ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αύριο στη Λάρισα το παναγροτικό συλλαλητήριο

Ο αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής είναι μονόδρομος, επισημαίνει η ΠΑΣΕ

Μήνυμα συνέχισης του ανυποχώρητου και μακροχρόνιου αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, θα στείλουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στο πανθεσσαλικό - παναγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στη Λάρισα. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου οι αγρότες από κάθε νομό θα κατευθυνθούν με πορείες, ξεκινώντας από τα σημεία των προσυγκεντρώσεων που θα πραγματοποιήσουν.

Για τη διευκόλυνση της μεταφοράς των αγροτών στη Λάρισα, οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής έχουν ναυλώσει λεωφορεία που θα αναχωρήσουν παρατεταγμένα από κάθε νομό της Θεσσαλίας. Οι αγρότες της Καρδίτσας θα ξεκινήσουν από την Ιτέα και των Τρικάλων από το Ζάρκο. Την αγωνιστική τους άφιξη στη Λάρισα προετοιμάζουν και οι αγρότες της Μαγνησίας.

Ολες αυτές τις μέρες κλιμάκια των αγροτικών οργανώσεων πραγματοποιούν εξορμήσεις και περιοδείες στα χωριά και τις επαρχίες των νομών της Θεσσαλίας, καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, προκειμένου να στείλουν μήνυμα συνέχισης του μακροχρόνιου αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ και να απαιτήσουν την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που θα στηρίζει το εισόδημά τους και δε θα τους ξεκληρίζει από τα χωράφια τους.

Το πανθεσσαλικό - παναγροτικό συλλαλητήριο αποτελεί συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις επαρχίες και στους νομούς της περιοχής το περασμένο διάστημα.

Τα αιτήματα των Θεσσαλών αγροτών αφορούν στην κατάργηση όλων των αντιαγροτικών κανονισμών και μέτρων της ΕΕ, που επιβάλλουν περιορισμούς στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, στη λήψη μέτρων για την ουσιαστική ρύθμιση των χρεών προς την ΑΤΕ, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην κατασκευή έργων υποδομής στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, στην αύξηση των συντάξεων, στην ουσιαστική ενίσχυση των νέων αγροτών. Ταυτόχρονα οι αγρότες απαιτούν την παύση των διώξεων σε βάρος τους, καταγγέλλοντας τη «βιομηχανία των αγροτοδικείων» που έχει στήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πολλές περιοχές της χώρας, δικάζοντας και καταδικάζοντας χιλιάδες αγωνιστές της αγροτιάς για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, παρά και ενάντια στη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισαν όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για παραγραφή των «αδικημάτων» που «διέπραξαν» μέχρι το 1997.

Με τη συμμετοχή τους στο αυριανό συλλαλητήριο οι αγρότες της Θεσσαλίας θα στείλουν, επίσης, σαφέστατο μήνυμα καταδίκης της κοροϊδίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε βάρος τους, προειδοποιώντας ότι με την ψήφο τους στις εκλογές του Απρίλη θα «μαυρίσουν» το δικομματισμό και όλους όσοι συμφωνούν και στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που τους ξεκληρίζει από τα χωράφια τους.

Η ΠΑΣΕ

Σε ανακοίνωση - κάλεσμά της, η ΠΑΣΕ καλεί τους αγρότες της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για να σταματήσουν τον αντιαγροτικό κατήφορο της κυβέρνησης, για να διατρανώσουν την απόφασή τους πως ο αγώνας για τη διάσωση των αγροτικών νοικοκυριών θα γίνει πιο δυνατός, ενωτικός και νικηφόρος και να απαιτήσουν λύσεις στα ζητήματα αιχμής και στα πάγια και ζωτικής σημασίας αιτήματα που επανειλημμένα έχουν τεθεί στην κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Τα αιτήματά μας είναι δίκαια, αφορούν το παρόν και το μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ο δίκαιος αγώνας μας είναι το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας. Για όλους τους αγρότες αυτός ο αγώνας επιβίωσης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής αποτελεί μονόδρομο και πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά μαζικού ξεσηκωμού. Η μαζική συμμετοχή στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο αποτελεί την καλύτερη απάντηση και είναι ικανή να σταματήσει την αντιαγροτική πολιτική ενόψει και των βουλευτικών εκλογών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γαλαζοπράσινη «κολιγιά» εμπαιγμού των αγροτών

Ανακοίνωση - καταγγελία του Γραφείου Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ακολουθώντας τη γραμμή των κομμάτων τους, κρίνουν ότι δεν είναι καιρός για αγωνιστικές ενέργειες των αγροτών, καθώς με αυτές αναδεικνύονται οι υπεύθυνοι της σημερινής καταστροφικής πορείας για τον αγροτικό κόσμο.

Αυτό αποδείχτηκε για μια φορά ακόμη με τις τελευταίες εξελίξεις στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης και τη ματαίωση μιας σειράς κινητοποιήσεων, που ας σημειωθεί είχαν αποφασιστεί την προηγούμενη βδομάδα. Μια μερίδα «συνδικαλιστών» πήρε την πρωτοβουλία, χωρίς καμία εξουσιοδότηση και ήρθε σε επαφή με βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τους «υποσχέθηκε» λαγούς με πετραχήλια, λέγοντας μάλιστα πως μέχρι προχτές Τρίτη θα λυνόταν το πρόβλημα με το βαμβάκι. Δυστυχώς, διαψεύστηκαν. Ομως έτσι κι αλλιώς οι παραγωγοί που αποφάσισαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις δεν απαιτούσαν υποσχέσεις για μικρές διορθώσεις.

Σχετικά με το θέμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση των Αγροτικών Συλλόγων της Δυτικής υπαίθρου, παραβρέθηκε με αντιπροσωπεία στη σύσκεψη της Χαλάστρας την Κυριακή 20/2 με θέμα τις αποφάσεις του υπουργείου Γεωργίας για το βαμβάκι και τις συνέπειες για τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής.

Αυτή η σύσκεψη όμως στο τέλος δεν έγινε με ευθύνη τόσο των διοργανωτών όσο και των βουλευτών και των κομμάτων τους, που αν και κλήθηκαν δεν προσήλθαν (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΚΚΙ - ΣΥΝ). Η αγανάκτηση των αγροτών που προσήλθαν ήταν δικαιολογημένη.

Γιατί ενώ οι καταστροφικές αποφάσεις ισχύουν και θα έπρεπε ν' αναπτυχθεί ένα αγωνιστικό, διεκδικητικό κίνημα στην περιοχή, οι γνωστοί συνδικαλιστές που κινούνται στο χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι βουλευτές και τα κόμματά τους, έκριναν ότι δεν είναι καιρός για αγωνιστικές ενέργειες που αναδεικνύουν τους υπεύθυνους και αποκαλύπτουν την πολιτική που στηρίζουν τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η ηγεσία της ΝΔ (ΚΑΠ - ΑΤΖΕΝΤΑ).

Γι' αυτό είναι εκ του πονηρού τόσο οι υποσχέσεις της κυβέρνησης όσο και οι φιλοαγροτικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης και αρπαγής της ψήφου της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η ιστορία και τα πεπραγμένα τους είναι γνωστά. Η προχθεσινή όμως απουσία των βουλευτών και των κομμάτων αναδεικνύει ότι η πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση για ν' αλλάξουν τα πράγματα και στον αγροτικό τομέα προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η καταδίκη των κομμάτων του δικομματισμού και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, πρέπει να είναι η απάντηση των βαμβακοπαραγωγών, των αγροτών της περιοχής, όλου του νομού», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Δεν κάμπτονται από την τρομοκρατία της κυβέρνησης

Με ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο απάντησαν χθες οι αγρότες της Αιγιάλειας στα μέτρα ποινικοποίησης των αγώνων τους, που συνεχίζει η κυβέρνηση. Χτες, στο «αγροτοδικείο» του Αιγίου, κλήθηκαν 140 αγρότες για να δικαστούν για την αγωνιστική τους στάση στα συλλαλητήρια του 1995 και 1996 με το καθιερωμένο κατηγορητήριο. Κοντά τους, συγκεντρώθηκαν συνάδελφοι και συναγωνιστές τους από κάθε γωνιά της περιοχής, για να διατρανώσουν πως δεν κάμπτονται από την τρομοκρατία της κυβέρνησης, αλλά και να διακηρύξουν την ετοιμότητά τους για νέους, πιο σκληρούς αγώνες.

Ετσι, η πλατεία Λαύρας στο Αίγιο γέμισε χθες το πρωί από πρόσωπα σκαμμένα από τον ήλιο και τις κακουχίες, μα και με χαραγμένη την απόφαση να αντισταθούν στην πολιτική του ξεκληρίσματός τους. Κοντά τους βρέθηκαν και πολλοί εκπρόσωποι των εργαζομένων για να διακηρύξουν την αλληλεγγύη τους. Ηταν εκεί αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και του Συνδικάτου του Αιγίου και του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της, Κώστα Μπάτσικα.

Μιλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ο Θανάσης Χελάκης τόνισε πως οι διώξεις δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν κανέναν αγρότη. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως με τις νέες εξελίξεις στην ΕΕ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου «το αν θα συνεχίσει να υπάρχει μικρή και μεσαία αγροτιά στη χώρα μας, εξαρτάται από τους ίδιους τους αγρότες και τον αγώνα τους, που θα στρέφεται ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική και τους πολιτικούς συσχετισμούς, που της επιτρέπουν να συνεχίζει να εφαρμόζεται».

Αναφέρθηκε, ακόμα, στα αποτελέσματα των ρυθμίσεων, που μειώνουν συνεχώς το αγροτικό εισόδημα, με αποτέλεσμα τα λεμόνια να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα, να μειώνεται κατά 25% η επιδότηση στο λάδι και με την κατάργηση της τιμής παρέμβασης να μένουν οι παραγωγοί ακάλυπτοι στην αισχροκέρδεια των εμπόρων, ενώ ο νέος κανονισμός για τη σταφίδα θα οδηγήσει σύντομα στο μηδενισμό της εμπορικής τιμής. «Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε- σημείωσε ο Θ. Χελάκης - όρθιοι, περήφανοι, με ενότητα και αποφασιστικότητα, που θα επιφέρει ο αγώνας για την κατάργηση όλων των αντιαγροτικών κανονισμών και μέτρων της ΕΕ, τη λήψη μέτρων για ουσιαστική ρύθμιση των χρεών στην ΑΤΕ, τη μείωση του ποσοστού παραγωγής, τον τερματισμό των δικαστικών διώξεων, την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, την ουσιαστική ενίσχυση των νέων αγροτών».

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ τόνισε πως αυτά τα αιτήματα δεν μπορούν και δε θέλουν να στηρίξουν οι ηγεσίες της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε παραμάγαζα της κυβέρνησης και συνεχίζουν το διασπαστικό τους έργο. Αντίθετα - τόνισε - καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων είναι να παραμεριστούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες και να ξεσπάσουν νέοι μαζικοί ενωτικοί αγώνες.

Ο Θ. Χελάκης σημείωσε, επίσης, πως οι αγρότες στις εκλογές θα τιμωρήσουν την κυβερνητική πολιτική, στηρίζοντας μια φιλολαϊκή φιλοαγροτική πολιτική και πορεία, με τη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου, που θα διεκδικεί και τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές με νέες δυνάμεις, «δημιουργώντας νέα σύγχρονα ηρωικά μπλόκα σαν εκείνο του Μεγανίτη που έκοψε την ανάσα και τον ύπνο της πλουτοκρατίας, μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Τελικά, η δική για τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 1996 αναβλήθηκε για τις 7 Φλεβάρη 2001. Εγινε, όμως, η δίκη για τις κινητοποιήσεις του 1995, στην οποία οι κατηγορούμενοι, παρά την καταδικαστική εισήγηση του εισαγγελέα, κηρύχτηκαν πανηγυρικά αθώοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ