ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκρηξη κατά του Ισραήλ προβλέπουν οι αραβικές ηγεσίες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΑΡΑΚΕΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Ενα εικοσιτετράωρο μετά την καταπάτηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος κατάληξης σε ένα προσχέδιο οριστικής συμφωνίας, ο αραβικός κόσμος δε χάνει την ευκαιρία να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι αραβικές ηγεσίες κατηγορούν την ισραηλινή κυβέρνηση για αναξιοπιστία και αναβλητικότητα και προειδοποιούν ότι η κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή γίνεται πια εκρηκτική.

«Η επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος βρίσκεται στην καρδιά όλων των ζητημάτων που αφορούν τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, συμπληρώνοντας ότι «οι συνεχιζόμενες πιέσεις που δέχονται οι Παλαιστίνιοι για να υποχωρήσουν από τα δίκαια αιτήματά τους έχει καλλιεργήσει εκρηκτική ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή και η ευθύνη βαρύνει το Ισραήλ και τον Εχούντ Μπάρακ προσωπικά». Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις που φιλοξενήθηκαν, χτες, στον Τύπο των περισσότερων αραβικών χωρών, καθώς την Κυριακή έληξε η αρχική προθεσμία που είχαν θέσει Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, για να συμφωνήσουν σε ένα προσχέδιο οριστικής συμφωνίας.

«Αδιέξοδο», χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στις ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης - Αλ Κοντς, στο Μαρακές του Μαρόκου. Ο Αραφάτ επανέλαβε την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα προς την Ουάσιγκτον να παρέμβουν άμεσα και να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ και επισήμανε ότι η κατάσταση στα αυτόνομα εδάφη είναι εκρηκτική. Λίγη ώρα αργότερα, ο Οργανισμός, που είναι υπεύθυνος για τη διαφύλαξη του μουσουλμανικού και αραβικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ, ενέκρινε την παροχή 42 εκατομμυρίων δολαρίων για την πραγματοποίηση έργων υποδομής και ανοικοδόμησης στην ανατολική πλευρά της Ιερής Πόλης.

Εντούτοις, παρά τη γενική έκφραση δυσαρέσκειας, ο αναλυτής του Αραβικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών, Αχμέντ ελ Σεγιέντ ελ Ναγκάρ, εκτιμούσε ότι ο αραβικός κόσμος, στην παρούσα φάση, είναι πολύ αδύναμος, για να ασκήσει πιέσεις ή να απειλήσει το Ισραήλ.

Στο μάτι του κυκλώνα ο Μπάρακ

Τις επικρίσεις όμως και συμπατριωτών του στρατηγικών αναλυτών και πολιτικών παρατηρητών έχουν επισύρει η στάση και οι αποφάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ. Ο Τζόελ Πήτερς, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, τόνιζε ότι ο Μπάρακ «υποτιμά τη διπλωματία και δεν ξέρει τι σημαίνει διαπραγματεύσεις» υπογραμμίζοντας ότι «όσο αντιδρά σαν στρατιωτικός, χρησιμοποιώντας μια λογική άσπρου - μαύρου τα πράγματα θα γίνονται ολοένα και χειρότερα». Εξίσου επικριτικός είναι και ο αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Τελ Αβίβ, Σλόμο Μπρομ, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπάρακ ότι δεν «έχει ενημερώσει τον ισραηλινό λαό σαφώς για το τίμημα της ειρήνης» συμπληρώνοντας πως «είναι γεγονός ότι το Ισραήλ μπορεί, σήμερα, να προκαλέσει μεγάλο πόνο στους Αραβες, αλλά δεν μπορεί, πια, να αντέξει τον πόνο που του προκαλεί αυτή η χρόνια διαμάχη».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Εχούντ Μπάρακ επέμεινε τόσο στις κατηγορίες κατά των Παλαιστινίων ως υπευθύνων για την εμπλοκή στις συνομιλίες όσο και στην απειλή για σφοδρότερους βομβαρδισμούς στο Ν. Λίβανο. Χθες το μεσημέρι, μετά από 3 ημέρες ηρεμίας, 2 ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν νέες επιδρομές κατά πιθανών θέσεων της «Χεζμπολάχ» στην περιοχή Τζαμπάλ Σαφί στην κοιλάδα Ικλίμ αλ Τουφάχ.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αναδιάταξη των ομοσπονδιακών δυνάμεων

ΜΟΣΧΑ.-

Ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους την ανακοίνωση της διοίκησης των ομοσπονδιακών δυνάμεων, που εδρεύει στο Μόζντοκ της Νότιας Οσετίας, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν το Σαββατοκύριακο υπό τον έλεγχό τους την περιοχή γύρω από το φαράγγι του Βέντενο και πρόσθεσε ότι τώρα «ολοκληρώνεται η αναδιάταξη των δυνάμεων για τον αποκλεισμό των περιοχών κοντά στα βουνά στην κατεύθυνση του Αργκούν».

Στο μεταξύ, η ρωσική αεροπορία εξακολουθεί να πλήττει θέσεις των Τσετσένων ανταρτών στους ορεινούς όγκους του Αργκούν και του Βέντενο, καλύπτοντας παράλληλα την προώθηση των χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο τη διοίκηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων στον Καύκασο. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το τελευταίο 24ωρο από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν 20 οχυρά των ανταρτών στη Νότια ορεινή Τσετσενία. Οι αεροπορικές επιδρομές επικεντρώνονται γύρω από τα φαράγγια του Αργκούν και του Βέντενο, όπου εκτιμάται ότι έχουν οχυρωθεί περίπου 7.000 Τσετσένοι ένοπλοι.

Από την άλλη μεριά, ο διοικητής της δυτικής ομάδας των ομοσπονδιακών δυνάμεων, υποστράτηγος Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, έδωσε εντολή να κλείσει ο σταθμός ελέγχου «Καβκάζ» στα διοικητικά σύνορα Ινγκουσετίας και Τσετσενίας. Η διοίκηση πήρε αυτά τα μέτρα με σκοπό να μην επιτραπεί το πέρασμα Τσετσένων ανταρτών στο έδαφος της Ινγκουσετίας. Επίσης, οι συνεργάτες του υπουργείου Εσωτερικών θα λάβουν προφυλακτικά μέτρα για τον έλεγχο των δελτίων ταυτότητας στις παραμεθόριες με την Τσετσενία κατοικημένες περιοχές.

Τέλος, ο βοηθός του εκτελούντα χρέη προέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι διέψευσε τις πληροφορίες ότι στις ορεινές περιοχές της Τσετσενίας τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΦΓΑΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ
Βρετανικό «δίλημμα»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ .-

Πάνω από 70 Αφγανοί, που είχαν κρατηθεί όμηροι στη διάρκεια της αεροπειρατείας του «Μπόινγκ 727» της «Ariana» που κράτησε για περίπου μία εβδομάδα και έληξε την περασμένη Πέμπτη, έφθασαν χτες στην πατρίδα τους, με ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο. Στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ τους υποδέχτηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters» και τον ανταποκριτή του «BBC» στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών της ισλαμικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ουακίλ Αχμάντ Μουταουακίλ και (λιγοστοί) συγγενείς τους.

Είναι ωστόσο (μόλις) οι μισοί από τους ομήρους (συνολικά 142), που επέστρεψαν, αφού οι υπόλοιποι δήλωσαν προς το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών πως επιθυμούν να παραμείνουν σε βρετανικό έδαφος. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για την παροχή πολιτικού ασύλου. Βασικότερος λόγος είναι ότι οι όμηροι αμφέβαλλαν για την ασφάλειά τους, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν προς τις βρετανικές αρχές.

Αμέσως μετά την άφιξή τους στο Κανταχάρ, οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος «καταδίκασαν» τους συμπατριώτες τους που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Δύση. Μάλιστα, είπαν ότι η κίνηση «εντασσόταν στο σχέδιο των αεροπειρατών». Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι, στην αρχή, μόλις 17 από τους επιβάτες ήθελαν να επιστρέψουν.

Από τους 80 Αφγανούς που παραμένουν σε βρετανικό έδαφος, οι αρχές έχουν συλλάβει και απαγγείλει κατηγορίες σε 13 - μεταξύ 18 και 36 ετών - για την αεροπειρατεία. Εννέα άλλοι έχουν επίσης συλληφθεί, αλλά δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά την παροχή ασύλου, η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα «ανησυχητικό δίλημμα», όπως το θέτει ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζακ Στρο: «Από τη μια, συμπαριστάμεθα σε αυτούς που έχουν ένα γνήσιο και τεκμηριωμένο φόβο δίωξής τους λόγω της πολιτικής αστάθειας» στο Αφγανιστάν, είπε, πλην όμως, «από την άλλη, δεν μπορούμε να μπούμε σε μια κατάσταση στην οποία εμφανιζόμαστε να ενθαρρύνουμε τη διεθνή τρομοκρατία των αεροπειρατειών».

Η Βρετανία έχει έρθει σε επαφή με Ρωσία και Πακιστάν για να δεχτούν κάποιους από τους πρώην ομήρους. Αλλά οι Ταλιμπάν διατείνονται ότι η παροχή ασύλου σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει «ενθάρρυνση της τρομοκρατίας».

ΗΠΑ
Θανατηφόρο το πέρασμα του τυφώνα

Associated Press

ΚΑΜΙΛΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΖΟΡΤΖΙΑ.-

Δώδεκα άνθρωποι είναι νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες. Αυτός είναι και ο πρώτος απολογισμός από τον τυφώνα που έπληξε χτες το πρωί τη νοτιοδυτική Τζόρτζια, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Κέν Ντέιβις, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων της Τζόρτζια, εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, ενώ η πόλη που επλήγη περισσότερο είναι η πόλη Καμίλα - σε απόσταση 320 χλμ από την πρωτεύουσα της Πολιτείας, Ατλάντα. Πάντως, η τοπική τηλεόραση «WALB-TV» μετέδωσε ότι νεκροί επίσης αναφέρθηκαν στις περιοχές Μίτσελ, Γκράντι και Κόλκουιτ. Τροχόσπιτα καταστράφηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στις τρεις αυτές περιοχές της αμερικανικής πολιτείας.

Στη φωτογραφία, ό,τι απέμεινε από το πέρασμα του τυφώνα
ΙΤΑΛΙΑ
Τραγικό ναυάγιο

ΚΑΤΑΝΤΖΑΡΟ - ΡΩΜΗ.-

Τουλάχιστον ένας νεκρός και 11 αγνοούμενοι είναι ο προσωρινός επίσημος απολογισμός της ναυτικής τραγωδίας που έγινε χθες στις δύο τα ξημερώματα - τοπική ώρα - στα ανοιχτά της νότιας Ιταλίας, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των άτυχων αγνοούμενων παραμένουν άκαρπες ως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Το ναυτικό δυστύχημα προκλήθηκε όταν το ιταλικό φορτηγό, «Espresso Catania», συγκρούστηκε σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων των ιταλικών ακτών του Καταντζάρο με ένα πορτογαλικό φορτηγό. Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης ήταν να κοπεί στα δύο και να βυθιστεί αμέσως το πορτογαλικό «Zafir», παρασέρνοντας στα νερά της Μεσογείου την πλειονότητα του 14μελούς πληρώματός του. Από τους 14 Ισπανούς ναυτικούς του πορτογαλικού πλοίου, διασώθηκαν δύο. Αντίθετα, στο ιταλικό πλοίο, που επέβαιναν 22 μέλη του πληρώματος - όλοι Ιταλοί - ουδείς έπαθε τίποτα.

Η ιταλική τηλεόραση μετέδιδε χθες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ακτοφυλακής για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, όπου συμμετέχουν σκάφη και ελικόπτερα.

Το σκάφος που βυθίστηκε μετέφερε μηχανήματα από τη Σικελία στο λιμάνι της Ραβένα, ενώ προς το παρόν αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, τη στιγμή που την ώρα της σύγκρουσης των δύο σκαφών στην περιοχή επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ