ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
Σελ. /32
«Εδώ είναι δουλεμπόριο... »

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Υπογράψαμε μια "λευκή σύμβαση" με την προφορική υπόσχεση ότι θα πάρουμε μισθό 470 ευρώ καθαρά το μήνα. Οταν άρχισε η πληρωμή, ο μισθός 430 ευρώ για εφτά ώρες δουλιά τη μέρα. Και δεν ξέρουμε αν - και πόσα - ένσημα μας κολλάει ο εργοδότης. Εδώ δεν είναι δουλιά για οικογένεια. Εδώ είναι δουλεμπόριο...».

Τα λόγια ανήκουν σε εργάτρια που δουλεύει σε ιδιωτικό συνεργείο, στο οποίο το «Σισμανόγλειο» εκχώρησε την καθαριότητα και την παροχή άλλων υπηρεσιών, όπως η διανομή του φαγητού. Μάλιστα ο εργοδότης είχε πάνω από 1,5 μήνα να πληρώσει τις εργάτριες. Ετσι προχτές 15 τραπεζοκόμες έκαναν επίσχεση εργασίας, ενώ με τη συμπαράσταση του Σωματείου των εργαζομένων στο «Σισμανόγλειο» έκαναν και συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου, ζητώντας την παρέμβασή του, όπως προβλέπει σχετική ρήτρα.

Χτες ο εργοδότης έδωσε το μεγαλύτερο μέρος των χρωστούμενων. Αλλά τι να πρωτοκαλύψουν, όταν το μηνιάτικο είναι 430 ευρώ και τα στοιχειώδη έξοδα της λαϊκής οικογένειας είναι πολύ περισσότερα; Η ανάγκη της αποφασιστικής καταδίκης όλων όσοι δημιουργούν αυτή την κατάσταση και, πρωτίστως των σημερινών και χτεσινών κυβερνώντων και της πολιτικής τους, είναι περισσότερο κι από φανερή και κυρίως επιτακτική.

Η επιλογή

Νέο αρχηγό έχει από χτες το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για τον αντιναύαρχο Ηλία Σιωνίδη. Συνήθως δεν είναι και τόσο άξιο λόγου αυτό το θέμα, καθώς σ' αυτές τις θέσεις, όπως είναι φυσικό, επιλέγονται πάντα οι «άνθρωποι» της εκάστοτε κυβέρνησης. Ομως, στην προκειμένη περίπτωση αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι το πραγματικά «εντυπωσιακό» βιογραφικό του νέου αρχηγού. Ο Ηλ. Σιωνίδης, λοιπόν, έχει εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ σε θέματα «αντιτρομοκρατίας»... Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τού είχε ανατεθεί το γενικό κουμάντο στα θέματα ασφαλείας του λιμανιού του Πειραιά και η εκπαίδευση των «ράμπο» του Λιμενικού. Ενώ ο ίδιος έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος στους λεγόμενους «μαύρους». Εμείς θα σημειώσουμε ακόμη για την ιστορία ότι η επιλογή αυτού του ανθρώπου στην αρχηγία του Λιμενικού Σώματος, εντελώς «συμπτωματικά» συνέπεσε με το γεγονός ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η νέα σφοδρή επίθεση κυβέρνησης και εφοπλιστών σε βάρος των εναπομεινάντων κεκτημένων δικαιωμάτων των ναυτεργατών κι ότι βρίσκεται σε πλήρη ισχύ το κατάπτυστο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των πληρωμάτων στα σκάφη της ακτοπλοΐας. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Η «δίοδος»

Εδώ ο κόσμος χάνεται κι αυτοί μας πουλάνε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Ο λόγος για την κυβέρνηση. Οι συλλογικές συμβάσεις απειλούνται. Νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις βρίσκονται προ των πυλών. Η ακρίβεια σαρώνει τα λαϊκά στρώματα (κι αυτοί νοιάζονται μόνο για τη σύγκρισή τους με το ΠΑΣΟΚ και κουβεντιάζουν αν η ακρίβεια είναι ...απλά μεγάλη ή πολύ μεγάλη). Το εκπαιδευτικό σύστημα μετατρέπεται σε κέντρο κατάρτισης των πολυεθνικών. Η Υγεία αναγορεύεται σε μια ακόμη «αγορά», με τις αγωνίες και τα προβλήματα του απλού κόσμου να αντιμετωπίζονται ως απλά ψηφία σε στατιστικές κερδών.

Ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος. Αλλά για την κυβέρνηση το σημαντικό είναι το πρόγραμμα ...«Δίοδος». Ετσι, οι Δ. Σιούφας και Μ. Γιαννάκου ανακοίνωσαν ότι ξεκινά από τις 27 του Μάρτη και στοχεύει στην παροχή «φτηνών γρήγορων συνδέσεων ίντερνετ στους φοιτητές». Αυτό που ήδη έπρεπε να έχουν οι φοιτητές και όχι μόνον αυτοί, εάν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν ασκούσαν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που μετέτρεψε κι αυτές τις υπηρεσίες σε εξαιρετικά προσοδοφόρο εμπόρευμα. Κι ύστερα «κλαίνε» που η χώρα είναι πίσω στη χρήση υπολογιστών και γενικότερα νέων τεχνολογιών...

Οσο για το «φτηνό» και το «γρήγορο», κανείς δε φαίνεται να παίρνει και όρκο εκτός των κυβερνώντων. Οι γνώστες λένε ότι η συμμετοχή των εταιριών δεν είναι δεδομένη, ενώ υπάρχουν και κάποια τεχνικά ζητήματα που δυσκολεύουν τα πράγματα...

Τρομοκρατία και χαράτσια

Το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους του Ειδικού Σχολείου «Θεοτόκος» στο Ιλιον, που είναι φιλανθρωπικό σωματείο και λειτουργεί με κρατικό χρήμα και λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, αναδείχτηκε από την προχτεσινή επίσκεψη στο Ιδρυμα στελεχών του ΠΑΜΕ από το χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.

Η διοίκηση του ειδικού σχολείου ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την παρουσία συνεργείου του «902» και των συνδικαλιστών. Το κλίμα αυτό δεν είναι άσχετο από τις επιχειρούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων (κατάργηση ειδικοτήτων κ.ά.), αλλά και την πρόθεση της διοίκησης να βάλει μηνιάτικο χαράτσι - προς το παρόν 100 ευρώ - στους γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για αλλαγές που από καιρό προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - τόσο της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης - σε όλες τις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν ειδικά σχολεία και ιδρύματα. Αυτές οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο επίκαιρο το κάλεσμα των στελεχών του ΠΑΜΕ προς τους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων που προωθείται συνολικά στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας - Πρόνοιας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι εργαζόμενοι μπορούν

Η χτεσινή πανεργατική απεργία και οι δυναμικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ απέδειξαν ότι ο χαρακτήρας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και οι επιπτώσεις που έχει στα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν αφήνουν περιθώρια για λογοπαίγνια. Πρωθυπουργικά διαγγέλματα, όπως το προχτεσινό, και ψευτο-ισχυρισμοί για πολιτικές ...«ήπιας προσαρμογής» δεν προκαλούν πλέον μόνο θυμηδία. Τα κουτσουρεμένα μεροκάματα, η ανεργία, η καλπάζουσα υποαπασχόληση, η ξεκληριζόμενη αγροτιά, η ακρίβεια, οι συντάξεις πείνας, η εμπορευματοποίηση- ιδιωτικοποίηση των τομέων της Υγείας και της Παιδείας προκαλούν οργή και αγανάχτηση. Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση, πορευόμενη στα αντιλαϊκά χνάρια που χάραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, να διαφημίζει τις αναδιαρθρώσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο για την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους είναι φύσει αδύνατον να υπομείνουν τις επιλογές και τα προγράμματα, που έχουν εκπονηθεί για να στηρίξουν την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Πέραν όλων των άλλων, απλά δεν αντέχουν!

Οι εργαζόμενοι τώρα είναι σε θέση να το γνωρίζουν. Η οικονομική πολιτική των κυβερνώντων, οι στόχοι που υπηρετούν τα επιμέρους μέτρα, πολιτικές και νομοθετήματα, δεν είναι υπόθεση του σήμερα ή του χτες. Οι Συνθήκες και οι Στρατηγικές, που έχουν συναποφασιστεί στα πλαίσια της ΕΕ την τελευταία δεκαπενταετία, αποτελούν τα συστατικά μέρη μιας ολόκληρης γραμμής, που χάραξε η οικονομική ολιγαρχία για να ενισχύσει τη δική της θέση, μέσα από την πλήρη ανατροπή λαϊκών καταχτήσεων πολλών δεκαετιών. Εκεί εντάσσονται οι πολιτικές για μείωση εισοδημάτων, για «απελευθερώσεις» των αγορών, για ξερίζωμα των συντάξεων και της κοινωνικής πρόνοιας. Εκεί - και στο γενικότερο ξαναμοίρασμα αγορών - στοχεύουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Και ...μπράβος αυτών των επιδιώξεων είναι τα μέτρα αυταρχικού χαρακτήρα και η αμφισβήτηση δημοκρατικών καταχτήσεων και ελευθεριών.

Οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί εκφραστές τους επιδιώκουν ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση στην υιοθέτηση αντιδραστικών-αντιλαϊκών ρυθμίσεων. Και πάντα βλέπουν με άσχημο μάτι τη βραδυπορία ή τους ελιγμούς στους οποίους υποχρεώνονται, ώστε με τους μικρότερους δυνατούς κραδασμούς να επιβληθούν τα άνομα σχέδιά τους. Τα επιτελεία της ΕΕ, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της, τα διάφορα στηρίγματα του συστήματος, ξέρουν πολύ καλά ότι όσο πιο καλύτερα οργανώνεται ο λαϊκός παράγοντας και όσο περισσότερο ξεσκεπάζεται το επερχόμενο ξήλωμα καταχτήσεων που έχουν διατηρηθεί, τόσο δυσκολότερο θα είναι αργότερα να επιβληθούν μέτρα που θίγουν το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό το μήνυμα, το στίγμα της ...βιασύνης, αλλά και της απαίτησης για άμεσο ξεκαθάρισμα, έστειλε προχτές ο Μητσοτάκης. Αυτό το μήνυμα στέλνουν, στην πραγματικότητα, και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όταν κατηγορούν την κυβέρνηση για απουσία και απραξία.

Τα πράγματα είναι δεδομένα. Στα σχέδια και των μεν και των δε σε βάρος των εργαζομένων μπορούν να αντιταχθούν και να τα ανατρέψουν μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ενδυνάμωση, η αποφασιστική ενίσχυση και η μαζικοποίηση του συνεπούς και σωστά προσανατολισμένου ταξικού κινήματος. Η χτεσινή απεργία και οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ απέδειξαν ότι υπάρχουν και οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ