ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Χαιρετίζω τους αγωνιστές της ελεύθερης διακίνησης ιδεών

Μήνυμα συμπαράστασης στο «Ριζοσπάστη» έστειλε και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, στο οποίο τονίζει: «Σε όλη μου τη ζωή αγωνίστηκα με κάθε τρόπο για την κατάργηση της λογοκρισίας. Σήμερα θεωρώ απαράδεκτη την κάθε άσκησή της και χαιρετίζω την προσπάθεια των αγωνιστών που μάχονται για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τη Δημοκρατία».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
Πολιτικά απαράδεκτη, δημοκρατικά ανεπίτρεπτη

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Βασίλης Φίλιας δήλωσε, σχετικά με την επίθεση εναντίον του «Ρ»: «Τα δημόσια πρόσωπα, ιδιαίτερα οι πολιτικοί, υπόκεινται στον έλεγχο και την κριτική των μέσων δημοσιότητας και για το παρελθόν και για το παρόν. Αυτό είναι το αναπόφευκτο τίμημα για τις κορυφαίες θέσεις, που κατέχουν στην κοινωνία. Το σωστό και το λάθος κάθε φορά κρίνεται με αντιπαραβολή στοιχείων και ντοκουμέντων σε επίπεδο Βουλής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όχι στις αίθουσες των ποινικών δικαστηρίων, διότι έτσι περιστέλλεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της κριτικής. Η ποινικοποίηση των πολιτικών και κοινωνικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων υπονομεύει τη Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο, όταν η μία πλευρά βρίσκεται σε θέση υπεροχής και ισχύος, όπως συμβαίνει στην αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης με το "Ριζοσπάστη". Γι' αυτό κρίνω τη μήνυση του κ. Γιαννόπουλου κατά του "Ρ" ως πολιτικά απαράδεκτη και δημοκρατικά ανεπίτρεπτη».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
Ο «Ριζοσπάστης» θα νικήσει!

Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου πήρε, σχετικά με τις διώξεις ενάντια στο «Ρ», την παρακάτω απόφαση που παραθέτουμε ολόκληρη: «Καταδικάζουμε τις δικαστικές διώξεις κατά της ιστορικής εφημερίδας "Ριζοσπάστης" για τις οποίες την ευθύνη έχει όχι μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ε. Γιαννόπουλος, αλλά συνολικά η κυβέρνηση Σημίτη. Θεωρούμε πως είναι προσπάθειες φίμωσης της ελευθεροτυπίας αλλά και του ελεύθερου πολιτικού λόγου, αφού η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι όργανο του ΚΚΕ. Φαίνεται πως η κυβέρνηση τιμωρεί αυτούς που δε συναινούν με την πολιτική της, την πολιτική που εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Το λαϊκό κίνημα θα απαντήσει. Ο "Ριζοσπάστης" θα νικήσει!».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ
Διώκει τον φωτοδότη της Αντίστασης

Σχετικά με τη δίωξη εναντίον του «Ρ» ο δήμαρχος Μανταμάδου Λέσβου, Δ. Καρατζιτζής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι συνεχείς διώξεις σε βάρος της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" από μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης αποτελούν πράξεις μισαλλοδοξίας και πλήγμα κατά της δημοκρατίας του τόπου. Τώρα πώς είναι δυνατόν να ασκείται ποινική δίωξη κατά του "Ρ", που εδώ και 83 χρόνια στέκεται στο πλευρό της εργατικής τάξης, που υπήρξε ο καθοδηγητής και φωτοδότης της Εθνικής Αντίστασης και όλων των αγώνων του ελληνικού λαού, μόνο ο κ. Γιαννόπουλος το γνωρίζει.

Μήπως φοβάται την αλήθεια και προσπαθεί με πράξεις μισαλλόδοξες και ασυμβίβαστες με τη δημοκρατία να "καλύψει" άλλες καταστάσεις και ενέργειές του για να τρομοκρατήσει όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στον αυταρχισμό και την υποτέλεια;

Πιστεύω ότι η επίθεση ενάντια στο "Ρ" δεν είναι τυχαία, είναι αποτέλεσμα της συνεχούς και αταλάντευτης πάλης του για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία, ενάντια στην πλουτοκρατία και την υποτέλεια, γι' αυτό και συμπαρίσταμαι στην εφημερίδα, πιστεύοντας ότι εκφράζω και τα αισθήματα των κατοίκων του Δήμου Μανταμάδου».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΡΙΝΑΙΩΝ
Χρέος, η αντίσταση στον αυταρχικό κατήφορο

Για τη μήνυση εναντίον του «Ρ», ο δήμαρχος Μυριναίων της Λήμνου, Κ. Σάμπαλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θεωρώ τις μηνύσεις που ασκήθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης εναντίον της εφημερίδας απαράδεκτες. Με την πολιτική, στην ουσία, δίωξη της εφημερίδας αυτής, ο υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση που τον στηρίζει βάλλουν κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου. Σήμερα μπορεί να διώκεται μόνο ο "Ριζοσπάστης", αλλά, αν συνεχιστεί η τακτική αυτή, αύριο θα διώκονται και άλλες εφημερίδες, αλλά και πρόσωπα που θα θέλουν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Χρέος του κάθε Ελληνα πολίτη είναι, λοιπόν, να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης στον αυταρχικό κατήφορο του υπουργού Δικαιοσύνης, που θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί και επειδή δεν το πράττει καλούμε τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει».

ΣΤΡΑΤΗΣ Γ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ
Ανοιξε ο «οχετός» Γιαννόπουλου

Ο εκδότης Στρατής Γ. Φιλιππότης τόνισε σχετικά με τη δίωξη εναντίον του «Ριζοσπάστη»: «Ο χουντικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, για να κλείσει το στόμα του Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Καντιώτη, τον έκανε Μητροπολίτη Φλώρινας.

Ο "σοσιαλιστής" πρωθυπουργός της Ελλάδος, Σημίτης, για να κλείσει το στόμα του Ευάγγελου Γιαννόπουλου τον έκανε υπουργό και μάλιστα της Δικαιοσύνης, το στόμα του βέβαια το έκλεισε προς τους κυβερνώντες, άνοιξε όμως ο "οχετός" του κατά παντός που αμφισβητεί τη δήθεν αντιστασιακή του δραστηριότητα...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ