ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται το έγκλημα...

Οι κατακτητές στο φονικό τους έργο..

Associated Press

Οι κατακτητές στο φονικό τους έργο..
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, η μεγάλη «εκκαθαριστική» επιχείρηση κατά ανταρτών που εξαπόλυσαν οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους, την Πέμπτη. Πληροφορίες από την επίμαχη περιοχή ανέφεραν ότι έχουν αποκλειστεί, κατ' αρχάς, 4 μεγάλα χωριά κοντά στη Σαμάρα και ότι ακούγονται αρκετές εκρήξεις στην περιοχή, χωρίς όμως να υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο και καμία άλλη δυνατότητα ενημέρωσης για το τι ακριβώς συμβαίνει. Εκπρόσωποι των σουνιτικών κομμάτων, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, επέκριναν την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «άχρηστη και αποπροσανατολιστική, αφού γίνονται προσπάθειες πολιτικής λύσης».

Χτες, εκπρόσωποι των κατοχικών στρατευμάτων υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται, όπως αρχικώς μεταδόθηκε, για «μεγάλη αεροπορική επιδρομή», καθώς ελικόπτερα και αεροσκάφη χρησιμοποιούνται μόνο για τη μεταφορά στρατευμάτων και ότι η επιχείρηση «είναι εδάφους και κυρίως συμμετέχουν Ιρακινοί στρατιώτες». Επανέλαβαν, επίσης, ότι η επιχείρηση «θα κρατήσει όσο χρειαστεί». Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι, τόσο το 2004 όσο και πέρσι το καλοκαίρι, επί μήνες τα κατοχικά στρατεύματα ισοπέδωναν ολόκληρες πόλεις και χωριά στο βορειοδυτικό Ιράκ, χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση ούτε έναρξης, ούτε φυσικά λήξης του αιματοκυλίσματος, ενώ ουδέποτε έμαθε κανείς πόσοι άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη έφθασε, χτες, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Ρέιντ, που συναντήθηκε με τον Ιρακινό υπηρεσιακό ομόλογό του και τον επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, Αμερικανό στρατηγό Τζορτζ Κέισι. Ο Ρέιντ μίλησε για «πρόοδο στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατευμάτων», συμπληρώνοντας ότι παρά την αποχώρηση, μέχρι το καλοκαίρι, 800 στρατιωτών, ο βρετανικός στρατός θα παραμείνει στη χώρα όσο χρειαστεί. Ο Ρέιντ, επίσης, εκτίμησε ότι «οι ιρακινές δυνάμεις δεν είναι ακόμη σε θέση να ελέγξουν όλες τις ιρακινές επαρχίες».

Ελαφρώς αντίθετη άποψη εξέφρασε ο νούμερο 2 στην ιεραρχία της κατοχικής δύναμης, Αμερικανός διοικητής Πέτερ Καρέλι, ο οποίος υποστήριξε ότι μέχρι το καλοκαίρι «στόχος είναι το 75% του ιρακινού εδάφους να ελέγχεται από τις ντόπιες δυνάμεις ασφαλείας και τα ξένα στρατεύματα να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους». Στις επιδόσεις και στις επιλογές των κατοχικών στρατευμάτων αναφέρθηκε, χτες, όμως και ο μέχρι πρότινος αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, απόστρατος στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «πολλά πράγματα έπρεπε και μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά».

Τέλος, χτες, 2 άμαχοι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε λεωφορείο στη Βαγδάτη, ενώ άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν 3 σιίτες προσκυνητές που κατευθύνονταν στην Καρμπάλα για το ετήσιο προσκύνημα της «Ασούρα».

ΓΑΛΛΙΑ
Σήμερα, το μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων

Μετά τους φοιτητές και τους μαθητές, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων ενάντια στο «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης» παίρνουν τα συνδικάτα, στο Παρίσι

ΠΑΡΙΣΙ.--

Επί ποδός βρίσκονται τα συνδικάτα στην πρωτεύουσα για τη σημερινή προγραμματισμένη, για το μεσημέρι, διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο για την απασχόληση των νέων. Το γνωστό ως «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης», που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν νέους μικρότερους των 26 χρόνων την πρώτη διετία από την πρόσληψή τους, χωρίς αποζημίωση ή αιτιολογία, έχει πυροδοτήσει κλιμακούμενο κύμα αντιδράσεων.

Οι διοργανωτές της σημερινής διαδήλωσης φιλοδοξούν στους δρόμους του Παρισιού να συγκεντρωθούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο διαδηλωτές. Οπως δήλωνε ο πρόεδρος του συνδικάτου της CGT, που πρόσκειται στο ΚΚ Γαλλίας, Μπερνάρ Τιμπό, «όσο περισσότεροι είμαστε στο συλλαλητήριο, τόσο δυσκολότερο θα κάνουμε για την κυβέρνηση να διασπάσει τους εργαζομένους και τη νεολαία, τόσο δυσκολότερο να αμαυρώσει, με δήθεν ταραχοποιούς, το υπάρχον κίνημα, τόσο πιεστικότερη την ανάγκη να υποχωρήσει».

Παράλληλα, κλιμακώνεται ο αναβρασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις της Πέμπτης, σε τουλάχιστον 200 πόλεις με αιχμή το Παρίσι, καθώς 69 από τα 84 πανεπιστημιακά ιδρύματα τελούν υπό κατάληψη ενώ δεκάδες είναι και τα λύκεια. Αργά χτες, ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν επρόκειτο να συναντηθεί με τους πρυτάνεις, που ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ ο Πρόεδρος Σιράκ κάλεσε «όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα» και να «συζητήσουν». Συνδικάτα, φοιτητές και μαθητές, όμως, θέτουν ως προϋπόθεση διαλόγου την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Προσπάθειες αμαύρωσης

Η μαθητική και φοιτητική κινητοποίηση γίνεται ακόμη εντυπωσιακότερη, αν λάβει κανείς υπ' όψιν του ότι δεν υπάρχει ενιαίο κεντρικό όργανο εκπροσώπησης των φοιτητών και ότι στα περισσότερα πανεπιστήμια υπάρχουν αντιπροσωπευτικά συμβούλια, όπου δε συμμετέχουν απαραιτήτως φοιτητικές παρατάξεις. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, εκτιμούν εκπρόσωποι των φοιτητών, που δεν έχει καταστεί δυνατή η καλύτερη περιφρούρηση των διαδηλώσεων από ολιγομελείς ομάδες που προκαλούν επεισόδια, δίνοντας αφορμή για σκληρή αστυνομική επέμβαση.

Το γνωστό αυτό σκηνικό επαναλήφθηκε, στο τέλος της ογκώδους πορείας της Πέμπτης, σε αρκετές πόλεις αλλά και στο Παρίσι, όπου μια ομάδα περίπου 300 ατόμων συγκρούστηκε με την αστυνομία, η οποία βρήκε ευκαιρία να χρησιμοποιήσει λαστιχένια σφαιρίδια και δακρυγόνα κατά άλλης πολυπληθούς ομάδας φοιτητών που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Σορβόνη. Από τους 187 συλληφθέντες, στο Παρίσι, οι 71 παρέμειναν υπό κράτηση.

Ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με πηγές, αρκετοί συλληφθέντες είναι μέλη της νεολαίας του «Εθνικού Μετώπου», συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα της Οργάνωσης, στοιχείο που δίνει μια αρκετά καλή εικόνα για το ποιος κρύβεται πίσω από τις προσπάθειες αμαύρωσης ενός διογκούμενου κινήματος.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προβληματισμός και οργή για την εισβολή στην Ιεριχώ

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Να παραιτηθεί ο Μαχμούντ Αμπάς και να διαλύσει την Παλαιστινιακή Αρχή, ζητούν με επιστολή τους στελέχη της οργάνωσής του «Φατάχ», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή εισβολή στην Ιεριχώ και τη σύλληψη των, εκεί, κρατουμένων μελών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του ηγέτη τους. Αυτό διαρρεόταν, χτες, από αρκετές πηγές προσκείμενες στη «Φατάχ», χωρίς να επιβεβαιώνεται.

Με βάση το σκεπτικό του αιτήματος, η ισραηλινή επιχείρηση «ταπείνωσε» την Παλαιστινιακή Αρχή, και κατά συνέπεια «ο ισραηλινός στρατός, αφού επί της ουσίας παραμένει κατοχική δύναμη και κάνει ό,τι θέλει, ας αναλάβει και την ευθύνη του παλαιστινιακού λαού, τον οποίο κατέχει, και για την τύχη του οποίου σήμερα δηλώνει αναρμοδιότητα». Σήμερα, μια τέτοια κίνηση μοιάζει, όπως τονίζεται, μάλλον αδύνατη, αλλά αν η κατάσταση χειροτερεύσει, τότε πολλοί θα συνταχθούν με αυτήν την άποψη. Ηδη, ο ισραηλινός αποκλεισμός έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου υπάρχει έλλειψη και ψωμιού.

Κατά τα άλλα, σήμερα ο Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθεί με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, που θα του παρουσιάσει μια πρώτη λίστα του υπουργικού συμβουλίου. Μετά την αποτυχία των, μέχρι στιγμής, συνομιλιών, η «Χαμάς» θα προχωρήσει σε μονοκομματική κυβέρνηση.

Τέλος, χτες, σφοδρή ανταλλαγή πυρών ξέσπασε στο χωριό Γιαμούν, της Δυτικής Οχθης, μετά από εισβολή του ισραηλινού στρατού, ο οποίος σκότωσε, τελικά, ένα 10χρονο κοριτσάκι.

ΙΡΑΝ
Περίεργη πολύνεκρη επίθεση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τουλάχιστον είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ενόπλους, που έφεραν στολή της ιρανικής αστυνομίας, στην επαρχία Ζαχεντάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Οπως ανακοίνωσαν οι ιρανικές αρχές, οι ένοπλοι έστησαν ενέδρα στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της επαρχίας που τη συνδέει με τις γειτονικές περιοχές και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων.

Σοβαρά φέρεται να τραυματίστηκε και ο κυβερνήτης της επαρχίας, ενώ οι ιρανικές αρχές επέρριψαν τις ευθύνες σε αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες. Υποστήριξαν ότι οι δράστες, που μπορεί να είναι και απλοί εγκληματίες ή διακινητές ναρκωτικών (δραστηριότητα εξαιρετικά διαδεδομένη στην περιοχή), κατ' εντολήν, προσπαθούν να προκαλέσουν προβλήματα μεταξύ σιιτών και σουνιτών, που κατοικούν στην επαρχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ