ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Η εκλογική μάχη δεν είναι πράξη μίας Κυριακής. Πρέπει να είναι πράξη συνείδησης, να είναι συνόψιση των συμπερασμάτων μιας ολόκληρης δεκαετίας. Πράξη συνείδησης γι' αυτό που έρχεται και πάνω απ' όλα πρέπει να είναι μία επιλογή ενάντια στη μοιρολατρία και απόφαση να δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στην κυβέρνηση και την πολιτική της», αυτό το μήνυμα έστειλε από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται από χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της τριήμερης περιοδείας της που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή, η ΓΓ της ΚΕ, χτες επισκέφθηκε την ΕΛΒΟ και το Καλοχώρι. Το απόγευμα μίλησε σε συγκέντρωση οπαδών και φίλων σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και το βράδυ χαιρέτισε στη συνεστίαση της Αχτίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συνοδευόμενη από κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ, ο Μάκης Κοψίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ και άλλα στελέχη της ΚΟΘ, συνομίλησε με εργαζόμενους της ΕΛΒΟ και κατοίκους του Καλοχωρίου, και διαπίστωσε την αγωνία τους για τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Πάγιο και ειλικρινές το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για την ΕΛΒΟ

Στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης περιόδευσε χθες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ , με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα

Με τη διοίκηση της επιχείρησης

Avaton

Με τη διοίκηση της επιχείρησης
«Το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για την ΕΛΒΟ δεν είναι σημερινό ή χτεσινό, είναι πάγιο και ειλικρινές και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς με τη γενικότερη πολιτική του Κόμματος ή όχι».

Με τα παραπάνω λόγια καλωσόρισε τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ, Γιώργος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χθες το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα, στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ, η Αλέκα Παπαρήγα έγινε δεκτή από τον Γ. Διευθυντή, Ηλία Ευθυμιάδη, και άλλα μέλη του ΔΣ καθώς και τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων. Παρά την προσπάθεια που κατέβαλε ο Η. Ευθυμιάδης να πείσει ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, που βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, είναι απλώς «αναδιάρθρωση της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας», αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα γίνει μετά από τρία χρόνια με τις θέσεις εργασίας και την πορεία της επιχείρησης, μοναδικής σήμερα στην Ελλάδα δημόσιας επιχείρησης κατασκευής στρατιωτικών και πολιτικών οχημάτων.

Δεν μπόρεσε επίσης να βεβαιώσει ότι το 17% του πακέτου μετοχών που προτίθεται να κρατήσει το ελληνικό δημόσιο με το δικαίωμα να το εκχωρήσει αργότερα, δε θα πωληθεί και αυτό σε ιδιώτες, που μαζί με το 43% που θα πάρουν αμέσως στην κατοχή τους, θα έχουν την πλειοψηφία των μετοχών και τον απόλυτο έλεγχο της επιχείρησης.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συζητά με τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ

Avaton

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συζητά με τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ
Στη συνάντηση που ακολούθησε με τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων, παρά τη γνωστή απόφαση του σωματείου να δεχτεί τη συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου στην επιχείρηση, που έκφρασε ο πρόεδρος, Γ. Ζέρβας, από μέλη της διοίκησης παρουσιάστηκε η αγωνία των συνδικαλιστών του κλάδου και των εργαζομένων, για το αβέβαιο, όπως διαγράφεται σήμερα μέλλον της στρατηγικής αυτής βιομηχανίας. Αναφέρθηκε ότι από τους επίδοξους «στρατηγικούς επενδυτές» που φιλοδοξούν να βάλουν στο χέρι την ΕΛΒΟ, κανένας δεν έχει τεχνογνωσία στους τομείς παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι ο χρόνος ιδιωτικοποίησης έχει επιλεγεί προσεκτικά για να δοθεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων που θα καλύψει η ΕΛΒΟ, σαν «προίκα στους νέους ιδιώτες ιδιοκτήτες».

Η αγωνία των εργαζομένων στη γραμμή παραγωγής που εκφράστηκε πολύ παραστατικά κατά τη σύντομη επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στον χώρο παραγωγής οχημάτων πολιτικής χρήσης, επιβεβαίωσε στο ακέραιο τις ανησυχίες των συνδικαλιστικών στελεχών. Αυτό που έγινε στις εγκαταστάσεις παραγωγής, ήταν μια μοναδική έκφραση της εκτίμησης και του σεβασμού των εργαζομένων για το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από ποιο πολιτικό χώρο ανήκουν.

Οι εργάτες δεν ήθελαν να επιτρέψουν στη Γενική Γραμματέα και στο κλιμάκιο του ΚΚΕ να φύγουν έτσι στα γρήγορα. Ηθελαν να ακούσουν τη γνώμη του Κόμματος για την ΕΛΒΟ, τις εξελίξεις, τις εργασιακές σχέσεις, τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Υπέβαλαν ερωτήσεις, εκφράζοντας τον πόνο, την αγανάκτηση, τις αμφιβολίες τους. Εσφιγγαν το χέρι της, «να μας ξανάρθετε», φώναζαν. Η Αλέκα Παπαρήγα δεν προλάβαινε να απαντά, να εκφράζει μια άποψη, να εμψυχώνει και να μεταφέρει σ' όλους τους εργάτες το μήνυμα αισιοδοξίας που πηγάζει από την απόφαση να αγωνιστούν συλλογικά, για να μπορέσουν να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα, μέσα από μια άλλη πολιτική, άλλη πορεία της χώρας.

Ψήφο που θα χτυπάει τη μοιρολατρία

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα στον ελληνικό λαό να πιστέψει στη δύναμή του, απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται από χτες και θα παραμείνει ως την Κυριακή. Σε δηλώσεις της από το αεροδρόμιο, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Νιώθουμε την υποχρέωση να υπενθυμίσουμε στον ελληνικό λαό ότι η εκλογική μάχη δεν είναι μόνο η πράξη μιας Κυριακής. Πρέπει να είναι συνόψιση των συμπερασμάτων μιας ολόκληρης δεκαετίας, πρέπει να είναι πράξη συνείδησης γι' αυτό που έρχεται και πάνω απ' όλα, κατά τη δική μας σταθερή άποψη, πρέπει να είναι μια επιλογή που χτυπάει αποφασιστικά τη μοιρολατρία που καλλιεργείται. Και καλλιεργείται στη χώρα μας σκόπιμα για να κάνει το λαό αδύναμο, για να δέχεται ν' αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων και των τραπεζών από 500% ως 1.700%, ενώ οι μισθοί και τα μεροκάματα να αυξάνουν από 2% ως 4%».

«Αυτή η σύγκριση - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - φτάνει για να αποδείξουμε ότι στην Ελλάδα μπορούμε να ζήσουμε πολύ καλύτερα, αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να δώσει ένα γερό χτύπημα στην κυβέρνηση, αν ο λαός αποφασίσει να μην ξεγελαστεί από τις αυταπάτες ότι η ΝΔ απέκτησε διαφορετικό πρόσωπο, αν αποφασίσει να δείξει ότι έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του. Ως ΚΚΕ μας ενδιαφέρει να αποδείξουμε όχι ότι έχουμε μια φιλολαϊκή πολιτική - αυτό το αποδεικνύουμε πολύ εύκολα - αλλά κυρίως να αποδείξουμε ότι ο ελληνικός λαός ΜΠΟΡΕΙ. Μόνο που το ΜΠΟΡΕΙ του ελληνικού λαού είναι τελείως διαφορετικό από το "μπορεί" του κ. Σημίτη και του κ. Καραμανλή».

Ανησυχούμε για το ελληνικό στράτευμα στο Κόσσοβο

Εν συνεχεία η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στη ΝΑΤΟική επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και στην κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε βέβαιοι ότι η Θεσσαλονίκη έχει νωπές στη μνήμη της τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ΝΑΤΟικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Σήμερα θέλουμε να θυμίσουμε ότι είχαμε αντιταχθεί σθεναρά στη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής στο Κόσσοβο. Εχουμε πρόσθετους λόγους, λόγω των εξελίξεων στη Μιτροβίτσα και γενικότερα στο Κόσσοβο και λόγω των ΝΑΤΟικών σχεδίων, να ανησυχούμε για το ελληνικό στράτευμα των 1.200 ανδρών που βρίσκονται εκεί, όπως βεβαίως ανησυχούμε για τα στρατευμένα παιδιά των άλλων χωρών. Είμαστε ριζικά αντίθετοι η ελληνική δύναμη να βρίσκεται κάτω από ΝΑΤΟική διοίκηση και να μετατρέπονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε υπαλλήλους του ΝΑΤΟ, σε επιχειρήσεις που στρέφονται εναντίον των λαών ολόκληρης της περιοχής».

Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφορικά με την κατάσταση του ελληνικού στρατεύματος στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι προκλητική η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι δε γνωρίζει λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται ο ελληνικός στρατός, επειδή αυτός βρίσκεται κάτω από ΝΑΤΟική σημαία. Δε νομίζω ότι υπάρχει Ελληνας στρατιώτης, Ελληνας αξιωματικός που έχει δώσει τον όρκο του στη ΝΑΤΟική σημαία. Ορκος δόθηκε αποκλειστικά και μόνο στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των συνόρων, δηλαδή στην ελληνική σημαία».

Ερχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα

Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τα ΤΕΙ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Ο λαός πρέπει να έχει υπόψη του ότι έρχονται, κυρίως μετεκλογικά, καινούρια αποκρουστικά και βάρβαρα μέτρα, που θα πλήξουν αυτή τη φορά το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με μοχλό τα ΤΕΙ και το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Ερχεται νέος γύρος μέτρων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης και δεν είναι καθόλου υπερβολή να τονίσουμε ότι η υγεία και η παιδεία θα μετατραπούν σε μια πιο ισχυρή κερδοσκοπική εταιρία, την οποία δυστυχώς θα την πληρώνουν, για να κερδίζει, τα παιδιά του λαού μας, οι λαϊκές οικογένειες».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ριζικά αντίθετη σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση, μικρή ή μεγάλη μορφή ιδιωτικοποίησης», ξεκαθάρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας της στην ΕΛΒΟ. Και συμπλήρωσε: «Μιλάμε για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και βλέπουμε ότι από πλευράς της κυβέρνησης παραδίδεται κυριολεκτικά η αμυντική βιομηχανία βορά στους Γερμανούς, στους Γάλλους και αν θέλετε είναι η άλλη όψη του νομίσματος που έχει σχέση με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οταν εκχωρείς και την αμυντική βιομηχανία σημαίνει - ανεξάρτητα τι λες ή τι θέλεις - ένα βήμα για το αδυνάτισμα της άμυνας της χώρας. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ενισχύουμε τους επιθετικούς εξοπλισμούς, ενισχύουμε το ρόλο της Ελλάδας με τις επιθετικές κινήσεις και όσον αφορά την άμυνα την αποδυναμώνουμε.

Μιλάω σε πρώτο πληθυντικό, χωρίς να σημαίνει ότι το Κόμμα μας αισθάνεται κάποια ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει. Ισα - ίσα που προσπαθούμε, και προεκλογικά έχουμε υποχρέωση, να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό γι' αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Εστω και στο παραπέντε πρέπει να υπάρξει μια πιο ουσιαστική αντίσταση».

Αναφερόμενη στην απώλεια των θέσεων εργασίας που προκύπτει μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι πρόβλημα για όλες τις επιχειρήσεις. Είναι αυξημένο σε αυτές που μπαίνει ξένο κεφάλαιο και στην αμυντική βιομηχανία ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, διότι πιστεύω ότι γερμανικά και γαλλικά μεγαθήρια θα καταβροχθίσουν σημαντικές μονάδες σε εθνικό επίπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ