ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ
Σταθερά σε μηδενικά ποσοστά

Ερμητικά κλειστά παραμένουν ουσιαστικά τα σύνορα της χώρας μας για τα εκατομμύρια των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων, πολιτικών διώξεων, κλπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για το 2005, στην Ελλάδα, οι αρμόδιες αρχές δεν αναγνώρισαν ούτε καν ...έναν στους εκατό πρόσφυγες, αφού το σχετικό ποσοστό έμεινε στο 0,84%!

Την ίδια χρονιά, πέρσι, οι αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου που προστέθηκαν στις χιλιάδες που εκκρεμούν, έφτασαν τις 9.050, παρουσιάζοντας αύξηση 102% σε σχέση με το 2004. Ως πρόσφυγες αναγνωρίστηκαν μόλις 39 αιτούντες, ενώ κατά την εξέταση διαφόρων περιπτώσεων απορρίφθηκαν 4.585 αιτήσεις. Επίσης, μόνο σε 49 περιπτώσεις αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του τελούντος υπό «ανθρωπιστικό καθεστώς», που συνεπάγεται την προστασία των προσφύγων από την αναγκαστική «επαναπροώθηση», λόγω κινδύνων για τη ζωή τους. Αλλωστε, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής της ΕΕ καθρεφτίζονται εδώ και χρόνια στους σχεδόν μηδενικούς δείκτες του πολιτικού ασύλου: Το 2002 ήταν 0,38%, το 2003 μόλις 0,07%, ενώ το 2004 διαμορφώθηκε στο 0,88%...

Μ' αυτά τα δεδομένα, εξουδετερώνονται οι ισχυρισμοί πολλών ιθυνόντων ότι, δήθεν, δε γίνονται πλέον μαζικές μετακινήσεις προσφύγων. Ανάμεσα σ' άλλα, αναδεικνύουν τη μείωση των αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου στις αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες (π.χ. συνολικά στην ΕΕ για το 2005 παρατηρήθηκε πτώση κατά 15%). Ωστόσο, η ένταση της αστυνομικής και κρατικής τρομοκρατίας, ο πολλαπλασιασμός των κατασταλτικών μηχανισμών, η τεράστια γραφειοκρατία, δεν μπορεί παρά να αποθαρρύνουν όλο και περισσότερους πρόσφυγες να απευθυνθούν για προστασία σ' εκείνους που τις περισσότερες φορές είναι και οι ένοχοι για τον ξεριζωμό τους...

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Απέκλεισαν την Αττική Οδό

«Καμιά χωματερή στη Δυτική Αττική. Αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού. Εξω τα ΜΑΤ από τα Ανω Λιόσια». Με το σύνθημα αυτό στο κεντρικό πανό της Διαδημοτικής Επιτροπής για την απομάκρυνση της χωματερής, κάτοικοι και φορείς των Ανω Λιοσίων και των γύρω δήμων προχώρησαν την περασμένη Κυριακή σε αποκλεισμό της Αττικής Οδού.

Με την προχτεσινή, νέα δυναμική κινητοποίηση έδωσαν συνέχεια στον αγώνα τους ενάντια στη χωματερή αλλά και απάντηση στις προσπάθειες ποινικοποίησης του αγώνα τους μετά και τις πρόσφατες διώξεις πέντε μελών της Διαδημοτικής.

Κάτοικοι και φορείς είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς την Κυριακή το πρωί στη Λ. Φυλής στη γέφυρα της Αττικής Οδού. Κάτω από τη δυναμική και μαζική τους παρουσία η αστυνομία δεν προσπάθησε - παρά την πρώτη της άρνηση - να τους εμποδίσει να προχωρήσουν στον αποκλεισμό της Αττικής Οδού. Με σύνθημα «Ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή, έξω από το Θριάσιο η χωματερή» χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μπήκαν και στα δύο ρεύματα της Αττικής Οδού και τα απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων εξέφρασε με την παρουσία και τη συμμετοχή της σε όλη την κινητοποίηση η βουλευτής του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου. Μιλώντας στη συγκέντρωση των κατοίκων τόνισε: «Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, τα οποία είτε ως κυβέρνηση ή αντιπολίτευση είτε συνδιοικώντας στα όργανα της Αυτοδιοίκησης επιμένουν στην ταξική επιλογή να φορτώνουν τα σκουπίδια στο Θριάσιο, στηρίζει το δίκαιο αγώνα των κατοίκων για απομάκρυνση της χωματερής. Η περιοχή του Θριασίου πρέπει επιτέλους να απεγκλωβιστεί από τα σκουπίδια και να εξαιρεθεί από τη χωροθέτηση για δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων». Η βουλευτής επισήμανε ακόμα την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ σε διάφορες νέες δήθεν τεχνολογίες που διαφημίζουν τα άλλα κόμματα αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως, καύση, κ.ά.

ΠΟΑΟ
Συγκέντρωση αντιστασιακών

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) πραγματοποιεί, την Πέμπτη 23-3-2006 και ώρα 11 το πρωί, την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή. Καλούνται οι αγωνιστές και οι φίλοι της ΕΑ και του ΔΣΕ, οι ανάπηροι αγωνιστές, οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, οι φυλακισθέντες και εξορισθέντες να συμμετάσχουν μαζικά, να προβάλουν τα άλυτα προβλήματά τους και να διεκδικήσουν ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Παραπέμφθηκαν 36 δικαστές

Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκαν 36 δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί με το ερώτημα της προσωρινής απόλυσης. Οι 30 παραπέμφθηκαν για μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες», οι πέντε για παράβαση καθήκοντος λόγω της εμπλοκής τους στο παραδικαστικό κύκλωμα και ένας για παραβάσεις κατά την άσκηση του λειτουργήματός του.

Για τους παραπεμφθέντες θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μεθαύριο, Πέμπτη. Σύμφωνα με κύκλους του Αρείου Πάγου, οι δικαστές και οι εισαγγελείς οι οποίοι δεν υπέβαλαν δηλώσεις «πόθεν έσχες» για ένα μόνο έτος από απλή παράλειψη ή αμέλεια δε θα τεθούν σε προσωρινή αργία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, σε δηλώσεις του χτες, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ανέφερε ότι είναι θέμα ημερών η παράδοση του Απ. Βαβύλη στις ελληνικές αρχές, ενώ σε σχετική ερώτηση για την Κ. Μπουρμπούλια είπε ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον η συνεργασία της με τη Δικαιοσύνη.

XANIA
Ισόβια για τη δολοφονία του 22χρονου

Την ποινή των ισοβίων και 13ετή κάθειρξη επέβαλε το δικαστήριο Χανίων στον αρχιφύλακα Γιώργο Δημητρακάκη, κρίνοντάς τον ένοχο για το φόνο του 22χρονου Ηρακλή Μαραγκάκη, το Δεκέμβρη του 2003, και την απόπειρα σε βάρος του οδηγού και του άλλου συνεπιβάτη του αγροτικού αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν. Οπως είναι γνωστό, το αυτοκίνητο δέχτηκε τους πυροβολισμούς του αρχιφύλακα και ακόμα δύο ειδικών φρουρών στη διάρκεια μπλόκου έξω από το χωριό Γωνιές του Δήμου Τυλίσου όταν δε σταμάτησε για έλεγχο.

Η απόφαση του δικαστηρίου πάρθηκε κατά πλειοψηφία με δύο ενόρκους να ψηφίζουν υπέρ της ενοχής του ειδικού φρουρού Γκούτζα.

Ο αρχιφύλακας Γ. Δημητρακάκης, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, άσκησε έφεση κατά της απόφασης με στόχο τη μείωση της ποινής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ