ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Οπου να 'ναι οριστικοποιούνται...

Δικομματικός καυγάς με αφορμή την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ με προφανή σκοπό την απόκρυψη από τους Ελληνες αγρότες ότι πλησιάζει η ώρα της «χαριστικής βολής»...

Στο γνωστό δικομματικό παιχνίδι σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας, επιδίδονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την οριστικοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πρόκειται στην ουσία για το νέο τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων, που συνθλίβει παραπέρα τα συμφέροντα των φτωχομεσαίων αγροτών, καθώς αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, που καθορίζονται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό προχώρησε σε δηλώσεις με τις οποίες διαβεβαίωνε κάθε ενδιαφερόμενο για την έγκαιρη οριστικοποίηση των δικαιωμάτων και την ενεργοποίησή τους μέσα στην άνοιξη. Την ίδια περίπου στιγμή, ο εκπρόσωπος Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλος, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα κάλεσε, εκ μέρους του κόμματός του, την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα ατομικά δικαιώματα των αγροτών, σημειώνοντας ότι «οι Ελληνες αγρότες απειλούνται από την απώλεια περιουσιακών στοιχείων», προσθέτοντας ακόμη ότι «με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, θα υπάρξει πρόβλημα».

Αν τελικά η οριστικοποίηση των δικαιωμάτων γίνει εντός του επόμενου διαστήματος (όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση - αφού φαίνεται ότι λύθηκε το πρόβλημα του... ιού που είχε πλήξει την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ιδιωτικής εταιρίας που ανέλαβε το έργο και καθυστέρησε την περαίωσή του) ή «αν θα υπάρξει πρόβλημα» (όπως προβλέπει το ΠΑΣΟΚ), είναι κάτι που πολύ σύντομα θα φανεί. Ομως η μετατόπιση του πολιτικού διαλόγου σε ένα πολύ σοβαρό, αλλά τεχνοκρατικό θέμα - αντί της ουσιαστικής συζήτησης επί της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που θα υποστούν οι Ελληνες αγρότες και των ανυπολόγιστων ακόμη αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα προκληθούν στο σύνολο της αγροτικής οικονομίας εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ που και τα δύο κόμματα υπηρετούν πιστά - δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει ωστόσο να αναφερθούμε σε ένα ακόμη σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε χτες ο Ρ. Σπυρόπουλος και αφορά την ανάληψη του έργου ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο Ρ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι κακώς ανατέθηκε η διαχειριστική ευθύνη του έργου στην ΠΑΣΕΓΕΣ και κακώς μετακυλίεται το κόστος του στους αγρότες, αφού θα έπρεπε να το αναλάβει το κράτος. Η παραπάνω θέση είναι σίγουρα σωστή, ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι εκεί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως οι Ελληνες αγρότες διαθέτουν μνήμη... χρυσόψαρου, αφού η ΝΔ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να βαδίζει στον δρόμο που το ΠΑΣΟΚ χάραξε και σ' αυτήν την περίπτωση.

Συνεχίζοντας δηλαδή το παράνομο «χαράτσωμα» του αγροτικού κόσμου, που πρώτα η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλλε και πάλι μέσω των «πρασινογάλαζων καρεκλοκένταυρων» της ΠΑΣΕΓΕΣ. «Χαράτσωμα» που μόνο για φέτος θα στοιχίσει στους αγροτοκτηνοτρόφους 53,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εισπράξει η ΠΑΣΕΓΕΣ για την περαίωση του έργου και άλλα 10 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ που θα εισπράξει το κράτος.

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Αγωνιστική συγκέντρωση ενάντια στο ξεκλήρισμά τους

Εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας έδωσαν το «παρών» τους στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει πιστά και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με τη νέα ΚΑΠ τους δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Κατήγγειλαν, δε, την ασύδοτη δράση των καπνεμπόρων που παίρνουν τα καπνά σε τιμές που όχι μόνο δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αλλά τους οδηγούν σε χρεοκοπία.

Η συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Ομάδα Καπνοπαραγωγών, έγινε στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας. Με τη συμμετοχή τους οι καπνοπαραγωγοί καταδίκασαν τη νέα ΚΑΠ, οι επιπτώσεις της οποίας, είναι πλέον, ολοφάνερες, καθώς πολλοί, ήδη, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, ενώ όσοι αποφασίσουν να τη συνεχίσουν, δεν ξέρουν αν πουλήσουν το προϊόν και σε τι τιμή θα πληρωθεί, δεδομένου ότι κάθε χρόνο πέφτει, όλο και περισσότερο, σε εξευτελιστικά επίπεδα. Και βεβαίως, το ξεροκάματο των αποδεσμευμένων επιδοτήσεων, είναι «στάχτη στα μάτια» και δεν καλύπτει την απώλεια εισοδήματος.

Σ' αυτές τις επιπτώσεις αναφέρθηκε στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη συγκέντρωση ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και στέλεχος της ΠΑΣΥ, τονίζοντας ότι οι καπνοπαραγωγοί, όπως και συνολικότερα η μικρομεσαία αγροτιά, πρέπει να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ και να εντείνουν τον αγώνα τους όχι μόνο για να σωθούν, αλλά για καλύτερες μέρες.

Μίλησαν, επίσης, οι Κ. Αδάμος, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας, ο Γ. Γκουτζέλας, πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ακατέργαστου Καπνού και Αστ. Πελετικίδης, γραμματέας της Διεπαγγελματικής Καπνού, ενώ το ψήφισμα διάβασε ο Μ. Μπουγάτσας, μέλος της διοίκησης της Ομάδας Καπνοπαραγωγών. Παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο Β. Κατής, υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και εκπρόσωποι φορέων.

Σε ανακοίνωσή της, σχετικά με τις εξελίξεις στον καπνό, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ επισημαίνει ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και θα γίνουν χειρότερα εάν δεν καταφέρουμε να απαντήσουμε οργανωμένα και σωστά». Καταγγέλλει, επίσης, ότι «τα διάφορα φερέφωνα των κομμάτων που οδήγησαν τα πράγματα σ' αυτό το χάλι και που μιλάνε για βιοκαύσιμα, για αγροτουρισμό και αξιοποίηση του Ολύμπου, για σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, για πούρα Αβάνας κλπ., επιδιώκουν παγίδευση της εκρηκτικής πια αγανάκτησης των αγροτών της επαρχίας Ελασσόνας και κανείς δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα τους». Και τονίζει ότι «πρώτη πολιτική απάντηση είναι η καταδίκη όλων των υποψηφίων στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ».

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ
Συνέχισαν και χτες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Συνέχισαν και χτες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους οι καπνοπαραγωγοί του Αγίου Σπυρίδωνα Πιερίας, που ζητούν την παρέμβαση του κράτους προκειμένου να διασφαλιστεί μια κατώτερη τιμή για τον καπνό, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη του κόστους παραγωγής και ένα λογικό κέρδος. Τρεις νέοι αγρότες του χωριού πραγματοποιούν απεργία πείνας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις εξευτελιστικές τιμές με τις οποίες αγοράζουν φέτος οι έμποροι τον εξαιρετικής ποικιλίας καπνό (Κατερίνη) που παράγουν.

Οπως δηλώνουν οι παραγωγοί του Δήμου Δίου Πιερίας, το κόστος παραγωγής του καπνού φθάνει στα 3,5 ευρώ και η εμπορική τιμή, η ανώτερη, είναι στα 2,55 (αφορά σ' ένα μικρό ποσοστό των καπνών), ενώ η κατώτερη 60 λεπτά το κιλό. Να σημειωθεί ότι πέρσι η κατώτερη τιμή ήταν 1,70 ευρώ.

«Στη Δυτική Πιερία όμως έχουμε ήδη τιμές με 60 λεπτά και όπως φαίνεται θα θέλουν να αγοράσουν οι έμποροι καπνό με 30 λεπτά, δηλαδή το κιλό ο καπνός θα είναι φθηνότερος από μισό λίτρο νερό», λέει ο αντιπρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού, Ηλίας Ρίζος. «Το 60% των νέων αγροτών που βρίσκονται στην περιοχή μας, συνεχίζει, έχουν ενταχτεί σε προγράμματα κι αυτό που τους απασχολεί είναι το μέλλον του καπνού και πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα, να ξεχρεώσουν δάνεια, αν η πολιτεία δεν τους εξασφαλίσει το εισόδημά τους. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή μας, θέλουμε να υπερασπίσουμε τον τόπο μας, να μείνουμε στη γη μας, αλλά επιβάλλεται η παρέμβαση της πολιτείας. Δεν μπορούμε να παράγουμε προϊόν που η εμπορική τιμή δε μας εξασφαλίζει το κόστος».

Ο Γιάννης Σκούφας, ο οποίος ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της ΠΑΣΥ που επισκέφθηκε τους απεργούς πείνας, δήλωσε: «Αυθόρμητα τρεις συνάδελφοί μας καπνοπαραγωγοί βλέποντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, άρχισαν αυτό τον αγώνα. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο του αγώνα τους και μιλώντας μαζί τους επισημάναμε το αντικειμενικό γεγονός ότι είτε μερική είτε ολική η αποσύνδεση του καπνού, το τέλος είναι το σταμάτημα της παραγωγής της καλλιέργειας. Μιας καλλιέργειας που αποτελεί ουσιαστικά για τις περιοχές αυτές της Πιερίας μονοκαλλιέργεια.. Ο αγώνας των αγροτών πρέπει να δυναμώσει και οι καπνοπαραγωγοί θα πρέπει να συμπαραταχτούν με τις δυνάμεις εκείνες που έχουν ρήξεις με τις πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων και της ΕΕ».

Μετά τη διαβεβαίωση ότι στελέχη του Οργανισμού Καπνού θα επισκεφθούν σήμερα την περιοχή για να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση και να κάνουν σχετικές προτάσεις, οι 3 νέοι αγρότες διέκοψαν την απεργία πείνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ