ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Ενιαίο, δυναμικό και διεκδικητικό μέτωπο πάλης

Σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πολυτεχνείου για το φοιτητικό κίνημα μίλησε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Την ανάγκη συμπόρευσης των φοιτητών με τους καθηγητές, τους σπουδαστές, τους μαθητές, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε ενιαίο μέτωπο αγώνα, δυναμικό, μαζικό και διεκδικητικό, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, μέτωπο που θα παλεύει για το πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη ο λαός, ανέδειξε ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πολυτεχνείου της ΚΝΕ, η οποία έγινε χτες στο ίδρυμα. Δυο βδομάδες πριν τις φοιτητικές εκλογές της 5ης του Απρίλη, σε μια περίοδο αναβρασμού στο χώρο των πανεπιστημίων, στο φόντο της αντιλαϊκής επέλασης στο δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλιά, πολλοί φοιτητές του Πολυτεχνείου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση και συζήτησαν για την ανάγκη αναζωογόνησης του φοιτητικού κινήματος.

Στην ομιλία του ο Θ. Γκιώνης στάθηκε στην επίθεση που εξαπολύεται ενάντια στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, και τόνισε ότι το φοιτητικό κίνημα μπορεί να διεκδικήσει το πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, να μετρήσει κατακτήσεις. Εξήγησε ότι οι αλλαγές που προωθούνται βρίσκονται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πανεπιστημίου και κάλεσε τους φοιτητές να παλέψουν μαζικά για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού. Υπογράμμισε την ανάγκη συμπόρευσης σε αυτόν τον αγώνα με τους καθηγητές, τους μαθητές και όλο το λαό, τονίζοντας ότι η επίθεση στο δικαίωμα στη μόρφωση αφορά όλους και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός, μαζικός, διεκδικητικός και να συγκρούεται με την κυρίαρχη πολιτική. Και φέρνοντας το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου οι φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους, επισήμανε ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να αναθεματίζουν το νόμο για ελεύθερες απολύσεις, αλλά η πολιτική τους άνοιξε το δρόμο για να υπάρχουν και στην Ελλάδα πολλοί νέοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι.

Μαύρο σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ

Ανέδειξε την ευθύνη των παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ για τα διαλυτικά και κρισιακά φαινόμενα στο φοιτητικό κίνημα, όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει ΕΦΕΕ αλλά και επειδή σε επίπεδο συλλόγων οι δύο παρατάξεις δεν ενημερώνουν τους φοιτητές, δεν κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, δε θέλουν τη συμμετοχή «γιατί όχι μόνο δεν έχουν εμπιστοσύνη στον κόσμο, αλλά τον φοβούνται. Καλλιεργούν πλαστά διλήμματα, πλαστές αυταπάτες, λειτουργούν με άλλους όρους», με κύριο στόχο να μεταφράσουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών σε στήριξη στην κυβερνητική πολιτική και στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Και ξεκαθάρισε ότι οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν ρόλο συνδιαχείρισης, συνδιαλλαγής και διάβρωσης των συνειδήσεων των φοιτητών, λειτουργούν με τη λογική του εμπορίου. Κάλεσε τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, να μαυρίσουν τις δυνάμεις εκείνες που λένε ότι η κατάσταση δεν αλλάζει, να αξιοποιήσουν το όπλο της ψήφου στις φοιτητικές εκλογές για να ξεκαθαρίσουν σε ΔΑΠ - ΠΑΣΠ ότι δεν έχουν τον κόσμο στο «τσεπάκι τους».

Υπάρχουν προϋποθέσεις να ζήσουμε καλύτερα

Κάλεσε, «όλοι οι φοιτητές να συμμετέχουν, να αγωνιούν και από κοινού να παίρνουν αποφάσεις για πάλη» και ξεκαθάρισε ότι «εμπιστευόμαστε τον κόσμο και γι' αυτό έχουμε τέτοια αντίληψη για το κίνημα και θέλουμε να συμμετέχουν όλοι».Κάλεσε τους φοιτητές να στηρίξουν την ΠΚΣ στις φοιτητικές εκλογές στις 5 του Απρίλη, ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης, τονίζοντας ότι ενίσχυση της Πανσπουδαστικής είναι ενίσχυση «του φοιτητικού κινήματος ώστε με καλύτερους όρους να διεκδικήσει τα δικαιώματα των φοιτητών στις σπουδές, τα δικαιώματα στην εργασία». Σημείωσε ότι αν οι φοιτητές μπουν μαζικά στον αγώνα μπορούν να φέρουν εμπόδια και τόνισε ότι μέσα από τον αγώνα πρέπει να βγαίνουν συμπεράσματα για τον προσανατολισμό, για την κατεύθυνση της πάλης.

Και τόνισε: «Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους φοιτητές, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την ανάγκη διαμόρφωσης στα πανεπιστήμια ενός πόλου συσπείρωσης φοιτητών, συλλόγων, επιτροπών αγώνα που συμφωνούν ότι χρειάζεται πάλη ενάντια σε αυτή την πολιτική, συμφωνούν ότι χρειάζεται να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας. Να διαμορφωθούν όροι και προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί αυτός ο πόλος που θα είναι ικανός να αντιπαρατεθεί με την κυρίαρχη πολιτική, με μαζικούς αγώνες. Γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ο κόσμος να ζήσει καλύτερα».

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ετοιμάζεται για προσαρμογή στην Μπολόνια

Με δυο διημερίδες την επόμενη βδομάδα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) παρεμβαίνει στις εξελίξεις στα ζητήματα της Παιδείας και ειδικότερα στο ζήτημα της εκπαίδευσης και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, καταθέτοντας μια πρόταση... προσαρμογής στα «νέα δεδομένα» που δημιουργεί για την ανώτατη εκπαίδευση η διαδικασία της Μπολόνια. Σε συνέντευξη Τύπου χτες, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος παρουσίασε αυτές τις εκδηλώσεις και η υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής τους, Τ. Μοροπούλου, έδωσε το στίγμα της πρότασης του ΤΕΕ: Να αναγνωριστεί το Επιμελητήριο ως «φορέας πιστοποίησης» των «προσόντων» των αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων που θα κατακλύσουν την αγορά και με βάση αυτή την πιστοποίηση του ΤΕΕ να απονέμονται επαγγελματικά δικαιώματα πολλών και διαφορετικών επιπέδων, ανάλογα με το χρόνο σπουδών κλπ.

Ετσι, ενώ η ηγεσία του ΤΕΕ εμφανίζεται υπερασπιστής των πανταετών σπουδών για τους μηχανικούς και στα λόγια παίρνει θέση ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που φέρνει η διαδικασία της Μπολόνια στην ανώτατη εκπαίδευση, από την άλλη αποδέχεται τις αναδιαρθρώσεις, τα πτυχία τριετούς φοίτησης, τα υποβαθμισμένα πτυχία των ΤΕΙ κι όλη αυτή την πανσπερμία τίτλων... φροντίζοντας εγκαίρως να εξασφαλίσει έναν καθοριστικό ρόλο για το Επιμελητήριο στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Α. Ανδρεόπουλος, που αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, που είναι σε εξέλιξη, και εκτίμησε ότι οι αγωνιστικές διαθέσεις στον κλάδο των πανεπιστημιακών δεν είναι τόσο έντονες, όσο απαιτούν οι περιστάσεις και οι εξελίξεις.

ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε σχολές

Σήμερα Πέμπτη, η ΟΒ της ΚΝΕ στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στη Γαλλία. Τι φοιτητικό κίνημα χρειαζόμαστε». Η εκδήλωση θα γίνει στις 3 μ.μ., στο κτίριο της οδού Καλαμιώτου και θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Ράμμος και Δημήτρης Δανίκας.

Αύριο Παρασκευή, η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής Αθήνας, διοργανώνει πλατιά σύσκεψη στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου), στις 5 μ.μ., με θέμα την αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος. Θα μιλήσει ο Γιώργος Φραγκογιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Επίσης αύριο Παρασκευή, η Τομεακή Οργάνωση Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), καλεί σε εκδήλωση, στις 2 το μεσημέρι, με θέμα: «Η κατάσταση του φοιτητικού κινήματος σήμερα και η θέση της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αγωνιστικές διεργασίες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Σε περίοδο αναταραχής βρίσκονται τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς η επέλαση στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης που προωθείται μέσα από το νέο νόμο πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, βρίσκεται προ των πυλών.

Σε συλλαλητήρια στις 31 Μάρτη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης καλούν 30 φοιτητικοί, 8 σπουδαστικοί σύλλογοι, 67 επιτροπές αγώνα σε Πανεπιστήμια και 26 σε ΤΕΙ που συσπειρώνονται στα πανελλαδικά συντονιστικά αγώνα. Παράλληλα, διανύουμε ήδη την τέταρτη μέρα απεργίας των πανεπιστημιακών, που σήμερα πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι βδομάδα διεργασιών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς οι φοιτητές και οι σπουδαστές προχωρούν σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων. Στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνουν η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ο νέος νόμος - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Τα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, της μετατροπής των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και την όξυνση των ταξικών φραγμών προκαλούν ήδη αντιδράσεις φοιτητών, σπουδαστών, καθηγητών, εργαζομένων, που έχουν συμφέρον τη δυναμική υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ενόψει δε και των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, που πραγματοποιούνται στις 5 Απρίλη, οι διεργασίες στους συλλόγους εντείνονται, προκειμένου η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης να εκφραστεί και στο αποτέλεσμα των εκλογών, με την αποδυνάμωση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Για το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης

Η ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται από την ΕΕ και υλοποιούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και στη χώρα μας, αναδείχτηκε χτες και κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα: Παρόν και μέλλον».

Στο επίκεντρο της χτεσινής συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βρέθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της ανώτατης εκπαίδευσης, με την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αντιδραστικές και αντιεκπαιδευτικές οδηγίες που έχει επιβάλει η ΕΕ. Γεγονός που επιβάλλεται να δώσει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις χαρακτηριστικά ρήξης και ουσιαστικής σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν και την προωθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ