ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
«Χαρταετοί» στον «Αστρολάβο»

Εργο του Νίκου Στεφάνου
Εργο του Νίκου Στεφάνου
Και πάλι... η τέχνη στον ουρανό με τους «Χαρταετούς» του «Αστρολάβου». Από τις 2 Μαρτίου και για 15 μέρες η αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), θα γεμίσει με τις πολύχρωμες και πολύμορφες προτάσεις των συνεργατών της και θα γιορτάσει με το αθηναϊκό κοινό το Σαρακοστιανό έθιμο... με τέχνη. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Κατερίνα Βαβλίτου, Κάτια Βαρβάκη, Γιώργος Γκολφίνος, Ειρήνη Γκόνου, Αχιλλέας Δρούγκας, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Κώστας Λαμπρόπουλος, Μάγδα Λεβεντάκου, Μαρία Μαρουδή, Γιάννης Μετζικώφ, Κατερίνα Μουράτη, Δημήτρης Μυταράς, Ιόλη Ξιφαρά, Θόδωρος Πανταλέων, Μίλτος Παντελιάς, Λάκης Πατρασκίδης, Στάθης, Νίκος Στεφάνου, Κασσιανή Τσακιρίδη, Αλέκος Φασιανός και Μανώλης Χάρος. Με χαρταετούς - σιδεροκατασκευές και κοσμήματα συμμετέχει η Μελίτα Βερναρδάκη. Αυτή τη φορά οι καλλιτέχνες δούλεψαν το θέμα ελεύθερα, είτε ζωγραφίζοντας κυρίως έργα με θέμα τον χαρταετό, είτε δημιουργώντας τους δικούς τους χαρταετούς.

Τη βραδιά των εγκαινίων και το πρωί της Καθαρής Δευτέρας θα μοιράζονται χαρταετοί, ενώ το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας θα γίνει χάπενινγκ με πέταγμα χαρταετών στο Λυκαβηττό με την παρουσία καλλιτεχνών. Οπως και πέρσι οι 3 χαρταετοί που θα πετάξουν ψηλότερα, θα βραβευτούν με 3 χαρταετούς - έργα τέχνης καλλιτεχνών μας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Βραβείο χαρακτικής

To A' Βραβείο στη χαρακτική, απέσπασε στον 3ο διαγωνισμό «Νέων Δημιουργών», ο Στέφανος Ρόκος. Πρόκειται για το θεσμό της «Συνάντησης Νέων Δημιουργών», που με μεγάλη επιτυχία είχε λειτουργήσει για 18 συνεχή χρόνια από την γκαλερί «Ωρα» και συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, με πρωτοβουλία της Σχολής Βακαλό. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία ανάδειξης δημιουργών κάτω των 35 ετών, σε όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Ο Στ. Ρόκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και χρώματος στον Ομιλο Τέχνης και Φιλοσοφίας, με δασκάλους την Ρ. Σαρελάκου τον Κ. Ρόκο και τον Γ. Παπαϊωάννου και στη συνέχεια στο εργαστήρι του Νίκου Στέφου. Το 1995 ξεκινάει τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Τ. Πατρασκίδη, Μ. Γαβαθά στη Ζωγραφική και τον Γ. Μήλιο στη χαρακτική. Προτάθηκε για υποτροφία στα 4 έτη και τώρα φοιτά στο πέμπτο. Για ένα εξάμηνο παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Από τις δραστηριότητές του σημειώνουμε: Από το 1997, παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής στα εικαστικά εργαστήρια «Λέσχη» ως βοηθός της ζωγράφου Μ. Ιωαννίδου. Φιλοτέχνησε την αφίσα της θεατρικής παράστασης «Η Μάσκα και το Πρόσωπο», συμμετείχε σε ομαδική έκθεση φοιτητών της ΑΣΚΤ στο Τσεσμέ της Τουρκίας και εργάστηκε για την εκτέλεση των σκηνικών της Ρ. Σαρελάκου στη θεατρική παράσταση «Κραυγή» του Τ. Ουίλιαμς στο Νέο Ελληνικό Θέατρο.

Σημειώνουμε ότι η έκθεση των βραβευθέντων έργων πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο της Σχολής Βακαλό (Λ. Κατσώνη 26), έως τις 25 Φλεβάρη. Ολα τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 19 Φλεβάρη (7 μ.μ.).

Zωγραφική και φωτογραφία

Εκθεση έργων ζωγραφικής της Μαρίας Κελαϊδή παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην αίθουσα τέχνης «Ανεμος» (Κυριαζή 36, Κηφισιά). Πρόκειται για αφαιρετικά τοπία, στα οποία κυρίαρχο είναι το χρώμα. Οπως σημειώνει στον κατάλογο η ιστορικός της τέχνης Μυρτώ Παινέση - Καλογερά, «έντονα χρώματα που λειτουργούν ως σχηματοποιημένες ενότητες χρησιμοποιεί η καλλιτέχνις για να αποδώσει με τρόπο αφαιρετικό και ιμπρεσιονιστικό τη στιγμιαία εντύπωση που δημιουργούν τα τοπία της και να προκαλέσει τα συναισθήματα του θεατή. Σε πολλά από τα τοπία της, εξάλλου, με τη χρήση της τεχνικής του κολάζ, εμφανίζεται και η ανθρώπινη μορφή ή κάποια άλλα επιμέρους ρεαλιστικά στοιχεία, που προσδίδουν έναν αφηγηματικό χαρακτήρα της ζωγράφου». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου.

  • «Μια ματιά στο βλέμμα» ονομάζεται η έκθεση ασπρόμαυρων φωτογραφιών του Χάρη Κακαρούχα, που εγκαινιάστηκε χτες στον «Φωτοχώρο» (Τσακάλωφ 44). Ο Χ. Κακαρούχας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στη χαρτογραφία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Εχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια φωτογραφίας του «Φωτογραφικού Κύκλου», του οποίου είναι μέλος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως χαρτογράφος και ελεύθερος φωτογράφος. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαρτίου.
Θεατρο - εικαστικό δρώμενο

Μια διαφορετική εκδήλωση διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, για να γιορτάσει - και επίσημα - το 2000. Στο Ζάππειο Μέγαρο, τη Δευτέρα (7.30μ.μ.), οι εικαστικοί δημιουργοί θα επιχειρήσουν μια σύνθετη παρουσίαση εικαστικού και θεατρικού δρώμενου. Με πλούσιο σκηνογραφικό διάκοσμο στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του Ζαππείου, με ειδικό βίντεο για την ελληνική τέχνη στον εικοστό αιώνα και θεατρικό διάλογο πλαισιωμένο από χορευτική ομάδα. Συντελεστές του εικαστικού δρώμενου είναι: Βίντεο «Ελληνική τέχνη στον εικοστό αιώνα», επιμέλεια Κατερίνα Καρούσου. Χορευτικό: Ομάδα Χορού Πατρίτσιας Λάζου «Αλλού - Εδώ - Παντού». Θεατρικός διάλογος - σενάριο: Ντιάνα Αντωνακάτου. Ηθοποιοί: Αφροδίτη Αλ Σαλέχ, Αντώνης Βλησίδης. Σκηνοθεσία: Νίκος Αντωνάκος. Σκηνογραφική διαμόρφωση χώρου: Περικλής Δουραμάνης, Νίκη Πέρδικα, Στέλλα Μιμίκου. Συνεργάστηκαν στην εκτέλεση των σκηνικών: Στράτος Σαραντίδης, Στρατής Τσοπανέλλης. Φωτισμοί: Ακης Αποστολίδης. Θα ακολουθήσει το κόψιμο της πίτας του ΕΕΤΕ.

Μεταφυσική αφαίρεση

Εγκαινιάζεται την Τρίτη (8μμ) στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα), έκθεση ζωγραφικής, κατασκευών και γλυπτικής της Οπυς Ζούνη, με έργα των τριών τελευταίων χρόνων. Στα έργα αυτά η Ο. Ζούνη με τη γνωστή τεχνοτροπία της, παρουσιάζει διάφορα θέματα που προκύπτουν από τη μελέτη του χώρου. Κιονοστοιχίες με άμεση αναφορά στο χώρο των σύγχρονων κτιρίων, με μια διέξοδο προς τη φύση, μαρτυρούν την ατμόσφαιρα καθημερινής ζωής σε ονειρική συνύπαρξη με εκείνη της φαντασίας. Μέσα στα έργα επίσης, αναγνωρίζει κανείς σύμβολα που παραπέμπουν σε σημάνσεις που βιώνουμε καθημερινά. «Βέλη», «δρόμοι», «κύβοι», «παραλληλεπίπεδα», «πυραμίδες», αποτελούν μερικά απ' αυτά, που η Ο. Ζούνη έχει σχηματοποιήσει μέσα από μια διαδικασία μεταφυσικής αφαίρεσης.

Γνωστό χαρακτηριστικό των έργων της είναι η γεωμετρική δομή τους, για την οποία η ίδια σημειώνει: «Η γεωμετρία είναι μέσο κι όχι αυτοσκοπός. Με βοήθησε να εκφράσω την έννοια του βάθους, του χώρου, της προοπτικής. Εξάλλου σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βλέπεις συνέχεια και παντού γεωμετρικά σύμβολα στην αρχιτεκτονική, στη σήμανση, στα γράμματα, στα ηλεκτρονικά μέσα». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 του Μάρτη.

Τη Δευτέρα (8.30μμ) ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, γλύπτης Θόδωρος, θα μιλήσει στην αίθουσα του ΚΣΜ (Κιάφας 3), με θέμα «Ο λαϊκισμός στην τέχνη».

Η ζωγράφος Δανάη Δούκα θα μιλήσει τη Δευτέρα (8.15μμ) στο εργαστήρι του γλύπτη Μιχάλη Κάσση (Τζιροπούλου 15, Νέο Φάληρο), με θέμα: «Απλός τρόπος να σκιτσάρουμε μία ανθρώπινη φιγούρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ