ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κριτήριο ψήφου το συμφέρον του λαού

«Το ζήτημα δεν είναι η ικανότητα του δημάρχου. Αλλωστε χρόνια τώρα, εκλέγονται οι... ικανότεροι και όμως τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται. Το κύριο είναι να είναι ικανοί στην αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική και την εφαρμογή και προώθησή της. Χρειαζόμαστε ικανούς και αγωνιστές για το λαό και όχι για το κεφάλαιο. Προτάσεις έχουν όλοι. Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. Με ποιο κριτήριο, δηλαδή, θα αποφασίσουμε. Θέλουμε έργα δωρεάν για το λαό ή το λαό λεία στους επιχειρηματίες».

Τα παραπάνω τόνισε ο Βασίλης Λυκούρας, υποψήφιος δήμαρχος Νέου Ηρακλείου με την «Δημοκρατική Ενότητα», στο πλαίσιο της πανελλαδικής συνεργασίας του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, στη χτεσινή εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης, «Ηλέκτρα Αποστόλου».

Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα δεν είναι ούτε τοπική, ούτε αυτοδιοίκηση. Περιγράφοντας τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα, όπως έχει διαμορφωθεί, επισήμανε μεταξύ άλλων πως στον τομέα της Υγείας, για παράδειγμα, τις ελλείψεις αξιοποιούν οι δήμοι παρέχοντας υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, όπως συμβαίνει στα δημοτικά ιατρεία. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η πελατεία του ιδιωτικού τομέα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Β. Λυκούρας
Ο υποψήφιος δήμαρχος Β. Λυκούρας
Τον υποψήφιο δήμαρχο παρουσίασε ο πρώην επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος της «Δημοκρατικής Ενότητας» Περικλής Γκιουλέας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολιτικής της σημερινής διοίκησης του δήμου. Το 78% των εργαζομένων στο δήμο, είπε, και τις δημοτικές επιχειρήσεις δουλεύουν με διάφορες συμβάσεις. Είναι 644 εργαζόμενοι και μόλις οι 185 είναι μόνιμοι υπάλληλοι. Επίσης, ο δήμος χρωστάει στις τράπεζες έναν ολόκληρο προϋπολογισμό.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Μάνος Κοντός, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι ευκαιρία για το λαό στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να δώσει ηχηρό μήνυμα καταδικάζοντας τις πολιτικές τις ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ. Εκ μέρους της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, χαιρέτισε ο Φώτης Βαρδής, τονίζοντας ότι αυτοί που εφαρμόζουν την κυρίαρχη πολιτική παίζουν με ψευδεπίγραφες λέξεις και αποφεύγουν να κάνουν ταξικούς προσδιορισμούς γιατί η ίδια η πολιτική τους είναι ταξική.

ΚΟΖΑΝΗ
Συνδυασμοί συσπείρωσης

Να μη νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους μέσω των τοπικών εκλογών τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που πρόκειται να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα. Να στηρίξουν τους συνδυασμούς που υποστηρίζουν οι συνεργαζόμενες ριζοσπαστικές δυνάμεις και διεκδικούν την ψήφο τους προκειμένου μαζί με τα συνδικάτα, τη νεολαία, τις γυναίκες, να αντιπαλέψουν την υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ και της κυβερνητικής πολιτικής.

Το παραπάνω κάλεσμα απηύθυνε ο Γιώργος Στραβού, γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του πλαισίου συνεργασίας που συγκροτούν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Στην εκδήλωση που έγινε προχτές το βράδυ, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, ανακοινώθηκαν ο υποψήφιος νομάρχης και υποψήφιοι δήμαρχοι που υποστηρίζουν οι συνεργαζόμενες δυνάμεις στο νομό.

Συγκεκριμένα:

Υποψήφιος νομάρχης Κοζάνης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» είναι ο Γιάννης Μητσιάκος, νομαρχιακός σύμβουλος.

Υποψήφιοι δήμαρχοι είναι:

Στο Δήμο Κοζάνης, ο Νίκος Μπάτος, δημοτικός σύμβουλος, επαγγελματίας.

Στο Δήμο Πτολεμαΐδας, ο Αντώνης Τσάκωνας, διευθυντής του «Μποδοσάκειου» νοσοκομείου.

Στο Δήμο Σιάτιστας, ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, δημοτικός σύμβουλος, γουνοποιός.

Στο Δήμο Νεάπολης, ο Φούλης Γιγαντίδης, επαγγελματίας.

Στο Δήμο Ασκίου, ο Αβραάμ Εγρέ, επαγγελματίας.

Στο Δήμο Σερβίων, ο Μάκης Χατζηδημητράκος, πρώην δήμαρχος, οδοντογιατρός.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των υποψηφίων αναδείχτηκε ο ενεργός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της στην εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ, παραμένουν συνεπείς σ' αυτό το ρόλο είτε βρίσκονται στη διοίκηση είτε στην αντιπολίτευση. Σ' αυτό δε διαφοροποιείται ο ΣΥΝ, αφού για παράδειγμα στο Δήμο Κοζάνης συνδιοίκησε με το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει αυτή τη συνεργασία σε κάθε του βήμα, στο Εργατικό Κέντρο, στα Επιμελητήρια κλπ.

Συγκεντρώσεις για τις τοπικές εκλογές
Σήμερα Πέμπτη 23 Μάρτη
  • Κοινή εκδήλωση διοργανώνουν στα Τρίκαλα η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία», στις 7 μ.μ., στο «Φρούριο». Θα μιλήσουν ο Ευθύμιος Ζιανός, υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων και ο Γιώργος Καΐκης, υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Τρικκαίων.
  • Η ΚΟ Μεταμόρφωσης της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης, στις 7.30 μ.μ., με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση για τις τοπικές εκλογές διοργανώνει η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Περιοδείες σε χώρους δουλιάς

Συνεχίζονται καθημερινά οι εξορμήσεις και οι περιοδείες - ενόψει των τοπικών εκλογών - στους χώρους δουλιάς των εργαζομένων στους δήμους, που οργανώνουν από κοινού η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και αγωνιστικοί συνδυασμοί στους δήμους της Αθήνας.

Σήμερα Πέμπτη

Στην Πετρούπολη, στις 7 π.μ., στους εργάτες Δήμου, ο Γιώργος Μαυρίκος.

Στην Αθήνα, στις 9.30 π.μ., στον Οργανισμό Νεολαίας Αθλησης Δήμου Αθήνας και στις 11 π.μ., στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Δήμου Αθήνας, ο Σπύρος Χαλβατζής.

Στο Περιστέρι, στις 6.30 π.μ., στους εργάτες Δήμου, ο Παναγιώτης Σοφός.

Στο Αιγάλεω, στις 8.30 π.μ., στους εργάτες Δήμου, ο Γιώτης Σαντζαρίδης. Στη Δάφνη, στις 5.30 π.μ., στους εργάτες Δήμου, ο Τάκης Κονταργύρης.

Στη Νέα Ιωνία, στις 6 π.μ., στο γκαράζ του Δήμου και στις 9 π.μ. στην Εφορία, ο Παναγιώτης Τσουκαλάς και ο Κώστας Μαρκέτης.

Στην Καισαριανή, στις 11.30 π.μ., στους παιδικούς σταθμούς, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης.

Παρασκευή 24 Μάρτη

Στην Ηλιούπολη, στις 6 π.μ., στους εργάτες Δήμου, ο Λευτέρης Μακρυκώστας.

Στη Ν. Χαλκηδόνα, στις 6 π.μ., στους εργάτες Δήμου, ο Σταύρος Πολίτης.

Στο Βύρωνα, στις 7.30 π.μ., στην τεχνική υπηρεσία, ο Παναγιώτης Πάλμος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Γλάστρες ή πρωταγωνιστές;

Ο Γιώργος Μαυρίκος μιλώντας στην εκδήλωση στο Νέο Ηράκλειο τόνισε:

«Η ηγεσία του ΣΥΝ, ο πρόεδρός του, ο πρώην πρόεδρός του και ο υποψήφιος υπερνομάρχης που στηρίζει αυτό το κόμμα, δημόσια δηλώνουν ότι είναι στρατευμένοι για μια διαχείριση του συστήματος με εναλλαγή απλά των διαχειριστών. Ετσι, ο ΣΥΝ ζητά ψήφο και στήριξη για να μετακυλήσει ψήφους αριστερών και προοδευτικών εργαζομένων στην αγκαλιά της σοσιαλδημοκρατίας. Στην ουσία πρόκειται για μεσιτεία, για γέφυρα στήριξης του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Η πρακτική τους αυτή δεν είναι καινούρια. Την είχαν βάλει σε εφαρμογή και στις προηγούμενες εκλογές. Σήμερα, όμως, της προσδίδουν νέα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία. Αντικειμενικά αναδείχνονται έτσι σε δεκανίκια του δικομματισμού. Ανεξάρτητα του τι λένε στα λόγια, επί της ουσίας επιφυλάσσουν για τους αριστερούς που θα εγκλωβίσουν τον προσβλητικό ρόλο της γλάστρας. Του χειροκροτητή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Σε αντίθεση με αυτή την πρακτική και τις επιλογές του ΣΥΝ, η ΝΑΣ και τα κόμματα που τη συγκρότησαν και τη στηρίζουν, θέλουμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ των εξελίξεων και της ταξικής πάλης. Πρωταγωνιστές και όχι διαχειριστές, που θα ορθώνουν καθημερινά το αγωνιστικό τους ανάστημα απέναντι στο δικομματισμό και την πολιτική του.

Αρα, γιατί ένας αριστερός κι ένας προοδευτικός εργαζόμενος να καταδεχτεί το ρόλο που του επιφυλάσσουν αυτές οι δυνάμεις; Γιατί να δώσει το δικαίωμα να παζαρεύουν την ψήφο του;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ