ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ακατανίκητος

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς το 4ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απέστειλε προς το 4ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, το παρακάτω μήνυμα:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση σας μεταφέρουμε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ το θερμό χαιρετισμό των κομμουνιστών της Ελλάδας και του αγωνιζόμενου λαού μας.

Με την ευκαιρία εκφράζουμε το θαυμασμό μας στον ηρωικό αγώνα και την αντίσταση του λαού σας ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη που πρόβαλε το αποτρόπαιο πρόσωπό της στα Βαλκάνια, με το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, τον πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την εγκληματική βάρβαρη επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της χώρας σας, με πρόσχημα την προστασία της μειονότητας αλβανικής καταγωγής στο Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί του ΝΑΤΟ, ενάντια σε ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος και έναν περήφανο αδούλωτο λαό, επειδή είπαν ΟΧΙ στα επεκτατικά σχέδιάτου, σφραγίζουν την είσοδο της Ευρώπης και της ανθρωπότητας γενικά σε μια νέα ακόμη πιο αντιδραστική και καταπιεστική περίοδο.

Αυτός ο πόλεμος είναι η ζωντανή απόδειξη για το τι σημαίνει το νέο δόγμα δράσης του ΝΑΤΟ, ποιοι είναι οι αληθινοί σκοποί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από τι αρχές πραγματικά εμπνέεται.

Η περίπτωση της επίθεσης κατά της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας οδηγεί την ανθρωπότητα σε μια εποχή πλήρους αυθαιρεσίας που ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η κάθε μορφής επέμβαση ενάντια σε κυβερνήσεις και λαούς ενάντια στα κινήματα αντίστασης, αλλά και ενάντια στα στοιχειώδη δημοκρατικά και κυριαρχικά δικαιώματα κρατών και λαών.

Η βάρβαρη αυτή επίθεση ανοίγει τον επικίνδυνο δρόμο για την πλήρη νομιμοποίηση ενός νέου διεθνούς δικαίου, όπου καθαγιάζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος καταργούνται και τυπικά οι αρχές της μη επέμβασης στο εσωτερικό κάθε χώρας καθώς και κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων στο όνομα της νομιμοποίησης κάθε επέμβασης για την υπεράσπιση δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό είναι ένα δίκαιο που θέλει να δίνει νόμιμη κάλυψη σε κάθε επεμβατική ενέργεια των ιμπεριαλιστών και έχει σαν βάση του την επιβολή με κάθε μέσο του συμφέροντος του ισχυρότερου.

Το λεγόμενο «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη» που αποφασίστηκε τον Ιούνη 1999 στην Κολονία από τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι ψευδεπίγραφο. Δεν πρόκειται για σύμφωνο σταθερότητας αλλά για σύνταξη ενός καταστατικού χάρτη δικαιολόγησης των ωμών επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών κατά κρατών και λαών που αντιστέκονται. Πρόκειται επίσης για ένα σύμφωνο διανομής σε βάρος των βαλκανικών λαών και συνιστά μια από τις πιο κραυγαλέες μορφές εκβιασμού. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στις ρυθμίσεις που προβλέπει το σύμφωνο αυτό είναι κυρίαρχη. Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια με την παρουσία των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής και την ανεξέλεγκτη δράση του "UCK", μας δείχνει καθαρά τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών για την αποκοπή αυτής της περιοχής από τη Σερβία.

Το σύμφωνο στη συνέχεια, βάζει την πολιτική και οικονομική κατάσταση όλων των Βαλκανικών χωρών κάτω από τον άμεσο έλεγχο των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων και οργανισμών, όπως του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και άλλων τέτοιων οργανισμών. Υπαγορεύει πολιτικούς και οικονομικούς όρους απαράδεκτους, που αρχίζουν από τον τρόπο διοργάνωσης των εκλογών μέχρι το άνοιγμα χωρίς κανέναν έλεγχο των αγορών τους στο ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο και στα ξένα εμπορεύματα, καθώς και με την εφαρμογή ενός ευρύτατου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που σκοπό έχει να καταληστεύσει τον παραγωγικό πλούτο των χωρών.

Με το Σύμφωνο, εκβιάζεται απροκάλυπτα, ο κατεστραμμένος από τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ ηρωικός λαός της Γιουγκοσλαβίας να ανατρέψει την εκλεγμένη δημοκρατικά πολιτική του ηγεσία. Ενισχύονται οι δήμοι που ελέγχει η αντιπολίτευση και καλείται ανοιχτά η Δημοκρατία του Μαυροβουνίου να διαφοροποιηθεί και να αποτελέσει έναν από τους μοχλούς υποταγής της Γιουγκοσλαβίας στις ορέξεις των ιμπεριαλιστών.

Υπογραμμίζουμε, επίσης, το πολύ αρνητικό γεγονός ότι το Σύμφωνο αυτό επιστρατεύει οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης στην υλοποίηση των απαράδεκτων όρων που περιέχει. Οι οργανισμοί αυτοί ενσωματώνονται με αυτό τον τρόπο στην υλοποίηση των στόχων της ιμπεριαλιστικής τάξης σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και την παροχή μιας νομιμοποιητικής επίφασης. Οι προσαρμογές τους σε αυτούς τους σκοπούς, κινούνται πολύ γοργά όπως έδειξαν οι τοποθετήσεις του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού τον Σεπτέμβρη 1999 για το δικαίωμα επέμβασης για «ανθρωπιστικούς λόγους», που υπερτερεί της εθνικής κυριαρχίας των κρατών ή από την απόφαση της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη που και αυτή κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σοβαρές και αντανακλούν τις σοβαρές αλλαγές που σημειώθηκαν στο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, μετά τη διάλυση των ΕΣΣΔ και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη. Και πρέπει κατά τη γνώμη μας, ξεπερνώντας όποιες αυταπάτες μπορούν να υπάρχουν για το ρόλο που σήμερα μπορούν να παίξουν στην εφαρμογή κανόνων του διεθνούς δικαίου, να αναπτύξουμε αποφασιστική δράση για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των λαών για τις αρνητικότατες αυτές εξελίξεις και τους κινδύνους, που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη, με στόχο να τις παρεμποδίσουμε και να τις αποτρέψουμε.

Τα ζητήματα αυτά μάς αφορούν όλους και πρέπει κατά τη γνώμη μας να διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αποτροπή ενός νέου εφιάλτη που κρέμεται πάνω από την ανθρωπότητα. Η δική σας ηρωική αντίσταση στάθηκε η μεγάλη καμπάνα μιας νέας αφύπνισης των λαών.

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές,

Οπως σας είναι γνωστό, στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βαρβάρων βομβαρδισμών, εκδηλώθηκαν μια σειρά παλλαϊκές κινητοποιήσεις καταδίκης του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ για την εγκληματική τους απόφαση. Το ΟΧΙ στο έγκλημα αγαλλίασε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας και η αλληλεγγύη του εκδηλώθηκε με κάθε τρόπο. Οι κομμουνιστές της Ελλάδας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, προκαλώντας τη λυσσαλέα αντίδραση των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και των άλλων Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα το δρόμο που χαράξαμε.

Το κύριο και βασικό αίτημα είναι να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας, να φύγει ο ΝΑΤΟικός στρατός από το Κοσσυφοπέδιο και από όλα τα Βαλκάνια, να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη προς τον γιουγκοσλαβικό λαό και η απαίτηση να επανορθωθούν όλες οι υλικές ζημιές, χωρίς τους όρους που επέβαλαν οι πρωτεργάτες των εγκληματικών βομβαρδισμών.

Να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το Αντι-ΝΑΤΟικό μέτωπο και το μέτωπο κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Ο λαός μας, όπως και όλοι οι λαοί της Γης, έχουν περάσει από φωτιά και σίδερο, έχουν ζήσει θύελλες όπως του φασισμού - ναζισμού και τις έχουν αντιμετωπίσει νικηφόρα.

Γνωρίζουμε ότι ένας λαός ενωμένος και αποφασισμένος δε θα είναι νικημένος.

Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ακατανίκητος.

Ας υψώσουμε το ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ των ΛΑΩΝ!!!

Το ηρωικό παράδειγμα του γιουγκοσλαβικού λαού μάς δείχνει τον δρόμο».

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Περήφανος αισθάνεται ο πρωθυπουργός

Υπέρμαχος του «Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια», που επιβάλλει την ιμπεριαλιστική νέα τάξη στην περιοχή, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση - «πάσα» του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Γιαννάκη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υιοθέτηση του «Συμφώνου», για το οποίο είπε ότι πρέπει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο.

Ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι στην πρόσφατη σύνοδο κυβερνήσεων στο Βουκουρέστι έγινε συζήτηση για το Σύμφωνο αυτό και είπε ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί τα σχέδια για τα έργα που θα γίνουν στα Βαλκάνια και στις 29 Μαρτίου θα γίνει συνδιάσκεψη χωρών που θα χρηματοδοτήσουν τα έργα αυτά.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, είπε ότι οι αναμετρήσεις που γίνονται εκεί είναι «επικίνδυνες» και θα πρέπει η όλη κατάσταση να αντιμετωπιστεί με «κινήσεις υπέρβασης». Μία από αυτές, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η επανεξέταση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Γιουγκοσλαβία και τόνισε ότι η πρόσφατη εξαμηνιαία άρση του αεροπορικού εμπάργκο ήταν πρόταση της Ελλάδας που αποδέχτηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέλος, ο Κ. Σημίτης είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσει το «Σύμφωνο Σταθερότητας» και στους τομείς που αφορούν τα θέματα της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
Εως τις 31/3 η προθεσμία

Εως τις 31 Μάρτη θα γίνονται δεκτά τα δικαιολογητικά για την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων. Οσοι γεννήθηκαν το 1982 ή πριν απ' αυτό και έχουν παραλείψει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά στο δήμο ή την κοινότητά τους: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Πιστοποιητικό γέννησης. Βεβαίωση από το Δήμο της διεύθυνσης κατοικίας και της ενορίας που υπάγονται. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Παρακολουθήστε στον «902 TV»

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη από την τηλεόραση του «902», στις 19.30 «Μουσικές Καταθέσεις», ο Γιώργος Μηνάς, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, φιλοξενεί την καθηγήτρια πιάνου Μαρία Κάσαρη, μιλούν για τον πατέρα της, συνθέτη Αλέκο Κάσαρη, την πορεία της και μας συντροφεύει με τη μουσική της.

Στις 22.00 την εκπομπή «Ολυμπιακές Διαστάσεις». Ο Γιώργος Λιβέρης, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συνομιλεί με τον Γ. Μοναχό, μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής, πρόεδρο της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας και πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας και την Κατερίνα Κοτρώνη, γιατρό και πρωταθλήτρια σκοποβολίας με θέμα: «Προετοιμασία Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ».

Στις 23.00 θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στα πλαίσια της εκδήλωσης αλληλεγγύης για το «Ριζοσπάστη», στο θέατρο «Αλίκη».

«Εφυγε» ο παλαίμαχος αγωνιστής Δούκας Κεράνης

«Συνομήλικος» με την Οχτωβριανή Επανάσταση, «έφυγε» στα 83 του χρόνια ο Δούκας Κεράνης, από τους πιο γνωστούς, σεμνούς και αγαπητούς παλαίμαχους αγωνιστές της Ιστιαίας Ευβοίας.

Γεννήθηκε το 1917 και από τα νεανικά του χρόνια στρατεύτηκε στην υπόθεση της ειρήνης και του σοσιαλισμού. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και αναδείχτηκε σε έναν από τους διαλεχτούς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και των μετέπειτα αγώνων ενάντια στους ντόπιους δυνάστες του λαού. «Πλήρωσε» με 36 μήνες εξορία σε Μακρόνησο και Ικαρία. Η χούντα, έχοντάς τον μόνιμα στο «στόχαστρο», του στέρησε ακόμα και το κυνηγετικό όπλο, παρότι ο μπάρμπα Δούκας ήταν από τα επίλεκτα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιστιαίας.

Πιστός στα ιδανικά και τα οράματα του ΚΚΕ μέχρι τέλους, άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα και κηδεύεται σήμερα, Πέμπτη, στις 3 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Αμαρουσίου από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της θεοτόκου (Μητρόπολις) Αμαρουσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ