ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ «ΟΜΕΛΒΑ»
Προδιαγεγραμμένο το έγκλημα

Στην Αθήνα, με C-130, μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας οι τρεις από τους 4 σοβαρά τραυματίες της έκρηξης και πυρκαγιάς που σημειώθηκε προχτές στο πυρηνελαιουργείο «ΟΜΕΛΒΑ» (ιδιοκτησίας Γιαννούλη) στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Ο τέταρτος συνάδελφός τους αναμενόταν να μεταφερθεί, επίσης, στην Αθήνα για νοσηλεία, αργά χτες το βράδυ. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν το γεγονός ότι το πυρηνελαιουργείο λειτουργούσε χωρίς μέτρα ασφαλείας. Συνυπεύθυνοι για την τραγική κατάληξη είναι τόσο η Περιφέρεια Κρήτης, που είχε συμφωνήσει για την προσωρινή λειτουργία του, όσο και η Νομαρχία Ηρακλείου, που έχει την πρώτη ευθύνη για το αν θα λειτουργήσει ή όχι, αλλά και για τους ελέγχους που έπρεπε να γίνονται.

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι και το νέο αυτό εργατικό «ατύχημα» είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης του καπιταλιστικού - εκμεταλλευτικού συστήματος, που στο όνομα της αύξησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή και ποδοπατάει κάθε μέτρο στοιχειώδους ασφάλειας, στην προσπάθεια να γίνει πιο ανταγωνιστική η επιχείρηση. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, πριν θρηνήσουν και άλλα θύματα, να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν να τιμωρηθούν οι ένοχοι αυτού του εγκλήματος.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στο Νομό Ηρακλείου αποδεικνύει ότι τα κέρδη των βιομηχάνων από τη μια και η ασφάλεια, τα δικαιώματα, οι συνθήκες εργασίας της εργατικής τάξης από την άλλη είναι έννοιες ασυμβίβαστες».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απεργία τώρα!

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους η κλιμάκωση του αγώνα, μετά και τη νέα προκλητική στάση του ΣΕΒ στη χτεσινή τέταρτη συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από το να κλιμακώσουν με απεργία την πάλη τους ενάντια στην προκλητικότητα του ΣΕΒ και των κομμάτων του
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από το να κλιμακώσουν με απεργία την πάλη τους ενάντια στην προκλητικότητα του ΣΕΒ και των κομμάτων του
Εξαγγελία τώρα απεργιακής κινητοποίησης. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων και των συνδικάτων, μπροστά στην προκλητικότητα του ΣΕΒ. Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έδωσε το στίγμα των ταξικών δυνάμεων, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στην τέταρτη κατά σειρά συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Και σ' αυτή τη συνάντηση ο ΣΕΒ συνέχισε την προκλητική του στάση. Μόλις 3,8% ήταν η αύξηση που πρότεινε, που αν υπολογιστεί ότι θα δοθεί σε δύο δόσεις - όπως συνήθως γίνεται τα τελευταία χρόνια - η πραγματική αύξηση κινείται γύρω στο 3%, όσο δηλαδή και η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης στον δημόσιο τομέα και σίγουρα κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό.

Αυτό το εξευτελιστικό ποσοστό, εμφανίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ ως και γενναιοδωρία των βιομηχάνων. Οπως δήλωσε ο Ο. Κυριακόπουλος «ο ΣΕΒ προκειμένου να βοηθήσει (!) πήρε την ευθύνη να εξασφαλίσει την αγοραστική δύναμη της προηγούμενης χρονιάς. Δηλαδή τον ελληνικό πληθωρισμό...». Στον ίδιο προκλητικό τόνο ισχυρίστηκε ότι με αυτό το ποσοστό θα υπερκαλυφθεί ο πληθωρισμός και πως πολλοί «δεν αντιλαμβάνονται ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων δουλεύει σε επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες». Με δυο λόγια ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ απαιτεί από τους εργαζόμενους να πούνε και ευχαριστώ στους... έρμους τους βιομήχανους, που ξοδεύονται για να τους δίνουν δουλιά!

Μπροστά σε αυτή την απροκάλυπτη κοροϊδία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να κάνει βήματα «σύγκλισης» προς τις αξιώσεις των βιομηχάνων. Ετσι εγκαταλείποντας ακόμα και αυτό το πενιχρό και μίζερο αίτημα του 8% που είχε θέσει αρχικά και που βρίσκεται έτσι και αλλιώς μακριά και πέρα από τις ανάγκες των εργαζομένων, πρότεινε μεσοσταθμική αύξηση περίπου 5,8%! Δηλαδή, 4% για το πρώτο εξάμηνο και 3,5% από την 1/7/ 2006.

Αντίστοιχα ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ πρότειναν διετή σύμβαση με ποσοστό αύξησης 4% ετησίως. Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων ο Δ. Αρμενάκης εκ μέρους της Συνομοσπονδίας Εμπόρων, μίλησε για θετικό αποτέλεσμα και πως «είμαστε σε πορεία σύγκλισης. Εγινε σημαντικό βήμα...». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, είπε ότι η πρότασή τους «δεν απέχει πολύ από την πρόταση της ΓΣΕΕ».

Και στη χτεσινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε, ότι η υποχωρητικότητα και το πνεύμα συμβιβασμού που κυριαρχεί στη λογική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αντί να κάμψει, αποχαλινώνει ακόμα περισσότερο τις ορέξεις του ΣΕΒ. Ετσι, μετά την κατάθεση εκατέρωθεν των προτάσεων της κάθε πλευράς, η διαπραγμάτευση διακόπηκε και ορίστηκε νέα συνάντηση για την επόμενη Πέμπτη 30 Μάρτη. Την ίδια μέρα θα συγκληθεί και η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ για να εκτιμήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεσμεύσεις για ανάκληση του λουκέτου

Ο αποφασιστικός και πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων έφερε αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση υπαναχώρησε και χτες ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης θα επαναλειτουργήσει. Σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και την εταιρία, ώστε να διευκρινιστεί κάτω από ποιο σχήμα θα συνεχίσει η λειτουργία αλλά και αν διασφαλίζεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων του εργοστασίου και οι θέσεις εργασίας για το σύνολο του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού.

Οπως έγινε γνωστό χτες το απόγευμα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το σωματείο εργαζομένων, ο ΥΜΑΘ τούς μετέφερε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως το εργοστάσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Η λύση που φαίνεται να αποφασίστηκε - εξαγορά των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας κυρίως από την ΑΤΕ, ίσως τις υπόλοιπες τράπεζες μετόχους της ΒΦΛ και ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις -, δε διασφαλίζει σε μόνιμη βάση την επιβίωση της εταιρίας. Αλλωστε, η εμπειρία έχει αποδείξει πως η ΑΤΕ, στο πλαίσιο των πολιτικών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχει μετατραπεί σε μεσάζοντα για την πώληση επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι το γνωρίζουν. Και σε αναμονή των τελικών ανακοινώσεων, παραμένουν στην κατάληψη του εργοστασίου, βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση, και προειδοποιούν πως δε θα δεχτούν καμία απόλυση, καμία εθελούσια έξοδο, καμία μείωση προσωπικού.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Κλιμάκωση της πάλης

Κοινό κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να δώσουν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, στη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων «να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος και να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση» απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση 9 Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Το κοινό κάλεσμα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Φαρμακοϋπαλλήλων, Λογιστών, Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές (ΟΣΝΙΕ), Τροφίμων και Ποτών, Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου, Εργαζομένων Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι ταξικές δυνάμεις σημειώνουν:

«Προς όλους τους εργαζόμενους:

Οι διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η τελευταία συνάντηση της ΓΣΕΕ με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), που προτείνει αύξηση 3,8% σε δύο δόσεις, τονίζουν ότι η τακτική των "κοινωνικών διαλόγων" και το πλαίσιο που θέτει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά, αντίθετα, στηρίζουν τη βασική γραμμή των βιομηχάνων και την αντιλαϊκή πολιτική.

Η επιθετικότητα του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, που εκδηλώνεται με αυξήσεις πείνας, με την υπονόμευση - κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την αύξηση των απολύσεων, την επέκταση της μερικής απασχόλησης και της μαύρης εργασίας, που χτυπάνε ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες, πρέπει να απαντηθεί με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, με πιο μαζική αντίδραση των εργαζομένων, με την κλιμάκωση και το συντονισμό του αγώνα.

Σήμερα δε χωράει κανένας δισταγμός, καμιά αναμονή.

Η επιθετικότητα των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών συνδέεται άμεσα με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προχωράει στο δρόμο της λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας και υποαπασχόλησης. Προχωράει τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει και υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη στρατηγική της Λισαβόνας, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, του μεγάλου κεφαλαίου. Κι αυτή η στρατηγική, που θα ενταθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 23-24 του Μάρτη, θα οξύνει παραπέρα τα προβλήματα των εργαζομένων, θα χειροτερεύσει την κατάσταση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιπαλέψουμε με καλύτερη οργάνωση στους τόπους δουλιάς και στους κλάδους, με συσπείρωση νέων δυνάμεων στα ταξικά συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ, με καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και αλλαγή των συσχετισμών σε βάρος των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Τα συνδικάτα που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 15 του Μάρτη. Συνεχίζουν τη δράση τους για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και προσανατολίζονται στην κλιμάκωση του αγώνα. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα δράσουν αποφασιστικά και καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος και να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση.

Για να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων και να διεκδικήσουμε:

  • Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
  • Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. ΟΧΙ στις απολύσεις. ΟΧΙ στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. ΟΧΙ στη διευθέτηση και στην απελευθέρωση του ωραρίου. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση
  • ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις και στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης. Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας και τη συμμετοχή στα φάρμακα
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ενιαίο, 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο, για όλους».
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Αναδιπλώθηκε η εργοδοσία

Να αποσύρει την τρομοκρατική μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην Κεφαλονιά και του Σωματείου Τουριστικών Επαγγελμάτων «Αγ. Μηνάς», αναγκάστηκε ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Σπ. Γαλιατσάτος, κάτω από τη γενικευμένη αντίδραση των εργαζομένων. Χτες το πρωί, συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Κεφαλονιάς συμμετείχαν αποφασιστικά στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν, έξω από τα δικαστήρια, το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο «Αγ. Μηνάς», εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη τους στους συνδικαλιστές που διώχτηκαν επειδή αντιστάθηκαν στην εργοδοτική ασυδοσία.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις προσπάθειες των εργοδοτών να καταπατήσουν το ίδιο το δικαίωμά τους στο συνδικαλισμό, όπως επιβεβαίωσε και η συγκεκριμένη υπόθεση. Στην κινητοποίηση, συμμετείχε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού.

Η δίωξη των συνδικαλιστών επιβεβαίωσε πόσο ενοχλεί την εργοδοσία η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αλλά και πόσο επιτακτικό είναι να δυναμώσει η ταξική συσπείρωση και πάλη των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία και την πολιτική που τη στηρίζει, αξιοποιώντας και τους μηχανισμούς της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα

Για τη 48ωρη απεργία του κλάδου στις 5-6 Απρίλη

Σε σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών τη Δευτέρα 27 Μάρτη καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής για την καλύτερη προετοιμασία της 48ωρης απεργίας του κλάδου στις 5 και 6 Απρίλη και τις θέσεις του ταξικού κινήματος στους ΟΤΑ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του κεφαλαίου και των φορέων του.

Η Συντονιστική την πρώτη μέρα της απεργίας στις 5 Απρίλη καλεί σε προσυγκέντρωση που οργανώνει στην πλατεία Βάθης, στις 10.30 το πρωί. Ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε συγκεντρώσεις έξω από Δημαρχεία, για να καταδικάσουν τη στάση των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που στηρίζουν και προωθούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις μεγάλες πόλεις θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις το μεσημέρι.

Η σύσκεψη του Συντονιστικού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία ύστερα και από τη χτεσινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και της Ομοσπονδίας. Στη συνάντηση φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απορρίπτει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα αιτήματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα ο υπουργός απέρριψε το αίτημα για αυξήσεις πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στην εισοδηματική πολιτική λιτότητας, αλλά και το αίτημα για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων στους εργαζόμενους των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Εξάλλου καμιά δέσμευση δεν υπήρξε και για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θρασύτατη πρόκληση στους ναυτεργάτες

Καλεί σε «διάλογο», ενώ παραμένει σε ισχύ η πολιτική επιστράτευση

Καθαρή «πρόκληση προς κάθε ναυτεργάτη, προς κάθε εργαζόμενο, προς κάθε δημοκρατικά σκεφτόμενο άνθρωπο», χαρακτηρίζουν, με ανοιχτή επιστολή τους, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ τη γραπτή θρασύτατη πρόσκληση για ...διάλογο, που απέστειλε χτες ο υπουργός των εφοπλιστών Μ. Κεφαλογιάννης στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, καλώντας τη διοίκησή της σήμερα σε συνάντηση! «Διάλογος σε συνθήκες πολιτικής επιστράτευσης και αναγκαστικής εργασίας ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ», διαμηνύουν τα δύο σωματεία, τα οποία απαιτούν να αρθεί εδώ και τώρα το κατάπτυστο μέτρο σε βάρος των ναυτεργατών των ακτοπλόων πλοίων και να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για να πάρει απόφαση για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τα δύο σωματεία, με την επιστολή τους, επισημαίνουν ότι από τις 21 Φλεβάρη που έχει τεθεί σε ισχύ η πράξη της πολιτικής επιστράτευσης επιχειρείται η κατάργηση στοιχειωδών συνδικαλιστικών, κοινωνικών και δημοκρατικών ναυτεργατικών δικαιωμάτων, η αναγκαστική εργασία, η κατάργηση του ίδιου του δικαιώματος της απεργίας και η ατομική τρομοκρατία. Αυτά «για να προωθήσει η κυβέρνηση την αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων και να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών και γενικότερα του κεφαλαίου».

Την ίδια στιγμή που οι ναυτεργάτες παραμένουν ντυμένοι στο χακί, οι παροχές σε ζεστό χρήμα προς τους ακτοπλόους εφοπλιστές συνεχίζονται. Χτες ανακοινώθηκε η υπογραφή ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας του Κεφαλογιάννη με την εταιρία BLUE STAR FERRIES του μεγαλοεφοπλιστή Π. Παναγόπουλου για να καλυφθεί το δρομολόγιο Πειραιάς - Πάρο - Νάξο - Ηράκλεια - Σχοινούσα - Κουφονήσια - Κατάπολα ή και Αιγιάλη. Θα δρομολογηθούν δύο πλοία της εταιρίας, τα οποία θα επιδοτούνται με 8.000 ευρώ το καθένα για κάθε δρομολόγιο! Η διάρκεια της σύμβασης θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη 2006.

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση

Αμέσως μετά τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές ενώσεις, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκος δήλωσε:

«Και σήμερα φάνηκε με γυμνό μάτι η προκλητικότητα των βιομηχάνων. Εχει αποδειχτεί ότι ο ΣΕΒ σέρνει πρώτος, μαζί βέβαια με την κυβέρνηση και την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον αντεργατικό και αντιλαϊκό χορό. Η πρόταση του ΣΕΒ, στα χαρτιά είναι 3,8%, στην πραγματικότητα όμως είναι ακόμα χαμηλότερα. Περίπου στο 2,9%, που σημαίνει αύξηση 19-20 ευρώ το μήνα στο μισθό. Είναι σκέτη κοροϊδία. Γι' αυτή την κοροϊδία όμως έχει μεγάλη ευθύνη και η ΓΣΕΕ, που με τη συναινετική της στάση δίνει φτερά στην προκλητικότητα των βιομηχάνων.

Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΣΕΒ, πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενδιαφέρονται μόνο για το προφίλ του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου", για την εργασιακή ειρήνη. Γι' αυτήν κόπτονται. Να μη χαλάσει δηλαδή αυτό το σικέ, το στημένο παιχνίδι. Θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι μέσα από ατέρμονες κουβέντες και συζητήσεις και χωρίς κινητοποιήσεις θα λυθούν τα προβλήματά τους. Ομως μέσα από τέτοιες διαδικασίες, μόνο να χάνει έχει η εργατική τάξη και όχι να κερδίζει.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η εξαγγελία τώρα απεργιακών αγώνων. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλα τα συνδικάτα να είναι με το όπλο παρά πόδας και άμεσα να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ