ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Συνειδητή επιχείρηση διαστρέβλωσης

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ΚΚΕ έχει κατηγορηματικά ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό και, μάλιστα, επανειλημμένα ότι στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν κάνει την παραμικρή άμεση ή έμμεση συνεργασία με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή το ΣΥΝ, είτε στον πρώτο, είτε στο δεύτερο, είτε σε όποιον άλλο γύρο. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην άλλη άκρη και αντιμάχεται την αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει καμιά σχέση με τη διγλωσσία και τις κεντροαριστερές αυταπάτες του ΣΥΝ. Υποστηρίζει πανελλαδικά τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας, μαζί με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Οσοι γράφουν και ξαναγράφουν (π.χ. εφημερίδα «Εθνος»), περί σεναρίων συνεργασίας της ΝΔ και του ΚΚΕ σε έναν ή περισσότερους δήμους ή νομαρχίες απλά και μόνον επιχειρούν - και, μάλιστα, συνειδητά - να διαστρεβλώσουν και να συκοφαντήσουν τις ξεκάθαρες θέσεις του Κόμματος και να σκορπίσουν σύγχυση στα λαϊκά στρώματα.

Και μη μας αντιτείνουν ότι ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ δήλωσε την υποστήριξη της τελευταίας στον υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ νυν και υποψήφιο δήμαρχο της Καρδίτσας. Την παραμικρή δικαιολογία δεν έχουν. Το ΚΚΕ έχει από καιρό καταγγείλει, τόσο τα «παιγνίδια» της ΝΔ και τις ιδιοτελείς στοχεύσεις της, όσο και την... πονηρή εκμετάλλευσή τους, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Βιομήχανοι και Κεντροαριστερά...

Πυρ και μανία είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σ. Μπερλουσκόνι, με τους συναδέλφους του της Ενωσης Βιομηχάνων της χώρας. Ο λόγος είναι απλός. Οι βιομήχανοι, όπως είναι φυσικό και ευκολονόητο, βλέπουν τα συμφέροντά τους αυτή τη φορά, να προωθούνται πιο αποτελεσματικά από την Κεντροαριστερά του Ρ. Πρόντι. Πήραν ό,τι πήραν από τον «καβαλιέρε» και τώρα σκοπεύουν να χρεώσουν τη συνέχεια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Κεντροαριστερά. Γι' αυτό και διάφορες εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, που ελέγχονται από σημαίνοντα μέλη της Ενωσης Βιομηχάνων (πχ «Κοριέρε ντε λα Σέρα», «Μεσαντζέρο» κ.ά.) στάζουν μέλι τον τελευταίο καιρό για την Κεντροαριστερά. Αλλωστε, αυτός δεν είναι ο ρόλος των όποιων κεντροαριστερών σχημάτων; Οταν τα «δεξιά» πολιτικά σχήματα «μπουκώνουν» στην προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, έρχονται τα κεντροαριστερά και ανεβαίνουν πάλι οι ταχύτητες... Προς γνώση και συμμόρφωση, γιατί το έργο αυτό είναι χιλιοϊδωμένο και όχι μόνο στην Ιταλία...

Τα σύμφυτα...

Κι όμως έγινε και απόφαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων, το τμήμα της εισήγησης της ΠΓ που χαρακτήριζε την ανεργία «σύμφυτο του καπιταλισμού»! Και δε διαφωνούμε. Πράγματι σάρκα από τη σάρκα του καπιταλισμού είναι η ανεργία. Και δε θα εκλείψει, παρά μόνο όταν εκλείψει αυτό το σύστημα.

Ομως... Οταν θες να λέγεσαι «αριστερό κόμμα» και πλασάρεσαι σαν τέτοιο. Οταν θες να εμφανίζεσαι υπέρμαχος των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Οταν ιεραρχείς την ανεργία ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα του κόσμου που υποτίθεται ότι υπερασπίζεσαι και εφόσον τη θεωρείς σύμφυτη του καπιταλισμού, τότε τι πιο λογικό απ' το να μιλήσεις και για την ανάγκη ανατροπής του και να παλέψεις γι' αυτήν; Ο Συνασπισμός, όμως, προτιμά να καλλιεργεί αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, για μια «εναλλακτική πολιτική», που... θα κάνει τον σύγχρονο καπιταλισμό ανθρώπινο και την ευρωένωση των πολυεθνικών μοχλό προώθησης και εφαρμογής της «βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής προστασίας και της απασχόλησης». Κι όλ' αυτά, μαζί με τους νόμους της αγοράς, την ελευθερία (διάβαζε: ασυδοσία) δράσης του κεφαλαίου, τον εντεινόμενο συνεχώς επιχειρηματικό ανταγωνισμό και όλα όσα προβλέπουν το Μάαστριχτ, η ΟΝΕ κλπ., κλπ..

Προφανώς, η ανεργία δεν είναι το μόνο σύμφυτο. Η περίπτωση του ΣΥΝ, για παράδειγμα, αποδείχνει, ότι η υποκρισία και η διγλωσσία είναι σύμφυτα του οπορτουνισμού.

Ούτε καν φραστικά

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, την προηγούμενη Πέμπτη απαίτησε, ανάμεσα στα άλλα, οι εργοδότες να έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε «ευέλικτες» απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις και αιτιολογία, τάχτηκε υπέρ του «γαλλικού μοντέλου» και εκθείασε την προεκλογική πρόταση του Γ. Παπανδρέου για 4χρονη ανασφάλιστη εργασία.

Από την προηγούμενη Πέμπτη μέχρι και χτες ο Γ. Παπανδρέου πραγματοποίησε δυο κεντρικές ομιλίες στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, μίλησε σε συγκέντρωση στο Αγρίνιο και τοποθετήθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά ούτε μια φορά δεν εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προτάσεις του ΣΕΒ, επιλέγοντας γενικά και αόριστα να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται κατά της «φτηνής εργασίας»...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δεν τόλμησε ούτε φραστικά να εναντιωθεί στις απαιτήσεις των μεγαλοβιομηχάνων. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν ο ίδιος - αναφερόμενος ειδικά στους νέους ανθρώπους - έχει προτείνει την επέκταση της «μερικής» και «προσωρινής» απασχόλησης και τη «μαύρη» εργασία, συνδράμοντας στην προώθηση της πολιτικής που θα εξασφαλίσει φτηνά νεανικά εργατικά χέρια στο μεγάλο κεφάλαιο.


Τα μεταναστευτικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ «κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» της έλειπαν της κυβέρνησης. Κι όμως, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε περήφανος για την ασκούμενη μεταναστευτική πολιτική. Εκσυγχρονίστηκε, λέει...

Να υποθέσουμε ότι θεωρεί ιδιαίτερα «σύγχρονη» τη «μαύρη» απασχόληση (διάβαζε: ξεζούμισμα) αλλοδαπών σε οικοδομές και ναυπηγεία με μισθούς πείνας και χωρίς ασφάλιση, ενώ για μέτρα ασφαλείας δεν τίθεται καν ζήτημα...

`Η, μήπως, είναι «σύγχρονες» οι ατέλειωτες ουρές αλλοδαπών στις νομαρχίες, όπου εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες ταλαιπωρούνται από απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και πολύ συχνά γίνονται θύματα αετονύχηδων;

Το μόνο που σίγουρα έχει εκσυγχρονιστεί - κι αυτό θα το αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση - είναι τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον τους. Η αστυνομία συνεχίζει τις «σκούπες» με πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά συστήματα.

Οσο για τις άλλες υπηρεσίες που δρουν στην Ελλάδα δεν είναι να λέμε και πολλά πολλά. Η περίφημη ιστορία με τις απαγωγές Πακιστανών και η αποκάλυψη για 5 χιλιάδες συλλήψεις αλλοδαπών για λογαριασμό των Βρετανών παραμένουν πρόσφατα γεγονότα.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ για καταστολή, όμως, σας πληροφορούμε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και επαρχίας με στόχο την «ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».

Με βάση όμως τις τελευταίες εικόνες που έχουν στο μυαλό τους οι Ελληνες πολίτες και συγκεκριμένα τα ΜΑΤ να επιτίθενται αναίτια σε διαδηλωτές, μάλλον για αίσθημα ανασφάλειας μπορούμε μόνο να μιλάμε.

Είναι σαφές ότι σε αυτή τη χώρα για να ασχοληθεί στα σίγουρα και άμεσα μαζί σου η αστυνομία μόνο ένα πράγμα έχεις να κάνεις: Με κάποιον τρόπο να διαδηλώσεις ή να αντισταθείς στις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Σε κάθε άλλη περίπτωση (αν δηλαδή ένας πολίτης αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα) ...όλα παίζονται και το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο.

Το δίκιο δε χαρίζεται

Το τελευταίο διάστημα, κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, κάνουν δημόσιες δηλώσεις για την... κατανόηση που υποτίθεται πως δείχνουν για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Το ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας, αναφέρεται στις εισοδηματικές και γενικότερες αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας, που μόλις τώρα ανακάλυψε και κατηγορεί την κυβέρνηση από τη θέση της αντιπολίτευσης. Από τη ΝΔ, οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Αλογοσκούφης και Δ. Σιούφας, αναλύουν την έξαρση της ακρίβειας που προκάλεσε η αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ και λένε ότι οι μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα υπολείπονται σημαντικά του μέσου όρου της ΕΕ.

Στον κατάλογο εκείνων που... αναγνωρίζουν τα προβλήματα των εργαζομένων - για τους δικούς του λόγους ο καθένας - θέλησε να προστεθεί χτες και ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο κ. Κυριακόπουλος, που την περασμένη βδομάδα βάφτιζε «γενναιόδωρες» τις ονομαστικές αυξήσεις 2,8% στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δήλωσε με νόημα: «Είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που μπορεί να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με 1.000 ευρώ. Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει, δεν είμαι εκτός της κοινωνίας». Παρέβλεψε βέβαια ή αγνόησε σκόπιμα, ότι οι δυσκολίες είναι ακόμη μεγαλύτερες για τους πάνω από 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους που ζουν με εισόδημα μέχρι 500 ευρώ το μήνα!

Αν νομίσετε πως ο πρόεδρος του ΣΕΒ και τα κορυφαία στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων υποφέρουν από «κρίση ειλικρίνειας», κάνετε λάθος. Εκ του πονηρού και για λόγους ψηφοθηρίας, στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ορισμένα πράγματα με το όνομά τους ή και τα φουσκώνουν, ομολογώντας έτσι δημόσια αλήθειες τις οποίες αμφισβητούσαν όταν ήταν στην κυβέρνηση. Ο,τι δηλαδή γινόταν όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Απλώς, σήμερα, έχουν αλλάξει οι ρόλοι.

Εκ του πονηρού είναι και η κατανόηση που δείχνουν τα στελέχη της ΝΔ στους οικονομικά ασθενέστερους, με τις αναφορές τους στα προβλήματα που προκαλούνται από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς - συντάξεις. Με τις ομολογίες αυτές, επιδιώκουν, αφ' ενός, να ρίξουν το ανάθεμα μόνο στο «κακό» ΠΑΣΟΚ, και, αφ' ετέρου, εφαρμόζοντας την ίδια ακριβώς πολιτική, προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους να κάνουν... υπομονή και να δουλέψουν σκληρά, ώστε να προσβλέπουν σε «κοινωνικό μέρισμα», όταν και εφόσον «μεγαλώσει η κοινωνική πίτα» και η «ανταγωνιστικότητα»!

Στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στους βιομηχάνους και όλους εκείνους που υπηρετούν πιστά αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και μας λένε προκλητικά «δίκιο έχετε αλλά πού να το βρείτε», οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δώσουν την κατάλληλη απάντηση. Μπορούν και πρέπει να αναζητήσουν το δίκιο τους, μέσα από τον αγώνα και το συντονισμό της πάλης για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και την κατάργηση της ίδιας της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ