Κλειστά έμειναν επίσης τα πολυκαταστήματα ΦΑΚΤΟΡΙ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΖΑΡΑ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, ΣΠΡΙΝΤΕΡ, ΚΑΡΦΟΥΡ, ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ, τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας ΜΙΝΕΡΒΑ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΕΛΑΪΣ. Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή στην απεργία στα καπνεργοστάσια ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΚΕΡΑΝΗΣ, των λιμενεργατών, των εργαζομένων στην Ιχθυόσκαλα, στα Τσιμέντα ΗΡΑΚΛΗΣ και αλλού.

Στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι του Πειραιά συναντήθηκαν στην πλατεία Λουδοβίκου του ηλεκτρικού σταθμού, την οποία και γέμισαν ασφυκτικά. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ και πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Χαιρέτισαν ο Αγγελος Μενεγάκος από το σωματείο των οδηγών φορτηγών, ο Γιώργος Πίτσικας, μέλος της διοίκησης του σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού και η Αντιγόνη Νουφαρίτση εκπρόσωπος του Συντονιστικού Μαθητών.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του Πειραιά του ΚΚΕ Ελ. Παντελάκη και Β. Νικολαΐδου, ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Περάματος και Κερατσινίου Ι. Πατσιλινάκος και Δ. Μουρίκης αντίστοιχα, ο γραμματέας της ΚΟ Πειραιά Ν. Σοφιανός και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας.

Λίγο μετά τις 11 οι συγκεντρωμένοι με προμετωπίδα το πανό του ΠΑΜΕ που δίνοντας το στίγμα των αιτημάτων ανέγραφε: «Εμείς παράγουμε, εμείς δημιουργούμε, θέλουμε ό,τι μας ανήκει» και με επικεφαλής τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, την εργαζόμενη νεολαία, ξεκίνησαν τη μαζική τους πορεία. Τα απανωτά συνθήματα με κυρίαρχο αυτό που ξεκαθαρίζει ότι: «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», αλλά και τα σφυρίγματα από τις μοτοσικλέτες των εργαζόμενων στη διανομή έτοιμου φαγητού, ταρακούνησαν τον Πειραιά. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου απαίτησαν να αποσυρθεί το κατάπτυστο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των ναυτεργατών.

«Πάρτα από εμάς... »

Ενώ η μεγάλη πορεία του ΠΑΜΕ υπό βροχή κατευθυνόταν στην αμερικανική πρεσβεία, συνδικαλιστής που κρατούσε τα χαρτιά με τα συνθήματα, για να μην καταστραφούν από τη βροχή, μπαίνει μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο και παίρνει πλαστικές διαφάνειες. Στο ταμείο οι υπάλληλοι αρνούνται να του πάρουν χρήματα. «Πάρτα από εμάς, του λένε. Δεν μπορέσαμε να έρθουμε στη διαδήλωση...» Λεπτομέρεια..! Ομως, τόσο ενδεικτική. Για τις διαθέσεις του κόσμου. Για το κύρος και τη δυναμική των αγώνων του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ