ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συντονισμένη επίθεση κατά του κεντρικού αστυνομικού τμήματος της πόλης Μικνταντίγια εξαπέλυσαν, χτες το πρωί, αντάρτες. Σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία σκοτώθηκαν 18 Ιρακινοί αστυνομικοί και ένας φύλακας, αλλά και τουλάχιστον 10 αντάρτες. Εντούτοις, όπως φαίνεται, ο στόχος εξετελέσθη καθώς 33 κρατούμενοι ως ύποπτοι για συμμετοχή στην αντίσταση απελευθερώθηκαν. Αμέσως μετά, ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντιγιάλα, διέταξε τη σύλληψη του επικεφαλής του τμήματος αλλά και άλλων αξιωματικών της αστυνομίας, εκτιμώντας ότι υπήρξε συνεργασία τους με τις αντάρτικες οργανώσεις.

Εκτός από τη Μικνταντίγια, αντικατοχικές επιθέσεις σημειώθηκαν, χτες, σε Βαγδάτη, Μπαακούμπα και στα διυλιστήρια του Μπαϊτζί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2 αστυνομικοί, 3 πολίτες και 3 τεχνικοί ενώ τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι. Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση ακραίας υποκρισίας, ο αμερικανικός στρατός διέταξε έρευνα μετά τις καταγγελίες της ιρακινής αστυνομίας ότι, την περασμένη βδομάδα, Αμερικανοί στρατιώτες ξεκλήρισαν 11μελή οικογένεια. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα αιματοκυλίσματα έχουν προκληθεί πολλάκις, και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, από τις κατοχικές δυνάμεις, χωρίς καμία αντίδραση.

Τέλος, χτες, με την ιρακινή ηγεσία συναντήθηκε αντιπροσωπεία Γερουσιαστών που επισκέπτεται τη Βαγδάτη και άσκησαν πίεση για «επιτάχυνση των διαδικασιών σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας».

Αποκαλύψεις (;) και καταγγελίες

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σαντάμ Χουσεΐν, Νατζί Σάμπρι, ήταν, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC, που επικαλείται απόρρητα έγγραφα, ένας από τους βασικούς έμμισθους πληροφοριοδότες της CIA πριν την εισβολή. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Σάμπρι είχε κλείσει σχετική συμφωνία με σημαντικό χρηματικό αντίτιμο, το Σεπτέμβρη του 2002, με Γάλλους, και δε διευκρινίζεται αν γνώριζε ότι πίσω από αυτούς βρίσκεται η CIA. Επίσης, αναφέρεται ότι ο Σάμπρι είχε ενημερώσει ότι δεν υπάρχουν απειλητικά όπλα μαζικής καταστροφής και ότι τελικά αρνήθηκε να λιποτακτήσει στις ΗΠΑ, επιλέγοντας, σήμερα, να διδάσκει κάπου στη Μέση Ανατολή σε Πανεπιστήμιο.

Την ίδια ώρα, η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση «Λυχνάρι του Αλαντίν», που ασχολείται με καρκινοπαθή παιδιά στο Νότιο Ιράκ, κατήγγειλε ότι σήμερα πεθαίνουν πολύ περισσότερα παιδιά στο Νότιο Ιράκ, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε φάρμακα, πόσιμο νερό και τρόφιμα, από ό,τι πριν το 2003.

ΗΠΑ
Αμετανόητος ο Μπους με φόντο αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Από τις διαδηλώσεις στη Νέα Ορλεάνη

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις στη Νέα Ορλεάνη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αγνοώντας για άλλη μία φορά την πραγματικότητα της ατραπού του Ιράκ, αλλά και την αντίθεση του αμερικανικού λαού έναντι του πολέμου του Ιράκ, αντίθεση που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους εμφανίστηκε «αισιόδοξος».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες από το Λευκό Οίκο, για τα τρία χρόνια από την έναρξη του πολέμου, ο Μπους τόνισε τον χρονικό προσδιορισμό «το ταχύτερο δυνατόν» και χαρακτήρισε αυτήν την ιρακινή κυβέρνηση «αναγκαία ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουμε για το Ιράκ». Αρνήθηκε για άλλη μία φορά να πει αν τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν όλα από το Ιράκ έως το τέλος της θητείας του στον Λευκό Οίκο, το 2009.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον επόμενο στόχο το Ιράν, βεβαίωσε ότι πρέπει χωρίς αργοπορίες να αναληφθεί διπλωματική δράση, ώστε να εμποδιστεί η κυβέρνηση στο Ιράν, με την απόκτηση πυρηνικών όπλων, να υιοθετήσει απέναντι στη διεθνή κοινότητα μία συμπεριφορά «εκβιαστική». Πάντως απέκλεισε μία απευθείας διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Τεχεράνης, επιμένοντας ότι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις - η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, δηλαδή η τρόικα - πρέπει να ηγηθούν αυτής της διαπραγμάτευσης.

Τέλος, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων για την τρίτη επέτειο του πολέμου του Ιράκ, ενώ πολλοί άλλοι αποδοκίμασαν τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους σε δημόσια εμφάνισή του στο Κλίβελαντ. Οι διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά την προσπάθειά τους να υπερπηδήσουν το οδόφραγμα που είχε στηθεί για να οριοθετήσει τα περιθώρια πρόσβασης της πορείας. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο κτίριο, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τους ορίστηκε δικάσιμος, προτού αφεθούν ελεύθεροι. Επίσης, η αστυνομία στο Σαν Φρανσίσκο συνέλαβε 17 άτομα από μία εξαιρετικά δραστήρια ομάδα διαδηλωτών κατά του πολέμου... γιατί «παρακώλυαν την κυκλοφορία των οχημάτων», φορώντας στολές παρόμοιες με των Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές του Αμπού Γράιμπ και κρατώντας πικέτες με αντιπολεμικά συνθήματα.

ΑΥΣΤΡΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις στον Τσέκου με στόχο την «ημι-ανεξαρτητοποίηση»... .

ΒΙΕΝΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την άμεση δημιουργία συνθηκών για τις μειονότητες του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να ζουν «μια ζωή με αξιοπρέπεια και ασφάλεια» ζήτησε χτες απ' τον «πρωθυπουργό» του προτεκτοράτου Αγκίμ Τσέκου η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ, προσθέτοντας πως αυτό το ζήτημα «θα μετρήσει», ενόψει μάλιστα και των γύρων συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων που έχουν ξεκινήσει απ' το Φλεβάρη στη Βιέννη...

Παρόμοιες πιέσεις άσκησε νωρίτερα στον Τσέκου και ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρ με απώτερο στόχο όχι βεβαίως την ασφάλεια της σερβικής μειονότητας, αλλά την προώθηση της «ημι-ανεξαρτητοποίησης» του προτεκτοράτου... Ο πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ «διαβεβαίωσε», πάντως, τον Αχτισαάρ πως η κυβέρνησή του «επιδιώκει να αποσπάσει την εμπιστοσύνη των μειονοτήτων», δίχως ωστόσο να εξηγήσει πώς θα το πετύχει.

Ο Τσέκου, που επισκέπτεται το τελευταίο 48ωρο τη Βιέννη με την ιδιότητα του «πρωθυπουργού», αναμενόταν να συναντηθεί και με τον Χαβιέ Σολάνα (Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια), τον Ευρωενωσιακό Επίτροπο για ζητήματα διεύρυνσης Ολι Ρεν και τον γγ του ΝΑΤΟ, Γιαάπ ντε Χοπ Σέφερ...

Τα Σκόπια ανησυχούν...

Στο μεταξύ, χτες (και περίπου μία βδομάδα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Μπέσνικ Μουσταφάι πως τα Τίρανα «δεν μπορούν να εγγυηθούν τα σύνορά τους» με ΠΓΔΜ και Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση απόσπασης του τελευταίου), ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι επανήλθε στο ζήτημα. Επισήμανε έτσι πως τέτοιες δηλώσεις «είναι επικίνδυνες και δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και πως η τοποθέτηση του Μουσταφάι δε συνάδει «με τις ευρωενωσιακές επιδιώξεις» της Αλβανίας...

Τις δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών είχε νωρίτερα επικροτήσει ο Αρμπεν Τζαφέρι (αρχηγός αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ), λέγοντας πως αυτές «είναι σοβαρές και υπεύθυνες» και εκφράζουν την «πραγματικότητα» της περιοχής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δρακόντεια μέτρα και καταδιώξεις ενόψει εκλογών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σκηνές κινηματογραφικής καταδίωξης εκτυλίχτηκαν, χθες, στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Ιερουσαλήμ - Τελ Αβίβ, καθώς ισχυρές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού κυνήγησαν και σταμάτησαν, τελικά, μικρό φορτηγό λεωφορείο όπου φέρεται να υπήρχαν, τουλάχιστον, 7 κιλά εκρηκτικών. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, πληροφορίες υπήρχαν για επικείμενη απόπειρα μεγάλης επίθεσης ενόψει των εκλογών της 28ης Μάρτη, γι' αυτό και από το μεσημέρι, χθες, τα μέτρα στην Ιερή Πόλη ήταν δρακόντεια από εδάφους και αέρος.

Δεν αποσαφηνίστηκε αν τα εκρηκτικά προορίζονταν για καμικάζι ή αν και οι 10 Παλαιστίνιοι επιβαίνοντες στο φορτηγάκι θεωρούνται αναμεμειγμένοι. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, όμως, έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στην ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ», εκτιμώντας, μάλιστα, ότι την εντολή αλλά και τα χρήματα για σειρά επιθέσεων κατά του Ισραήλ δόθηκαν από το Ιράν. Η οργάνωση δεν είχε αντιδράσει μέχρι χθες βράδυ.

Ούτως ή άλλως, πάντως, τα παλαιστινιακά εδάφη παραμένουν ερμητικά αποκλεισμένα, ενόψει των εκλογών της επόμενης βδομάδας, και μόνο το εμπορικό πέρασμα Κάρνι άνοιξε για λίγη ώρα, χθες το πρωί, για να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας βασικά είδη τροφίμων.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και του Αμπάς για το νέο κυβερνητικό σχήμα της «Χαμάς». Ο πολιτικός της ηγέτης, πάντως, Κχαλέντ Μασχάαλ, απέκλειε, χθες, για άλλη μια φορά, το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Ισραήλ, τονίζοντας ότι «οι υπάρχοντες όροι δεν οδηγούν σε δικαίωση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, γι' αυτό και δε θα τους αποδεχτούμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ