ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
KOΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ενίσχυση των πολυεθνικών στρατευμάτων αποφασίζει το ΝΑΤΟ

Πανταχού παρόντα τα ΝΑΤΟικά τανκ

Associated Press

Πανταχού παρόντα τα ΝΑΤΟικά τανκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Παρά την «ελεγχόμενη» ηρεμία, που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην άτυπα «διχοτομημένη» Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, το κλίμα έντασης στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει τεταμένο. Η σχεδόν βέβαιη ενίσχυση των σημερινών 30.000 στρατιωτών της «ΚΦΟΡ» με μερικές εκατοντάδες, που αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αποφασιστεί σήμερα, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δεν προμηνύει ευοίωνες εξελίξεις...

Μετά τις πρόσφατες προτροπές του απερχόμενου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανού στρατηγού Γουέσλεϊ Κλαρκ για ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, η Γαλλία εμφανίστηκε να σέρνει πρόθυμα πρώτη το «χορό» των μελών της Συμμαχίας που επιθυμούν ενίσχυση της «ΚΦΟΡ». Αυτό κατέστη σαφές κατά την προχτεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου του Γάλλου υπουργού Αμυνας Αλέν Ρισάρ στην έδρα του αμερικανικού Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον. Οπως διαμήνυσε, η Γαλλία είναι ήδη «έτοιμη να στείλει 700 με 800 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο». Λίγη ώρα μετά, ο εκπρόσωπος του γαλλικού Πενταγώνου, Ζαν Φρανσουά Μπιρό, προέτρεπε και τις άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να συμβάλουν στην ενίσχυση των πολυεθνικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως το όλο θέμα πρέπει να είναι «μία συλλογική απόφαση της Συμμαχίας και, ως εκ τούτου, τα βάρη θα πρέπει να κατανεμηθούν στις χώρες - μέλη της».

Σωματική έρευνα από ΝΑΤΟική περίπολο στο δρόμο

Associated Press

Σωματική έρευνα από ΝΑΤΟική περίπολο στο δρόμο
Οι ΗΠΑ, διστακτικές, όπως πάντα, σ' οποιαδήποτε ανακοίνωση αποστολής νέων αμερικανικών δυνάμεων στο εξωτερικό (μεσούσης, μάλιστα, της προεκλογικής περιόδου), ναι μεν επιδοκιμάζουν την προθυμία της Γαλλίας, εντούτοις, αποφεύγουν να δεσμευτούν για την ώρα. Και αυτό, ενώ στους διαδρόμους του αμερικανικού Πενταγώνου κυκλοφορούν έντονες «φήμες» για την αποστολή μερικών δεκάδων Αμερικανών πεζοναυτών στο Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε σε δημοσιογράφους πως στην προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι συμμαχικές δυνάμεις θα αποφασίσουν εάν θα χρειαστούν και άλλοι 1.200 στρατιώτες, εκτός από τους 600 με 700 στρατιώτες που προτίθεται να στείλει η Γαλλία.

Πάντως,αργά χτες βράδυ, οι ΗΠΑ φάνηκαν να υποστηρίζουν το αίτημα του διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανού στρατηγού Ουέσλεϊ Κλαρκ, για την αποστολή επιπλέον 2.000 στρατιωτών στο Κόσσοβο. Ομως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, «δεν είναι σαφές εάν οι νέες δυνάμεις Αμερικανών πεζοναυτών που αποστέλλονται για να ενωθούν με τον 6ο Στόλο στη Μεσόγειο θα λειτουργήσουν και ως εφεδρικές δυνάμεις της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR».

Η γερμανική κυβέρνηση, απ' την άλλη, τηρεί στάση επιφύλαξης, στέλνοντας σήμερα στην πιο «εκρηκτική» γειτονιά των Βαλκανίων τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, προκειμένου να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση. Οι υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ και Εσωτερικών, Οτο Σίλι, θα μεταβούν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, όπου θα συναντηθούν με τον ύπατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην επαρχία, Μπερνάρ Κουσνέρ, και το διοικητή της «ΚΦΟΡ», Γερμανό στρατηγό Κλάους Ράινχαρντ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, σκοπός της επίσκεψης των δύο υπουργών είναι «υπό το φως των πρόσφατων περιστατικών στη Μιτροβίτσα, να διαβεβαιώσουμε τους ηγέτες της UNMIK και της KFOR ότι έχουν την υποστήριξη» της Βόννης, αλλά και να «εκτιμηθούν από πρώτο χέρι οι επιχειρησιακές συνθήκες των εκεί γερμανικών δυνάμεων».

Εντούτοις, φαίνεται πως δε συμμερίζονται το γαλλικό «ενθουσιασμό» άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Για παράδειγμα, χτες σχετικό τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδιδε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες «συμπεριλαμβανομένων της Φινλανδίας, της Δανίας και της Πορτογαλίας ανακοινώνουν πως δε σχεδιάζουν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στις πολυεθνικές δυνάμεις της ΚΦΟΡ». Μάλιστα, υπογραμμιζόταν η δήλωση του εκπροσώπου του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο «δεν υπάρχει ανάγκη για την αποστολή επιπρόσθετων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο...».

Παραμένει ενεργός η «Επιχείρηση Ικμπαρ»...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η χτεσινή απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών από το σερβικό τομέα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα φάνηκε προς στιγμήν να εκτονώνει την ένταση στην περιοχή. Ωστόσο, το σχέδιο αξιωματούχων της ΚΦΟΡ να προωθήσουν την επιστροφή όσων Κοσσοβάρων Αλβανών εγκατέλειψαν το σερβικό τομέα της πόλη εξαιτίας των πρόσφατων επεισοδίων προκαλεί τις αντιδράσεις των Σέρβων της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε οι Σέρβοι έχουν αναγγείλει πως θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη.

Πάντως, ο εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, Νέβιλ Κλέιτον, αναφερόμενος στην αποχώρηση των Αμερικανών και άλλων εθνικοτήτων στρατιωτών από την πόλη, δήλωσε πως αυτές χτες ανέρχονταν στους 1.900 άνδρες από τους 2.300 που ήταν στις αρχές της βδομάδας. Πρόσθεσε δε πως η ΚΦΟΡ «διατηρεί το δικαίωμά της να αυξήσει τους αριθμούς των δυνάμεών της και πάλι, εφόσον αυτό χρειαστεί». Ο Κλέιτον κατέληξε λέγοντας πως η «Επιχείρηση Ποταμός Ικμπαρ θα συνεχιστεί περιλαμβάνοντας έρευνες για όπλα από σπίτι σε σπίτι και στους δύο τομείς της πόλης, αλλά και σποραδικές έρευνες σε διαμερίσματα, αυτοκίνητα και πολίτες».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας για αύξηση της στρατιωτικής ετοιμότητας των Σκοπίων στα σύνορα με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «απαραίτητη απάντηση στην παρατηρούμενη κλιμάκωση της βίας στο Κόσσοβο». Αργότερα, όμως, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως «οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αρχίσει να εκτονώνονται και πως όλα τώρα είναι υπό έλεγχο».

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Συμφωνία για άνοιγμα κοινών μεθοριακών σταθμών

ΤΙΡΑΝΑ.-

Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο υπέγραψαν χτες συμφωνία για να ανοίξουν και πάλι τα κοινά σύνορά τους, τρία χρόνια μετά το κλείσιμό τους από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με επίσημη πηγή στα Τίρανα, η συμφωνία, η οποία αφορά το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού του Χάνι Χοτίτ, στη βορειοδυτική Αλβανία, υπεγράφη στα Σκόδρα, βόρεια των Τιράνων, μετά το τέλος της συνάντησης του Αλβανού υφυπουργού Εξωτερικών Πελούμπ Σούφι με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Βέσελιν Σούκοβιτς. Οπως γνωστοποιήθηκε, θα ξανανοίξουν συνολικά τρεις μεθοριακοί σταθμοί μεταξύ των δυο χωρών.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου πρόσθεσε πως η απόφαση για το άνοιγμα των τριών μεθοριακών σταθμών είχε ληφθεί τον Ιανουάριο σε συνάντηση των πρωθυπουργών της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών είχαν κλείσει το Μάρτιο του 1997, έπειτα από την κατάρρευση των πυραμιδικών επενδυτικών σχημάτων στην Αλβανία, η οποία είχε οδηγήσει σε εξέγερση.

ΡΩΣΙΑ
Εκδηλώσεις προς τιμή του Κόκκινου Στρατού

Στιγμηότυπο απο τις εκδηλώσεις

Associated Press

Στιγμηότυπο απο τις εκδηλώσεις
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 23 Φλεβάρη σε πολλές πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις προς τιμή της 82ης επετείου από την ίδρυση του Κόκκινου Στρατού. Στη Μόσχα, στην πορεία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Μανέζ συμμετείχαν πάνω από 15.000 άτομα. Η φάλαγγα του ΚΚΡΟ συνενώθηκε με κείνες του ΚΕΚΡ, των άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσίας και των αριστερών πατριωτικών οργανώσεων, της «Εργαζόμενης Ρωσίας» και της Ενωσης Αξιωματικών. Τα κύρια συνθήματα στρέφονταν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του καθεστώτος Γιέλτσιν, ειδικότερα για τη «διάλυση του στρατού». Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρώην υπουργός Αμυνας Ιγκορ Ροντιόνοφ, ο πρόεδρος του Κινήματος Στήριξης του Στρατού Βίκτορ Ιλιούχιν, ο γραμματέας της Οργάνωσης Μόσχας του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Κουβάγεφ κ.ά., οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ρωσίας μπροστά στην αυξανόμενη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και την επιδίωξη των ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία. Υπογράμμισαν ότι στις σημερινές συνθήκες όλες οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας πρέπει να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ και των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων Γκενάντι Ζιουγκάνοφ για το προεδρικό αξίωμα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Στην ομιλία του ο ηγέτης του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σημείωσε ότι αγωνίζεται για τη θέση του προέδρου της Ρωσίας όχι για χάρη της εξουσίας, αλλά για χάρη της δυνατότητας να επανέλθει η χώρα στο δρόμο της λαϊκής εξουσίας, της ανόρθωσης της καταστραμμένης από τους «μεταρρυθμιστές» εθνικής οικονομίας, για χάρη της επανάκτησης της αξιοπρέπειας του κράτους και των πολιτών του. Τόνισε ιδιαίτερα ότι όλα αυτά είναι δυνατά μόνο αν η χώρα προχωρήσει στο δρόμο του σοσιαλισμού.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Ερευνούνται οι αιτίες της πυρκαγιάς σε πυρηνικό εργοστάσιο...

TOKIO.-

Δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες σε ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο, ισχυρίστηκε η διεύθυνση του εργοστασίου «Οναγκάουα», που βρίσκεται σε μία περιοχή περίπου 300 χλμ βόρεια από το Τόκιο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε για άγνωστους λόγους στο κτίριο που στεγάζει τα συστήματα ελέγχου των βραστήρων και των τουρμπινών των πυρηνικών αντιδραστήρων. Πάντως, παρά τον εντοπισμό πυρκαγιάς στον πυρηνικό σταθμό και παρά το γεγονός πως δεν είχε ακόμη εξακριβωθεί η διαρροή ραδιενέργειας, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δεν κατάφεραν να φθάσουν έγκαιρα στον τόπο του ατυχήματος. Τους πήρε περισσότερο από 30 λεπτά...

Πάντως, η παραπάνω είδηση πρόσθεσε νέο βάρος στις ήδη έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια του πυρηνικού προγράμματος της Ιαπωνίας. Πόσο μάλλον δε, μετά το αρκετά σοβαρό, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου στην πόλη Τοκαϊμούρα. Οπως είναι γνωστό, το ατύχημα προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας, αλλά και την έκθεση τριών εργαζομένων σε μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός τον περασμένο Δεκέμβρη.

Πυρκαγιά σε νοσοκομείο της Μόσχας

ΜΟΣΧΑ.-

Δύο είναι οι νεκροί και πέντε οι τραυματίες από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες μετά τα μεσάνυχτα σε νοσοκομείο της Μόσχας, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της πρωτεύουσας. Συνολικά, 7 άτομα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου οι δύο από αυτούς εξέπνευσαν. Οι υπόλοιποι 5 έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Το νοσοκομείο εκκενώθηκε και οι 320 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε αυτό απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Οι πυροσβέστες που έφτασαν επί τόπου κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά μέσα σε 40 λεπτά. Η αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά στον τρίτο όροφο του κτιρίου παραμένει αδιευκρίνιστη. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ ότι θα ερευνηθεί το πώς αντέδρασε το προσωπικό του νοσοκομείου, αφού πληροφορίες ανέφεραν ότι η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε με καθυστέρηση 15 λεπτών από τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η φωτιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ