ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Στο προσκήνιο η ένταση της πάλης

Χαιρετισμός από το γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

Με τις τοποθετήσεις αντιπροσώπων, διάφορες ψηφοφορίες, αλλά και με το χαιρετισμό του γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Ζάρικοφ, συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα, οι εργασίες του 23ου Συνεδρίου της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε την ανάγκη, στα πλαίσια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, να ανασυνταχτεί η Ομοσπονδία και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη ενός κινήματος που θα ενισχύει την αγωνιστική αντίληψη στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη χτεσινή, δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου, συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις μελών της Οργάνωσης που εστίασαν στην ανάγκη η ΠΕΟ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μπορέσει με μαχητικότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, να συνεχίσει την πάλη της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίσης, έγινε ψηφοφορία για την τροποποίηση του Καταστατικού και άλλα ζητήματα.

Προχτές, τη μέρα έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, έγιναν τοποθετήσεις εκπροσώπων από ξένες συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες. Ο Γ. Μαυρίκος χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Από την ΑΔΕΔΥ, μίλησε ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της. Ο συνδικαλιστής τόνισε μεταξύ άλλων: «Χρειάζεται να αντιδράσουμε, συντονίζοντας τη δράση μας σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Υπάρχουν πολλά κοινά προβλήματα που τα γεννά η παγκοσμιοποίηση. Η ειρήνη, η ασφάλεια και συνεργασία, η ανεργία, η φτώχεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και το περιβάλλον, είναι κάποιοι από τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί και επιβάλλεται να συντονιστεί».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΔΔΥ
Τους εμπαίζουν λόγω ... εκλογών

Θα εξεταστεί ...μετά τις εκλογές το αίτημα των εργαζομένων για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων
Συνεχίζεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), καθώς σε συνάντηση που είχε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης Π. Βασιλείου, με το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων τούς... διαβεβαίωσε ότι πριν τις εκλογές δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, που να διασφαλίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η συνάντηση έγινε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από το υπουργείο, στα πλαίσια στάσης εργασίας που έκαναν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δήλωσαν για ακόμα μια φορά την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΟΔΔΥ, αλλά και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η μονιμότητά τους, η οποία χτυπήθηκε από τη μετατροπή του Οργανισμού σε Ανώνυμη Εταιρία.

Συγκεκριμένα, με τη μετατροπή του ΟΔΔΥ σε ΑΕ, οι 190 εργαζόμενοι έχασαν αυτόματα τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και το δικαίωμα της μονιμότητας που απορρέει από αυτή. Η κυβέρνηση, με νομοθετική διάταξη είχε καθορίσει πως μόνο για το υπάρχον προσωπικό οι θέσεις εργασίας στην ανώνυμη εταιρία θα είναι μόνιμες και προσωποπαγείς, ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση του ΟΔΔΥ τινάζει στον «αέρα» την παραπάνω διάταξη.

Το πρόβλημα στον ΟΔΔΥ δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο, όταν με Προεδρικό Διάταγμα, ο οργανισμός, που ήταν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίησή του, ενώ έχουν επανειλημμένα γίνει δηλώσεις ότι στα άμεσα κυβερνητικά σχέδια είναι η εισαγωγή του στο χρηματιστήριο.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Να στηριχτεί η ταξική πορεία του

Από 5 - 8 του Μάρτη οι εκλογές για νέα διοίκηση, επικυρώθηκε ο απολογισμός δράσης του απερχόμενου ΔΣ

Με την παρουσία εκατοντάδων ιδιωτικών υπαλλήλων, έγινε προχτές η τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης.

Ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Κομνηνός, κάλεσε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας διοίκησης, που θα γίνει από τις 5 μέχρι τις 8 του Μάρτη.

Αναφερόμενος στη δράση του σωματείου, τόνισε ότι έδωσε μικρές και μεγάλες μάχες με στόχους τη σταθερή δουλιά, την υπεράσπιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών, δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους.

«Η ανασφάλεια, ο φόβος της απόλυσης, η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, η καταστρατήγηση του 8ωρου, τα δελτία παροχής υπηρεσιών, τα ατομικά συμφωνητικά, είναι αυτά που συναντήσαμε στα δύο χρόνια της θητείας μας», υπογράμμισε ο Γ. Κομνηνός και συνέχισε: «Συμμετείχαμε στην κοινή δράση των σωματείων και της ΕΔΔΥΕ, ενάντια στον πόλεμο της Γουγκοσλαβίας. Στηρίξαμε τις προτάσεις του ΠΑΜΕ, μετά από συζήτηση στο ΔΣ και στη Γενική Συνέλευση του σωματείου».

Καταγγέλλοντας την κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα, υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχουν δύο γραμμές. Η μία ακολουθείται από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που βασικό τους όπλο έχουν την υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων και χρησιμοποιούνται σαν μοχλοί περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Η άλλη, εκφράζεται με την ίδρυση του ΠΑΜΕ και του Πανελλαδικού Συντονιστικού Σωματείων, που εκπροσωπούν τα πραγματικά τους συμφέροντα.

Καταλήγοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους, μέσα από τη διαδικασία ανάδειξης της νέας διοίκησης, αλλά και αντιπροσώπων για το ΕΚΑ και την Ομοσπονδία, να συμβάλουν «πιο αποφασιστικά στην αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων σε αυτά τα όργανα». Επιπλέον, τους κάλεσε - μπροστά στις βουλευτικές εκλογές - να καταδικάσουν αυτούς που συμφωνούν στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, αυτούς που θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, μισοαμειβόμενους, μισοαπασχολούμενους, μισοασφαλισμένους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ
Στάσεις εργασίας στην «3Ε»

Την πραγματοποίηση 4ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου «Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως ΑΕ» («Κόκα Κόλα») αποφάσισε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), για τη Δευτέρα 28 του Φλεβάρη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Η κινητοποίηση γίνεται λόγω της άρνησης της διεύθυνσης της «3Ε» στο εργοστάσιο του ομίλου στο Βόλο - που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία - να δώσει λύσεις σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της εταιρίας. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων οφείλεται, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία των εργαζομένων, «στην πλήρη ανεπάρκεια της διαπραγματευτικής επιτροπής της εταιρίας να δώσει λύσεις και πειστικές απαντήσεις στις δίκαιες και τεκμηριωμένες απαιτήσεις της ΠΟΕΕΠ». Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας δηλώνουν ότι διαπίστωσαν «μιζέρια και πενιχρότητα στο λόγο και τη βούληση της οικονομικής υπερδύναμης του κλάδου, να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες των εργαζομένων».

Η αδιάλλακτη στάση της εταιρίας οδήγησε την ΠΟΕΕΠ να προχωρήσει σε εξώδικη διαμαρτυρία - δήλωση προς την εταιρία, με την οποία καλεί τη διεύθυνση να επανεξετάσει την αρνητική συμπεριφορά της και να προχωρήσει σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για να δοθεί άμεση λύση στα χρόνια, υπαρκτά προβλήματα των εργαζόμενων.

Ολα τα σωματεία των εργαζομένων σε εργοστάσια του ομίλου «3Ε» είχαν, με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της Ομοσπονδίας να διαπραγματευτεί τέσσερα βασικά αιτήματα: Την καθιέρωση του 35ωρου με πενθήμερο 7ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών. Την κατάργηση της «μαύρης εργασίας», εργολαβιών, καθώς και τον τερματισμό της εισαγωγής προϊόντων που παράγει η εταιρία, από γειτονικές χώρες. Την εκπροσώπηση των εργαζομένων στη διοίκηση, τον έλεγχο του επικουρικού τους ταμείου και την εξίσωση των αμοιβών των εργαζομένων στον όμιλο «3Ε» με τις αμοιβές υπαλλήλων ομοειδών επιχειρήσεων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας

Κάλεσμα συσπείρωσης ενόψει των αρχαιρεσιών του στις 19 με 24 του Μάρτη

«Η ενότητα και η συσπείρωση στα ταξικά σωματεία είναι ο μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Πιστεύουμε και μπορούμε όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας». Με τα λόγια αυτά, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», καλεί με ανακοίνωσή του όλους τους μεταλλεργάτες να συσπειρωθούν γύρω από το Συνδικάτο ενόψει και των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν 19 - 24 του Μάρτη.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «ο αιώνας που τελείωσε σημαδεύτηκε αρχικά από μια σειρά κατακτήσεις για την εργατική τάξη. Την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας, της 5θήμερης βδομάδας, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια, κ.ά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αρνητικές αλλαγές για την εργατική τάξη λόγω της μονοκρατορίας του κεφαλαίου και της νέας τάξης πραγμάτων. Ζούμε σε μια γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων».

Υπεύθυνοι για την άσχημη κατάσταση, που έχουν βρεθεί οι εργαζόμενοι είναι πολλοί και όπως σημειώνει το Συνδικάτο: «Η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το κεφάλαιο παίρνουν συνεχώς αντεργατικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε καμπή γιατί λείπουν οι συλλογικές αξίες και γιατί η μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων είναι ασυνδικάλιστη».

Το Συνδικάτο Μετάλλου, επισημαίνει την αντίθεσή του σε όλα αυτά, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε δίπλα στους μεταλλεργάτες. «Πρωτοστάτησε με άλλα ταξικά σωματεία της Αθήνας κόντρα στους συμβιβασμένους για να φτιάξει μέτωπο αντίστασης απέναντι στο κεφάλαιο και στην κυβέρνηση. Η εργατική τάξη με επικεφαλής το ΠΑΜΕ πρέπει να αντιτάξει το δικό της μέτωπο απέναντι στο ενιαίο μέτωπο ΕΕ, κυβέρνησης και κεφαλαίου. Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η συλλογικότητα, οι αγώνες και η ταξική πάλη», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδικάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ