ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Εκλογές «ράπισμα» σε ΗΠΑ - ΕΕ

Συντριπτική η υπεροχή Λουκασένκο

Α. Λουκασένκο

Associated Press

Α. Λουκασένκο
Σημαντική νίκη κατήγαγε ο νυν Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, συγκεντρώνοντας το 82,6% των ψήφων. Ο κυριότερος αντίπαλός του, ο Αλεξάντρ Μιλινκέβιτς, υποψήφιος της «ενιαίας» αντιπολίτευσης, συγκέντρωσε το 6%. Ακολουθούν ο Σεργκέι Γκαϊντούκεβιτς, πρόεδρος του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος με 3,5% και ο Αλεξάντρ Κοζούλιν, πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Γκραμάντα» με 2,3%. Ενάντια και στους 4 υποψηφίους, επιλογή που προβλέπει το εκλογικό σύστημα της Λευκορωσίας, ψήφισε το 5,6%.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές, που έφτασε το 93,3%, κατά 18% μεγαλύτερη σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2001. Το στοιχείο αυτό, όπως άλλωστε και το συντριπτικό ποσοστό που συγκέντρωσε ο Αλ. Λουκασένκο, δείχνει μεταξύ των άλλων την αποφασιστικότητα του λαού της Λευκορωσίας να απαντήσει στις ξένες επεμβάσεις και προκλήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας με στόχο την ανατροπή της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί από το 1994 ο Αλ. Λουκασένκο.

Ούτε η αδρά χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ούτε οι 6 καταδικαστικές αποφάσεις της Λευκορωσίας από την ΕΕ τα τελευταία χρόνια, ούτε ο ραδιοσταθμός που άνοιξε ειδικά η ΕΕ για προπαγάνδα κατά του Λουκασένκο (εκπέμπει από τη γειτονική Λιθουανία), ούτε μια σειρά προβοκατόρικων ενεργειών της αντιπολίτευσης δεν μπόρεσαν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του λαού της Λευκορωσίας στην πολιτική που ακολουθεί ο νυν πρόεδρος.

Απάντηση Λουκασένκο στον Μπους

Ο Λουκασένκο, προσερχόμενος στην κάλπη την Κυριακή το πρωί, δήλωσε τόσο σίγουρος για τη νίκη του, που χαριτολογώντας είπε ότι θα ψηφίσει έναν εκ των 3 αντιπάλων του. Ταυτόχρονα για άλλη μια φορά επιτέθηκε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους που στις παραμονές των εκλογών με δηλώσεις έκανε λόγο για μεγάλη προσωπική περιουσία του Λουκασένκο από πωλήσεις όπλων σε «τρομοκράτες» και σε χώρες «του άξονα του κακού» όπως η Συρία, το Ιράν και το Σουδάν. Ο Λουκασένκο, ανταπαντώντας σ' αυτές τις κατηγορίες, χαρακτήρισε τον Μπους «νούμερο 1 τρομοκράτη του πλανήτη» κι αναρωτήθηκε: «Τι άλλο μπορεί να είναι όταν ολοφάνερα καταστρέφει κράτη και δολοφονεί τους προέδρους τους;» και πρόσθεσε ότι ο Μπους «δεν μπορεί να μετρήσει τα δικά του κέρδη από το εμπόριο πετρελαίου και τους πολέμους».

Προσπάθειες αμφισβήτησης του αποτελέσματος

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
Να σημειωθεί πως στις παραμονές των εκλογών το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κάλεσε τους πρεσβευτές ΗΠΑ κι ΕΕ στο Μινσκ και τους παρουσίασε προβοκατόρικα προεκλογικά υλικά. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του λευκορωσικού ΥΠΕΞ, στη συνάντηση ο Σεργκέι Μαρτίνοφ, υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, «κάλεσε τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς και τις κυβερνήσεις τους να ασκήσουν την επιρροή τους στους υποψηφίους ώστε να αποτραπούν πιθανές προβοκάτσιες και μαζικά επεισόδια». Ο υπουργός υπογράμμισε πως σε διαφορετική περίπτωση «όλη η ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες θα βαρύνει την αντιπολίτευση κι εκείνες τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν».

Στο μεταξύ οι υποστηρικτές του Μιλινκέβιτς προσπάθησαν να διοργανώσουν συγκέντρωση το βράδυ των εκλογών στο κέντρο του Μινσκ, για να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Η προσέλευση όμως των οπαδών τους ήταν πολύ μικρή για να μπορέσουν βίαια να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα, «σενάριο» που τα τελευταία χρόνια το είδαμε να επαναλαμβάνεται σε Σερβία, Γεωργία και Ουκρανία. Το σίγουρο είναι ότι αυτές οι προσπάθειες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, με την παρέμβαση και των ξένων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ηδη η Λίντια Γιερμόσινα, πρόεδρος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής της Λευκορωσίας, δήλωσε ότι ο Γκ. Αρενς, επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, της είπε πως «τα συμπεράσματα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ δε θα είναι απλώς άσχημα, αλλά πολύ άσχημα».

Κυνική παρέμβαση από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε Χόοπ Σέφερ, παρενέβη και αυτός στο ζήτημα των εκλογών στη Λευκορωσία, «καταδικάζοντας» τη νίκη του Αλεξάντρ Λουκασένκο στις εκλογές, εκδίδοντας ανακοίνωση από την έδρα του Συμφώνου στις Βρυξέλλες, που αναφέρει επί λέξει:

«Εκ μέρους του ΝΑΤΟ καταδικάζω τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές στη Λευκορωσία. Οπως ανέφεραν διεθνείς παρατηρητές, περιλαμβανομένων αυτών του ΟΑΣΕ, η εκλογική διαδικασία δεν εκπλήρωσε τα δημοκρατικά κριτήρια. Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να επιλέγει την ηγεσία του μέσω μιας αληθινά δημοκρατικής διαδικασίας. Το δικαίωμα αυτό αποστερήθηκε και πάλι σε αυτές τις εκλογές.

Καλώ τις αρχές στη Λευκορωσία να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση του σεβασμού των ευρω-ατλαντικών δημοκρατικών προτύπων, περιλαμβανομένων αυτών στα οποία δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Ειρήνη».

Σε αντίθετη «ρότα» κινούνται οι δηλώσεις των διεθνών παρατηρητών από τις χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Ο Β. Ρουσάιλο, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΑΚ κι επικεφαλής της ομάδας των παρατηρητών από τις χώρες της ΚΑΚ, χαρακτήρισε τις εκλογές «ελεύθερες κι ανοιχτές», υπογραμμίζοντας πως «είχαν διαμορφωθεί όλες οι νομικές και τεχνικές συνθήκες για την παρακολούθησή τους» τόσο από τους διεθνείς παρατηρητές, όσο και από τους εκπροσώπους των ντόπιων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και τους εκπροσώπους των υποψηφίων προέδρων.

Συγχαρητήρια μηνύματα από ΚΚ

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας ήδη απέστειλαν τόσο ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), όσο και ο Π. Σιμονιένκο, πρόεδρος του ΚΚ Ουκρανίας.


Ι. Π.

ΝΕΠΑΛ
Μαίνεται ο εμφύλιος

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Τουλάχιστον οκτώ μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας στο Νεπάλ σκότωσαν χτες αντάρτες της ένοπλης πτέρυγας του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού στην Ντάπτσα, στην κεντρική επαρχία Κάβρε. Στο επεισόδιο τραυματίστηκαν άλλοι δύο στρατιώτες. Επίσης, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι αντάρτες είναι ενεργοί και ελέγχουν μεγάλο μέρος του εδάφους σε τουλάχιστον 35 από τις συνολικά 78 επαρχίες του Νεπάλ. Παρά τις διαδηλώσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προεξάρχοντος του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, να αποκατασταθεί το πολίτευμα που κατέλυσε το Φλεβάρη του 2005 ο βασιλιάς Γκιανέντρα, σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου, ο βασιλιάς, τα κυρίαρχα τμήματα της εντόπιας ελίτ και ο στρατός συνεχίζουν την προσπάθεια να κατανικήσουν στρατιωτικά τους ενόπλους, κάτι που ακόμα και οι κυβερνήσεις που πωλούν όπλα στην κυβέρνησή του θεωρούν από απίθανο ως αδύνατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ