ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Κινητοποιήσεις η απάντηση των σπουδαστών

Οι αγώνες για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αναγκαίοι και επίκαιροι
Οι αγώνες για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αναγκαίοι και επίκαιροι
Αναβρασμός συνεχίζει να επικρατεί στο χώρο των ΤΕΙ, καθώς έχει αποκαλυφθεί πλήρως το σαθρό του οικοδομήματος των ιδρυμάτων και οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Το αίτημα του σπουδαστικού κινήματος για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση είναι επίκαιρο όσο ποτέ και προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη για να δοθεί μια ουσιαστική λύση στο αδιέξοδο, μια και η οποιαδήποτε ρύθμιση που απλώς θα αλλάζει την ονομασία των ΤΕΙ, δε θα αποτελεί αναβάθμιση και δε θα δίνει λύση, αφού δε θα τροποποιεί το χαρακτήρα των σπουδών τους που είναι τεχνολογικές - επαγγελματικές.

Τις παραιτήσεις τους έθεσαν στη διάθεση της γραμματείας της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ ο Σ.Χατζηπέτρου, πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ο Φ.Σωτηρόπουλος, πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας. Την ίδια ώρα κλειστά θα παραμείνουν μέχρι τις 10 του Μάρτη όλα τα ΤΕΙ της Μακεδονίας.

Παράλληλα, η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέδωσε χτες ψήφισμα, με το οποίο ζητά να έχει λόγο για το θέμα και η πανεπιστημιακή κοινότητα, θεωρώντας από την πλευρά της ότι οι επικείμενες ρυθμίσεις μπορεί να θίξουν το κύρος των ΑΕΙ. «Αναβαθμίσεις σπουδών, πτυχίων, αλλά και του καθεστώτος του διδακτικού προσωπικού, όπως επιχειρείται στην παρούσα φάση στα ΤΕΙ, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με απλές νομοθετικές ρυθμίσεις, υπό την πίεση προεκλογικού κλίματος», αναφέρει η Σύγκλητος.

Στους δρόμους οι σπουδαστές

Οι σπουδαστές προχωρούν αυτές τις μέρες σε Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν τη στάση τους, ενώ μπλόκα και πορείες στους δρόμους πραγματοποίησαν χτες οι σπουδαστές των ΤΕΙ σε Θεσσαλονίκη,Καβάλα, Δράμα και Κοζάνη, καταγγέλλοντας τη διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Ολιγόλεπτα μπλόκα διαδοχικά στην οδό Καραμανλή και στην Εγνατία πραγματοποίησαν, κατά τη διάρκεια της πορείας τους προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, εκατοντάδες σπουδαστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Σπουδαστών Ηλεκτρονικής, απαιτώντας να μην εφαρμοστούν οι Οδηγίες 89/48 και 92/51 που οδηγούν στην ισοπέδωση των ΤΕΙ, ΑΕΙ με τα ΙΕΚ. Να μην αφαιρεθούν εξάμηνα από καμιά σχολή και να πάρει η κυβέρνηση την απόφαση ώστε να υπάρξει Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Σήμερα ο Σύλλογος Ηλεκτρονικών προχωρεί σε συμβολική κατάληψη της σχολής τους, ενώ καλεί τους Συλλόγους του ΤΕΙ να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις ώστε να συνεχίσουν ενιαία και συντονισμένα τον αγώνα τους ενάντια στην υποβάθμιση των ΤΕΙ.

Μπλόκο όμως στην είσοδο της πόλης στο σημείο του Αγίου Σύλα έστησαν και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας, απαιτώντας να τους εξασφαλιστεί μέσω των σπουδών τους ακαδημαϊκό, επαγγελματικό και εργασιακό επίπεδο. Την ίδια ώρα, πορεία στους δρόμους της Δράμας πραγματοποιούσαν οι σπουδαστές του Τμήματος Γεωπονίας, οι οποίοι και θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη στη σχολή τους την επόμενη Τετάρτη.

Σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Κοζάνης - Γρεβενών προχώρησαν και εκατοντάδες σπουδαστές του ΤΕΙ Κοζάνης. Οι σπουδαστές από σήμερα προχωρούν σε κύκλους Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ ήδη έχουν ανανεώσει το αγωνιστικό τους ραντεβού για την επόμενη Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι. Επίσης, σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι σπουδαστές των ΤΕΙ Φλώρινας προχωρούν σε συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Νομαρχίας Φλώρινας.

Στο μεταξύ, χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Σ. Χατζηπέτρου ανακοίνωσε πως υπέβαλε στη διάθεση της Γραμματείας της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ την παραίτησή του. Οπως επίσης, τη διάθεση των εκλεγμένων οργάνων του Ιδρύματος να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του ιδίου, εφ' όσον δε ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα της θεσμικής κατοχύρωσης των ΤΕΙ, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που βρίσκεται για ψήφιση στην Ολομέλεια της παρούσας Βουλής.

Στον αέρα και τα νέα ΠΣΕ

Ο σύμβουλος επικρατείας Ν. Ρόζος πρότεινε να κηρυχθεί αντισυνταγματικός και ο νέος νόμος Αρσένη που μετονόμαζε τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής σε Ειδικά Προγράμματα Σπουδών

Για δεύτερη φορά προσκρούει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η απόπειρα του υπουργού Παιδείας να περάσει από το «παράθυρο» την «ντε φάκτο» καθιέρωση και νομιμοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ).

Ο σύμβουλος επικρατείας Ν. Ρόζος πρότεινε χτες στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ την ακύρωση της δημιουργίας των νέων ΠΣΕ ως αντισυνταγματική.

Μετά τις αποφάσεις του Ε' Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την ίδρυση των ΠΣΕ, ο Γ. Αρσένης με νόμους και σχετικές αποφάσεις άλλαξε την ονομασία τους από ΠΣΕ σε Ειδικά Προγράμματα Σπουδών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας μετέγραψε χωρίς εξετάσεις τους φοιτητές που σπούδασαν στα καταργηθέντα με τις δικαστικές αποφάσεις ΠΣΕ.

Ωστόσο, κατά τη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ ο εισηγητής Ν. Ρόζος ισχυρίστηκε ότι και ο νέος νόμος (2752/1999) του υπουργείου Παιδείας για τα Ειδικά Προγράμματα Σπουδών είναι αντισυνταγματικός, γιατί στην ουσία ακυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ. Κατά την άποψη τού εισηγητή αυτό αποτελεί αναδρομική επέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική και αυτό δεν το ανέχεται το Σύνταγμα της χώρας.

Συνεπώς, ο νέος νόμος είναι ανίσχυρος, είπε ο εισηγητής. Μάλιστα, στην εισήγησή του ξεκαθάρισε ότι:

  • Από τη στιγμή που και ο νέος νόμος είναι αντισυνταγματικός «δεν παραμένουν σε ισχύ οι εγγραφές των φοιτητών».
  • Δεν υπάρχει κανένας δεσμός αυτών των φοιτητών με το Πολυτεχνείο της Κρήτης.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει το Πολυτεχνείο Κρήτης, ζητώντας την ακύρωση των Ειδικών Προγραμμάτων Σπουδών. Ο εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου Κρήτης υποστήριξε ότι η αναδρομική εγγραφή των φοιτητών είναι υπαρκτή και ότι δε ζητήθηκε η γνώμη της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου για την ίδρυση των νέων ΠΣΕ.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, η προσπάθεια του υπουργείου να δημιουργήσει προγράμματα φτηνής ψευτοκατάρτισης «σκοντάφτει» στους νόμους, ενώ θύματα της υποκριτικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργού Παιδείας, πέφτουν και οι φοιτητές των ΠΣΕ.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαζικά συμμετέχουν στις εκλογές

Η μαζική προσέλευση εκατοντάδων σπουδαστών των ιδιωτικών σχολών στις κάλπες ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της τρίτης μέρας των εκλογών που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ). Η εκλογική κάλπη μέχρι χτες το μεσημέρι είχε επισκεφτεί τουλάχιστον 20 ιδιωτικές σχολές και η ανταπόκριση των σπουδαστών ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα, μέχρι προχτές το βράδυ, είχαν ψηφίσει 673 σπουδαστές από περίπου 15 σχολές, ενώ μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν προστεθεί άλλοι 170 ψηφοφόροι και, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος της τρίτης μέρας των εκλογών οι ψηφοφόροι θα ξεπεράσουν τους 1.000.

Τα μέλη του ΣΥΣΠΙΣ εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα ξεπεραστεί ο περσινός αριθμός των ψηφοφόρων, δηλαδή θα ξεπεραστούν οι 1.800 ψήφοι. Οπως αποδεικνύεται, όλο και περισσότεροι σπουδαστές ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Συλλόγου για δημιουργία δημόσιας και δωρεάν επαγγελματικής κατάρτισης και «πάγωμα» των διδάκτρων. Η Κατερίνα Αρνοκούρου, μέλος του Συλλόγου, επισήμανε ότι «παρά τον αυταρχισμό που συναντήσαμε από την πρώτη κιόλας μέρα στις ιδιωτικές σχολές, τίποτα δε μας σταματά. Η προσέλευση είναι αυξημένη, θα συνεχίσουμε το ίδιο μαχητικά και δυναμικά για να μαζικοποιήσουμε το σύλλογο».

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις τρεις κάλπες που περιφέρονται ανά σχολή, υπάρχει άλλη μία η οποία θα λειτουργεί μέχρι και την τελευταία μέρα των εκλογών, στις 29 του Φλεβάρη, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ